Re: Пай Банофи

  • 14 759
  • 56
Пай Банофи от Taneto

Това чудо изглежда страхотно!

Снимки на Цецето и на Krische:

 



Позволявам си да възродя този пай, защото смятам да го напарвя тези дни. Само това не ми харесва,че има чакане - чакане да се свари млякото, чакане да стегне пая......Като го гледам колко вкусно изглежда, трудно ще чакаме у нас.......

Ето и тук ценното от старата тема - Taneto :

Този пай представлява следното:

На дъното на съда се разстила смес от ситно смлени бисквити, омесени с малко масло и прясно мляко. Притиска се добре и леко се запича във фурната. Отгоре се намазва карамеления крем, получен от сваряването на кутия сладко кондензирано мляко в продължение на няколко часа (аз варих 2,5 ч. и стана много гъст карамела); след това се нареждат нарязани на колелца банани; отгоре се покрива обилно със сметана, разбита с малко кафе, а самият пай се поръсва отгоре с кафе или какао.

Ето вчерашното мое творение в разрез:



само че нали ми беше за пръв път го спретнах в съд за домашна консумация  Mr. Green
И понеже съм забелязала, че бананите в сладкарски произведения не ми допадат особено, въпреки успешното им изпълнение например  Wink, при мен банана е само половин и то нарязан на много тънки филийки, които потънаха в карамела......Сметаната отгоре е малка кутийка Президент, 200 мл, разбита с 3-4 ч.л. обикновена захар........

А в нета на български намерих това в един друг форум, там има точни рецепти:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.65.html


Съвети на Котка за нетърпеливи домакини:


По повод на карамела от кондензирано мляко, в една друга рецепта, която съм правила, е даден такъв вариант (ако някой няма търпение да то вари на котлон):

Съдържанието на една кутия подсладено кондензирано мляко (стандартна от 397 гр.) се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре.

По този начин мисля, че удобно се съкращава времето за приготвяне на такъв сладкиш, ето как изглежда (моят само че е с шоколад отгоре):



Рецептата на labrex

Аз имам ето тази рецепта за пая:

Основа:

250 гр пълнозърнести бисквити (в Англия -  digestive biscuits)
55 гр разтопено краве масло

Пълнеж:

кутия варено подсладено кондензирано мляко
3 банана
284 мл сметана, разбита, но не на твърд сняг
шоколад за украса или какао

Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Във форма с диаметър 18 см се прави подложката от бисквитите, като се натиска хубаво с дъното на чаша най-добре. Отгоре се излива вареното карамелизирано мляко. Бананите се режат на кръгчета и се подреждат върху млякото. С лъжица се слага разбитата сметана и леко се изравнява. Формата се слага в хладилник за около час. Внимателно с тънък нож се минава покрай стената на формата и се маха пръстена. Украсява се с шоколад.


За варенето на кондензираното мляко:

Най-важно е кутията да не остава непокрита с вода, като заври водата, отъня се намалява, така че ври на умерен огън. Най-добре е да се хвърля поглед отвреме навреме за всеки случай, за да се наблюдава положението. Ако е нужно, се долива вода. Не е чак толкова страшно, но за всеки случай вижте и това. Не ви го пожелавам, разбира се!  Grinning

http://www.joyofbaking.com/Millionaire'sShorbreadBars.html

Тук са описани два начина на приготвяне: краткият в микровълнова е цитиран по-горе. Дългият вариант тук се състои в това, че се отваря млякото, налива се в подходящ съд, покрива се с капак и се вари на водна баня и на ниска температура 45 - 60 минути като се разбърква от време на време. Аз се спрях на по-краткия вариант, защото правих сладкиша за Коледа наред с много други неща и наистина нямах време да се занимавам с варене на водна баня.

Ако трябва да обобщим, има 3 начина за приготвяне на сгъстено кондензирано мляко:

1. В затворена кутия, на котлон като кутията трябва да е добре покрита с вода. Вари се 2-3-4-5 часа според желанието ви и времето, с което разполагате.
2. Налято в подходящ съд, на водна баня върху котлон.
3. Налято в подходящ съд, в микровълнова фурна.


Във всеки случай, който и вариант да изберете, това мляко има неповторим вкус и си заслужава всяко усилие.  Peace



Писна ми!Коства ми пари и килограми форума!Пролет е, а аз от вас не мога да се пъхна в дрехите си! Heart Eyes
Виж целия пост
# 1
Искам да попитам дамите, които са го правили пая - 1 консерва мляко достатъчна ли е?
Виж целия пост
# 2
Маме, аз го правих преди няколко месеца по молба на мъжа ми...Но нямах време да чакам 3-4 часа варене на млякото и действах по бързата процедура в МВ. Определено стана добър десерт! Ползвах повече от една кутийка кондензирано мляко - някъде 1 1/2 Peace
Виж целия пост
# 3
Аз го правих с 1. И тя почти си изтече, макар че силно казано изтече, че като го награбихме четиримата, от всички краища, ей така забавно ни беше и се срещнахме някъде по средата hahaha hahaha hahaha та нямаше за кога да изтече де. При мен и грам не беше попило в бисквитения блат, но май прекалено го натъпках - с плоско дъно на 1 чашка, почуквах, потупвах отгоре и то така се беше степало, че направо едвам го "откъртвахме" hahaha hahaha hahaha

Но аз от тези кутии си варя по 4 наведнъж - няма кой да се пипка за 1 кутия. Понеже ползвам същото мляко за крема на Пепи за торти - това свареното се смесва с пудинг ванилия или карамел (или брашняно млечен крем) и маслен крем . Та 3те заедно правят великолепен крем за торти, но аз обичам карамел де. Има опасност да се пресече , но пак е вкусен. Пепи е дала в тортената повече разяснения за този крем.

Така или иначе на мен ми стигна 1 кутийка. Peace
Виж целия пост
# 4
Здравейте, момичета, сладкиша наистина е превъзходен, един от  любимите в къщи! Правила съм го няколко пъти и винаги имам един и същ проблем - карамела ми изтича. Правя го в откопчаваща се форма, махам я само да отрежа парченца и остатъка пак го затварям с формата, но карамела се стича от вътрешните разрязани страни. Вярно е че за ден-два го изяждаме, но вида му определено се разваля, като изтече карамела. В другата тема, на 5стр. Иринка има снимка на пая - ами превъзходен вид. Последните два пъти го правих дори с Dulce de leche и пак ми изтече.
Та ако може някой да ми каже къде греша и какво не правя както трябва  newsm78 и дали има някакъв трик да остане пая компактен без да се разтича карамела!?
ПС: Слагам една консерва конд. мляко.
Виж целия пост
# 5
И аз съм го правила няколко пъти,защото това е един от любимите сладкиши в къщи.Винаги се разтича,но това мисля е нормално,защото карамела поема от влагата на бананите.За мен най-вкусно си остава с вареното кондензирано мляко (но не съм пробвала с "Dulce de leche",поради липсата му на пазара в Бг  Tired ).В микровълновата не става толкова карамелен вкуса.
На снимката е направен като индивидуални десерти във формички за тарталети.

Виж целия пост
# 6
Ами ако се наслага по стените на тавата от тестото с бисквитките, няма ли да задържи карамела  newsm78
Виж целия пост
# 7
Ами ако се наслага по стените на тавата от тестото с бисквитките, няма ли да задържи карамела  newsm78
Задържа го докато се отреже първото парче.После изтича от там,от където е отрязано  Peace .
Виж целия пост
# 8
За мен най-вкусно си остава с вареното кондензирано мляко (но не съм пробвала с "Dulce de leche",поради липсата му на пазара в Бг  Tired ).В микровълновата не става толкова карамелен вкуса.
На снимката е направен като индивидуални десерти във формички за тарталети.
И аз го варя, никога не съм пробвала  в МВ. Няма разлика във вкуса на готовото Dulce de leche и свареното 4-5 часа конд. мляко.
Благодаря за идеята с тарталетите, отскоро имам тези формички и ще пробвам с тях.  Hug
Макар че снимката на Иринка ме вдъхнови да го направя за първи път и очаквах и аз да докарам тази визия, но уви... тече ли тече!
Виж целия пост
# 9
Ами ако се наслага по стените на тавата от тестото с бисквитките, няма ли да задържи карамела  newsm78
Задържа го докато се отреже първото парче.После изтича от там,от където е отрязано  Peace .

Не се усетих  Blush
Виж целия пост
# 10
Момичета, според мен оригиналната руска варена сгущенка е доста по-гъста от нашето, т.е. от моето варено мляко. Мисля, че затова се разтича. Но на вкуса не оказва влияние. Моля някой англочетящ да погледне рецептата по-долу /претендира да е най-старата и оригинална/ и да каже каква разлика има по сравнение с публикуваните във форума.

The Original Hungry Monk Banoffi Pie Recipe
 

Invented at the Hungry Monk in 1972, Banoffi Pie (originally known as Banoffee Pie), is still as popular today as it was the first time it appeared on the menu. There have been many imitations as far and wide as Russia and the United States; it is even rumored to be Mrs Thatcher's favourite pudding! Below is the original Banoffi Pie recipe as it first appeared in 'The Deeper Secrets of the Hungry Monk' in 1974.
Banoffi Pie Recipe (to serve 8-10 people)

12 ounces uncooked shortcrust pastry
1.5 tins condensed milk (13.5 ounces each)
1.5 pounds firm bananas
375ml of double cream
Half a teaspoon powdered instant coffee
1 dessertspoon caster sugar
A little freshly ground coffee

Preparation
Preheat the oven to gas mark 5 (400F, ). Lightly grease a 10in x 1.5in flan tin. Line this with the pastry thinly rolled out. Prick the base all over with a fork and bake blind until crisp. Allow to cool.

The secret of this delicious pudding lies in the condensed milk.
Immerse the cans unopened in a deep pan of boiling water. Cover and boil for 3 hours making sure that the pan does not boil dry *(see CAUTION).

Remove the tin from the water and allow to cool completely before opening. Inside you will find the soft toffee filling.

Method
Whip the cream with the instant coffee and sugar until thick and smooth. Now spread the toffee over the base of the flan. Peel and halve the bananas lenghtways and lay them on the toffee. Finally spoon or pipe on the cream and lightly sprinkle over the freshly ground coffee.

*CAUTION
It is absolutely vital to top up the pan of boiling water frequently during the cooking of the cans. 3 hours is a long time and if they are allowed to boil dry the cans will explode causing a grave risk to life, limb and kitchen ceilings.

Hint - Banoffi is a marvellous "emergency" pudding once you have the toffee mixture in your store cupboard. We therefore suggest that you boil several cans at the same time as they keep unopened indefinitely.

 
Виж целия пост
# 11
в къщи го обожаваме. Първите няколко пъти не ми стана особено сполучливо и се обърнах към Цецето да ми даде нейната рецепта, от тогава няма грешка. Peace

Моите наблюдения са:
1.пробвала съм на МВ, само потъмнява, без да добие карамелен вкус, а и доста кипи.
2.Не само, че колкото по-дълго се вари, става по-вкусно и карамелено, но и става много по-гъсто и изтичането извън тортата е минимално.
Виж целия пост
# 12
Превъзходен пай,и аз съм го правила  преди време.За съжаление нямам снимки оттогава.От къде беше рецептата също е хикс.Спомням си само,че първия път го варих,нооо ...след това нямах нерви, щото домочадието напираше и направих следното:карамелизирах захар и по-малко доливах от кондензираното мляко докато се усвои.Сега единствения проблем е ,че не си спомням колко захар и мляко използвах smile3515.
Решението е следното.....ще се прави поне карамела
Виж целия пост
# 13
Аз го направих с 2 кутии карамелизирано кондензирано мляко, обаче стана прекалено сладко за моя вкус. Следвах рецептата в която се слага кутия и половина, сварих две и за да не го хвърлям изсипах и двете - но следващия път няма да правя така. Дори не съм сигурна дали само една кутия не е достатъчна.

Иначе за първи път варя кутии и като ги сложих изправени много взеха да се местят в тенджерата, после ги сложих легнали, после се уплаших да не гръмнат и пак ги изправих - абе с две думи голям екшън беше това варене. А нямам толкова малък съд за две кутийки само ... може би трябва да ги уплътнявам с нещо  newsm78
Виж целия пост
# 14
Аз го направих с 2 кутии карамелизирано кондензирано мляко, обаче стана прекалено сладко за моя вкус. Следвах рецептата в която се слага кутия и половина, сварих две и за да не го хвърлям изсипах и двете - но следващия път няма да правя така. Дори не съм сигурна дали само една кутия не е достатъчна.

Иначе за първи път варя кутии и като ги сложих изправени много взеха да се местят в тенджерата, после ги сложих легнали, после се уплаших да не гръмнат и пак ги изправих - абе с две думи голям екшън беше това варене. А нямам толкова малък съд за две кутийки само ... може би трябва да ги уплътнявам с нещо  newsm78
аз варя по две-три наведнъж. Така и така ще се занимавам с това нещо. После ти трае с месеци. Като решиш и след половин година пак да направиш такъв пай, си имаш готово кондензирано карамелизирано мляко. А и аз слагам само по една консерва.
Виж целия пост
# 15
labrex , единствената разлика на рецептата,която си дала, с рецептите от форума е,че не е с бисквити,а с бисквитено тесто,което се пече(мисля,че няма разлика в крайния резултат за вкуса).От там нататък е абсолютно същото.Прави се с варено кондензирано мляко (3 часа варене).

И да споделя нещо за карамеления крем,което може да бъде от полза за някой.За една рецепта си правих нещо подобно от следните продукти:

Фалшив крем "toffee"
Продукти:
150 мл течна сметана
75 гр краве масло
1/2 ч.ч. кафява захар
Приготвяне:   Сметаната,маслото и кафявата захар се варят на среден огън,при непрекъснато бъркане,докато сместа се сгъсти и започне да се отделя от стените на съда (около 15 мин.).Охлажда се и се ползва по предназначение.
Виж целия пост
# 16
Много съм пристрастена към този десерт и съм изчела и експериментирала разни варианти. Макар че то няма много-много какво да се експериментира върху него, съставките са си ясни - бисквити, сметана, банани, карамел-лакта и натурален шоколад за поръсване.

Мисля, че ще има голяма разлика във вкуса между печено тесто и натрошени бисквити, въпреки че със сигурност и така ще е вкусен  Peace

А за кондензираното мляко - в Бразилия, където този крем се използва много масово в сладкарството, варят кутиите в тенджера под налягане 1 1/2 час и така си спестяват доста време и енергия. Обаче мен нещо ме е шубе да пробвам Confused  Ще видим, може и да се престраша и ако кухнята ми е оцеляла след експеримента, ще споделя  Laughing

И да ви споделя, че малко настърган пресен джинджифил в натрошените бисквити прави чудеса  Crazy

Виж целия пост
# 17
маме, спряла си се на невероятна торта. за да ти стане по-гъст карамела трябва да го вариш повечко, което ще значи поне 3 часа. незабравяй да доливаш вода в съда докато се вари, кутията задължително трябва да е покрита с вода. разкажи за резултатите  Hug
Виж целия пост
# 18
labrex , единствената разлика на рецептата,която си дала, с рецептите от форума е,че не е с бисквити,а с бисквитено тесто,което се пече(мисля,че няма разлика в крайния резултат за вкуса).От там нататък е абсолютно същото.Прави се с варено кондензирано мляко (3 часа варене).

2в1, благодаря!  bouquet И аз, като Цецето мисля, че с бисквитеното тесто ще е по-вкусно. Дано не ставам нахална, но би ли превела само продуктите за бисквитеното тесто и ако има нещо особено при правенето му.
Виж целия пост
# 19
2в1, благодаря!  bouquet И аз, като Цецето мисля, че с бисквитеното тесто ще е по-вкусно. Дано не ставам нахална, но би ли превела само продуктите за бисквитеното тесто и ако има нещо особено при правенето му.

Лабрекс, аз не съм се доизказала като хората Embarassed, но смятам, че по-хубаво си е както в оригиналната рецепта - с натрошени бисквити /разбира се, много е важно и какви са бисквитите/  Peace Защото става едно такова ронливо и много приятно се омешват всички съставки, като си  гребнеш хапката със лъжичката  Crazy Абе не знам, сигурно аз много се втелясвам  Laughing
Виж целия пост
# 20
Отчитам се......

Другият път ще прегледам всички рецепти с варено кондензирано мляко и има опасност да им стана фен. Дано имам тогава и парички,че да се заредя с няколко консерви, че да ги варя накуп. Защото вкуса е разкошен! Децата сега облизват консервата и лъжицата, с която боравех. И....май ги измиха по-добре и от миялна машина.

Варих 5чака и половина. Горда съм от търпението, което имах! bowuu bowuu bowuu

Сега ще разбия сметаната и ...в хладилника за утре!

Цеце, нямам джинджифил, благодаря ти много, ама много за разясненията ти на ЛС! Hug Hug Hug

Ето и до този етап какво съм направила - http://i120.photobucket.com/albums/o195/rdjvl/P1050296.jpg


Готова съм! Утре снимки!
Виж целия пост
# 21
Дано имам тогава и парички,че да се заредя с няколко консерви,

Че колко струва едно кондензирано мляко?  newsm78
Виж целия пост
# 22
Дано имам тогава и парички,че да се заредя с няколко консерви,

Че колко струва едно кондензирано мляко?  newsm78

Около 2,40лв. в Кауфланд, 2,90лв. е някъде в Метро...За някой може да е нищо работа, но всеки знае сам себе си! Peace
Виж целия пост
# 23
Около 2,40лв. в Кауфланд, 2,90лв. е някъде в Метро...За някой може да е нищо работа, но всеки знае сам себе си! Peace

Благодаря за отговора, и разбира се, че всеки си знае, то 3 лева не са си малко  Hug
Виж целия пост
# 24
labrex ,в рецептата е дадено,че се ползва готово тесто,което само се разточва и пече.

Давам ти рецепта,която имам от много години и я ползвам за всякакъв вид сладки пайове.Доколкото ми е известно и готовото тесто е със същите продукти.Ако се махне захарта и се сменят подправките, тестото става и за солени пайове.

Сладко маслено тесто за пай
Продукти:
125 гр масло
100 гр пудра захар
щипка сол
ванилия
255 гр брашно
настъргана кора на ½ лимон
2 жълтъка
2 с.л. студено мляко или вода
Приготвяне:   Разбийте маслото,захарта и солта.Добавете брашното,ванилията,лимоновата кора и жълтъците.Омесете докато стане на мазни трохи и добавете млякото/водата.Месете докато се събере на топка,завийте с домакинско фолио и приберете в хладилника за час. Извадете и разточете. Прехвърлете в тавичка като оформите и бордове.Надупчете с вилица на няколко места. Приберете във фризера за час. Загрейте фурната на 180 С и печете около 15 мин.

 Hug
Виж целия пост
# 25
Лабрекс, аз не съм се доизказала като хората Embarassed, но смятам, че по-хубаво си е както в оригиналната рецепта ........


Цецето, не съм схванала, явно.......  Simple Smile


labrex ,в рецептата е дадено,че се ползва готово тесто,което само се разточва и пече.

Давам ти рецепта,която имам от много години и я ползвам за всякакъв вид сладки пайове.Доколкото ми е известно и готовото тесто е със същите продукти.Ако се махне захарта и се сменят подправките, тестото става и за солени пайове......



2в1, благодаря, копвам си рецептичката, ще я пробвам при удобен случай.  bouquet
Виж целия пост
# 26
Оооо, утре ще ви пусна една страхотна основа за пай, прави се точно за 1 минута  Shocked И може да се държи във фризера и да се вади при нужда. Но сега много ми се спи вече  Tired
Виж целия пост
# 27
Да кажа от опита си с кондензираното мляко, Петя  е писала, колкото повече се вари, толкова по-гъсто става. Важното е да е добре охладено и тогава си е направо като желирано и няма никакъв шанс да изтече. Варя около 2,5 - 3 часа, охлаждам една вечер.

Иначе от Украйна ми носят направо готово карамелизирано такова мляко, но там сгущенката си е на почит  Wink и хората са рационализирали нещата.
Виж целия пост
# 28
Ааааа Маме, а ти сметна ли за 4 кутии по 5 часа варене колко ток са, аааа Naughty
 20 часа ток. Иначе са си 5 часа ток hahaha hahaha hahaha А мойта ставка - 5 часа труд да се пинкям край тая ми ти ламарина да не избухне, ааааааааааааааааа Crossing Arms  Ми то златно става твойто мляко така като му се пинкяш 1 по едно hahaha hahaha hahaha

(знам, че ще ме разбереш правилно Wink, просто не мога да не се закача, иначе и на мен ми се свиди кат ида да дам 10-11 лв ooooh! ей така на куп, ама пуста линия, трябва да я пазим и увеличаваме Joy Joy Joy)
Виж целия пост
# 29
Крисче, за за това на газ варя, иначе от ток пестя  Mr. Green
Виж целия пост
# 30
Другарко Krische, или както си се знаем Умница Гица...Аз си ви знам вас,че сте умна и затова пестите от ток, от вода, от много неща и като любителка на българските пословици и поговорки, изпълнявате перфектно мъдростта - С един куршум - 2 заека. У вашия случай - С едно варене - поне 4 торти! Ей на това се казва оправна българска булка! Че зер чуждостранните - испанки, рускини... - не могат да усетят тръпката да чакаш и да наливаш вода в една тенджера, която би могла да се превърне в потенциално оръжие, т.е. Храни куче да те лае......Е...има и приятни изключения като Марулка, които дами са с връзки - и хем са българки, хем пък имат наготово карамелено мляко Crossing Arms Crossing Arms Crossing Arms и при тях - Хем агнето цяло, хем вълкът сит.....

След като ви предадох урок по български умотворения, да ви представя и пая си.....Благодаря на колектив съфорумки - подстрекателки, май очаквах повече от този пай, но другите около мен - облизаха всичко, в което е имало част от пая......Разрязахме си го с кафето сутринта.....Въобще бях повече от най-желаната съпруга и домакиня - закуската, десерта, кафето, топъл хляб във фурната...Пу, пу да не ми е уроки.....

Пай Банофи

Разрез
Виж целия пост
# 31
Е-е-е-е-е Маме,бива ли така рано сутрин да изтъпанчваш таквиз ми ти работи  #Cussing out  #2gunfire .Ний тук със слабите сърца ще се гътнем от завист към уменията и способностите ти на "най-желаната съпруга и домакиня"  Twisted Evil .И сега к'во трябва да слагам консервите в тенджерата,че да не остана по назад.Както е тръгнало скоро ще стане по-лесно да ме прескочат отколкото да ме заобиколят  Joy . Знам,че носиш на майтап.

Паят ти е станал страхотен   bouquet  Hug .
Виж целия пост
# 32
Марулка, заинтригува ме с това карамелизирано мляко, мъжа ми също пътува за Украйна и ми носи кондензирано мляко, ама не съм знаела досега че има готово карамелено  Crossing Arms и се моря аз да го варя. Ще е удобно ли да кажеш каква е марката ?

А по темата- Пай Банофи ми е любимия сладкиш, правила съм го доста пъти. Маме, и твоя изглежда страхотно Simple Smile
Виж целия пост
# 33
Еееееее не е честно Crossing Arms твоя изглежда по-добре от моя Hug Hug Hug Ти си си сварила по-добре млякото. Явно това ми е проблема на мен. Седи си по-гъстичко твойто, пу пу пу страшно си го направила. Пък и шоколада не си пестила за отогоре, пък аз кво скромничко съм го наръсила моя ooooh! Браво на теб.

Колкото до вкуса, аз си позамълчах, но и аз очаквах мноооого повече от този пай. Аз лично не бих казала, че го харесах. Но пък Бобето така пъшкаше и охкаше, такива звуци на задоволство издаваше, че ако само го чувах, а не го виждах, щях сериозно да се притесня какво прави Joy Joy Joy Явно е въпрос на вкус. Гледам с теб Маме сходни са ни вкусовете. Предполагам и обиколките Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 34

Иначе от Украйна ми носят направо готово карамелизирано такова мляко, но там сгущенката си е на почит  Wink и хората са рационализирали нещата.
Ето това исках да прочета! Сега ако ми кажеш какво пише на опаковката, че да го потърся в магазина ще съм ти страшно благодарна.
Виж целия пост
# 35
Крисче, много е важно охлаждането  Peace Трябва да е напълно охладено.

Иначе го снимах карамеленото мляко, което имам сега в хладилника, но марките са различни, има го и в компотени буркани:

това е кутийката



Ето го и отворено:


Виж целия пост
# 36
Леле Марулке тая сгущенка как страхотно изглеждаааа, ей значи ужасни сте.....

За охлаждането не бой се - това беше последната кутия от 4 варени наведнъж пред 5 месеца Peace Ама явно още си е трябвало, май ми се е досвидял тока hahaha hahaha hahaha
Виж целия пост
# 37
Леле Марулке тая сгущенка как страхотно изглеждаааа, ей значи ужасни сте.....

За охлаждането не бой се - това беше последната кутия от 4 варени наведнъж пред 5 месеца Peace Ама явно още си е трябвало, май ми се е досвидял тока hahaha hahaha hahaha

За благото на фамилията прежалваш тока. Иначе аз като го варя и на котлона като се охлади ми става такова като на снимката. Варя го на най-силната степен и доливам вода. Около 3 часа. Винаги си купувам Дъч лейди. И в интерес на истината до сега съм варила винаги по една кутия, не зная дали има значение колко вариш на веднъж.  newsm78
Ама безспорно с готовото карамелизирано е най-лесно и удобно, само да има кой да ти го донесе  Mr. Green
Виж целия пост
# 38
това като го гледам на цвят, ще трябва да се вари 5 часа, ако са 2-3 кутии. Последния път варих 2 кутии 3,5, но беше малко по-светло и рядко. На две кутии си им трябват 4 часа, за да станат като на снимката.
Виж целия пост
# 39
Много добре изглежда. Копнах си рецептата, да отлежи малко и ще го пробвам покрай някой повод Crazy
Виж целия пост
# 40
това като го гледам на цвят, ще трябва да се вари 5 часа, ако са 2-3 кутии. Последния път варих 2 кутии 3,5, но беше малко по-светло и рядко. На две кутии си им трябват 4 часа, за да станат като на снимката.

Ако става дума за млякото, което съм снимала, то не е варено от мен, така си се продава. Днес понеже го отворих за снимката, утре ще правя пая и ще пусна снимка и аз.
Виж целия пост
# 41
това като го гледам на цвят, ще трябва да се вари 5 часа, ако са 2-3 кутии. Последния път варих 2 кутии 3,5, но беше малко по-светло и рядко. На две кутии си им трябват 4 часа, за да станат като на снимката.

Ако става дума за млякото, което съм снимала, то не е варено от мен, така си се продава. Днес понеже го отворих за снимката, утре ще правя пая и ще пусна снимка и аз.
да разбрах, че не си го варила, а е от готовото. Просто според опита ми си смятам за варенето. Аз честичко го правя.
Виж целия пост
# 42
това като го гледам на цвят, ще трябва да се вари 5 часа, ако са 2-3 кутии. Последния път варих 2 кутии 3,5, но беше малко по-светло и рядко. На две кутии си им трябват 4 часа, за да станат като на снимката.

Ако става дума за млякото, което съм снимала, то не е варено от мен, така си се продава. Днес понеже го отворих за снимката, утре ще правя пая и ще пусна снимка и аз.
да разбрах, че не си го варила, а е от готовото. Просто според опита ми си смятам за варенето. Аз честичко го правя.

Да и аз писах преди, че така ми става когато варя една кутия за около 3 часа и че имам съмнение, че като са повече кутиите ще трябва да се вари повече.
Виж целия пост
# 43
Момичета много ме заинтригувахте с този пай Бонофи. Разрових се ж италиянскят гугъл и открих рецепта за Dulce de leche или казабо на италиянски Dolce di latte. Ще се поразровя още малко и ще публикувам рецептата. А и мисля утре ако не ме домързи и ми остане време да я изпробвам.
Виж целия пост
# 44
Dulce de leche

1 литър прясно мляко
500 гр. захар
2 ванилии
щипка сода бикарбонат

В тенджера се изсипват всички съставки и се слага на котлона. В началото на слаб огън и след това се намалява на най- ниска степен. Разбърква се на често с дървена лъжица. Вари се минимум два часа и полвина. Dulce de leche e готово тогава когато придобие хубав карамелен цвят и желаната гъстото.Не трябва да се забравя, че след изстиването ще се сгъсти още. Още гореща сместа се изсипва в бурканчета и се обръщат с капачката на долу. Така трябва да престой една нощ.

Имам съмнения, че от това количество продукти ще излезе около едно бурканче от около 300 грама готов продукт.
Другото интересно което намерих е, че ако млякото се сгъсти много при самото варене след изстиването става твърда маса от която моделират бонбони и разни фигурки.

Другото интересно нещо което открих е свързано с консервите кондензирано мляко. Има още един начин за варене. В горната част на консервата се правят две дупки една срещу друга с пирон. Консервата се слага във тенджера с вода- като водата не покрива цялата консерва и така си се вари. Явно когато влиза въздух в консервата се губи опасноста от гърмежи. Това го мярнах в ютуб.
Виж целия пост
# 45
desi, то пак се получава доста дълго варенето, а за пробиването на консервата е удобно, ако вариш само една, която ще използваш след това, но аз както казах, си варя по 2-3 и ми траят с месеци. Ако ти се занимава наистина, пробвай и сподели дали е станало хубаво това с варенето.
Виж целия пост
# 46
Ей, как ме подсетихте   bouquet
И аз съм почитателка, на този прекрасен сладкиш  Heart Eyes Сега само точа лиги докато съм на работа Laughing
Правила съм го преди няколко месеца и все се каня да питам тук по въпроса с варенето на кутийките мляко  Rolling Eyes Значи аз варих 3 едновременно около 4 часа. Е, не стана толкова тъмно, като готовото, но за това пък - вкусно  Simple Smile
Щях да питам - обръщате ли кутиите по време на самото варене, защото, като ги отворих се оказа, че на дъното се е сгъстило доста и дори е залепнало по кутията  Rolling Eyes И още нещо - самата консистенция не е съвсем гладка, а е като захаросана  Confused Така ли трябва да бъде ?
Виж целия пост
# 47
Amar, аз не съм обръщала, но ако вариш повече ще ти стане като на снимката. Никога не ми се е захаросвало обаче, стои си като много гъст крем. Нямам представа, защо при теб е станало така.
Виж целия пост
# 48
Ето го и моя пай, прекалих със сметановия пласт, но вече го бях забъркала и не ми се хвърляше. Доста приятно сладкишче, но следващия път ще опитам със заквасена сметана и ще й добавя желатин, ще стане като парфенце.





При мен както казах, когато варя 3 часа само една кутия и я охладя едно денонощие се получава същото като готовото на снимката, ето тук има снимано сварено от мен мляко, на практика е същото - гъсто и карамелено http://www.flickr.com/photos/26588310@N04/2914794853/in/set-72157607757610176/
Виж целия пост
# 49










Стана невероятно на вкус. Аз го варих 3 часа. Незнам след като изстине колко ще се сгъсти. След като отворя бурканчето ще докладвам.
Виж целия пост
# 50
desi, на цвят изглежда много добре. Кажи утре и за вкуса.

marulka, супер изглежда, ако не бях на вълна козунаци, веднага мятах няколко консерви да ги сварвя и да го направя.  Simple Smile
Виж целия пост
# 51
Отворих днес бурканчетата и вкусът е невероятен. Различава се от вкусът на кондензираното мляко- то става като гъст крем, а приготвеното от мен има вкус точно като каремалът от шоколадовият десерт Марс.
Само където явно едното бурканче ми е било мокро и се беше захорасоло. С другият буркан нямаше никакъв проблем.
Виж целия пост
# 52
Крисче, много е важно охлаждането  Peace Трябва да е напълно охладено.

Иначе го снимах карамеленото мляко, което имам сега в хладилника, но марките са различни, има го и в компотени буркани:


Много благодаря за картинката! Не намерих същата марка, но предполагам, че трябва да пише "вареное". В събота ще я отворя и да правя торта и ще видим дали съм уцелила. Искам да питам само, това мляко може ли да се използва като крем за друга торта, че бисквитена основа няма много да се хареса на семейството ми?
Виж целия пост
# 53
Крисче, много е важно охлаждането  Peace Трябва да е напълно охладено.

Иначе го снимах карамеленото мляко, което имам сега в хладилника, но марките са различни, има го и в компотени буркани:


Много благодаря за картинката! Не намерих същата марка, но предполагам, че трябва да пише "вареное". В събота ще я отворя и да правя торта и ще видим дали съм уцелила. Искам да питам само, това мляко може ли да се използва като крем за друга торта, че бисквитена основа няма много да се хареса на семейството ми?

Може разбира се. Има различни кремове за торти на базата на варено кондензирано мляко - може да му добавиш само масло към него, може и някакъв млечен крем или готов пудинг, стават чудесни кремове. Много си отива с блатове на орехово белтъчна основа, ето виж тази торта, много е добра - http://www.gotvetesmen.com/forum/index.php/topic,1107.msg16555.html#msg1655 торта Златна корона.
Виж целия пост
# 54
Да повдигна темата от забвението.

Какви бисквити използвате за блата?
Виж целия пост
# 55
Да повдигна темата от забвението.
Да не си намислила да го правиш за празниците  Grinning
Защото аз мисля поне един да завъртя  Wink
Ползвам гръцките с парченца шоколад и лешник, но без какао - ами така де - като ще е гарга, рошава да е  Crazy
Виж целия пост
# 56
Само да кажа,че в Гърция се намира оригинална руска сгушчонка карамелена,много е гъста и сладка/ като обърнеш бурканчето не изтича грам/ намирала съм ги в по-големите магазини тип хипермаркет/в смисъл ,че който ходи натам  по-често може да си потърси/Те са в стъклени буркани.Бях си купувала от Украина и с огромно удоволствие я видях и в Гърция.
Благодаря за рецептата  bouquet
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия