Квасите ли кисело мляко?

  • 49 837
  • 530
# 510
Здравейте,

да питам и аз  Wink
Снощи заквасих - като погледнеш отгоре няма и капка водичка - ще кажеш, лъжицата права ще стои. Но иначе отдолу млякото не е твърдо  Sad Като разклатиш съда и се тресе.
Идеи?
Минах през всички перипетии - прекалено топло или студено и съответно плуваше във вода... Но за това нямам обяснение...
Виж целия пост
# 511
Ами нормално си е според мен да "се тресе", все пак е кисело мляко, не сирене.
 Ако все пка искаш да е по-густо и стегнато -ще ти кажа аз какво правя. Може да съм го писала и друг път, не помня вече.
Значи купуваш си от магазина мая за сирене. Когато разбъркваш топлото прясно мляко с киселото слагаш много малко от маята. Най-добре с крайчето на клечка за зъби да топнеш в маята за сирене и после я топиш в сместа за подквасване. Няма и капка, наистина се слага много малко. Аз правя по 3-4 литра на веднъж и това е достатъчно. Ако сложиш повече ще стане като сирене. Това го знам от баба ми, навремето редовно ни правеше краве, козе или овче кисело мляко на село.
Виж целия пост
# 512
 Shocked Това за маята за сирене не го бях чувала, но ще пробвам  Sunglasses
Виж целия пост
# 513
След като мине времето за подквасвене, аз отвивам к.мляко и го оставям така поне 3-4 ч. без да го пипам-после в хладилника и ми се стяга Peace
Виж целия пост
# 514
И това го правя, но много зависи и от млякото, и от закваската. От едно и също място вземаме, единия път беше жълтеникаво, с много каймак, друг път с по-малко.
Виж целия пост
# 515
Ами нормално си е според мен да "се тресе", все пак е кисело мляко, не сирене.
 Ако все пка искаш да е по-густо и стегнато -ще ти кажа аз какво правя. Може да съм го писала и друг път, не помня вече.
Значи купуваш си от магазина мая за сирене. Когато разбъркваш топлото прясно мляко с киселото слагаш много малко от маята. Най-добре с крайчето на клечка за зъби да топнеш в маята за сирене и после я топиш в сместа за подквасване. Няма и капка, наистина се слага много малко. Аз правя по 3-4 литра на веднъж и това е достатъчно. Ако сложиш повече ще стане като сирене. Това го знам от баба ми, навремето редовно ни правеше краве, козе или овче кисело мляко на село.

Благодаря! Ще пробвам обезателно!   bouquet
Виж целия пост
# 516
 
Още един лаишки въпрос - как варите млякото? Дадоха ми съвет - на слаб огън с постоянно бъркане. Но аз не издържах, пък и то още в началото леко "загаря" по дъното. и така докато кипне. 

Извинявам се за цитата. Wink Знам как става ,но имаше други цитати за триене.

Моята майка едва преди 2 години си купи млековар защото доста пъти изтичаше млякото през терасата.До тогава тя винаги изплакваше тенджерата с вода преди да изсипе в нея млякото.
Нищо,че ще остане вода,не помня да е загорявало дъното.
Но понякога си иска и бъркане с дървена лъжица,но то си личи и на пръв поглед дали млякото е гъсто.
Виж целия пост
# 517
Винаги варя млякото на силен огън, не го бъркам.Изплаквам танджерата със студена вода PeaceСамо в тенджерата с двойно дъно не ми загаря.
Виж целия пост
# 518
Винаги варя млякото на силен огън, не го бъркам.Изплаквам танджерата със студена вода Peace

И аз така-като е мокро дъното не загаря.
Това с маята при следващото квасене ще го пробвам.
Виж целия пост
# 519
и аз ще опитам с маята. Заквасих с овче мляко и стана много гъсто, преди това със "Сердика" и с "Бор Чвор", но с тях стана доста по-рядко.
Виж целия пост
# 520
Заквасвам млякото с домашна подкваса, но когато не ми е останала изпозвам кисело мляко Бор Чвор!

 
Още един лаишки въпрос - как варите млякото? 


Варя на силен котлон, без да бъркам в съвсем обикновенна тенджера  Peace
Виж целия пост
# 521
Днес ми се пресече млякото-4литра Close
Виж целия пост
# 522
От какво се пресече, старо ли беше? Много неприятно..
Виж целия пост
# 523
  33uu
знам ли, сигурно е от снощи Rolling Eyes
Виж целия пост
# 524
Днес ми се пресече млякото-4литра Close

И на мен така, обаче 3л.От село си го носех-сварено.Та сега извара си направих Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия