Експеримент със 7 вида българско кисело мляко

  • 61 667
  • 366
# 75
Следя с голям интерес темата и бих искала да попитам авторката защо е използвала Верея с по-ниска масленост.Това не оказва ли влияние върху експеримента?

Останала съм с впечатление, че закваска се взема от високомаслени млека
Виж целия пост
# 76
  Страшна тема! Браво,Лъвице!  bouquet
Следващият път включи ако може "Родопея" и "Бор Чвор" в експеримента. Оставяла съм по два-три дни  тези млека извън хладилника,не вкисват.
Виж целия пост
# 77
Браво, Лионес!!! Благодарско!!!   bouquet

Ако знаете какво хубаво млекце си правим на Балкана в Априлци. Лятото вземаме от една "щастлива" кравичка и домашна закваска от съседите. Млякото стана фантастично.

Според мен, колкото по-кисела е закваската, толкова по-кисело става и млякото и обратно.

За любителите на домашното кисело мляко, ще споделя, че наливам малко вода в прясното мляко, за да го поваря повече без да се сгъстява и загорява, защото туберкулозната бактерия, която е много често срещана при кравите, е заразна и за хората. Нужна е по-дълга термична обработка.  Peace
Виж целия пост
# 78
Темата е супер:) Само искам да спомена какво са правили бабите когато си загубят закваската за млякото. На пролет (май в определени дни беше, но трябва да проверя) се сипва топло сляко в добре измито, калайдисано котле (демек чист съд) и както е топло се оставя една нощ навън, на открито. Резултата е, че на сутриинта се е подквасило. Просто бацила си живее около нас. Естествено , най-вероятно това не е препоръчително да се прави в София;) Аз без да искам съм го правил този експеримент - току-що сварено мляко, все още доста топло го прибрах в отворена тенджера в хладилника - резултата беше, че на другата сутрин беше се подквасило - най-вероятно е имало отворено бурканче кисело ляко в хладилника. Казвам го всичко това, ако има някой който живее някъде в по-чист район да го пробва като се стопли времето - примерно Април, Май месец. Тогава ще е баш истинско българско кисело мляко:)
Виж целия пост
# 79
Следя с голям интерес темата и бих искала да попитам авторката защо е използвала Верея с по-ниска масленост.Това не оказва ли влияние върху експеримента?

Останала съм с впечатление, че закваска се взема от високомаслени млека

Маслеността няма значение. Важен е бацила. Аз подквасявам с 2%.

Някъде бях чела, или някой ми е казал, че може до 7-8 пъти да се подквасява с подквасено мляко. Подквасяваш, следващото прясно с вече подквасеното, следващото с предишното и така до 8 пъти. Малко ми е странно защо, но аз така или иначе не мога да ги докарам до там. Не, че не се получава, но на 2-3 път решавам да купя кисело за подкваса от магазина.

Домашното прясно мляко винаги го варя най-малко 10 мин. след като кипне, но не слагам вода и намалявам котлона да си ври. Не ми се и сгъстява и не загаря.
Виж целия пост
# 80
Мерси за отговора.Верея излиза от списъка с покупки
Виж целия пост
# 81
[
Маслеността няма значение. Важен е бацила. Аз подквасявам с 2%.


АБСОЛЮТНО!
Подквасяла съм няколко пъти с ДОМЛЯН 2% и ставаше чудесно мляко.


Незная колко е коректно, но хайде, все пак ще споделя. Форум е и моля , не взимайте на 100% като правило моите впечатления!
 РОДОПЕЯ - не я включих в експеримента, защото ...2 пъти тя също не подкваси мляко преди време. Два различни пъти, при две различни взимания на мляко (от същата кравуша).  Тогава млякото се подкваси, но стоеше точно като пребито мляко - на парцали и с неприятен вкус и лигава консистунция с много вода.
Но понеже сега РОДОПЕЯ не е включена в експеримента - спирам да говорим за нея.

Случайно избрах марките, защото - това ми попадна пред очите в магазина.
Виж целия пост
# 82
Цитат
Някъде бях чела, или някой ми е казал, че може до 7-8 пъти да се подквасява с подквасено мляко. Подквасяваш, следващото прясно с вече подквасеното, следващото с предишното и така до 8 пъти. Малко ми е странно защо, но аз така или иначе не мога да ги докарам до там. Не, че не се получава, но на 2-3 път решавам да купя кисело за подкваса от магазина.

Хм, не съм уверена  Grinning
Сестра ми в щатите вече почти година си кваси от домашното си кисело мляко - майка ми й носи закваска февруари '08 и от тогава - следващото с предишното кваси вече много време.

По принцип така и трябва да е - преди да има кисело мляко в магазина, отде се е взимало?
Виж целия пост
# 83
Цитат
Някъде бях чела, или някой ми е казал, че може до 7-8 пъти да се подквасява с подквасено мляко. Подквасяваш, следващото прясно с вече подквасеното, следващото с предишното и така до 8 пъти. Малко ми е странно защо, но аз така или иначе не мога да ги докарам до там. Не, че не се получава, но на 2-3 път решавам да купя кисело за подкваса от магазина.

Хм, не съм уверена  Grinning
Сестра ми в щатите вече почти година си кваси от домашното си кисело мляко - майка ми й носи закваска февруари '08 и от тогава - следващото с предишното кваси вече много време.

По принцип така и трябва да е - преди да има кисело мляко в магазина, отде се е взимало?

АбЦелютно си права. Просто се сетих за това, покрай приказката за киселото мляко. Май, колкото повече пъти подквасваш с предишното, става по-кисело. Но и това не е много сигурно (нали, ако подквасата не е кисела, не би трябвало и млякото да стане кисело newsm78). Може да се е взимало и от тук:
Темата е супер:) Само искам да спомена какво са правили бабите когато си загубят закваската за млякото. На пролет (май в определени дни беше, но трябва да проверя) се сипва топло сляко в добре измито, калайдисано котле (демек чист съд) и както е топло се оставя една нощ навън, на открито. Резултата е, че на сутриинта се е подквасило. Просто бацила си живее около нас. Естествено , най-вероятно това не е препоръчително да се прави в София;) Аз без да искам съм го правил този експеримент - току-що сварено мляко, все още доста топло го прибрах в отворена тенджера в хладилника - резултата беше, че на другата сутрин беше се подквасило - най-вероятно е имало отворено бурканче кисело ляко в хладилника. Казвам го всичко това, ако има някой който живее някъде в по-чист район да го пробва като се стопли времето - примерно Април, Май месец. Тогава ще е баш истинско българско кисело мляко:)
Виж целия пост
# 84
Лъвице, е на това му викам обществено полезен труд  bouquet Hug
Яд ме е, че Верея се е оказало кофти Confused У дома това ни е предпочитания вкус, защото леко киселее и мазнее...
Не обичам като ги отворя и да са ми чорбаливи млеката.
Явно и аз ще трябва да се преориентирам към квасене..., ама да видим как ще става това Thinking
Ще идвам у вас да ме учиш, душа Hug
Виж целия пост
# 85
Детето яде само Бор Чвор и "На баба", надявам се резултатите с тях да са добри другия път Praynig
Виж целия пост
# 86
Между другото и аз доста се зачудих за Вереята. Имам една книга вкъщи и в нея пише кои са млеката с българска закваска и са истинските БГ кисели млека -ЕлБи, Верея - Стара Загора, ОМБ - София, Млечен Рай - Враца и Свежаст - с. Коньово.
Виж целия пост
# 87
Изобщо не се учудвам за ВЕРЕЯ, такова не купуваме след една случка миналото лято.  Naughty Купихме такова кисело мляко за таратор /такова купувахме по принцип/, но когато го отворихме, то беше полутечно, и се точеше като... слуз. Беше адски гадно и на вкус, точно като прясно мляко, в което е сипано малко кисело.

Сега купуваме Бор-Чвор, когато го намеря, Елена и в краен случай Данон, защото там поне съм спокойна за хигиената. Peace

Може би не е тук мястото, ама къде точно е проблемът, ако има нишесте в млякото? Като изключим фактът, че е го ползват за сгъстител, това не прави ли млякото просто по-хранително? Все едно е кисело мляко с хляб да речем. Сигурно аз пропускам нещо,  Embarassed щом всички много се притесняват от това да има нишесте в млякото, ама с мойто злоядо детенце, нямам нищо против да му е по-засищаща малкото храна, която поема. Моля, споделете, какво е лошото да има нишесте в млякото? Убива лактобацилите, пести от маслеността ли, предизвиква алергии ли, що ли?

Лъвице,   bouquet Много благодаря за труда и споделения опит.
Виж целия пост
# 88
Евала за темата. Hug

Стана ми интересно и на мен за нишестето.
Виж целия пост
# 89
Относно трайността на млякото -в един вестник преди време беше публикувана голяма статия по повод 80годишнината на откривателката на бацила /ако не се лъжа/.Отправиха и въпрос за голямата трайност,дали е от много химия и т.н.Отговора беше ,че се приготвят при по- висока хигиена и с по- качествено подбрани млека за това са по-трайни.Каза също ,че е хапвала и мляко седяло по 3месеца в хладилника без проблеми.Голямо внимание отдели и на лекуваните с антибиотици крави-абсолютно против да се използва млякото за произдвотството на кисело.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия