Сусамов тахан, пшенични трици и ленено семе - как и по колко?

  • 8 577
  • 10
Днес си ги купих всичките от един мноооого здравословен магазин. Помня, че четох тук, че се пият, но ви моля да ми напишете кога, по колко и за какво ги пиете. Лененото семе май беше добро и за кърма?  newsm78
Виж целия пост
# 1
Сусамовият тахан помага много на стомаха. Смесва се с равно количество мед и тахан и сутрин на гладно 2-3 лъжици.

За лененото семе знам, че действа разхлабващо.
Виж целия пост
# 2
Сусамовият тахан е най-доброто лекарство за остеопорозата, на майка ми й откриха миналата година начален стадий и й казаха да го яде сутрин по една чаена лъжичка.
Профилактично също е добре да се взима за костите.
Ленено семе зимата варих на детето за кашлица.
Пшеничените трици знам, че са полезни за перисталтиката на червата.
Виж целия пост
# 3
Тук можеш да прочетеш за лененото семе и пш.трици:
http://spidersport.com/forum/viewtopic.php?t=966&postdays=0& … r=asc&start=0
Виж целия пост
# 4
Лененото семе и пшеничените трици действат много добре на стомаха Laughing
Редовно ще ходите до 00 Sunglasses
Само че лененото семе се мели, не се вари, както пише на някои опаковки.
Виж целия пост
# 5
А каде е тази аптека ?
Мамчето има остеопороза и искам да и взема сусамовото таханче Simple Smile
А ще ми кажете ли и нещо повече за приложението му
Виж целия пост
# 6
А каде е тази аптека ?
Мамчето има остеопороза и искам да и взема сусамовото таханче Simple Smile
А ще ми кажете ли и нещо повече за приложението му

Сусам

Състав, употреба и какви болести лекува.

 Като култура сусама се отглежда отдавна. Особено се е ценял в древността на Изток и е считан за укрепващо силите, подмладяващо и даже чудотворно хранително растение ( в приказката за Али Баба “сезам” означава всъщност сусам. Индийската аюрведа, считайки, че храните и билките са по-полезни при определени “доши” ( сега в медицината се наричат конституции), приема, че сусама е най-полезен при “вата” индивиди. Това са мършави и неспокойни натури, предразположени към недоимък на мазнини, минерални соли и други хранителни вещества, страдащи от хормонална недостатъчност, безсъние, запек, костно-ставни проблеми, сухи катари на лигавиците, слабост на съединителната тъкат с ранно образуване на бръчки, цепнатини по кожата и хернии и други. Съвременните изследвания потвърдиха повечето от тези показания. По съдържание на ненаситни мастни, незаменими аминокиселини и минерални соли – калций, магнезий, фосфор и др., сусамовото семе е на едно от първите места в списъка на растителните храни. Открити са и съставки, подобряващи устойчивостта на кръвта и кръвоносните съдове – против различните видове кръвоизливи.
 За диетични цели се препоръчват сусамови продукти без захар. Небеленото сусамово семе и тъмният тахан, получен от него, са много полезни за раздвижване на перисталтиката при различни форми на констипация (запек), както и при лошо състояние на костите, ставите, мускулите, сухожилията, косите и ноктите. Беленият сусам и тъмният тахан, получен от него е по-подходящ при изнежени стомаси и черва, респективно – хронични колити, за успокояване на нервите, както и за увеличаване на теглото при състояния на измършавяване. Сусамовото масло следва да се консумира без високотемпературна  обработка. То се прилага и външно – като разредител за етеричномамаслени масажни смеси, мехлеми, капки за нос и уши и т.н.
 Тъй като сусамовите продукти у нас не са особено популярни, случва се те да застояват из рафтовете на диетичните магазини. Където най-лесно можете да ги намерите. Трябва да се знае, че съхранението им на топло и светло снижава качеството на съответния продукт след 4 до 6 месеца; същото важи и при домашното съхранение на затворените (а още повече при отворените) опаковки, а още по-кратък е допустимия срок за довършване на отворените опаковки. Много по-голяма е трайността, ако се съблюдава изискването за предпазване от светлина, висока температура и свободен достъп на въздух. Ако сусамовото семе се смила в кафемелачка за по-лесна усвояемост, това трябва да става или броени дни преди консумацията на съответното количество, или към сусамовото брашно да се прибавят подправки, увеличаващи трайността му – канела, карамфил, чесън и др.– и допълнително да се съхранява в хладилни условия.

Маг. Фармацевт
Латинка ЯНЕВА


Майка ми си беше купила сусамовия тахан от една билкова аптека и го взимаше сутрин на гладно по една лъжичка. Вкусът му е малко гадничък, по-точно много мазничък, ама какво да се прави.
Виж целия пост
# 7
Аз триците ги слагам в половин кофичка кисело мляко и намилам Crazy Много е вкусно Mr. Green
 Една супена лъжичка слагам...
Виж целия пост
# 8
Сусамовия тахан да се яде натюр е малко гадничко.Аз затова го използвам като готвя.Примерно печени патладжани си смачкам и ги заливам със смес от тахан,кисело мляко,чесън и зехтин.Става страхотно мезе.Може да се слага и в заливки на салати.
Виж целия пост
# 9
Сусамовият тахан си го мешам с мед и си хапвам сутрин и вечер по 1 лъжица. Хем е вкусно, хем е полезно за червата, хем е богат на калций Grinning
С пшеничните трици си оправям гадния запек, с който се сдобих покрай бременността Close 2 с.л. ги смесвам с половин кофичка кисело мляко и това нещо си го хапвам сутрин и вечер Grinning Няма грешка!
Виж целия пост
# 10
мерси мамчета Simple Smile
ще закупя аз на маменцето да си хапва щот съм се притеснила за нея
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия