КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 283 460
  • 1 422
# 255
Аз със суха мая почти не съм месила...не знам защо така ме е едно такова шубе, че няма да стане както трябва Rolling Eyes Но последния път правих една сладка питка с нея и си стана срахотна Peace Смесих си я с брашното и втаса за 1,5 часа.
Това за размиването на суха мая не го знаех и сега съм много заинтригувана.
Поне знам, че ако "прясната" ми мая не е съвсем прясна веднага мога да си сипя суха и всичко е ок. Освен това сухата си стои в шкафа, а прясната ако не я ползвам няколко дни и вече не е хубава.
За начинаещите да кажа, че е ужасно важно прясната мая наистина да е такава, за да се получи добър резултат - това лесно се проверява като се размие в млякото с малко захар и след 10-15 мин. трябва да е шупнала като се образува т.нар.шапка. Ако това не стане значи маята не е читава Naughty

Плънката - каквато и да е тя, слагам при оформяне на фитилите като ги разточвам леко, слагам пълнежа, завивам и усуквам Peace

Някой беше питал за месенето на ръка колко време е - аз меся до измесване с мазнината и следя за получаване на мехурчета в тестото, едни такива като пришки, това показва, че с месенето е вкаран въздух.

Джемма, Пина, благодаря за снимките на кулич Hug
Виж целия пост
# 256
Ох, така се зарибих и аз с тези козунаци, че чак свекърва ми ми се чуди на ентусиазма. И тъй като все нещо не можех да ги доизкусоря в машинката по рецептата на Кети, днес пекох във фурната, но по рецепта на Танита http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,2235.msg57487.html#msg57487 Не е перфектен на външен вид, но на вкус стана супер http://www.snimka.bg/album.php?album_id=308008&pid=11412454
Правих със суха мая, както е по рецепта, но не знаех, че трябва да се разтвори newsm78
Виж целия пост
# 257
Аз питах по-назад, но неполучих задоволителен отговор,та ще питам пак Simple Smile Вече видях 1-2 момичета че са месили на ръка.Моля за малко повече разяснение по процеса, защото 6-7 часа месене на ръка ми се вижда нереално  #Crazy
Виж целия пост
# 258
Аз питах по-назад, но неполучих задоволителен отговор,та ще питам пак Simple Smile Вече видях 1-2 момичета че са месили на ръка.Моля за малко повече разяснение по процеса, защото 6-7 часа месене на ръка ми се вижда нереално  #Crazy

Еееееее, чак 6-7 часа не вярвам някой да издържи...не е за рекорд Joy Това е времето за приготвяне на козунака, с месенето, втасването и печенето. А самото месене на мен ми отнема около 30-40мин. в началото и после 10мин. за второ премесване Peace
Виж целия пост
# 259
Благодаря ти много че ме успокои Hug, защото по логиката че в машина за хляб се меси 3.30 реших че ще ми трябват поне 6 часа на ръка, което ми е непосилно. Ти по коя рецепта си пробвала да месиш така? Доволна ли си от резултата,стана ли на конци козунакут?

 P.S. Като начинаеща в месенето по принцип Blush ще съм много благодарна ако някои ми каже как да не превтаса козунакут? Знам че няма точно време, но все пак някакъв ориентир че трябва да се започне второто намесване?  Thinking
Виж целия пост
# 260
Най-после успях да преведа и рецептата и за Датския козунак (nela, извинявай за закъснението)...
Котка, благодаря ти за превода  Hug  bouquet /макар и късно, но чак сега влизам в нета/. Непременно ще го направя по Великден, ако устискам до тогава. Нямам форма със свалящи се стени, че да видя как ще стане, но дано не е голям проблем.

Виж целия пост
# 261
Благодаря ти много че ме успокои Hug, защото по логиката че в машина за хляб се меси 3.30 реших че ще ми трябват поне 6 часа на ръка, което ми е непосилно.

Машината не меси 3 часа и 30 мин  Simple Smile Толкова е цялата програма, а тя включва месене, втасване 2 пъти и печене. Излиза готово изделие, машината не е само за месене! Месенето е 20мин.
Виж целия пост
# 262
Здравейте момичета, тази година и аз реших да се пробвам с козунаците (имам си вече машина), но трябва да потренирам до Великден. Два дни вече чета и проучвам всичко по въпроса и понеже почти всичко , което правя от форума е страхотно вкусно, избрах си две рецепти и отивам да творя. Стискайте палци. Дано стане нещо за снимки та да се похваля и аз.  Praynig














Виж целия пост
# 263
Снощи замесих студеният козунак на Стаси,днес го оформих и изпекох.
Стана мнооооого добре и на вкус и на вид.
Когато го оформях бая зор видях: аз разточвам тестото - то се свива.....Поизпотих се докато го оформя....Някой може ли да ми каже къде ми е грешката и защо така се получи, защото искам за Великден да го направя пак.
Чакам съветите ви.

Ето козунака


и парче
Виж целия пост
# 264

Реших да пробвам да направя от тестото едно пате и едно пиленце от първа страница,
но май трябваше веднага да ги изпека и трябваше да ги намажа само с белтък, а не с жълтък.......

Пиленцето заприлича на рибка....


и патенцето
Виж целия пост
# 265
ето и обещания от мен разрез на козунака. Не е лош, но аз май няма да го правя за Великден. Сетих се и как да ви го опиша на вкус. Който обича тези италианските козунаци в картонените кутии, те са по-сухи и за мен са точно на вкус като този. Разбира се на този вкуса е по-богат от италианския с шоколад, защото има и кафе и орехи.


Виж целия пост
# 266
Много добре изглежда, но аз ще се задоволя май само с плънката, няма отгоре да го поливам.
Виж целия пост
# 267
Благодаря ти много че ме успокои Hug, защото по логиката че в машина за хляб се меси 3.30 реших че ще ми трябват поне 6 часа на ръка, което ми е непосилно.

Машината не меси 3 часа и 30 мин  Simple Smile Толкова е цялата програма, а тя включва месене, втасване 2 пъти и печене. Излиза готово изделие, машината не е само за месене! Месенето е 20мин.

Пина, това е чудесно! Да видим дали съм разбрала процедурата:замесвам тестото и го меся около 40 минути,после го оставям на да втаса около 2 часа?,после го намесвам втори път(само че нямам никаква идея колко време), после втасва втори път(колко време?), оформям го и го слагам в предварително загрятата фурна.Пропускам ли нещо?
Виж целия пост
# 268
рени, ти как си го оформяла, че си го точила? Иначе е нормално да се свива, то си е много жилаво. Аз правя фитили и сплитам. но винаги като ги направя и те се свиват веднага като ги оставя на масата. А иначе Наталина беше споделила, че пиленцата не е подходящо да се правят с традиционното козуначено тесто, защото се разливат и губят форма. Аз ще ги правя с нейното за виенски кифлички.

Джемма, моля те, ориентирай ме колко кулича излизат по твоята рецепта? И можеш ли да го оприличиш като вкус на нещо? За него няма да имам време да правя проба, защото следващата седмица майка е именничка, а сестрата на мъжа ми има рожден ден и ще правя торти, макар и без украси.
Виж целия пост
# 269
Права ли съм?- тестото се меси и премесва докато започне да прави "плюски"-мехури,колкото повече по добре.Мисля,че е доста трудно да се точи козуначено тесто,то се прави на фитили и се плете,аз правя по три фитила и сплитам на плитка.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия