Кисело мляко в домашни условия с продукти от магазина

  • 46 094
  • 107
Пускам нова, независима тема от тази с експеримента със 7те млека, заради следните идеи - да направим тема, в която нашият опит с продукти от магазина да бъде онагледен и споделен с всички ии същевременно да отсеем некачествените продукти.
Купешкото прясно мляко също търпи да бъде "облагородявано" с разни "подобрители" и съответно малко или много да страни от натуралния продукт. Същевременно киселите млека са безчет на витрината, пресните също. Аз лично, лека полека ще експериментирам, за да си направя за себе си изводите - кои пресни и кои кисели млека ще ми допаднат на технологичния процес на квасене, а после и на вкусовите ни ( на семейството разбира се) изисквания и предпочитания.
В тая тема призовавам всички майки, които квасят в къщи или ще се запалят по идеята - да споделят опит.
Естествено, за да бъде прегледна темата и систематизирана за по-добър прочит и тълкуване - ще помоля и за снимки и кратко описание на продуктите относно киселост/консистенция/оценка.


Избрах:
-  прясно мляко ФИБЕЛА 3%(2 литра общо), срок на годност 14.02.2009 г., закупено от голям хипермаркет
 - кисело мляко БОЖЕНЦИ - 3.6%, срок на годност 14.02.2009 г., закупено от голям супермаркет
 - кисело мляко СТРАНДЖА - Български Йогурт - срок на годност 13.02.2009 г., закупено от голям супермаркет


технологията:
В 4 големи буркана (по 2 за всяко кисело мляко) добавих по около лъжица (супена) и половина кисело мляко от съответната марка.
Прясното мляко бе загрято до около 50*С, разлято в съдовете с закваска от купешко кисело мляко и прибрано на топло за 4 часа. На 4ия час млякото бе охладено.

 - жълти капачки, пълен буркан до 4/5 - БОЖЕНЦИ
 - червени капачки, пълен буркан до горе  - СТРАНДЖА/Български йогурт



Резултати:

Странджа
 - киселост - отлична
 - консистенция - много добра, суроватката отгоре е  малко в повече, но в дълбочина млякото е чудесно, стегнато, гъсто и приятно
 - идентично на вкус с това в кофичката.
оценка: Отлична




Боженци
 - киселост - отлична
 - консистенция - с повечко суроватка (цвик) и от Странджата, но в рамките на нормалното (при домашното прясно мляко тази суроватка е по-малко, но пък може това да е показател и колко е обогатено с водица прясното мляко, незная), стегнато, гъсто хубаво.
 - на вкус е различно от това в кофичката. Трудно е да опиша, но магазинското БОЖЕНЦИ има една много приятна жилка масленост, хомогенност, но в подквасеното мляко това липсва. Дали това се дължи на подобрители в кофичката, дали на качеството на прясното мляко - ще установя след време ( когато го изпробвам и с домашно краве прясно мляко без "подобрители")
оценка: Отлична

Прясно мляко Фибела - справи се чудесно, а и на вкус е много близко до домашното мляко. Аз лично го харесвам, а и след този тест още повече ме плени.

 Wink


******************************************************************************





Участват 6 кисели млека. Избрах:

- Български Чан 2.3% - Бяла мечка с. Хасково
 - Данон Баланс 3%
 - АРО кисело мляко ЯГОДА - неизвестно - производител ОМК
 - СЕРДИКА 94 2 %- с. Железница
 - MEGGLE - 20% - Хърватска
 - Селско кисело мляко- 2.3%



Технологията е известна - купешко прясно мляко ФИБЕЛА 3% - 1.9 литра и закваската от тези млека + 4 часа на топло.




1. ДАНОН БАЛАНС

 - подкасване - на вид добре, но с много суроватка
 - киселост - липсва!
 - консистенция - странна: гъсто е, леко кремаво, но не стегнато
Оценка: 2/6

2. СЕРДИКА 94 2% - с. Железница


 - подквасване - НЕ СЕ ПОДКВАСИ и в двете бурканчета! Млякото стои доста течно и има няколко парцала вътре
 - киселост - липсва
 - консистенция - зле
 - оценка 0/6


3. Селско кисело мляко 3%


 - поквасване  - отлично, с малко повече суроватка
 - киселост - отлична
 - консистенция - отлична
 - оценка 6/6


4. MEGGLE kiselo vrhnje 20% -


 - подквасване - полу
 - киселост - няма
 - консистенция - парцаливо/течно
 - оценка 0/6


5. ЧАН 2.3% - с. Бяла мечка - Хасково


 - подквасване - много добре
 - киселост - много добре
 - консистенция - отлична
 - оценка 5/6

6. Аро кисело мляко ЯГОДА - ОМК

 - подквасване - не много добре
- коселост - липсва
 - консистенция - кремаво-лигава
 - оценка 1/6



Малко изводи от днешния експеримент:
Открих един качествен продукт, един много добър и  останалото .... меко казано компромиси, а ако бъда откровена - боклуци. Съжалявам за силния израз, той си е единствено на база мои (и контролни от на мъжа ми, който първо опитваше и после четеше надписи) впечатления, но ... да се продават на пазара "млека", които да се водят "кисело мляко" и същевременно да не могат да подквасят, не е редно.



Виж целия пост
# 1
Lioness , браво за идеята!  bouquet
Аз също съм решила да експериментирам с купено прясно мляко, да направя кисело мляко и сирене. Но може би другата седмица ще дам резултати и снимки. Simple Smile
Виж целия пост
# 2
  bouquet  bouquet
Нямам идея от къде имаш сили и време, но ОГРОМНО БЛАГОДАРЯ! Сега смело ще купувам Боженци. Много ми е вкусно  chef Благодаря и за прясното, "когато кравичката е далеч, а магазинът е наблизо."  Hug
Виж целия пост
# 3
Не съм виждала Боженци във Варна  Confused
Виж целия пост
# 4
И ние взимахме Боженци, но от както купуваме БИО изобщо не сме го взимали. Кой знае какво слагат в него, за да изглежда така плътно. След като видях как изглежда био млякото със същите % масленост не бих си купила Боженци пак.
Виж целия пост
# 5
И ние взимахме Боженци, но от както купуваме БИО изобщо не сме го взимали. Кой знае какво слагат в него, за да изглежда така плътно. След като видях как изглежда био млякото със същите % масленост не бих си купила Боженци пак.
Ако има нещо, което не трябва да го има, няма да може добре да подкваси прясното мляко (което не е така, видно от опита на Лъвичка).
Виж целия пост
# 6
Да се поправя за кисело мляко Боженци 2% - на етикета не пише растителна мазнина, а 10.5% сухо вещество, затова спрях да го купувам.
Цитатът е от тази тема.
Виж целия пост
# 7
Аз го написах и по-горе, но ще се повторя  - киселото мляко БОЖЕНЦИ не е на вкус като киселото мляко, създадено от закваска Боженци...
Че млякото се подкваси - чудесно!
Но защо има такава фрапираща разлика???
Купешкото страшно ми хареса на вкус, но на фона на това, че имам впечатления върху абсолютно натурален продукт ( истинско краве мляко с домашна закваска, даваща чудесен балансиран вкус на пълномасленото натурално краве мляко), то съм сигурна за себе си, че в Боженци-купешко има добавки.
Все пак - въпрос на субективно мнение  Wink, с което не задължавам никого.
Виж целия пост
# 8
А на това с 3,6% пише, че има 12,1% сухо вещество на 100гр. Какво е това сухо вещество и не трябва ли в киселото мляко да има само мляко и бактерии? newsm78 Иначе пише ''не съдържа консерванти и подобрители''. За сгъстители и други елементи нищо не пишат Simple Smile
Виж целия пост
# 9
но поне купеното прясно мляко ФИБЕЛА 3% се подквасва, значи става за консумация.
Виж целия пост
# 10
Сухото вещество навярно е сухо мляко,защото е по-евтино и трайно,от прясното.
Виж целия пост
# 11
Фибелата при мен даде лош резултат, отказала съм се от нея. Тази тема не е ли по-скоро за готварския? Имам и една препоръка - линк към темата за експеримента със седемте млека. Peace
Виж целия пост
# 12
Много интересно, аз пък мсилех че пастьоризираното мляко, не става за подквасване.
Явно съм се лъгала  newsm78
Мисля да пробвам и аз да подквася.
Виж целия пост
# 13
Купувам БОР ЧВОР , което не е изпробвано тук, но при мен дава отлични резултати ! Пробвах едно мляко СЕРДИКА ЗА ДЕЦА  за закваска и стана СУПЕР!!!!
Виж целия пост
# 14
Момичета темата е чудесна, допада ми защото бих могла да споделя своя опит. Ние кисело мляко не купуваме не помня от кога, аз си го квася и винаги става много хубаво без суроватка и гъсто, обаче прясното мляко което купувам е домашно. Сварявам млякото и го оставям да се охлади до температура около 45 градуса (като потопиш кутрето си да не ти пари и да можеш да го държиш спокойно). Сипвам млякото в буркани и на един буркан слагам 1 1/2 с.л. с камарка кисело мляко, като всичкото кисело мляко за подквасата го смесвам са малко прясно топло мляко и го разбърквам добре и след това прибавям по равни количества в бурканите. Затварям ги слагам ги в найлонова чантичка и ги завивам много добре (аз ги завивам с одеяло) и така ги държа 2 1/2 максимум 3 часа след което охлаждам (зимата на терасата). Ако млякото стои повече от 3 часа излиза суроватка.
За подкваса използвам моето си квасено мляко, което понякога става кисело и тогава си купувам от магазина кисело за подкваса като не гледам особено каква марка е (и с данон) съм квасила и започвам от начало процеса доката не започне да ми киселее и моето(което става за около половин година).
И един съвет за да ви става гъсто млякото може да сварявате прясното по-дълго, аз го варя 10 мин.
Успех на желаещите да хапват хубаво мляко. Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия