А какво бих могла да му дам да си гриzка при положение, че не съм въвела глутен? Има вече 2 zъба ...
Глутен = края на 6 м.
Глутен = 8-9 м.
Повечето схеми на захранване в Европа се придържат към по-малката възраст. Причината – вероятността глутенът да създаде проблеми е най-голяма до третия месец т.е. преди навършването на 4 м. След тази възраст рискът от проблеми с глутена рязко пада, особено ако детето е било изключително кърмено и все още е кърмаче по време на въвеждането. Съответно няма основания менюто да се ограничава без причина само до безглутенови зърна. Дори има изследвания, че въвеждането след 7 м. също е рисково, макар и не толкова, колкото въвеждането преди 4 м.
Американските схеми препоръчват по-късно въвеждане на глутен. Причината е, че се дава възможност на храносмилането да узрее и да се справи безпроблемно с обработването на глутеновите белтъци. Например в Библиотеката доста статии са превод или препратка към американските препоръки. Като цяло обаче, прекалено отложеното въвеждането на доста храни (включително на глутена) се счита за необосновано с практически данни и това е една от най-сериозните критики към американските схеми.
Прекалено отложеното въвеждане на глутен при едно алергично необременено дете не се счита за превенция - дори напротив, това може да създаде проблеми. За непоносимост към глутена факторите с най-голяма важност са: 1) наследствеността и 2) липсата на изключително кърмене поне до 3-4 месеца.
За гризкане:
- оризови сухари (внимание за други добавки)
- царевични сухари (внимание за други добавки)
За чесане на венците (обаче невинаги е безопасно при зъбчета):
- парченце краставица, увито и завързано в стерилна марля (децата могат да отхапят парченце дори с голи венци)
- парченце ябълка, увито в стерилна марля