Квасите ли кисело мляко?

  • 49 814
  • 530
# 495
Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78

да, когато млякото е от крава и не е разреждано с вода, каймакът става жълт като маслото - то всъщност е масло
а самото мляко е с лек жълт отенък
много е вкусно така - когато е истинско
Виж целия пост
# 496
момичета, знае ли някой как да намаля маслеността на кис.мляко - всъщност ми трябва нискомаслено мляко, а пък не ща да си купувам от готовите - искам да е домашно Simple Smile
Виж целия пост
# 497
момичета, знае ли някой как да намаля маслеността на кис.мляко - всъщност ми трябва нискомаслено мляко, а пък не ща да си купувам от готовите - искам да е домашно Simple Smile
  Аз знам само един начин.Когато свариш млякото просто му махни каймака и така го подкваси.ПО голямата част от масленоста е в каймака и когато го махнеш става ниско маслено мляко. Peace
Виж целия пост
# 498
...
Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78


За този период на годината е напълно нормално - в момента животните се хранят с трева, а като гледам по поляните каква е зелена и сочна чак на мен ми иде да паса... През зимата, когато се хранят с фуражни смески, и млякото е по-малко маслено.
Виж целия пост
# 499
...
Да ви питам нещо - за първи път варя "истинско" краве мляко. То като се получи един жълт масивен каймак и като цяло млякото е леко жълто. Това нормално ли е?  newsm78


За този период на годината е напълно нормално - в момента животните се хранят с трева, а като гледам по поляните каква е зелена и сочна чак на мен ми иде да паса... През зимата, когато се хранят с фуражни смески, и млякото е по-малко маслено.
  Grinning   и на мен ми се е дояждало /допасявало  newsm78 / като гледам как сладко пасат животинките

Още един лаишки въпрос - как варите млякото? Дадоха ми съвет - на слаб огън с постоянно бъркане. Но аз не издържах, пък и то още в началото леко "загаря" по дъното. и така докато кипне. 
Виж целия пост
# 500
Аз го варя на слаб огън, в тенджера с дебело дъно и не ми загаря. И бъркам от време на време.

Снощи заквасих биволско мляко, стана невероятно  Peace
Виж целия пост
# 501
То дори и да загори малко тенджерата,не пречи. Въпросът е да не загори много - тогава вече всичкото мляко се омирисва.
А ти използва биволско за подкваска или прясното ти беше биволско?
Виж целия пост
# 502
Заквасих днес и почти половината от буркана стана цвик.  Shocked Такова нещо не ми се беше случвало.
И закваската, и млякото са същите както и друг път. Идеи от какво може да е?
Виж целия пост
# 503
То дори и да загори малко тенджерата,не пречи. Въпросът е да не загори много - тогава вече всичкото мляко се омирисва.
А ти използва биволско за подкваска или прясното ти беше биволско?
Прясното ми мляко беше биволско, а закваската от краве.
Виж целия пост
# 504
Заквасих днес и почти половината от буркана стана цвик.  Shocked Такова нещо не ми се беше случвало.
И закваската, и млякото са същите както и друг път. Идеи от какво може да е?
1.Млякото може да е било или по-топло , или по-студено от необходимото
2.Времето за подквасване може би е било недостатъчно Rolling Eyes

Аз квася 1 път седмично 6 буркана омния.И на мен се е случвало гореописаното  Confused
Виж целия пост
# 505

...

Още един лаишки въпрос - как варите млякото? Дадоха ми съвет - на слаб огън с постоянно бъркане. Но аз не издържах, пък и то още в началото леко "загаря" по дъното. и така докато кипне. 

       За да не загори слагаме в тенджерата една лъжица - супена. В каквато и да е тенджера не загаря.
Виж целия пост
# 506
Имам тенджери с двойно дъно-алпака е материала-не ми загаря Peace
Виж целия пост
# 507
За загаряне моите наблюдения са,че зависи от тенджерата и на колко силен котлон ще вариш млякото.Колкото е по силен котлона,загаря ми задължително.
      За да не загори слагаме в тенджерата една лъжица - супена. В каквато и да е тенджера не загаря.
  Ей тоя номер с лъжицата не съм го чувала.Ще го пробвам.И какво е значението на тази лъжица?
Виж целия пост
# 508

 За варенето на млякото има специални млековари различни големини на принципа на водна баня са. Имам за 1, 2 и 3 литра и си ги ползвам от години - никога млякото не загаря и се вари перфектно. В същите млековари правя и крем ванилия и се получава идеален с цели яйца, а не само с жълтък.
  Проблема е, че сега мисля, че са доста скъпички, но пък като го вземеш го ползваш много, много години. Моите са сигурно вече от 15 - 16 години и все едно са си купени сега, а ги ползвам постоянно.
Виж целия пост
# 509
За загаряне моите наблюдения са,че зависи от тенджерата и на колко силен котлон ще вариш млякото.Колкото е по силен котлона,загаря ми задължително.
      За да не загори слагаме в тенджерата една лъжица - супена. В каквато и да е тенджера не загаря.
  Ей тоя номер с лъжицата не съм го чувала.Ще го пробвам.И какво е значението на тази лъжица?
АЗ от Франция си бях купила едно стъклено дискче, което се слага в млякото и пречи да изкипи. Може с люжицата да е на същият принцип.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия