Японска Кухня - тайните на Изтока с KIKKOMAN

  • 96 936
  • 335
# 240
Момичета имам въпрос:
Ядем често на скара / тиган-грил . Маринатата мога ли да я правя с и подправки. Какво друго трябва да се сложи?

Narina, снимки и рецепта   bouquet
Виж целия пост
# 241
Момичета имам въпрос:
Ядем често на скара / тиган-грил . Маринатата мога ли да я правя с и подправки. Какво друго трябва да се сложи?

Narina, снимки и рецепта   bouquet

Здравейте!

Няма такова нещо като "трябва"  Wink Зависи изцяло от вашите предпочитания.
Аз лично мога да потвърдя, че ако добавите съвсеееем мъъъъничко ракия (мда, не е шега) и горчица (но истинска дижонска френска горчица, а не такава от хрян и химия за левче), резултатът е изумителен   chef

Често пъти съм слагала и лук, и черен пипер, и допълнително вино (нищо че самото Терияки съдържа вино).

И да маринатата можете да я правите с този сос - неговото пълно име все пак е Марината терияки Kikkoman   Peace
Виж целия пост
# 242
Откъде е безопасно да се купи сурова риба за суши? Все пакрибата се яде сурова и някак ме е страх да пазарувам от непроверени места.
Виж целия пост
# 243
Умами   bouquet
Виж целия пост
# 244
Ето и моето първо суши (с уточнението, че ножът ми не беше много остър) Simple Smile

Виж целия пост
# 245
Откъде е безопасно да се купи сурова риба за суши? Все пакрибата се яде сурова и някак ме е страх да пазарувам от непроверени места.
Аз купувам от Пикадили или Метро.
Виж целия пост
# 246
рибата трябва да е не замразявана, а да е доставена охладена и с така нареченото суши качество. трудна работа за българия........
лично аз не рискувам, просто в българия няма все още създадени добри традиции за консумирането на сурова риба.
има доста алтернативи, аз ползвам често мариновано, варено в черен чай и соев сос свинско бон филе, или телешко такова. или просто пушени или консервирани риби.

нарина..........оризът ти не е приготвен май както трябва, а парчетата са много тънки.
Виж целия пост
# 247
продават ли някъде суши за вкъщи

Продават на много места, но виж, ХУБАВО суши можеш да намериш изключително рядко в България. В Библиотеката преди време се справяха прилично, но така или иначе информацията ми е стара. Сушито, което се продава в супермаркетите, го забрави - отврат е.
Дори в част от скъпите японски ресторанти (например Сакура, който е най-японският от японските, поне като обстановка Wink) положението е трагично. И тук не ми е особено актуална информацията, но след последната издънка се отказах да плащам дебели сметки за нещастните "японски" експерименти на нашенски чирак-готвачи. (Японец не е в състояние да сътвори подобно нещо)
Накратко - най-добре запретни ръкави и почвай да готвиш с нас! Най-сложното в цялата работа е да си намериш качествени продукти. В тази връзка - моля, помагайте! Свърши ми уасабито! От къде мога да се снабдя с качествено такова? В кварталния ми супермаркет е свършило, вместо него ми предложиха оризов оцет  ooooh!.

Откъде е безопасно да се купи сурова риба за суши? Все пакрибата се яде сурова и някак ме е страх да пазарувам от непроверени места.
Аз купувам от Пикадили или Метро.

Да, от там. И в Елемаг има... от време на време купувам пресен тон (обожавам го) и... въпреки че се прежалвам само когато е свежо розов, обикновено оставам разочарована от вкуса.  Sick Така или иначе, най вкусната порода тон (жълтоопашатия) очевидно не се внася тук, а и със сроковете на годност май никой не се съобразява... Ако решиш да си купуваш сурова риба, гледай цвета, помириши я, ако можеш... Аз напоследък се изтарикатих и си правя сушито с червен хайвер или с авокадо - така всеки път резултатът е отличен! Peace
Виж целия пост
# 248
А кой ориз и кои кори са качествени?

Ratola, радвам се, че не съм единствената будна в 5 сутринта  Crazy
Виж целия пост
# 249
А кой ориз и кои кори са качествени?

Ratola, радвам се, че не съм единствената будна в 5 сутринта  Crazy

Ха, изненада ме!  Grinning Мислех, че само аз блуждая по форумите по никое време  hahaha
Водораслите и ориза обикновено си ги влача от чужбина, така че не мога да съм ти много полезна със съвети за тукашния асортимент. Само соевият сос е ясен на 100%- Киккоман!  chef Но той е с много приложения, не само в сушито.
Виж малко по-напред в темата, Umami-san е дала препоръки и моля те, не наричай нори-те "кори"  Peace
Виж целия пост
# 250
Взимам си забележка  Grinning
Суши тук не съм пробвала, макар че има вече ресторант и в Бургас.
Явно пак от Метро ще се купуват продукти.  Confused
Виж целия пост
# 251
бях нацелила едно време магазин за китайски хранителни продукти някъде около женския пазар в софия. там имаше уасаби.
иначе и аз си нося от германия, тук го има почти навсякъде по магазините за азиатски продукти, а за всеки случай си взимам и кутийки с уасаби на прах. аз го консумирам с почти всякакво ядене, когато ми се свършат запасите от пюре от отровно-люти чушки, произведено лично от мен Mr. Green

и аз препоръчвам домашно направено суши. напоследък в германия сушито е много на мода. от няколко години. отвориха много ресторанти за доставка на храна по домовете, които доставят именно суши. правят го всякакви други, но не и японци. яла съм само веднъж в живота си суши, приготвено от японски готвач и разни други хубавини, пеживяването е незабравимо. премятат се ножове, потропват дървени кутий за подправки, феерия....
както ядем подобие на италианска паста и пица, така ядем и подобие на японско суши.
интересното е, че в български ресторант в мюнхен също се ядат подобия на кебапчета........
та, като ще е конфекция, по-добре да си я правим вкъщи.
Виж целия пост
# 252
бях нацелила едно време магазин за китайски хранителни продукти някъде около женския пазар в софия. там имаше уасаби.

Благодаря, ама районът около женския пазар първо ми е далече и второ - никак не ми е любим, главно заради паркирането.  Simple Smile Ще прескоча утре до Пикадили, там вероятно ще има. Или в "Дар от боговете".
Ох, нямам си работа да се зачитам в кулинарни теми.  ooooh! Вчера, след като се облизвах и слюноотделях над рецептите тук, заспах с мисълта за суши и други азиатски вкусотии и... днес направих пиле терияки на грил-тиган. Опуших се като на истинско барбекю, но се получи вкусно.  chef
Ще я запомня тази марината! Само количеството на меда ще намаля, че ми идва в повече. Но и моите лъжици бяха с връх, сигурно за това така се получи...  newsm78
Виж целия пост
# 253
извинете ме за невежеството ми, но бихте ли ми обяснили най-просто как да си наравя суши? не мога да отделя 2 часа за четене във форума, тогава ще се науча, но ако може някой най-синтезирано да ми обясни ще се радвам. благодаря ви!
Виж целия пост
# 254
ЗА СУШИТО ...

А ето и обещаната тема за сушито.

Малко история



Историята на сушито започва от Югоизточна Азия, когато прясно уловената риба е била оставяна да ферментира между пластове ориз и сол. Така се появява и самото название „суши”, което буквално означава „вкиснато е”. Тайната на този процес била, че при ферментацията на риба „опакована” в ориз се отделяла киселина, която освен че възпрепятствала гниенето на месото, придавала онзи особен Умами вкус на сушито. Всъщност в самото начало Японците отделяли ориза и консумирали само рибата.

По-късно, някъде към 14 век Японците започват да добавят към ориза специален оризов оцет и по този начин процесът се съкращава значително (като в последствие изцяло отпада), а вкусът на сушито значително се подобрил.

Видовете суши

Ще се спрем само на основните видове.

Маки       



Това е може би най-популярният вид суши, който представлява малки рулца от нори (водорасли), в които са увити оризът, зеленчуците и/или рибата; Има няколко вида Маки-та:

-   Хосо-маки -  имат диаметър около 2 см и се правят с най-често от само един вид плънка (освен ориза се слага само авокадо, или само риба, или само ... нещо друго)

-   Футо-маки – ролцата са с диаметър около 4 см и са малко по-дебели от Хосо-макито; обикновено са вегетариански, но за сметка на това са доста „богати” от към пълнеж;

-   Ура-маки – за разлика от горните две Маки-та, при това оризът е от външната страна, а норито и плънката са отвътре; върху оризът обикновено има вкусни сусамови семенца (за разкош Wink)


-   Капа-маки – има размерите на Хосо-маки, но характерното е, че се „пълни” с краставица и се предлага с цел прочистване на езика и небцето от различни вкусове при консумирането на повече видове сурова риба;

-   Тека-маки – Маки пълнено с риба тон

-   Те-маки – конусовидно Маки, което Японците обикновено си приготвят в домашни условия „набързо”. По-надолу ще можете да разгледате едно клипче за такъв вид “Fast food”.


Нигири   

Това е другият популярен вид суши, за който малко по-надолу ще можете да видите едно интересно клипче.  Грубо казано Нигири е топка ориз, върху който е сложено парче риба (сьомга, риба тон, скарида, октопод и пр.). Често пъти между ориза и парчето месо се слага съвсем малко Уасаби („онова изключително люто нещо”, за което ще говорим след малко).



И тъй като Youtube.com са били така добри да качат няколко полезни за нашата тема клипчета, бих искала да Ви обърна внимание на няколко, които ми направиха най-силно впечатление:

Как се прави Калифорния Рол (вид Нигири):
http://www.youtube.com/watch?v=Nz9EAqTBrNw&feature=channel

Как се прави Те-Маки:
http://www.youtube.com/watch?v=_vFpcKeSdS0&feature=channel

Как се прави Нигири:
http://www.youtube.com/watch?v=dPMaid87Es0&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=cdQzX9SR_gk&NR=1

Как се прави Маки:
http://www.youtube.com/watch?v=_nfEYUHtlLY&feature=related


Какво му трябва на едно суши? Ами трябват му Джинджър, Уасаби и Соев сос.
Сервират се винаги към рулцата, така че не е необходимо да питате за тях, ако сте решили да посетите някой Суши Бар. Джинджърът обикновено е лютичък, но нищо не може да се сравнява с Уасаби – с него внимавайте, защото всичко което се носи като слух за лютивината му е вярно! Идеята на Усабито е, че има антибактериално действие, което от своя страна е голям плюс като се има предвид, че рибата в рулцата все пак не е минала термична обраобтка.

Ако не се справяте с клечките за суши, то не се притеснявайте, защото сушито спокойно може да се яде и с ръце – това изобщо не се смята за невъзпитано, а даже напротив.
Когато сте си поръчали или направили Нигири-суши, никога не го потапяйте в купичката със соевия сос от страната на ориза, а от тази на рибата. Но недейте да прекалявате с топенето, тъй като самият ориз вече е бил обработен със специалния оцет, за който споменахме по-горе и прекаляването със соев сос може по-скоро да съсипе удоволствието Ви от храната.

Нека да напомним още веднъж, че оризът за суши НЕ е оризът, който сме свикнали да купуваме за нашите традиционни Български гозби. Той е специален сорт, който поема достатъчно влага при варенето и същевременно остава и достатъчно твърд, за да не се натрошават  или „скашкват” самите зрънца. Не само видът на ориза е важен за доброто суши, но и правилното му варене. За да стане максимално ясно, предлагам на Вашето внимание едно много полезно клипче по темата:
http://www.youtube.com/watch?v=ByXX17MpcF4&feature=channel

Ако някой не е разбрал, ето каква е основната идея – оризът се мие, а после се вари за около 20 мин., после пак се мие със студена вода, и пак се вари за нови 20-тина мин. докато водата се изпари. Междувременно се приготвя смес от оризов оцет, сол, захар и комбу (ядливи и изсушени морски водорасли), която се смесва с ориза след като той вече е изстинал и сте го прехвърлили в подходящ съд.

Без да искам да Ви отчайвам, но варенето на ориза е нещо, което големите майстори готвачи на суши изучават с години. Така че дори да не Ви се получи от първия път – имайте предвид този факт!

Искрено ще се радвам, ако тази информация, поднесена макар и съвсем сбито, Ви е провокирала и Вие все пак се престрашите да направите своето първо Маки или Нигири  Който успее, нека прати снимки.


margoto77 ..мисля че това ще ти помогне...не е трудно...успех и после да покажеш снимки  Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия