Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 607
  • 366
# 225
  bouquet за авторката на темата.
Така се впечатлих, че ще започна и аз да експериментирам - имам си и "добро прасе" - мъж ми ,което да ми "сърба попарата" - квасеното мляко  hahaha
Ще пиша за получените резултати, но само за хубавите, за да не бъда обвинена в корупция  Wink
Виж целия пост
# 226
Айде и аз почвам с експериментите - ще квася с Био , Елена, Карабунар и Чех селекция, пък да видим какво ще се получи...
Виж целия пост
# 227

Ако е масленост, кравето и козето варират от 5 до 9, овчето от 9 до 11, биволското стига до 13.
Максимума стига август месец, когато тревите са узрели.

Максимума може да се достигне по всяко време в зависимост от сьотношението на сухи и свежи треви, сьотношение на смески и т.н Ако беше както ти казваш мляко с 3,5 процента щяхме да ядем само лятото . Сьщо така звиси и от лактационния период на животното и от много други фактори,които за щастие на влияят на производството на крайния продукт. Много зависи дали животното се отглежда само ,за да се добива мляко от него или ще се дои здраво една година и после ще минава под ножа. За да се увеличи лактацията на кравите са биели окситоцин ( може да греша изписването ) ,който в последствие се отлага и в месото ,и който чрез млякото преминава в човешкия организьм. Та условностите са много ...
Виж целия пост
# 228
Моите резултати :
- Чех селекция - закваси се, но е мноого парцаливо, много цвик и е блудкаво - сладникаво на вкус. Не става!
- Био - закваси се добре, не е много цвика, добра консистенция, киселото му е малко в повече обаче. Като сравнение в киселостта с купеното е доста по-кисело.
 - Елена - перфектни резултати
 - Карабунар - закваси се добре, доста парцаливо и много цвик, като вкус е добре.
  От тези марки кисело мляко най-добър резултат дава Елена!
Виж целия пост
# 229
  От тези марки кисело мляко най-добър резултат дава Елена!
Ще споделя с мандрата .. все така да продължават  Wink
Виж целия пост
# 230
Резултат от вчера- 6 буркана, заквасени с Пършевица и Ханско. С тях пробвам за първи път. Оценка 5 и за двете- стегна, но има малко цвик /с Елби беше по-малко/, кисело е точно, колкото трябва. Прясното мляко беше домашно. Ще продължа с пробите и аз.
Виж целия пост
# 231
Боженци (видях, че го споменавате) и на мен ми прави много добро впечетление от няколко месеца Simple Smile Ама го има само в Била.. която ми е далече и ..
Иначе лятото открих едно Фермерско - от Севлиево.. Страшно яко мляко!!! С него отслабнах (ползвах 1%.. беше гъсто като 3.6.. а нямаше грам следи от нишестета, нито на вкус, нито на консистенция.. )
Ама и него нещо го развалиха, оскъпиха, и намалиха грамажа  ooooh!
Виж целия пост
# 232
Много странно ми се вижда, че след като добре се утаи цвика във буркана заквасен с чех селекция е страшно много- на буркан от 700 мл повече от половината е вода!? Всичките ми буркани бяха напълнени почти до горе и не мога да си обясня защо при другите марки плътната консистенция мляко е много повече от тази в буркана заквасен с Чех селекция? Млякото е домашно, едновременно е варено ( в смисъл не са различни порции, та някое да е разреждано с вода) в един съд, а вкуса няма нищо общо с киселото мляко. Явно има някаква бактерия, но определено не е лактобацил ...
Виж целия пост
# 233
лактобацила не се използва във всички млека, а и в повечето случаи са 2 бактерии, лактобацила придава киселият вкус, но ако е използвана друга бактерия вкуса се променя и вече зависи от съотношението.
И да се включа в подкрепата на КМ Елена - добро мляко е.
Виж целия пост
# 234
Боженци (видях, че го споменавате) и на мен ми прави много добро впечетление от няколко месеца Simple Smile Ама го има само в Била.. която ми е далече и ..

  Има го и в Европа, и във Фантастико.  Peace
Виж целия пост
# 235
Боженци (видях, че го споменавате) и на мен ми прави много добро впечетление от няколко месеца Simple Smile Ама го има само в Била.. която ми е далече и ..

  Има го и в Европа, и във Фантастико.  Peace
Само дето в Пловдив няма ни Европа, ни Фантастико  Mr. Green
Ама аз си го намерих в едно квартално магазинче до нас, и сега си ги редувам с Еленката за разнообразие  Crazy
Виж целия пост
# 236
Новите ми експерименти с Елби и Елена показаха, че ще предпочета Елена. Киселинността му е по-добра.
Но съм забелязала и друго - преди като си подквасвах редовно с Бор Чвор - киселинността и вкуса пак се различаваха в някаква степен. Някой да има идея от какво е?
Виж целия пост
# 237
Новите ми експерименти с Елби и Елена показаха, че ще предпочета Елена. Киселинността му е по-добра.
Но съм забелязала и друго - преди като си подквасвах редовно с Бор Чвор - киселинността и вкуса пак се различаваха в някаква степен. Някой да има идея от какво е?

Аз съм забелязала, че абсолютно всички партиди на Бор Чвор са с различно качество - едни са по-воднисти и редки, други са доста гъсти...
Виж целия пост
# 238
Лъвичке, поздравление за експериментите!  smile3501
Виждам, че си голяма ентусиастка, аз нямам толкова търпение за тези неща...
Затова бих предложила нещо, ако си навита да експериментираш. Много обичах навремето да си цедя киселото мляко за "Снежанка" и каквото и мляко да взема се цедеше идеално - цвика си се отцеждаше и оставаше хубаво гъсто изцедено кисело мляко. Наскоро имах гости и реших да изцедя и да наравя домашна Снежанка, какво беше обаче учудването ми - след няколко часа висене в марлята, в тенджерката която бях подложила, почти нямаше цвик-водичка и млякото си остана неизцедено - едно рядко ... Е провали ми се салатката. От тогава не смея да цедя мляко, купувам готово цедено /което не ми харесва, ама .../.
Мислите ли, че това е един добър критерий за качеството на киселото мляко - ако може да се изцеди, значи няма нишестенце или сухи вещества. Ако ти се занимава Лъвичке да правиш подобен експеримент, би било чудесно да споделиш резултата, ако нямаш време може да се разберем да тестваме и ние по 1-2 млекца и да обедим резултатите.
Просто предложение, ако сте навити да пробваме.  newsm78 Как ви се струва?
Виж целия пост
# 239
Почетох ви малко, но не ви изчетох, но ще се върна. Аз не съм подквасвала, а и едва ли ще подквасвам, но да кажа само, че една баба ми каза, че с юпер много хубаво става млякото. А скоро по бтв май беше даваха една баба, която само подквасва мляко - не купува готово и каза, това, че млякото като се обърне не пада, не означава че е с добро качество
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия