1 к.чаша кисело мляко
1 к.чаша майонеза
4-5 скилидки чесън
подправка за картофи
масло за намазване
Картофите се обелват, измиват и се разрязват на две.Така нарязаните половинки се нареждат в голяма плоска чиния и се слагат в микровълновата фурна за около 20-25 мин.Добре е картофите да бъдат горе-долу еднаква големина, за да се изпечат по едно и също време.Времето за печене зависи от картофа - някои стават за около 20 мин., но на някои им трябват и 25 мин.Картофите са готови, когато станат мекички.След като омекнат напълно, картофите се изваждат и се намазват с масло.По желание могат да се наръсят с малко сол.
В купичка се смесват 1к.ч.кисело мляко + 1 к.ч майонеза.Разбърква се добре.
Чесъна се счуква в хаванче с малко сол и 7-8 капки зехтин, след което го прибавяме към млякото с майонеза.
Прибавя се подправка за картофи на око и се разбърква добре.
Соса се изсипва върху изпечените картофи.