Нещо неТипично...

  • 9 942
  • 133
# 105
      После фурната се затваря с една голяма каменна плоча и всички пролуки зе запечатват с кал,по-скоро нещо като глина.

по-скоро тор от обора.
Виж целия пост
# 106
  Нее,какво говориш! Няма такова нещо. Явно не си виждала как пекат  в такива фурни. Всъщност мисля,че още го правят в някои села,в които са останали жители.
Виж целия пост
# 107
Супа, сервирана в питка хляб ...

+ Блонди сте виновни за тази тема - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=379709.0

Благодаря,че бяхте подстрекателки!
Виж целия пост
# 108
  Нее,какво говориш! Няма такова нещо. Явно не си виждала как пекат  в такива фурни. Всъщност мисля,че още го правят в някои села,в които са останали жители.

напротив, виждала съм. това, че е тор от обора по никакър начин не прави месото по-малко вкусно! Simple Smile. чела съм, че в някои хималайски села използват тор от якове за поддържане на домашното огнище.
Виж целия пост
# 109
Бъркате две различни неща. Пеща се затваря с капак, който се подмазва с глина.
А баба ми ми печеше питка на тезеци. Тезекът е лайно от биволица, като мине чардата, все ще се изака някоя. Това нещо се обърква с плява. Плявата е ситни сламчици от вършачката. Та обърканото с отсечен жест се мацва на каменния дувар откъм улицата и става един кръг към 30 см. и стои там, колкото си искаш. После се отлепя, хвърля се върху жарта в килвана и като се разгори, то тлее, върху него се мята тестото за питката.
А с тор от овце се мажат подовете на къщите, ама тор, когато ходят на паша и пасат зелена трева.
А стените от вън и отвътре се мажат с вар. Имаше киречии, които ходят с коне по селата и продават негасена вар на буци. Носят и един кантар с един поднос отдолу, две куки и един железен топуз. И викат силно киреч - оооо, киреч - оооо. Цената беше 10ст/кг.
А къщите отдолу, до земята се измазват с ивица синка, за красота, до около половин метър над земята.

Лека му пръст на Йордан Радичков, той си е описал най-прилежно и увлекателно сичките нетипични неща за неговия си край. Даже на сръбски и македонски преведени ги има.
Виж целия пост
# 110
Много интересни неща  Simple Smile

На село баба ми печеше агне, а запечатваше капака с тесто, ако не се лъжа. И го заравяха в земята агнето, обаче не помня как го печаха  newsm78 Отдолу май въглени слагаха, а отгоре огън ли, пак въглени ли?  Thinking

Йордан Радичков - много си общувах с него в последните му години; беше мръсен, беден, окаян...  Sad
Виж целия пост
# 111
Това за супата е вярно.И баба ми я готвеше така(задължително-БЕЗ ноктите  Laughing).Освен това супата е най-хубава от кокошка, не от пиле.
Но това, за което пиша е печката.В нашето село във всички къщи има такава печка задължително.Правеше ги майстор, който отдавна е починал.
Та печката е на дърва и е двойна.Монтира се в стената и топли две стаи.Едната част е в кухнята, откъдето се и пали.Там има и фурничка, готви се на нея.Частта в другата стая е само за отопление.Там съм гледана и аз като бебе, за да няма прах от паленето на печката.С една дума- камина с един радиатор  Wink
AAA, ЗНАМ ГИ ТЕЗИ ПЕЧКИ - КАТО ДЕТЕ СЪМ ВИЖДАЛА В ЕДНО СЕЛО  В ЕЛЕНСКИЯ БАЛКАН ( НЕ ПОМНЯ ИМЕТО МУ ОБАЧЕ) - ТАМ ИМ КАЗВАХА ПЕЧКА "ДЖАМАЛА" - ТОПЛИ ДВЕТЕ СТАИ   Peace
Виж целия пост
# 112
http://bibeto.blog.bg/viewpost.php?id=66506,
това ми е едно от любимите се ла - Любовище
До селото се стига само през тунел.
Ама гледам вече и него са го направили туристическо...
Много е хубаво там, ходила съм  Simple Smile

И аз, супер е Simple Smile
Виж целия пост
# 113
Доста от неТипичните неща се оказват типични за нас, българите. И аз си спомням супата на баба от дреболиите, краката, главата и яйцата (неснесените) от кокошката. Ставаше супа, бистра и жълта, сякаш е подправяна с куркума. А как ухаеше само. Като ни сипеше по една купа супа и ни отреже по една филия от ръчния хляб, с твърдо препечените кори и невероятна пухкава и ароматна среда- ядяхме, та ни плющяха ушите. Днес такъв деликатес не може да се направи. Кокошките не са същите.
Същата моя бабка, лека й пръст, правеше най-вкусните мекици на света. Не помня какво им слагаше, но ги печеше на "оджака". Миришеха на жар и масло. Забъркваше тестото в един малък леген и ги печеше на нещо като тенекия, сложена върху огъня. Е, няма такава вкусотия. Омтахме ги за нула време.
Липсва ми онова време. Липсва ми баба. Липсва ми детството.
Виж целия пост
# 114
Липсва ми онова време. Липсва ми баба. Липсва ми детството.

И на мен. Предполагам и на много от нас  Sad
Виж целия пост
# 115
Дядото на мъжа ми е бил кум на една сватба в Черноморец и са го накарали да се покатери на едно дърво и оттам младоженеца трябвало да го подкупи ,за да слезе. Joy Joy Joy Виждала съм,че китайците в Илиенци ядат супа от найлонови торбички.Супата е сипана в обикновено найлоново пликче..... Shocked
Виж целия пост
# 116
В Троян и Троянския край сервират задължително като предястие жито, сварено в прясно мляко и посладено. Ястието си имаше някакво име. Била съм там на бал, новобранска и кръщене и винаги имаше такова нещо!
Виж целия пост
# 117
В село Ичера в Сливенския балкан - супа от сини сливи, яхния от пилешко със сини сливи, телешко също. Голяма вкусотия Heart Eyes
Виж целия пост
# 118
За пръв път ядох телешко със сини сливи във мензата на ВМЕИ. Не е лошо.
При нас слагат зелени джакси за подкиселяване на супа със зелен боб, супа от баклава,
а също и в ошав от пресни малини.
Виж целия пост
# 119
...
При нас слагат зелени джакси за подкиселяване на супа със зелен боб, супа от баклава,
...
Супа от баклава?  Shocked Сигурен ли си, да нямаш предвид бамя?  Laughing
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия