Виенски кифли

  • 62 286
  • 240
# 180
Петя,  рецептата е  с мляко,  мая и варени картофи (всъщност оригинала е с ръжено брашно, но аз нямах), но както казах тестото ми стана доста рядко (и тъй като не бях използвала това брашно до сега не знаех така ли трябва да е) просто реших да пробвам, после доомесвах с още брашно. аз я правих в машината, но рецептата е за месене на ръка.
Ако искаш пробвай и ти:

Земелчета със спелта(лимец)

за 20 бройки:

20 г мая
375мл прясно мляко (смятам следващия път обаче половината да заменя с кисело)
1.с.л захар (за закваската)
500г пълнозърнесто брашно от спелта (лимец)
100г варени картофи (може и старо картофено пюре)
сол на вкус и ким по желание(тук слагат на всичко ким, аз обикновено го пропускам)
слънчогледово семе (белено) за поръсване

С млякото, маята и 1 с.л захар и 1с.л брашно се прави закваска. После всичко се замесва заедно. Оставя се да втаса. Правят се леко продълговати земелчета (хлебчета), които също се оставят да втасат още 20 мин. после се рязват по средата по дължина, намазват се с вода и поръсват с ким или слънчоглед по желание.

Пекат се на около 180 градуса.
Виж целия пост
# 181
Петя,  рецептата е  с мляко,  мая и варени картофи (всъщност оригинала е с ръжено брашно, но аз нямах), но както казах тестото ми стана доста рядко (и тъй като не бях използвала това брашно до сега не знаех така ли трябва да е) просто реших да пробвам, после доомесвах с още брашно. аз я правих в машината, но рецептата е за месене на ръка.
Ако искаш пробвай и ти:

Земелчета със спелта(лимец)

за 20 бройки:

20 г мая
375мл прясно мляко (смятам следващия път обаче половината да заменя с кисело)
1.с.л захар (за закваската)
500г пълнозърнесто брашно от спелта (лимец)
100г варени картофи (може и старо картофено пюре)
сол на вкус и ким по желание(тук слагат на всичко ким, аз обикновено го пропускам)
слънчогледово семе (белено) за поръсване

С млякото, маята и 1 с.л захар и 1с.л брашно се прави закваска. После всичко се замесва заедно. Оставя се да втаса. Правят се леко продълговати земелчета (хлебчета), които също се оставят да втасат още 20 мин. после се рязват по средата по дължина, намазват се с вода и поръсват с ким или слънчоглед по желание.

Пекат се на около 180 градуса.

много ти благодаря   bouquet
Виж целия пост
# 182
Ето и снимка на злополучните земелчета, но пък са много вкусни:


Виж целия пост
# 183
значи 500гр брашно и 100 гр картофено пюре не са достатъчни и трябва да добавя, така ли? Аз съм решила, ако ми харесат поне за мен си да правя, че вече съм намразила купешкия хляб, а и сега трябва малко да започна по-диетични тестени неща да хапвам, за да не качвам толкова стремглаво.  Simple Smile
Виж целия пост
# 184
значи 500гр брашно и 100 гр картофено пюре не са достатъчни и трябва да добавя, така ли? Аз съм решила, ако ми харесат поне за мен си да правя, че вече съм намразила купешкия хляб, а и сега трябва малко да започна по-диетични тестени неща да хапвам, за да не качвам толкова стремглаво.  Simple Smile

Aми какво да ти кажа - аз уж измерих всичко точно, но се получи по-рядко тесто. Пробвай и ти, може пък да стане, ако видиш, че тестото е по-рядко, прибави още в началото(преди втасването) още брашно.  Аз затова гледам да не публикувам рецепти за които не съм сигурна, че със сигурност стават. Hug
Виж целия пост
# 185
Ето ги мойте кифли

Замесих ги в машината,и сложих шипков мармалад Wink Станаха разкошни!Нямах мак,а сложих сусам,но пак са супер Peace
Виж целия пост
# 186
Ух, направо са убийствени! Като си ги представя със шипков мармалад  Crazy А снимката е страхотна Heart Eyes
Виж целия пост
# 187
Уаааау, stemo , ще оближа направо екрана...и като си ги представя с шипков мармалад...хлъц Crazy.
Виж целия пост
# 188
Оооо, stemo изглеждат разкошно, а и как ми се е приял шипков мармалад - не е истина....  Crazy
Виж целия пост
# 189
Нат, извиняваам се ако вече сте го обсъждали, но ме интересува дали е възможно да приготвя тестото , да г оприбера в хладилника и да опека кифличките на сутринта? Ако отговорът е положителен как да процедирам - да прибера тестото цяла нощ в хладилника, където то ще си втаса или да го прибера след като втаса?
/ще го правя в машина за хляб/
Виж целия пост
# 190
Нат, извиняваам се ако вече сте го обсъждали, но ме интересува дали е възможно да приготвя тестото , да г оприбера в хладилника и да опека кифличките на сутринта? Ако отговорът е положителен как да процедирам - да прибера тестото цяла нощ в хладилника, където то ще си втаса или да го прибера след като втаса?
/ще го правя в машина за хляб/

Здрасти:)

Не сме го обсъждали и е добре че попита.  Grinning  В рецептата тук пише, че може да си омесиш тестото от вечерта (без да го оставяш да втаса) и да го прибереш в хладилника (в голяма купа или найлоново пликче в което си прибавила малко олио (за да не лепне). Дори пише, че ако имаш място може да си навиеш кифличките предварително в тава и тавата да сложиш в хладилника. После само изваждаш и оставяш да се отпуснат за малко, докато ти загрее фурната добре.  bouquet Обяснението е, че тъй като продуктите са със стайна температура, докато се изстудят до градус при който маята престава да действа трябват около 3 часа, които са достатъчни за по-бавното втасване.
Виж целия пост
# 191
Благодаря ти   bouquet Hug
Виж целия пост
# 192
Събота или неделя ще се правят само като ги гледам не става.  bouquet
Виж целия пост
# 193
Днес ще ги направя  smile3508


Страхотно изглеждат Hug
Виж целия пост
# 194
Наталина както винаги е страхотна  chef  bouquet

Благодаря за рецептата! Ние вкъщи редовно си припомняме и мечтаем отново да хапнем от някогашните виенски кифли и кифлите с локум, които продаваха в сладкарниците.

Ще ги пробвам още довечера, направо нямам търпение Blush
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия