Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 180 847
  • 749
# 75
Попаднах на едно интересно филмче за хляб Слънце-Луна, който се прави със закваска:
http://www.klasanovi.com/sunmoon.htm
Аз да се похваля докъде я докарах.
Снощи взех закваската от Мамето. Обаче нещо се оплесках и не го направих баш, както тя ми каза. Замесих 1 чаша /300гр./ закваска с 1 ч. грахам и чаша и половина пълнозърнесто брашно + вода около половин чаша. Нямах време да чакам да втаса и затова го замесих гъсто, като за хляб направо. Оставих го в тавата за през нощта. Сутринта се беше разляло, хванало кора и не беше запълнило тавата. Омесих го в хлебопекарната със семена и сложих още малко вода, че беше гъсто. Там втасва още  час и половина и го изпекох. Стана много корава кората и не се надигна повече. Пекох във формата от фурната и я запълни някъде на 2/3. Има леко кисел вкус - това от закваската ли ще да е или от брашната. А дали защото е с такива брашна не се надигна много?
Оставих малко закваска и я разбърках с още брашно и вода, и сега си бълбука добре. Поне нея не съм затрила, въпреки че от първия си опит не съм много доволна. Довечера ще го правя като първо смеся закваската с брашно и вода, и изчакам да втаса. След това ще меся вече за хляб.
А като я прибера в хладилника и примерно след 1 седмица я използвам за колко време ще я съживя?
Този тук на филма и той казва, че трябва да се хвърля половината закваска, може би именно с тази цел да се поддържа еднакво количество.
Маме, днес обядът ми е благодарение на твоите "буби"   bouquet
Виж целия пост
# 76
Хлябът на българина: хляб без квас, хляб с квас
Виж целия пост
# 77
Момичета аз ще пробвам със бяло брашно.Тазе веч(ер ще сложа 100 мл бяло брашно и 100 мл водичка.Ще разбъркам и това нещо ще стой на топло 24 часа.
След 24 часа следва т.н първо захранване - добавяне отново 100 мл брашно и 100 мл.вода.Престоява още 24 часа.
След новите 24 часа следва второто захранване - отново прибавяме 100 мл брашно и 100 вода.
Такааааааааа до тука ми е ясно май newsm78.
После от втасалата смес отделяме половината в бурканче и слагаме в хладилник.Сега тука не ми стана ясно newsm78 капачката на буркана с дупки ли да е.Не трябва плътно да е затворено така ли newsm78.
От другата смес замесваме си хляб както си знаем.
Пък тази в хладилника ако не я захраним умира newsm78.
Ако се намери добра душа да ми отговори къде бъркам в тия разсъждения.
Само да кажа, че четох темата Embarassed Embarassed Embarassed но явно съм ooooh!
Виж целия пост
# 78
Тъкмо се бях отчаяла за моята закваска от бялото брашно и си мислех да я изхвърлям,когато ми хрумна гениалната идея да и сложа и малко ,как да се изразя....домашно отгледани дрожди от стафиди.Онзи ден накиснах 5-6 стафиди в 1 с.л. вода и са ферментирали.

dodyniki , виж друга версия на натурална закваска http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=334531.msg8766658;topicseen#msg8766658
точно със стафиди се прави  Mr. Green
Виж целия пост
# 79
Аз го знаех това за стафидите,че се слагат,но незнаех кога точно...в някакъв руски сайт го четох,но което успях да си преведа,беше,че се правят дрожди от стафиди ....ще погледна и там и ще видя.Но засега съм доволна от резултата.
Виж целия пост
# 80
После от втасалата смес отделяме половината в бурканче и слагаме в хладилник.Сега тука не ми стана ясно newsm78 капачката на буркана с дупки ли да е.Не трябва плътно да е затворено така ли newsm78.
От другата смес замесваме си хляб както си знаем.
Пък тази в хладилника ако не я захраним умира newsm78.
Ако се намери добра душа да ми отговори къде бъркам в тия разсъждения.
Само да кажа, че четох темата Embarassed Embarassed Embarassed но явно съм ooooh!
Бъни и аз тук се омотах, но сега май ми е ясно - ако греша да ме поправят по-вещите в занаята.
Като стане готова започва да шупти, има мехури и мирише леко на кисело. Тогава я смесваме с още брашно и вода до рядко тесто, което не става за месене. Оставя се няколко часа, докато шупне и се надигне много. Тогава се отделя част от него в хладилника. Това е нашата вечна закваска. Тя се съхранява в буркан с пластмасов капак с дупки, найлон или тензух с ластик, за да диша. Захранва се 1-2 пъти седмично.
С останалата част замесваме тесто за хляб, като мове да си добавяме каквото искаме вече. Мисля, че е хубаво да не е много гъсто, за да втасва по-лесно. Хубаво е да е във форма, за да не се разтече. Така се оставя да втасва, докато си удвои обема - може да е цяла нощ, ако е по-хладно или по-малко, в случай, че е на по-топло. След това печем.
За печенето обаче е хубаво някой с повече опит да каже как е по-добре - на по-ниски градуси, на по-високи, колко време. Аз сега пекох първо на 170, после на 220 около 40мин. общо.
И закваската от хладилника като я извадим незнам за колко време ще се оживи, за да стане готова.
Виж целия пост
# 81
Момичета,моята цъфна и върза късно снощи.Омесих я с още брашно и я оставих до сутринта. Тази сутрин замесих и хляба,от пълнозърнесто брашно.Ще видим какво ще се получи.Ще ви покажа....ако е станало естествено.
Допълвам-за два часа се е навдигнал половин пръст хляба.Според вас колко трябва да втасва?Маме,ти като първи специалист,какво ще кажеш?
Виж целия пост
# 82
Извинявайте, че се забавих толкова. Това е хляб от бяло и пълнозърнесто брашно, без грам мая.

Ето ги обещаните снимки:

                                                           

Да добавя, че хляба не се надигна при печенето. Колкото си беше втасал - толкова си остана. (ама съм почти нахална, нали?)
Виж целия пост
# 83
Рая браво Peace.Много хубав хляб а и тази филийка там с филенцето мммм Heart Eyes
Уф аз нещо се замотах, гости имах и още те съм сложила закваската Embarassed
Виж целия пост
# 84
Тогава се отделя част от него в хладилника. Това е нашата вечна закваска. Тя се съхранява в буркан с пластмасов капак с дупки, найлон или тензух с ластик, за да диша. Захранва се 1-2 пъти седмично.

С тази част не съм съгласна аз......Оставя се за закваска част, но тя не се слага в хладилника, а продължава с нея да се процедира пак по стандартния начин на закваската. Захранваш няколко пъти на ден, ползваш, пак отделяш и така......Но и другите да кажат...Другото е точно така. Аз като мина покрай закваската - все слагам по половин лъжица брашно и малко вода. И общо взето не и се треса много. Първата ми стана най-бавно - за 7 дни. После по-бързо.

А за печенето - на 160 -180 градуса без вентилатор май ще е добре......Пак знам ли.....

Рая, разкошен хляб!

Аз пробвах с кисело мляко, яйце и мазнина...Но нещо не го скопосах както трябва. И дори в последният момент правих питка с обикновена мая. Но.....проваления хляб, съвсем малко все пак се надигна и се ядеше....Дори децата го харесаха много. Не го снимах, особено коричката бе станала върхъ. А проваления хляб го чаках достатъчно време да втаса - около 7-8 часа и то на топло, но не би.....И сега имаме за съжаление хляб и за утре.......

Закваската ми е в хладилника. Там я слагам, когато не ми трябва. И установих,че е най-добре, когато стане повече - да се раздели в 2 съда......

За себе си реших,че ще пробвам още един път с нещо друго и ако стане - стане, ако не - само с вода. И с вода само става разкошен, като за мен лично е по-добре хляба да не е голям...Така ни хареса повече!

Доди, какво стана мила?
Виж целия пост
# 85
Маме, ми аз за това казах в хладилник, защото като не я ползваме скоро защо да стои отвън.
Виж целия пост
# 86
Маме, ми аз за това казах в хладилник, защото като не я ползваме скоро защо да стои отвън.

Не...аз защото станах пристрастена към закваската, и сега не предвиждам опция - да не я ползвам скоро. Ако набера инерция и му хвана цаката на този хляб, общо-взето само такъв ще ядем......Ох...така ме е яд,че за утре имам хляб........
Виж целия пост
# 87
Ето днешния ми хляб без мая. Разрязах го горещ и той се деформира малко, но структурата му се вижда. Направих го с кисело мляко. Яйце не посмях да сложа, че нали втасва с часове на топло, да не се изтръшкаме.

     

И аз като Мама Цоцоланка - не прибирам в хладилника, само меся Simple Smile

За активирането на охладена (може би е било за замразена) закваска прочетох, че отиват около 12 часа. Съмнявам се обаче, защото един път я прибрах за 1 денонощие, а после я извадих, захраних и след 2-3 часа видях, че е хукнала да ме търси. Все пак си зависи и от хладилника.
Виж целия пост
# 88
Аз направих малко хлебче,като за сефте,но сбърках,че сложих само пълнозърнесто брашно.В една малка йенска тенджерка го пекох.Наду се до горе.Два пъти удвои обема си.Обаче после като то вадих,малко се залепи в единият край и го отрязах.Иначе е много вкусен-1 към 1 с хляб Бонус-абсолютно същият вкус.Следващият път обаче ще смеся брашната-така само с пълнозърнесто става много сбит,но е страшно вкусен.А да ви кажа това със стафидите....доста ускори процеса.Ще ви покажа моето малко хлебче,само,че е отрязано там където се залепи.

Топката тесто първо беше колкото юмрука ми.Излизахме и ни нямаше 5 часа и беше станала до горе на йенската тенджерка.Следващият път ще избера по-висок съд,за да е по-висок и хляба.Плитка ми е тази,а и какво искам и аз като направих едно юмруче тесто....ако се изложа да е с малко... Wink........И.......много бавно се пече като е с пълнозърнесто брашно само.Защо се получава така?
Рая,а твоят хляб е един път!Супер е!  bouquet
Виж целия пост
# 89
Не ми се пече бавно хляба. Зависи от фурната разбира се. Пека на 170 градуса само на вентилатор. Тази сутрин се изпече за около 40 минути - за около 1 кг. хляб става дума.
170 градуса на вентилатор е 190 градуса на обикновено печене.

dodyniki,
добре изглежда питката. А за вкуса - едно дете каза, че все едно имало бира в хляба Simple Smile

Все се чудя - пише по рецептите "втасва докато си удвои обема". При мен се надига има-няма 6-7 пъти (като на този в тортената форма). В чий телевизор е грешката?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия