Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Дет. Градини, деца със СОП, нормативна уредба

  • 9 090
  • 13
Здравейте мили мами на специални дечица.  В момента ми е наболял въпроса за кандидатстването в детска градина. Моето детенце има лека форма на ДЦП и влиза в групата деца със СОП. В новия регламент, който ще бъде обсъждан от Столичния общински съвет  пише, че за такива деца кандидатстването е на място според действащата нормативна уредба. Та искам да попитам някой дали може да ме насочи каква точно е тя. Четох Закона за народната просвета и правилника за прилагането му, но там освен, че имаме право да посещаваме такова учебно заведение друга ценна информация не открих. Имат ли някакви предимства децата ни и изобщо как протича самото кандидатстване. Щом ще важи досегашната нормативна уредба, значи все някой от вас е минал по този път. Моля помагайте!  В предаването "Часът на мама", което гледах по БТВ се каза, че  за децата със СОП, които могат да се интегрират  в  обща група ще се дават 3т. допълнително, но в подадения документ към Столичния общински съвет виждам, че  мистериозно това предимство е изчезнало и няма и помен от него. Сигуро защото пак сме малцинство и защо ли пък да имат дете с проблем в групата, като е по-хубаво да няма  Cry Много ми е мъчно и криво. Дано аз нещо не съм доразбрала.
Е хайде кажете случва ли се и децата с не толкова тежки увреждания да учат в обикновена детска градина без специализирана група и как точно става това  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 1
fish_creek ето наредбата която заменя №6 на МОН за деца и ученици със СОП. http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … 2009_deca_SOP.pdf
Виж целия пост
# 2
Нови правила за прием в детските градини в София

Отпадна критерият за доходи на семейството при класиране и записване, с предимство ще се ползват децата на родители студенти и инвалиди, реши Столичният общински съвет
12.03.2009

Директорите на детски градини ще решават дали в едно и също заведение да бъдат записвани братя и сестри, решиха днес столичните общински съветници.

Общинският съвет (СОС) прие окончателния вариант на правилата за прием в детските градини, който бе гласуван от 48 съветници от ГЕРБ, ДСБ, СДС и БСП. Против гласуваха членовете от "Атака".

Отпадна критерият за доходи на семейството при класиране и записване в детската градина. С предимство ще се ползват децата на родители студенти и инвалиди.

СОС подкрепи предложението на съветника от БСП Бойко Маринков за преподреждане на критериите за прием, според което общите критерии са преди социалните.

Общите критерии за прием в детските градини са:

- наличие на постоянен или настоящ адрес в Столичната община, което носи две точки;

- социално осигурен работещ родител - една точка;

- родител, който е редовен студент във висше учебно заведение в София - една точка;

- детето да е посещавало детска ясла най-малко шест месеца преди записването в детската градина - една точка;

- детето да има поне един родител или баба/дядо, които да работят в детско заведение в столицата - три точки.

Зам.-кметът по образованието Йорданка Фандъкова коментира, че до седмица ще станат ясни допълнителните критерии за записване. Те ще бъдат одобрени от директорите и дирекция "Образование" в кметството.

По думите й гласуваното днес решение важи само за първа група и ще породи размествания на децата, класирани в нея, докато другите ще останат с досегашната подредба.

За момента над 8 хил. малчугани кандидатстват за първа група, а обявените места са под 4 хил и могат да се увеличат до 4500.

Фандъкова припомни, че от миналата година досега два пъти повече деца кандидатстват за детските градини.

Относно проблема с децата с еднакъв брой точки, той според нея може да бъде частично избегнат чрез въвеждането на входящ номер. Това също ще бъде утвърдено до седмица.

http://news.netinfo.bg/index.phtml?tid=40&oid=1276822

Виж целия пост
# 3
fish_creek, и аз съм мама на дете много дискретна форма на ДЦП.
Благодаря много на мама Раче за полезната информация.

Ето и още нещо - според проекто-закона за просветата, който вероятно скоро ще бъде приет, децата със СОП и решение от ЕКПО, че могат да се интегрират, трябва да бъдат приети в ДЗ, без право на отказ от страна на директорката. Ето линк към съответния текст, благодаря на Didia, че ме насочи към него
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … n_obrazovanie.pdf
Дял трети.чл.62ал.8 чл.63 - всички алинеи.
Виж целия пост
# 4
Здравеите,детето ми е е с диагноза фонова ретинопатия-атрофия на зрителния нерв на едното око,тоест вижда по слабо с него,малък е още и лекарите не могат да установят колко вижда,с другото му око няма проблем,има само епикриза от очна клиника.Дали детето ми попада в критериите за соп и  трябва ли при кандидатсването за  градина да го отбележа в допълнителните критерии за деца със соп и няма ли това да му попречи при кандидатстването по надлежния ред,защтото без соп събира над 11 точки,а със соп пише в правилата ,че отпада от общото класиране.Какви документи ще трябват за доказване на диагнозата ,защото разполагаме само с епикриза от очна клиника.Трябва ли телк и разни комисии за доказване на диагнозата или е достатъчна епикризата му.
Виж целия пост
# 5
Здравейте!

Искам да попитам по колко деца е допустимо да са с Телк в една група, и въобще има ли такова ограничение. В нашата група от 20 деца има 3 деца с Телк и госпожите считат че са много.
Виж целия пост
# 6
 Това е от ПРАВИЛНИКА ЗА ПРИЛАГАНЕ НА ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА  - до двама ученика със специални образователни потребности в паралелка; тези ученици се насочват в паралелката с най-малък брой ученици за съответния клас;.
 Но в групата на моят син също са три деца.
Виж целия пост
# 7
здравейте, синът ми е със СОП и в момента посещава 112 специализирана градина в Бояна, но искам да го прехвърля в друга масова ЦДГ. Бихте ли ме посъветвали трябва ли първо да говоря с директорката на въпросната градина, която съм избрала, за да получа нейното съгласие или първо да регистрирам детето в системата или всичко зависи от решението на някаква комисия.
другият проблем е, че той е набор 2003, сега би трябвало да бъде предучилищна, но бих искала да го отложа една година. Много съм объркана какъв е редът за кандидатстване/ записване в този случай......
Виж целия пост
# 8
Здравейте, виждам, че не е писано отдавна, но да попитам авторката по какъв път е минала , какви документи са необходими и дали и как е ползвала "предимството"?
Виж целия пост
# 9
Аз в момента се пробвам да си преместя детето въз основа на въпросния член и "предимството" СОП, обаче това май е по-трудно отколкото приемането - "нали имате място в момента, какво повече искате "  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 10
Едно дете със СОП,колко допълнителни точки получава при кандидатстване в ИСДОГ?
Виж целия пост
# 11
Не получава точки, а се приема директно в градината на място- не губи време със сайта
Виж целия пост
# 12
 Искам да попитам, какъв е допустимия брой деца за група, в която има дете със Соп в ДГ ?И в кой закон или наредба е записано?
 Миналата година приеха сина ми в група,която бяха обявени 28 деца чрез електронната система и по списък бяха толкова. Постепенно се приемат нови деца и днес вече разбрах че са 34!
 Колкото повече са ,толкова става по-трудно за нас да посещаваме, понеже винаги има сополиви и кашлящи, а синът ми направи 2 тежки усложнения за последните 6 месеца и се наложи в болница да стоим.
 Имаме ли някакви права да не се увеличава още тази група?
 И друго което искам да попитам -сумата която получава градината за дете със Соп по-голяма ли е по делегиран бюджет ?
Виж целия пост
# 13
 orhid, чак сега виждам поста ти. От дете със СОП до дете със СОП има разлика.

А сополиво дете може да е и без да е със СОП . За съжаление е така със разни болни водещи деца, но ако са ги завели на лекар и не дават болничен, значи са здрави.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия