Това за размиването на суха мая не го знаех и сега съм много заинтригувана.
Поне знам, че ако "прясната" ми мая не е съвсем прясна веднага мога да си сипя суха и всичко е ок. Освен това сухата си стои в шкафа, а прясната ако не я ползвам няколко дни и вече не е хубава.
За начинаещите да кажа, че е ужасно важно прясната мая наистина да е такава, за да се получи добър резултат - това лесно се проверява като се размие в млякото с малко захар и след 10-15 мин. трябва да е шупнала като се образува т.нар.шапка. Ако това не стане значи маята не е читава
Плънката - каквато и да е тя, слагам при оформяне на фитилите като ги разточвам леко, слагам пълнежа, завивам и усуквам
Някой беше питал за месенето на ръка колко време е - аз меся до измесване с мазнината и следя за получаване на мехурчета в тестото, едни такива като пришки, това показва, че с месенето е вкаран въздух.
Джемма, Пина, благодаря за снимките на кулич