Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

пенсия на дете с увреждане

  • 59 301
  • 25
Здравейте! Става дума за дете на 17 години, инвалид от ранна детска възраст, с 97% инвалидност с ч.п по последното (от ноември 2008г.) решение на ТЕЛК. До сега, тя е получавала социални добавки от социалното подпомагане. Никой не ни е обяснил, че тя от 16-годишна възраст има право и на пенсия от НОИ. Затова подадохме документите само през януари 2009г. Сега тя е получила пенсията от момент на подаване на молбата в НОИ (фактически, за 1,5 месеца). Моля да ми обясните, дали не е редно да и се изплати сумата със задна дата от момента на
навършване на 16 години. Дали е редно да я лишат от тази пенсия? Или можем да потърсим правата и да поискаме пенсията за целия период?
Благодаря Ви предварително за отговор.
Виж целия пост
# 1
Здравей 1
Моя син също получава от скоро пенсия от ной .аз по същия начин не знаех че има право .доколкото знам изплащат до 6 месеца назат от датат на молбата .При нас подадох я през ноеври 2008 -той навърши през август 16  2008 и ми ги изплатиха през януари от датата на раждане
Търси си правата подай молба оплакване но незнам къде точно!
Виж целия пост
# 2
Здравейте!Моята дъщеря е на 13г и ни дадоха телка до 16г. с 50%.Как стоят нещата след това?От НОИ според % ли е и колко ще получава след това?
Виж целия пост
# 3
Здравейте!Моята дъщеря е на 13г и ни дадоха телка до 16г. с 50%.Как стоят нещата след това?От НОИ според % ли е и колко ще получава след това?

Децата получават пенсия когато са навършили 16г.  А дали не беше и 18г  newsm78. Дано се включи някой родител с по-голямо дете и да разясни подробности.
Виж целия пост
# 4
Децата получават инвалидна пенсия след навършване на 16г.,но трябва да са с ТЕЛК над 71%.
Ако са с по малък % ще получават след като имат 1г. трудов стаж ,може и да не е постоянен.,а събирателен.
Това е засега!
Виж целия пост
# 5
При мен беше така,аз получих пенсията си  със задна дата от излизането на решението от ТЕЛК мисля че е така и за тези които не са наваршили 18 но незнам дали има значение дали си работил или не и %-тите инвалидност  newsm78
Виж целия пост
# 6
http://www.sacp.government.bg/index_bg.htm

тук е закона за пенсиите при увреждане
Виж целия пост
# 7
Мили майки ,търсете си правата.Моят син две години не получаваше социална пенсия ,а сега е на 18г.при положение ,че имаше 100% инвалидност,защото нямаше кой да ни каже.Загубихме над 2000лв пари ,които ни се полагаха по закон.Хиляди пъти съм казвала ,че предпочитам детето ми да е здраво отколкото да чакам за тези пари ,но след като вече се е стигнало дотук ,защо да не ги получаваме.Болните деца имат най-големи нужди.Естествено законът не ти ги връща със задна дата , а това е добре дошло за скапаната ни държава.Но благодаря на Бога ,че засега сме добре , а това в края на краищата е най-важното за мен.
Виж целия пост
# 8
Една съфорумка, се обърна към нас с думите - че защо да ти обяснявам правата, това не влиза в служебните ми задължения.
Постинг 53. Ние сме кифли http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=514781.45 Останах бездиханен, това е и модератор.
Виж целия пост
# 9
здравейте аз искам да се включа за едно дете на 16 години  минаха през  и вече взима пенсия но искам да попитам може ли да взима пенсия и инвалидни те който преди това взимаше от социално подпомагане не трябвали едното да се спре за да не стане така че после да връщаме пари
Виж целия пост
# 10
В крайна сметка нищо не разбрах от  написаното на danito77.
 
Виж целия пост
# 11
Момичета, ние на 12.01. минахме на телк с дъщерята, която е на 16г. Дадоха и 56% без ч.п. Заверих го на 26.01. на Иларион и на 27.01. бях в социалните. Казаха, че има право на двойно детски, на безплатна винетка .правят социална оценка, но ще отпуснат само за обучение- ако ходи на някакви курсове и за транспорт. Моля помогнете дали има право и на някаква социална пенсия, защото вече ни третират като възрастни!
Виж целия пост
# 12
Има детето ви право и докато посещава училище на помощ по чл. 8 от семейните помощи, тоест 70% от минималната работна заплата.
А за социална пенсия, отпускат за инвалиди, придобили инвалидноста си в детска въраст, едва само при над 71% инвалидност или ако може да работи след време, трябва една година трудов стаж за да се отпусне социална пенсия.
Дано, да сте разбрали, ако не питайте!
Виж целия пост
# 13
Много съм задължена на Vanq 66 за отговора. В социалните не ми обясниха и аз мислех, че единственото, което се полага са детски и транспорт. Явно наистина все още ги смятат за деца, въпреки, че на ТЕЛКа ни разчекнаха. Отношението беше като към пенсионерите, но не намалиха процента. Състоянието на детето видимо и от изследвания се е влошило, но ни оставиха същия процент. Благодаря много за отговора, предполагам, че 70% се изплаща от социалните, както беше до момента.
Виж целия пост
# 14
Да, както досега, но запитай дали всеки учебен срок, трябва да се представя с молбата и служебна бележка, че детето посещава училище.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия