КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 284 022
  • 1 422
# 270
Здравейте на всички искам да Ви благодаря за ценните съвети много сте, но специално на Мама Цоцоланка за сладката тема и за труда, на pina на Лебедуна и на Milady, която публикува рецептата отново. Ето това сътворих с Ваша помощ, като единствения кусур е че забравих да го намажа с жълтък и поръся със захар.


и парче дано да се виждат конците:

Замесен е в машинката за хляб на програма месене +втасване резултата е зашеметяващ. Моя мъж само каза, че се е отчаял , че ще яде домашен козунак.
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ВИ  bouquet
Виж целия пост
# 271
Права ли съм?- тестото се меси и премесва докато започне да прави "плюски"-мехури,колкото повече по добре.Мисля,че е доста трудно да се точи козуначено тесто,то се прави на фитили и се плете,аз правя по три фитила и сплитам на плитка.

Мисля си Thinking, че ако се точи би следвало да му изкочи въздуха и да не стане на конци , но не съм много сигурна.Аз моя го нарязах с нож и направих фитили, опитах се да го сплета по начина който Джемма беше дала , но не успях точно.
Виж целия пост
# 272
vangobi, по коя рецепта го направи, изглежда превъзходно! каква е продължителността на тази програма за месене и втасване?
Виж целия пост
# 273
Козунак на Лебедуна - публикувана от MILADY на 3 стр.
125 мл. прясно мляко
3 цели яйца (не посмях да сложа и белтъка от яйцето за намазване)
130 гр. захар
60 мл. разтопена свинска мас
30 мл. олио
2 ванилии
30 мл. J&B (нямах ром и реших да сложа друг алкохол, в случая уиски, наздраве)
1 лимонова есенция (купих лимонови корички изсушени, но миришеха лошо и не сложих)
1/2 кубче мая (една четвърт ми се видя малко)
650 гр. брашно (аз използвах тип 450 на "Мелко" - Варна)
В малка купичка сложих маята с малко мляко, захар и брашно с консистенция на палачинково тесто и оставих на топло да шупне (такава беше инструкцията в рецептата) Там количествата бяха други...
В голяма купа сложих яйцата, захарта, ванилията и лимоновата есенция и разбих леко с телта. Добавих прясното мляко, разбих пак леко и изсипах в контейнера на машината. След това прибавих маста (разтопена, но не вряла), олиото и алкохола. Изсипах пресятото брашно и най - отгоре направих кладенче, в което изсипах шупналата мая. Нагласих машината на основна програма - при мен е около 3,35 ч. При първоначалното размесване на тестото съвсем леко мажеше под бъркалките, но след 3 - 4 минути тестото се поизглади и оформи на топка. Не съм добавяла никакво брашно. Може би маста се поохлажда от другите продукти и се втвърдява и затова спря да маже. След като се измеси го оставих в машината да втасва 50 минути (доста бухна) С намаслени ръце извадих тестото от машината и го разделих на 3 топки. Оформих на три фитила и сплетох. Самото тесто още тогава е на конци и много мекичко и не лепне. През цялото време докато оформях фитилите си намазнявах ръцете. Сложих оплетения козунак във фурната на 50 градуса. От време на време пусках вентилатор за 1 минута. Така втасвах 50 минути. После намазах с яйце поръсих със захар и пекох на 140 градуса с вентилатор пак 50 минути, но последните 10 се наложи да спра вентилатора и да покрия с фолио, защото се зачерви, а не беше изпечен.

Това е рецептата , но аз пуснах първо машинката на 15 мин месене после на месене + втасване извадих го сплетах и втасва около 45-50 мин във фурната пекох на вентилатор завит с фолио от началото до края. Пропуснах да кажа , че мастта я сипвах постепенно докато се месеше първите пъти (това е съвет на някоя мама от форума да ме извини , че не помня коя е)


Виж целия пост
# 274







Аз исках вътре във фитилите да сложа течен шоколад, за това го точих,посленавих на тънко руло и го усуках.Така и трите фитила и ги сплетох.Отгоре поръсих с начукана
захар на бучки.
Виж целия пост
# 275
Raulista, аз правих Традиционния козунак на джемма и този на Скарлет О'Хара (пуснат от Тандури)...И двата ми станаха добре, но първият повече ми хареса Joy
По въпроса за процедурата - замесване на тестото и месене около 30мин (+ - 10тина мин. това зависи), втасване, премесване около 10мин. (като е хубаво тестото да се удря в плота), втасване, сплитане, втасване и тогава печене Peace
Виж целия пост
# 276
благодаря ти, vangobi  bouquet
Виж целия пост
# 277
  bouquet
Виж целия пост
# 278
petia_tag, точно по тази рецепта не съм правила, но кулича си е козунак, има си същият вкус, малко повече маслен като че ли. Само дето не се плете и не стои на конци.
Аз обаче не издържах и пробвах току що рецептата. Много съм очарована от тестото. Въпреки, че пише по- меко- като гъста сметана е. Стана си идеаааално, разкошно тесто, което дори може да се плете. Намалих маслото само, достраша ме, че няма да втаса, сложих 110 гр. Сега втасва във формите. Отивам да ти ги снимам да видиш. Смятам да ги замразя и преди Великден да ги намазам с белтък и да ги украся. Peace За първи път ще замразявам, но Наталина беше писала, че става много добре.
Виж целия пост
# 279
Рецепта за козунак за машина може ли? И ако някой е правил да пусне снимка.
Виж целия пост
# 280
Замесих го следобяд. След като спря да меси изключих машината, без да загрява за втасване и оставих тестото няколко часа, като запълни контейнера, го премесих хубаво още веднъж на ръка и пак оствах за час и нещо, запълни контейнера. И го разделих. Направих един среден кулич и 6 по-малки във формата за мафини. Пак казвам тестото има невероятна структура, стои на конци. Не лепне изобщо по ръцете. Големият кулич го сложих в хартиена форна за еднократна употреба- такава , в която продават панетонето. И шпонеже хартията е мека, сложих я в метална кутия от сарми.
Вкус и разрез - отзиви и снимки- чак по Великден. Сега няма да ядем козунаци, както писах ще ги замразя.
Следобяд направих и кексчета във форма на яйца - и тях замразих за украсяване за празника, вакумирах преди това. Че после много кузунаци ще меся, няма да имам много време. А и ще готвя и торта ще правя. Затова реших да ползвам фризера. Ето снимките, по- късно ще пусна снимки и на изчпечените изделия:






Виж целия пост
# 281
Ами аз да попитам за тази синя форма.Виждала съм в -1лев- но е силиконова .
Да не би и да печете в нея Sick
Виж целия пост
# 282
Разбира се че печем. Те са за печене. Само че моите не са  от по 1 лвя Тази специално е на ТСМ но имам и на други фирми. Laughing

Ето ги готовите куличи:





Понеже бяха 6, разрязах единия малък кулич, останаха нечетно число, а кучето намаза. Laughing
Виж целия пост
# 283
Е, не мога и аз да не се похваля - от две седмици само козунаци правя. Специални благодарности за описанията на мама Цоцоланка - правих само по нейната рецепта, ето резултата от първия път:



пробвах и в машина, пробвах и на ръка - резултата е разкошен. Обичам ви момичета!!
Виж целия пост
# 284
Най-после успях да преведа и рецептата и за Датския козунак (nela, извинявай за закъснението)...
Котка, благодаря ти за превода  Hug  bouquet /макар и късно, но чак сега влизам в нета/. Непременно ще го направя по Великден, ако устискам до тогава. Нямам форма със свалящи се стени, че да видя как ще стане, но дано не е голям проблем.



Мисля, че няма да има никакъв проблем и в друга тава да се направи с горе-долу същия диаметър.


petia_taq, много добре изглежда козунакът Crazy, аз много обичам точно италианските козунаци и може би затова този толкова ми хареса миналата година. А ти, между другото, сложи ли повече захар в тестото?

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия