Турската кухня *3*

  • 298 702
  • 752
# 555
Здравейте момичета!
С интерес разглеждам какви сте майсторици и искам да випопитам за един десерт, който не се сещам да съм виждала в тази тема. ако го има - съжалявам, тогава поне ме насочете.
 По нова година ходихме в Одрин. Купихме си едно кравайче, което изглеждаше като нашите толумбички /някъде им казват японки, тиквички - дето са сиропирани/. Та това също беше сиропирано, но стоеще хрупкаво, кръгло и можеш да го държиш в ръка и да си отхапваш. Иначе на вкус беше почти като нашите полумбички. Всички много ги харесахме. Бихте ли ми казали как  newsm64 да сътворя тази вкусотия и у дома?  Hug

Виж целия пост
# 556
Присъединявам се към питането!  Laughing  Ядох такова в Тунис, Марси (от форума) ми беше дала рецепта, но я позагубих и не я пробвах.

Това, което ядох аз, беше - геврече, пържено, наподобяващо поничка или тулумбичка, но като хапнеш - плътно тесто, маслено, но хем хрупкаво (не точно хрупкаво), но сочно, сиропирано.
Виж целия пост
# 557
за  йо-йо ли ,пина? споко бе ,ако трябва пак ще пусна!
Виж целия пост
# 558
Май така го беше нарекла, йо-йо  Simple Smile Ей, споменах те и дойде!  Laughing
Виж целия пост
# 559

ами като съм фенка на турската кухня, как да не долетя!  Laughing
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=193235.msg8591425#msg8591425
193 мнение! снимка да сложа,
http://static.blogstorage.hi-pi.com/photos/saveursorientales.cui … teau-tunisien.jpg
  bouquet  chef
Виж целия пост
# 560
Лелей, тая снимка............................
Виж целия пост
# 561
Привет момичета  Hug


Pina, mimi4ence - Не става ли въпрос за това  newsm78?




(**ако е това , името му е halka tulumba(тулумба халка) uлu halka tatlısı=xaлka тaтлъcъ  Wink Peace)

cHuMku:  http://images.google.com.tr/images?hl=tr&um=1&sa=1&q … p;oq=&start=0
step-by-step:  http://www.mutfaksirlari.com/halka-tatlisi.html


 Heart Eyes
Виж целия пост
# 562
bz, ти ме разби! аз не стига, 4е омахах днес  вси4кото тестяно ,дето правих, ама любимите ми тулумби направо ме разтопиха ! ммммммммммм! добре ми свърши брашното и дребунка е болна, та закотвянето в къщи  ще ме Peace спаси, да не ги направя веднага!
Виж целия пост
# 563
Малииййййййййййй, туй много сладко беееее. Аз обичам, ама това многУ, многУ татлЪ беееей  #CrazyДва дена ядох едно парче .
Виж целия пост
# 564
При нас в турския магазин продават точно тези дето е показала  bz.Наистина са като нашите толумбички,но като,че ли са заляти с по гъст сироп защото не капе.Обаче са ужасно много много сладки.
Виж целия пост
# 565
bz снимките са страхотни. Да точно това е вкусотията. Само че не знам турски затова да уточня - съответства ли на рецептата предложена от marsy? Защотото ми се струва че при теб се приготвя парено тесто а при нея не е такова.
Виж целия пост
# 566
Аааааа, друго е! Това са си толумбички и са от парено тесто. Другото, което даде Марси, е съвсем друго. Ама се объркахме с обясненията......
И аз ги ядох тия толумби в Истанбул, сиропа е по- друг и стоят твърди, но сиропирани. Това, което описвах от Тунис е съвсем друга история.......

Дайте превод на сиропа, моля!
 4 чаши вода
4,5 чаши захар
лимонов сок

другото не го разбирам??
Виж целия пост
# 567
Аз бях убедена, че и в турската кухня, ще има нещо подобно, на тунизийското. Наскоро ми разказваха, че в Дубай има такъв сладкиш, ако нещо пак не сме се объркали в обясненията..........
Виж целия пост
# 568

Дайте превод на сиропа, моля!
 4 чаши вода
4,5 чаши захар
лимонов сок

другото не го разбирам??

Pina
правилно си разбрала за сиропа
лимоновия  сок е  1 с.л.

Отдолу пише  2 ч.ч. мазнина за пържене.

Има разяснение за пърженето.
Слагат се в студена мазнина/олио/,пържат се на най-слаб огън,отвреме навреме се разклащат.
Изпържените халки се слагат веднага в студен сироп за окоо 5-6 минути.И след това се вадят в поднос.
След всяка порция изпържени халки, олиото трябва да се изстуди за известно време.
Това за да не останат отвътре сурови.

Виж целия пост
# 569
aaaaa, аха. Значи си остава загадка, как им се получават хрупкави  Thinking

Аз разглеждах турски десерти досега. Тия гевречета, за които говоря, са нещо като Шекерпаре, но оформено като геврече и пържено, а не печено. После сиропа, то е ясно. Ще се пробвам аз, да видим кога.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия