Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

40 дни болничен годишно. А после?

  • 7 005
  • 13
Здравейте!

Не знам дали темата ми е точно за този подфорум и разчитам модераторите да ме коригират, ако греша.

По темата - днес разбрах, че имам право на 40 дни болничен годишно. За мен и за детето общо. Хубаво, ама аз вече съм използвала 22 от тях и се чудя - ако надхвърля тези 40 дни, какво се случва? Няма да ми ги плащат или какво? Налага ми се да работя, просто нямам избор в това отношение. А детето ходи на ясла. Всичкия си болничен съм използвала само за нея, да не говорим, че към момента тя е и диагностицирана с хронично заболяване. Осигурявам се на пълната си разботна заплата и си плащам всички данъци. И не искам да лежа "на плещите на държавата", но понякога просто се налага. Баща й или баба й могат ли да ползват болничен, при положение, че нямаме сключен брак с него, но я е припознал в акта й за раждане?

А след тези 40 дни какво следва?

Благодаря предварително на всеки, който внесе яснота по въпросите ми!  bouquet
Виж целия пост
# 1
Ним, спокойно! Имаш повече дни за болничен, но подписан от ЛКК.

Ето тук може да видиш: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=366668.0;all
Има и още теми по този въпрос.
Виж целия пост
# 2
Оххх! Дните не били 40, а 60! Звучи ми по-обнадеждаващо.

Имаш повече дни за болничен, но подписан от ЛКК.

Тоест, ако недай Боже детето боледува по-често и надхвърля тези 60 дни, пак ще имам право на болничен, но издаден от лекарска комисия (ЛКК), правилно ли разбирам?

Странно, защото тази (дез)информация за четиресетте дни получих лично от педиатърката ни сутринта и изпаднах в тих ужас.

Благодаря ти много!  bouquet
Виж целия пост
# 3
В темата за ДГ за първа година коментирахме тази ситуация. Педиатърката наистина може да издаде за теб и бащата 60 дни болничен (не съм сигурна по колко се разделяха на родител). След това с болничен, подписан от ЛКК не би трябвало да има проблеми.

 Hug
Виж целия пост
# 4
Личната лекарка изпраща с талон до ЛКК и та дават болнични - 180 дни без прекъсване. Но болеста трябва да е малко по-сложна, не става за хрема или червено гърло.
Мин. година спокойно си ползвах 180 дни след операция. ЛКК се събира 1 път седмично в ДКЦ и общо взето формално разрешава болничния на всеки с талон. Връщат понякога за неправилно попълнен документ. И след 180 дни пак имаше някаква възможност за още дни, но не съм се интересувала.
Виж целия пост
# 5
Ясно. Добих представа вече. Тоест педиатърката може да издаде до 60 дни болничен годишно, а за повече се изисква ЛКК комисия. Дано не ми се налага в подробности да разучавам по-нататък как се случват нещата!  Praynig

Благодаря ви, момичета! Бъдете здрави!  bouquet
Виж целия пост
# 6
Здравейте , имам един въпрос . До сега не съм ползвала болничен  и незнам колко време  след това се изплаща.
Виж целия пост
# 7
Зависи кога се подават справките в НОИ от работодателя. Мисля срока за изплащане след това е до две седмици.
Виж целия пост
# 8
Благодаря !
Виж целия пост
# 9
Проверих привели са ми болничния - по 6лв. на ден - зависел от заработката . Каква заработка  като  нямаме работа заради кризата ?
Виж целия пост
# 10
Болничният се определя на база осигурителния ти доход за предходните шест месеца. Ако си била в неплатен отпуск или не си имала осигуряване по друга причина- за база се взема минималната работна заплата. След това от тази база се изчислява дневен размер на обезщетението (болничния) който е  80% от среднодневния ти осигурителен доход.
Виж целия пост
# 11
Осигуряват ни на 300 лв. , не съм ползвала неплатена , само платена и то по вина на фирмата ,защото нямаме работа. На заработка сме , но дори да изкараш  и 100 лв. ни одържат  на базата на 300- държавата ги задължавала. Имам  общо 12 дни болничен , но единия го плаща предприятието.
Виж целия пост
# 12
По темата. За гледане на дете имате право (двамата родители общо) 60 дни болничен. Ним, имаш право на 40 дни, т.е. останалите трябва да ги поеме бащата. В противен случай е нужна лекарска комисия.
Болничният се определя на база осигурителния ти доход за предходните шест месеца.
Peace
Виж целия пост
# 13
Здравейте, прегледах темата, както и тази за която беше даден линк, но навсякъде става въпрос за гледане на деца.
При мен нещата касаят възрастни - мен и съпруга ми. Ще поставя въпросите си тук, че на тези от НОИ им нямам никакво доверие.
Първо за моето заболяване. Личният лекар ми издаде болничен за 7 дни и съответно ме прати при специалист-психиатър. Психиатърът прецени, че се нуждая от допълнително домашно лечение и ми продължи болничния/с ЛКК/, но с друга диагноза, т.к. ако потвърдял диагнозата на личния лекар, тогава автоматично трябвало да ме диспансеризират в психиатричната болница. Днес отново ми продължиха болничния с последната диагноза /от ЛКК/. До тук болничните ми стават 35 дни общо, но ме притеснява, че имам продължение на първия/от личния/ с друга диагноза, макар и от ЛКК, та дали ще ми го признаят.
Вторият ми въпрос е: съпругът ми е болен от рак, в понеделник трябва да влезе в болница в София за втора операция. Ние сме от Варна и той не познава никого там. От болницата казаха, че официален придружител за болничния престой не му е необходим. Аз обаче не мога да го оставя там сам и съм си наела приличен евтин хотел докато се стабилизира и мога да го върна във Варна. Та питането ми е, дали ми се полага болничен и за него, в случай че се наложи оставане в София след края на моите болнични. Или трябва да си пускам отпуск?
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия