Натурална закваска за хляб или Хляб с квас.....

  • 182 440
  • 749
# 420
още една руска връзка  Mr. Green http://www.nimbul.ru/2009/05/rganoj_hleb_zakvaske/
Виж целия пост
# 421
Здравейте момичета!Благодаря ви за темата.Така се зарибих,че сега съм си направила квас.Но ми е за първи път и имам няколко въпроса.Аз смесих пълнозърнесто ръжено-пшенично брашно,надявам се няма проблем в това като се има в предвид различните бактерии които виреят вътре,Сега му е трети ден.Има доста мехурчета,но не е удвоило обема си още.Малко по-късно ще добавя още брашно и вода,ще почакам още няколко часа и тогава ще отделя сто грама да сложа в хладилника,а останалото ще замеся.Оставила съм го на светло и сравнително топло за момента.Когато е в хладилника да подхранвам два пъти в седмицата,но не разбрах с какво количество вода и брашно за сто грама.Надявам се да се справя,моля за корекция ако не съм разбрала правилно.Благодаря ви пак!Усмихнат ден ! Simple Smile
Виж целия пост
# 422
vnebeto   квас, който държа в хладилника подхранвам веднъж седмично преди да използвам, по следния начин - за 30 г квас - 60 г брашно, 80 г вода. След около 12 ч още веднъж в същите съотношения, като целта е увеличаване на обема 2 пъти. След това използвам 120-130 г за 500 г брашно, като оставям 2-3 лъжици в буркан в хладилника.
Виж целия пост
# 423
Благодаря!Аз днес изпекох първия си хляб с натурална закваска.Доволна съм от вкуса! Пожелавам ви вашият хляб да бъде чудесен!
Виж целия пост
# 424
Момичета, големи неуспехи претърпявам с моя квас  Cry. Мъча го 10 дни и нямам никакъв успех. На 24 4аса слагам по една препълнена лъжица ръжено брашно и вода. Като ми замириса на хубаво(не на кисела, а на втасъл хляб), започнах да го храня на 3-4 часа по 1 лъжица ръжено брашно и малко вода. Така за целия ден направих 3-4 храненета. Но не се удвои нито утрои обема. На другия ден захраних 2 пъти, пак нищо. Върнах се на старата схема по един път на ден. На 11 ден пак замириса на втасал хляб и реших на 1-2 часа да захранвам, този път с бяло брашно. Точно си мислех, че са се получили нещата, но до вечерта спадна и пак нищо. Днес си мирише пак на вкиснато. Кажете какво да правя и къде бъркам.  Довечра мисля да хвърля всичко и да се пробвам пак, но моля помогнете със съвет.  Praynig Ползвах филтрирана вода, после я смених с изворна от бутилка. Сменях и мястото на кваса, на по-топло, по-хладно. Брашната сменях грахам, ръжено, бяло. Вече не знам къде бъркам.  newsm78
Виж целия пост
# 425
vnebeto  квас, който държа в хладилника подхранвам веднъж седмично преди да използвам, по следния начин - за 30 г квас - 60 г брашно, 80 г вода. След около 12 ч още веднъж в същите съотношения, като целта е увеличаване на обема 2 пъти. След това използвам 120-130 г за 500 г брашно, като оставям 2-3 лъжици в буркан в хладилника.
Това означава ли че вечер примерно си изкарваш кваса и си го храниш един път. После на сутринта 2 път и колко време след второто хранене е готов за ползване?
Надявам се и аз скоро да си направя квас. Тъй като всеки ден правя хляб мисля да не го слагам в хладилник. Имаш ли някаква рецепта за този случай: на колко време да го храня, колко време най-много мога да го държа извън хладилника?
Виж целия пост
# 426
Според мен една препълнена лъжица брашно не е достатъчна, защото това, което подхранваш едва ли е само половин лъжица Simple Smile Трябва да подхранваш в съотношение 1:2:2 - квас:брашно:вода и то 2 пъти на ден, ако не слагаш в хладилника. Обикновено 2-3 часа след второто подхранване кваса вече е напълно активен и можеш да използваш.
Виж целия пост
# 427
white.orchid Много благодаря за съвета.  Hug  bouquet
Сега изсипах в буркан малко от сместа с балон4ета(11 дневната ми проба  Laughing) и захраних в съотношенито както писа. Утре сутринта пак ще захраня, ще отсипя малко в отделен буркан и пак в съотношение 1:2:2. Дано да не съм пак в грешка и да стане вече активен Praynig

Има ли значение какво е брашното? С бяло мога ли да захранвам или става по-бавно?
Като ми стане кваса мога ли да го прибера за 1 ден в хладилника и без да го захранвам да го ползвам на другия ден?

Обикновено 2-3 часа след второто подхранване кваса вече е напълно активен и можеш да използваш.

Ако нямам възможност да замеся хляб в момента на ставане на кваса, а чак след 8-9 часа, какво ще ме посъветваш да правя в този случай? newsm78 Да го прибера в хладилника или да си го оставя отвън?
Виж целия пост
# 428
Можеш да подхранваш с всякакво брашно или смеси от брашна. Зависи какъв хляб ще правиш. Аз правя 100% ръжен или ръжено-пшеничен и подхранвам само с ръжено брашно. В хладилник има смисъл да се прибира, ако няма да използваш поне 3-4 дни, в противен случай просто продължаваш да подхранваш 1-2 пъти на ден. Според моя опит 8-9 часа след подхранване вече е много кисел и не толкова активен. В този случай трябва да подхраниш отново и да изчакаш.
Виж целия пост
# 429
white.orchid прекрасна си  Hug . Благодаря ти много за помощта   bouquet отговори ми на всички въпроси. Довечера ще меся    chefParty
Виж целия пост
# 430
Здравейте! Опитвам се да направя закваска вече дълго време. В момента е  увеличила обема си повече от два пъти, но няма големи балончета и не ври силно.Това означава ли, че е готова?
Виж целия пост
# 431
Аз също искам да попитам нещо.Понеже направо си се зарибих да правя хлеб и ме интересува ако не прибирам закваската в хладилника а всеки ден меся и отделям за утре.Подхранвам и меся след няколко часа.Тя нали ще си е ок?
Благодаря!
Виж целия пост
# 432
Rdimitrova кваса трябва да увеличи 2 пъти обема си и да видиш мехурчета няколко часа след като си подхранила, а не изобщо от началото на захващането му.

vnebeto разбера се, че можеш да не прибираш в хладилник. При всекидневна употреба просто подхранваш с достатъчно количество брашно, за да не се изтощава кваса. Прибираш в хладилник, когато искаш да забавиш процеса на ферментация и така няма нужда от ежедневно подхранване.

Аз да се похваля, че вече много успешно правя хляб от 100% ръжено брашно! Ако някой се интересува ще пиша подробно  Simple Smile
Виж целия пост
# 433
Аз да се похваля, че вече много успешно правя хляб от 100% ръжено брашно! Ако някой се интересува ще пиша подробно  Simple Smile
Аз!     Hug
Виж целия пост
# 434
Аз да се похваля, че вече много успешно правя хляб от 100% ръжено брашно! Ако някой се интересува ще пиша подробно  Simple Smile
Аз!     Hug

Рецептата е - 600 г пресято ръжено брашно, 480 г хладка вода, 130 г активен квас, 1 с.л. сол, 1 с.л. зехтин
Не се меси, а само са обърква добре, оформя са на топка и се оставя да втасва 2-3 часа до удвояване на обема. След това се оформя в зависимост от формата, в която ще се пече - най-добре да бъде незалепваща и тестото да запълва не повече от 2/3 от нея. Оставя се да втаса още 1 час или докато изпълни формата. Пече се в предварително загрята на 230 градуса фурна за 10 минути и още около 40-45 мин на 200 градуса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия