Но има своите ползи.
Може да се дава за разнообразие, примерно 1 път седмично.
---------------------------------------------------------
Киселът в началото на захранването:
1. Щади храносмилането.
Нишестето/киселът е подходящо за хора с чувствителна храносмилателната система: то е част от диетите, които щадят стомашната лигавица. Чистото нишесте не е нито химически, нито механичен дразнител за стомаха.
2. Само за разнообразие.
Киселът е алтернатива на кашите в началото. След въвеждането на глутена киселът има добри заместители. Друга причина да се предлага от време на време като следобедно хранене е например когато обедните зеленчуци са били по-тежки и по-целулозни.
3. Млечно-плодово хранене.
Киселът се приготвя наполовина с плодове и ако се добави кърма/АМ (след като се свари възможно най-гъста консистенция), всъщност се получава млечно-плодова каша с полезна хранителна стойност. Без захар.
4. Достатъчно калории.
Като храна киселът е еквивалент по енергийна стойност на кашата т.е. може да бъде заместител, защото е също толкова хранителен откъм въглехидрати.
5. Недостатъчна хранителна ценност.
Нишестето няма витамините от В-групата на зърнените каши, особено пълнозърнестите. Друг недостатък са добавените витамин в готовите каши, както и целулозата и естествените витамини и минерали на домашните пълнозърнести каши.
6. Въвежда се царевица.
Царевичното нишесте е добър начин за въвеждане на царевица около 7 м. Иначе царевицата не е лека за храносмилането, нишестето е щадящ вариант за включване на царевицата.
---------------------------------------------------------
Кисел = нишесте + мляко + плод
Идеята е да се предложи плодово-млечно хранене с достатъчно калории.
Съставки
нишесте = царевично натурално (без глутен), пшенично натурално (с глутен), без аромати, без оцветители
мляко = кърма (прясно изцедена или замразена), АМ, прясно мляко, сухо мляко
плод = пресен пасиран, от пюре
захар = нежелателна (внася още калории, но разива ненужно вкус към сладкото и уврежда зъбите)
При кърмаче
[нишесте + вода + плод] + кърмене 30-60 мин. преди/след хранене
[нишесте + вода + плод] + изцедена кърма към готовото охладено нишесте
Приготвяне
Вариант 1:
Нишестето се вари с вода.
След като се охлади до температура за ядене се добавя пресен пасиран плод или плодово пюре.
Ако се добавя кърма, нишестето се приготвя максимално гъсто (например в съд с незалепващо покритие), за да поеме повече кърма.
От ензимите на кърмата се втечнява до няколко минути.
Вариант 2:
Пресните плодове са варят леко в повече вода.
След това се добавя нишестето, размито в малко студена вода, и са вари до готовност.
Този вариант в удачен, когато детенцето все още не е захранено със сурови плодове и не се предлага готово плодово пюре.
Може да се добави кърма.