Дюнери в домашни условия

  • 12 093
  • 12
Имате ли някаква рецепта за дюнери, които мога да си приготвя в къщи? Вече видях темата за сосчето и се сетих да питам.
Виж целия пост
# 1
За кое питаш - за дюнери или за дюрум? Или за соса за тях?  Simple Smile
Виж целия пост
# 2
Ето една рецепта за дюнер, но не съм я пробвала Peace
Виж целия пост
# 3
Ето една рецепта за дюнер, но не съм я пробвала Peace
Интересна рецепта, Еsy. Мерси.
Виж целия пост
# 4
Моля, моля! Wink

Ако я направиш и ти допадне сподели и аз да спретна, не съм правила в къщи Peace
Виж целия пост
# 5
За кое питаш - за дюнери или за дюрум? Или за соса за тях?  Simple Smile

Това дюрум какво е ?  За дюнера знам, че се нарича дьонер кебаб или шаурма -  поне в Истанбул съм го чувала така.
Виж целия пост
# 6


В Турция има верига за дюнер кебап, която се нарича Искендер кебаб . Там съм яла най-вкусните дюнери. Приготвят ги по-често с телешко и овнешко, но и с пилешко ще е много вкусно.
Отдолу тънкото хлебче е нарязано на квадрати, отгоре е месото, върху него запържено , едросмляно доматено пюре с подправки , а отстрани запържени леко резени домати и чушки. Сервира се с много гъсто кисело мляко отстрани. Овкусяват с мащерка и джоджен.
Утре ще ти пусна и точната рецепта.

Виж целия пост
# 7
Това дюрум какво е ?  За дюнера знам, че се нарича дьонер кебаб или шаурма -  поне в Истанбул съм го чувала така.

Ами, тук в турските вериги (има и арабски, и сръбски) на орязаното месце от общия кюп, завито в тънко тестенце със сос и салати казват дюрум.  Thinking

Дюрум:
Виж целия пост
# 8
В Сирия/Ливан казват ДунЕр кабап (не мога да го напиша точно на Бг ) на това което знаем в БГ като дюнер .

В Турция същото се нарича Дурум т.е навитата арабска питка с мръвка и зелен4ук. В Турция Дунерът е дълго хлеб4е или джобоподобно разрязано и пълнено с мръвка и др. неща.

Искендер кебапът е вид кебап от агнешко/шилешко. Сервира се : нарязана на кубчета арабска питка, отгоре тъничко нарязано месо, полято с доматен сос а отстрани картофки и гъсто кисело мляко . Характерното за него е соса.

Когато някъде прочетете порция кебап, имайте предвид, 4е вероятно става дума за същото като дурума , но сервирано в чиния- месце, зеле, картофки, а хлебчето отделно  в кошничка.

ПС. Най - вкусния кебап съм яла в Брюксел Simple Smile
Виж целия пост
# 9
Точно за това, като на картинката на Блонди питах. Незнаех, че има толкова названия.
Виж целия пост
# 10
По същността си е едно и също, само имена различни му даваме:

Ако правя у дома го правя по следния начин: (за 2 порции)
1. в купичка забърквам 1.ч.л. доматено пюре или 1 стърган домат , 1.с.л. оцет (бял ако има иначе с какъвто е под ръка ) 1 с.л. зехтин и няколко с.л. вода.
2. нагрявам 4угунен или тефлонов тиган, поливам малко от соса по т.1 и слагам арабската питка да се овлажни и стане топла и по -жилава. Едностранно.
3. подготвям си пълнеж, от каквото обичам- 200г. кълцано месо с подправки (най често пиле), салата айсберг или зеле, домат, мачкан лук със сол, краставица.-зеленчуците на око....става супер и само с кълцана телешка, овкусена с подправки, кайма.
4. добавям следните подправки:
а) сос от 1.с.л. кисело мляко, 1.ч.л. майонеза, 2ск. чесън и 1.ч.л. промишлен (няма кога да правя домашен ) сос бешамел
б) няколко капки домашна настойка от лют пипер полята със загрят зехтин (т.е лют маслен извлек) - седи си в хладилника, (може и да се поръча от китайски ресторант).

Картофки избягвам да слагам вътре,  предпочитам ги отделно.

Навивам на руло и ядем , гасейки с яйрян
Виж целия пост
# 11
В арабските магазини се продава микс подправка специално за дюнер Peace
Виж целия пост
# 12
 Peace Аз във вкъщи не обичам да приготвям fast food , затова и през ум не ми минава да правя арабски бургер  Wink  Затова си правя само като в Искендер. Между другото дюнер порция по дюнерджийниците сащо се предлага разгънат.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия