КОЗУНАЦИ - вкусни, дъхави, разкошни! (Козуначена тема)

  • 283 179
  • 1 422
# 315
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=361460


  Toва са козунаците,на този който е разрязан се вижда че е като хляб,може би наистина е трябвало повече брашно,но мен ме беше страх да отварям машинката и да проверявам как е брашното.На вкус не са лоши,но не са ми сладки,рецептата е точно ,като тази на max-mama,иначе не очаквах да  се надуят толкова.

   Благодаря ви момичета за съдействитео и наистина няма да се отказвам,ще пробвам пак  Peace
Виж целия пост
# 316
Да се отчета и аз.Направих козунак по рецептата на pina и ми се получи доста добър резултат.Само конците нещо ги няма.Незнам те как се получават - от месененто ли, от маслото ли, незнам и аз  newsm78
А ето и снимки:





Приемам забележки и напътствия  Grinning
Виж целия пост
# 317
 dion ,гледам,че козунака ти е също като моя-без конци,като хляб,нали?
 Аз като мазнина сложих равни количества масло и олио,за това си мисля ,че може и да не е от мазнината,другия път ще сложа мас,да видим какво ще стане  newsm78
  Чакам да се включат майсторките и да кажат,дано да е само от брашното...
  и да ви питам вие проверявате ли тестото повреме на месене,отваряте ли машинката да го пипнете?
 Стори ми се,че мойта почна много да се тормози по време на месене и дори не си помислих да добавям брашно  Cry иначе количеството което пое е около 600гр.

 И аз чакам и приемам забележки и напътствия  Hug
Виж целия пост
# 318
Аз също сложих 600гр,че даже и малко отгоре.А по рецепта беше 450-500гр.Но ми стоеше много меко тестото, много се разтичаше. Аз си отварям машинката докато меси, проверявам си го. Иначе козунака не ми е съвсем като хляб, но няма така ясни конци.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 319
Конците се получават от глутеновите нишки на тестото и от белтъка на яйцата. Затова трябва да са добре разбити яйцата, още по-добре ако белтъците са отделно разбити, но аз не ги отделям. Конците се получават от месенето и оплитането, усукването на тестото,когато се правят фитили и самата мазнина, когато тестото е хубаво, при второто измесване се получават балончета по него и се чува едно пукане при месене. Пускайте 2 пъти машината да меси, става по-добро тесто.

Ето ви малко цитати, които съм си копирала от нета:

Дали един козунак е хубав, може да се прецени по бухването. Той трябва да се къса на конци. Става ли на трохи, щом се реже, значи, че сте прекалили със захарта. Дори и да сте спазили всички препоръки дотук и да сте омесили идеалното козуначно тесто, всичко може да рухне при печенето.

Правило номер едно е тавата да се слага в слаба фурна. Да се пече бавно - поне четиридесет минути. Най-добре се разбира дали козунакът е добре опечен, като се мушне в него клечка за зъби. Ако тя излезе суха, значи козунакът ви ще е страхотен и всички ще си оближат пръстите.


 

Виж целия пост
# 320
Привет и от мен.Правих козунак по рецепта на Танита.Много хубаво тесто ми се получи,лесно се работи с него,от мен добавих малко брашно и увеличих малко маята.Танита  bouquet
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=361681&pid=11452560
Виж целия пост
# 321
ivka_i,  страхотно изглеждат козунаците ти Peace и отвън, и отвътре...точно на конци и леко тестяни...Идеалните козунаци. Поздравления Hug
Виж целия пост
# 322
 Simple SmileБлагодаря и аз много им се радвам.Наистина е сполучлива рецептата на Танита.Като памук са.
Виж целия пост
# 323
max-mama и джема много ви благодаря за отговорите. Само ако може да ми кажете дали може да намажа козунака с масло и поръся със захар, или само да го поръся със захар?
  bouquet

Винаги съм намазвала втасалите козунаци или с разбито яйце,или само жълтък,или пък разбит белтък.Скоро някой беше забравил да намаже с нещо и пак беше станал много добър.

ivaa71 ,определено са превтасали козунаците.Още брашно е било необходимо в началото.Като правих козунак по рецепта на Лебедуна бях малко прекалила с брашното,след което прибавих много малко прясно мляко+св.мас(беше се втвърдила по стените на чашката,която ползвах,сложих вътре малко мляко и затоплих в МВ-то и прибавих по мъъничко,докато се оформи тестото).Границата е много тънка,но с малко опит всичко ще си дойде на мястото.

Момичета,не се притеснявайте да отваряте машинката по време на месене,моята докато меси постоянно е отворена.Чак като ми хареса тестото затварям капака и оставям.
По съвет на Пина,като мазнина за козунаците винаги слагам св.мас+олио.Въобще не се усеща маста след изпичането на козунаците.Харесвам резултата от тази комбинация и пак така ще ги правя.
Виж целия пост
# 324
max-mama ,префтасало  и малко брашно,не са ли две различни работи  newsm78
на мен ми се стори че е доста топло тестото, извадих го точно както си описала-след последното премесване от 10сек.,но машината я бях изтепосала на плота,на слънцето,та може и по-бързо да е станало втасването...и наистина ,когато ги меся на ръка  тестото е по-твърдо.
 За другия път ще знам и ще действам по-смело  Peace благодаря   bouquet



 ivka_i ,козунаците ти са станали чудни,поздравления  smile3525 ти в машината ли ги меси или на ръка?
Виж целия пост
# 325
neka i az da se zapisha vchera pravih kozunaka s kafe i shokolad no opredeleno nemi haresa na vkus mislq che mu e malko zaharta a nie si padame po sladkoto i opredeleno nqma da go pravq za veligden.
Виж целия пост
# 326
max-mama ,префтасало  и малко брашно,не са ли две различни работи  newsm78
на мен ми се стори че е доста топло тестото, извадих го точно както си описала-след последното премесване от 10сек.,но машината я бях изтепосала на плота,на слънцето,та може и по-бързо да е станало втасването...и наистина ,когато ги меся на ръка  тестото е по-твърдо.
 За другия път ще знам и ще действам по-смело  Peace благодаря   bouquet

От едното следва другото.По-малко брашно-по-меко тесто,от там пък много бързо втасва(както си описала,след втасването лепне)и още по-бързо превтасва.Аз предпочитам мъъъъничко повечко брашно да сложа и от това да удължа с малко втасването,защото при това положение,ако не съм сгафила с нещо друго,резултатът ще е добър.
Виж целия пост
# 327
ivka_i ,козунаците ти са станали чудни,поздравления  smile3525 ти в машината ли ги меси или на ръка?

Благодаря ти иваа71,но и аз още се уча.Да в машината ги месих,но прибавих малко брашно,защото мажеше под бъркалките.Другото,което промених е, че ги правих със свинска мас.И направих отделно силно тесто.Тук има много полезни съвети,от които се учих.Благодаря момичета  bouquet
Виж целия пост
# 328
Да дам и моя отчет. Докато месих тестото (пуснах машината на месене два пъти) стана страхотно. Гладко, еластично. После като втаса и го извадих да го плета беше меко и си мисля, че беше превтасало. Защото като го сложих да втасва втория път от плетеницата не остана и помен, а и като се изпече вътре стои като хляб. При това твърдичък хляб. Някъде сбърках. Другия път няма да го оставям толкова да втасва първия път.
Виж целия пост
# 329
Да ви питам в какви съдове печете козунаците?
Дали ще стане в йенска тава? А кое е по-добре кексова или тортена форма?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия