Eто моята любима питка, покажете и вашите! - 5-та тема

  • 49 882
  • 363
# 30
Здравейте момичета?
Чета ви от няколко дни и проучвам рецептите за пити.Имам за сега няколко въпроса:

1.Има ли някъде обяснено стъпка по стъпка как се плете питата.Има ли такъв сайт....аз поне не открих като за начинаещи.
2.За печенето на питите не разбрах в предварително загрята фурна ли се пече 180гр. или се включва на 50гр. и после се увеличава?Четох и двете и не ми стана ясно newsm78 кое е за предпочитане?
3.Имали начин да разбера кого точно е втасало тестото за да не превтаса и колко приблизително да стои за да втаса?

Извинявам се за елементарните въпроси, но просто не открих отговор за сега в прочетеното от мен Embarassed.Благодаря ви.
Виж целия пост
# 31
Аз докато се наканя ,и вие нова тема...Пепика,     bouquet   

Ето го моето съботно произведение,рецептата взех от Вкусно и красиво,пишеше Лесна питка, и наистина е лесна.И не става голяма,точно като за трима души.

 

И аз имам таква йенска тенджера,другия път май ще пробвам по-малките питки в нея.  Peace   

Mileto , mocarella , много красиви питки сте направили!   Peace   

yulinda , аз лично специален сайт не знам,ако някой знае,да сподели.Обикновено ,като преписвам някоя рецепта,ако има нещо по-особено при сплитането,то е описано в рецептата.
За печенето-аз ги слагам в топла фурна,не гореща.Включвам я преди да започна да я мажа с яйце или мляко,и докато я намажа,фурната леко загрява.Пробвах два-три пъти да сложа в загрята фурна,нещо не ми се получи добре.А така се надигат още малко.
а за втасването-ами не знам точно,като си увеличи обема двойно,и първия ,и втория път.   

Виж целия пост
# 32
Запис
Виж целия пост
# 33
yulinda , аз лично специален сайт не знам,ако някой знае,да сподели.Обикновено ,като преписвам някоя рецепта,ако има нещо по-особено при сплитането,то е описано в рецептата.
За печенето-аз ги слагам в топла фурна,не гореща.Включвам я преди да започна да я мажа с яйце или мляко,и докато я намажа,фурната леко загрява.Пробвах два-три пъти да сложа в загрята фурна,нещо не ми се получи добре.А така се надигат още малко.
а за втасването-ами не знам точно,като си увеличи обема двойно,и първия ,и втория път.  

Благодаря ще пробвам утре ....пък каквото стане!
Виж целия пост
# 34
Здравейте и от мен мацки,
Ето ги моите последни творения, едното от които е правено без яйца, само с мляко, майонеза, остатъци от маргарин, мая, сол, захар, малко вода и брашно и стана супер - питка Laughing

Виж целия пост
# 35
Краси,Бебочкасправили сте се страхотно!!!  bouquet
Видя ли,Краси и без да ти режа кабела на нета си се спрлавила Laughing
Виж целия пост
# 36
Абе,аз се справям,ама и килограмите не прощават...как да ви зарежа,а...   newsm78   
Днес пак се чудя какво да спретна...
Виж целия пост
# 37
Днес пак се чудя какво да спретна...

Спретни си една разходка, така хем ще ти е пак приятно(почти като месенето), хем с килограмите ще си на Ти.....

Шегата настрана, от мен съвети за питки и пр. не искайте, цялата съм в брашно, не мога да му устоя, а и килограмите въобще не прощават, така че.......трудна дилема, труден избор, трудно решение и най-трудно изпъленние......
Виж целия пост
# 38
Офф,аз гледам последно време да се въздържам.Правя,ама само дегустирам,че....няма да ми станат дрехите на пролет и гардероба ще трябва да сменям иначе.А кой пуска разни примамливи идеи...Маме,....... с тебе ще си поговорим лично! smile3503
Виж целия пост
# 39
Момичета, момичета, аз така се побърках с тия питки, не съм предполагала, че е такова голямо удоволствие да се занимаваш с мачкане на тесто. Вече започнах да се пристрастявам, да не говорим за килцата, които трупам и на без това все още неотслабналото от бременноста ми тяло. Абе луда работа Crazy
Краси питката ти е супер  bouquet
Доди, мерси за комплимента  bouquet
Виж целия пост
# 40
Да ви кажа и аз съм в същото положение: меси ми се /много ме успокоява/, обаче после няма кой да яде направеното - мъжа ми сега не яде тестени неща /отслабва/ , аз също избягвам тестата, за да мога да съм в добра форма. Детето не може да изяде всичко направено. Какво да правя? #Crazy
Виж целия пост
# 41
Много ти благодаря! Наистина разбрах. Тази техника предполагам може да се ползва и при козунака, нали? А сол за розите защо слагаш - за да се втвърди тестото ли?


От моя приятелка, която се занимаваше няколко години с  правене на закуски и питки, зная, че солта не позволяза на тестото да се надува. Но за тази цел е необходимо само брашно, сол и вода да се замеси. Така украсата, която се прави остава  с бял цвят и се откроява. Аз късно месих моята питка и затова оставих от тестото малко и розичките малко ми се надуха, заради маята.

При козунака пък е почти задължително да се усуква така тестото. Все пак там месенето е доста по-дълго, отколкото при питките.  Simple Smile
И колкото повече се меси, толкоз повече въздух му се вкарва и резултата след това е един път.
Виж целия пост
# 42
Момичета, позволявам си да пиша в темата, за да поискам градивна критика. Та значи, днес правих Болярската питка на Биляна, замесих в машината за хляб. На вкус стана страшна, на вид - според моите критерии на пълен профан - добре. Пускам ви поетапни снимки, ако може да ми кажете дали така трябва да е, и как ви изглежда крайният резултат. Това ми е генерална репетиция за събота, когато ще я правя за пред хора и искам да е перфектно. Оплетката е по-различна от оригиналната, но така ми се прииска да я направя. Правя питка за най-много 10ти път в живота си. Ще се радвам да чуя забележките ви   bouquet 

Преди втасване
Втасала
Готова
Парче
Виж целия пост
# 43
Мнението на един неспециалист:
Според мен се е получило много добре. Преди и след втасване, парчето - леко, въздушно, пръхкаво - много ми харесва.
Единствено ако решиш, би могла да промениш нещо по печеното. Не знам каква ти е фурната, но евентуално на малко по-слабо, или за известно време фолио. Аз ги обичам малко по-прасковен цвят.

Питката ти е страхотна, плетките са красиви и в събота ще се представиш подобаващо!
Виж целия пост
# 44
Подкрепям Mileto .
Отначало покрий отгоре с фолио /аз слагам няколко страници вестник/ и махни най-накрая, просто да хване златиста коричка.
Можеш да нарежеш рулото на еднакви парчета, после всяко парче на две по диагонал - поставяш високия край към ръба на тавата - става много красиво "слънце", нещо ето такова:


Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия