Това чудо изглежда страхотно!
Снимки на Цецето и на Krische:
Позволявам си да възродя този пай, защото смятам да го напарвя тези дни. Само това не ми харесва,че има чакане - чакане да се свари млякото, чакане да стегне пая......Като го гледам колко вкусно изглежда, трудно ще чакаме у нас.......
Ето и тук ценното от старата тема - Taneto :
На дъното на съда се разстила смес от ситно смлени бисквити, омесени с малко масло и прясно мляко. Притиска се добре и леко се запича във фурната. Отгоре се намазва карамеления крем, получен от сваряването на кутия сладко кондензирано мляко в продължение на няколко часа (аз варих 2,5 ч. и стана много гъст карамела); след това се нареждат нарязани на колелца банани; отгоре се покрива обилно със сметана, разбита с малко кафе, а самият пай се поръсва отгоре с кафе или какао.
Ето вчерашното мое творение в разрез:
само че нали ми беше за пръв път го спретнах в съд за домашна консумация
И понеже съм забелязала, че бананите в сладкарски произведения не ми допадат особено, въпреки успешното им изпълнение например , при мен банана е само половин и то нарязан на много тънки филийки, които потънаха в карамела......Сметаната отгоре е малка кутийка Президент, 200 мл, разбита с 3-4 ч.л. обикновена захар........
А в нета на български намерих това в един друг форум, там има точни рецепти:
http://forum.bgkulinar.net/viewtopic.65.html
Съвети на Котка за нетърпеливи домакини:
Съдържанието на една кутия подсладено кондензирано мляко (стандартна от 397 гр.) се налива в подходящ съд и се слага в микровълновата фурна, отначало на средна мощност за 4 минути, като на половината време се разбърква, а след това на ниска мощност за около 8 до 12 минути (докато се сгъсти и добие карамелен цвят). Изважда се от микровълновата и се разбърква добре.
По този начин мисля, че удобно се съкращава времето за приготвяне на такъв сладкиш, ето как изглежда (моят само че е с шоколад отгоре):
Рецептата на labrex
Основа:
250 гр пълнозърнести бисквити (в Англия - digestive biscuits)
55 гр разтопено краве масло
Пълнеж:
кутия варено подсладено кондензирано мляко
3 банана
284 мл сметана, разбита, но не на твърд сняг
шоколад за украса или какао
Бисквитите се смилат и се смесват с маслото. Във форма с диаметър 18 см се прави подложката от бисквитите, като се натиска хубаво с дъното на чаша най-добре. Отгоре се излива вареното карамелизирано мляко. Бананите се режат на кръгчета и се подреждат върху млякото. С лъжица се слага разбитата сметана и леко се изравнява. Формата се слага в хладилник за около час. Внимателно с тънък нож се минава покрай стената на формата и се маха пръстена. Украсява се с шоколад.
За варенето на кондензираното мляко:
Тук са описани два начина на приготвяне: краткият в микровълнова е цитиран по-горе. Дългият вариант тук се състои в това, че се отваря млякото, налива се в подходящ съд, покрива се с капак и се вари на водна баня и на ниска температура 45 - 60 минути като се разбърква от време на време. Аз се спрях на по-краткия вариант, защото правих сладкиша за Коледа наред с много други неща и наистина нямах време да се занимавам с варене на водна баня.
Ако трябва да обобщим, има 3 начина за приготвяне на сгъстено кондензирано мляко:
1. В затворена кутия, на котлон като кутията трябва да е добре покрита с вода. Вари се 2-3-4-5 часа според желанието ви и времето, с което разполагате.
2. Налято в подходящ съд, на водна баня върху котлон.
3. Налято в подходящ съд, в микровълнова фурна.
Във всеки случай, който и вариант да изберете, това мляко има неповторим вкус и си заслужава всяко усилие.
Писна ми!Коства ми пари и килограми форума!Пролет е, а аз от вас не мога да се пъхна в дрехите си!