Кисело мляко в домашни условия с продукти от магазина

  • 46 224
  • 107
# 15
     Това е може би една от най-ценните теми в този форум. Ще пусна линк към нея в темата за сирената в Клюкарника,за да я видят повече хора. Ще следя всичките ти експерименти, Лъвице. Може би е наивно да мисля така,но бихме могли по този начин да попречим на безсъвестните производители да пласират стоката си. Когато всеки започне да търси и купува само качествени марки,пазарът ще се регулира според търсенето.
Виж целия пост
# 16
 Mr. Green ето и експеримента от днес  Mr. Green


Участват 6 кисели млека. Избрах:

- Български Чан 2.3% - Бяла мечка с. Хасково
 - Данон Баланс 3%
 - АРО кисело мляко ЯГОДА - неизвестно - производител ОМК
 - СЕРДИКА 94 2 %- с. Железница
 - MEGGLE - 20% - Хърватска
 - Селско кисело мляко- 2.3%



Технологията е известна - купешко прясно мляко ФИБЕЛА 3% - 1.9 литра и закваската от тези млека + 4 часа на топло.




1. ДАНОН БАЛАНС

 - подкасване - на вид добре, но с много суроватка
 - киселост - липсва!
 - консистенция - странна: гъсто е, леко кремаво, но не стегнато
Оценка: 2/6

2. СЕРДИКА 94 2% - с. Железница


 - подквасване - НЕ СЕ ПОДКВАСИ и в двете бурканчета! Млякото стои доста течно и има няколко парцала вътре
 - киселост - липсва
 - консистенция - зле
 - оценка 0/6


3. Селско кисело мляко 3%


 - поквасване  - отлично, с малко повече суроватка
 - киселост - отлична
 - консистенция - отлична
 - оценка 6/6


4. MEGGLE kiselo vrhnje 20% -


 - подквасване - полу
 - киселост - няма
 - консистенция - парцаливо/течно
 - оценка 0/6


5. ЧАН 2.3% - с. Бяла мечка - Хасково


 - подквасване - много добре
 - киселост - много добре
 - консистенция - отлична
 - оценка 5/6

6. Аро кисело мляко ЯГОДА - ОМК

 - подквасване - не много добре
- коселост - липсва
 - консистенция - кремаво-лигава
 - оценка 1/6



Малко изводи от днешния експеримент:
Открих един качествен продукт, един много добър и  останалото .... меко казано компромиси, а ако бъда откровена - боклуци. Съжалявам за силния израз, той си е единствено на база мои (и контролни от на мъжа ми, който първо опитваше и после четеше надписи) впечатления, но ... да се продават на пазара "млека", които да се водят "кисело мляко" и същевременно да не могат да подквасят, не е редно.
Виж целия пост
# 17
Изчетох цялата тема много внимателно и благодаря, че авторката си прави тези експерименти и ни осведомява.  bouquet

Купуваме Родопея и Тонус най-често и ще взема и аз да си направя експеримент с тези две млека и още някои, които купуваме понякога. А как обичам кисело мляко... Rolling Eyes


Виж целия пост
# 18
А на това с 3,6% пише, че има 12,1% сухо вещество на 100гр. Какво е това сухо вещество и не трябва ли в киселото мляко да има само мляко и бактерии? newsm78 Иначе пише ''не съдържа консерванти и подобрители''. За сгъстители и други елементи нищо не пишат Simple Smile

12% сухо вещество означава, че останалите 88% са вода! това няма нищо общо с процента масленост, нито със състава! и не значи, че е сухо мляко!
ох, припомнете си малко уроците от училище...


Lioness, Meggle 20% kiselo vrhnje НЕ Е кисело мляко, а заквасена сметана - отчиташ ли този факт?
Виж целия пост
# 19
А на това с 3,6% пише, че има 12,1% сухо вещество на 100гр. Какво е това сухо вещество и не трябва ли в киселото мляко да има само мляко и бактерии? newsm78 Иначе пише ''не съдържа консерванти и подобрители''. За сгъстители и други елементи нищо не пишат Simple Smile

12% сухо вещество означава, че останалите 88% са вода! това няма нищо общо с процента масленост, нито със състава! и не значи, че е сухо мляко!
ох, припомнете си малко уроците от училище...


Lioness, Meggle 20% kiselo vrhnje НЕ Е кисело мляко, а заквасена сметана - отчиташ ли този факт?

И на мен ми се стори чудно с такава висока масленост. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 20
Колко според вас може да е срока на годност на едно истинско прясно мляко? Питам, защото бяхме купили Елена, която имаше срок 2 месеца  Shocked
И наистина след отваряне за 1 месец изобщо не се развали?!
Виж целия пост
# 21
С тази технология UHT срокът на годност се удължава доста, ама два месеца е много време... Thinking
Виж целия пост
# 22
Аз подквасих с Нашенско 4,6% но леко се влачеше иначе се получи че добре, а за Данон-а баба ми е пробвала /редовно подквасва/ направо се точи и нищо не става. Смятам да пробвам с Родопея, защото то ми се струва добро  Peace
Виж целия пост
# 23
Записвам се да следя. Имам възможност често да опитвам домашно прясно мляко от село и да го сравнявам с вкуса на купешкото от магазина. Не знам дали аз си въобразявам, но двата вкуса много се различават. Млеката от марките, които са на разположение в близките ми магазини имат вкус на сметана за готвене, или нещо такова. Абе доста ми е различно от вкуса на домашното мляко. Понякога си мечтая да имаше бърз и евтин начин всеки сам да проверява в лаборатория какво точно има в храната му, щом като няма кой да я контролира и гарантира за качеството и. Представяте ли си - за в бъдеще всеки в България с лична домашна лаборатория ... Joy

 newsm64
Виж целия пост
# 24
А някакви отзиви за млеката на Верея имате ли?
Виж целия пост
# 25
 Flutter моите лични:
 - прясно мляко 3% - много добро
 - кисело мляко 2.9 % Верея - трагедия Crazy

Виж експеримента със 7те кисели млека.
Виж целия пост
# 26
С Родопея става. Аз съм квасила и става супер! Peace
Виж целия пост
# 27
Лъвичке, в  другата тема са изтрити снимките които беше качила, за това не може да се види нагледно  Sad
Виж целия пост
# 28
Лъвичке, в  другата тема са изтрити снимките които беше качила, за това не може да се види нагледно  Sad

 Blush там са снимките  Wink
Виж целия пост
# 29
Лъвичке, в  другата тема са изтрити снимките които беше качила, за това не може да се види нагледно  Sad

 Blush там са снимките  Wink
съжалявам, вчера сутринта не ми ги даваше  Rolling Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия