Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

студентки ВСУ - Варна

  • 10 800
  • 15
Момичета, нека да се съберем и обсъдим, с какво този университет ни помага и с какво ни пречи!

Аз съм спец. Архитектура и съм прекъснала да си гледам детенцето. В момента се "боря" за правата си да съм майка студент, тъй като ВСУ" Черноризец Храбър" не ме смята за такава!
Иначе, като цяло съм доволна от обучението си до момента, пречи ми това, че искат пари за всичко, че т.н. "Студентски съвет", който защитава правата на студентите - не го прави ...

Пиша тук, създавам нова тема надявайки се да намеря спътници в борбата си!

Прилагам отворено писмо до ректора на нашия университет, надявам се, че ще провокирам някаква промяна... но това бъдещето ще покаже!

Цитат
До ректор на ВСУ"Черноризец Храбър"-гр.Варна
проф. д.ик.н. Анна Недялкова

   Уважаема г-жо Недялкова,

   Аз съм студент във Варненски Свободен Университет „Черноризец Храбър”, специалност Архитектура.
  Много динамика има в процеса на обучение на един бъдещ архитект, рисуване на различни обекти (сгради) на място, проектиране и коригиране (понякога цяла седмица с преподавател в университета), проучване на археологични архитектурни находки в музеи и библиотеки.. и др. Пиша това, за да изясня натовареността на самия процес на обучение. Но Вие, вероятно го знаете! Архитектурата е специалност, която не се учи задочно!
Завърших І курс и забременях. Терминът ми (19.10.2008г.) съвпадаше със започването на новата учебна година и се наложи да прекъсна обучението си. Пуснах стандартна молба за прекъсване, като мотив е посочен (по спомен) – Майчинство. Молбата е до Вас, одобрена е и е издадена заповед за прекъсване на обучението ми в срок за една година.  Същевременно се приемат поправките в ЗАКОН ЗА СЕМЕЙНИ ПОМОЩИ ЗА ДЕЦА:
чл. 8в от ЗСПД

Чл. 8в. (Нов - ДВ, бр. 110 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г., изм. - ДВ, бр. 23 от 2009 г., в сила от 01.01.2009 г.) (1) Майка (осиновителка) студентка, учаща в редовна форма на обучение, има право на еднократна помощ за отглеждане на дете до навършване на една година, независимо от доходите на семейството, когато детето не е оставено за отглеждане в специализирана институция за деца.

   Чудесно! Държавата е решила да подпомогне майките студентки! И то с не малко пари – 2880 лв.  

   Посетих отново Фронт – Офис към ВСУ за да ми издадат Уверение към дирекция „Социално подпомагане” – Варна. Служителката поглеждайки статуса ми написа в уверението, че съм с прекъснати студентски права. Излезе, така че според правилника на университета аз не съм студент! За мен това е втора бременност и второ висше образование. Така се получи, че първото си дете родих учейки в ТУ – Варна. Там по същия начин прекъснах в срок от 2 години, докато бях в майчинство с тази разлика, че при прекъсването ми поискаха акт за раждане на детето и освен регламентираните 3 години право на прекъсване получих още две като майка със запазване на студентските ми права.
ВСУ „Черноризец Храбър” – Варна, не приема, това че студентка може да забременее и прекъсне, не приема това, че може да излезе в майчинство запазвайки студ. права. Според правилника всеки студент има право да прекъсне обучението си в срок от три години не зависимо от причината и право да възстанови правата си на студент в този срок! А аз като майка мога да ползвам перманентна сесия и да имам 50% посещаемост на занятията! Не виждам как е възможно това с кърмено дете на 2 часа, новородено и зависещо изцяло от майка си. Други права, които имам: При прекъсване имам право да ходя на изпити и да се явявам на ликвидации...... Тогава с какъв статус ще се яви студент на изпит, след като той вече не се води студент? Значи университета прави компромис и допуска в залите си човек, който не е студент да се явява за оценка и тя да бъде вписвана в протокол и студентска книжка на студент?!?!?!

   С издаденото уверение подадох съответните документи към социално подпомагане, но логично – те ми отказаха паричната помощ.  

   За Държавата аз не съм студент, а за университета аз не съм майка! За съжаление ми се налага да съм и студент, и майка на две деца, и работещ родител! В страната на чудесата България всичко е възможно!

С уважение и надежда за промяна!

От Правилник на ВСУ”Черноризец Храбър” – гр.Варна:

2. Прекъсване:
2.1. Прекъсване на студентските права за срок от една учебна година се разрешава до два пъти по време на следването.
2.2. Прекъсване на студентските права по желание на студента става въз основа на молба, подадена в сектор “Студенти” преди началото на учебната година, и след заплащане на административна такса.
2.3. Административно се прекъсва обучението на студент при незаверен семестър, неположени повече от един изпит след ликвидационна сесия или неплатена семестриална такса.
2.4. В периода на прекъсване студентите могат да се явяват на неположените изпити само с индивидуален протокол след заплащане на административна такса.
3. Презаписване на учебна година се разрешава по молба на студента, еднократно по време на следването.
4. Възстановяване
4.1. След изтичане на срока за прекъсване студентът подава молба за възстановяване на правата си и се записва в следващия курс (семестър), при условие че е положил всички невзети изпити.
4.2. Студентът има право да възстанови студентските си права до три години от момента на прекъсването. След този срок се отписва административно и възстановяването на студентските му права изисква повторно кандидатстване, зачисляване и приравняване към съответния учебен план на новия випуск.
5. Перманентна сесия се разрешава на студенти с тежки заболявания, инвалиди, майки с деца до 6 години и по други уважителни причини. Студентът подава молба във Фронт-офиса, придружена с документи, удостоверяващи необходимостта от перманентна сесия.
Виж целия пост
# 1
Ел, изключително нелепа ситуация, явно създадена от ВСУ" Черноризец Храбър". На мен ми е много интересна дефиницията им за "прекъснал обучение студент" и "загубил студентски права студент"? Дали някой може да даде такава? И значи ли, че щом един прекъснал студент по правилата губи права, но може да се явява на изпити и аз като НЕстудент в тоя университет изобщо също мога да се явявам ей тъй, срещу една такса? Каква е разликата между мен и прекъсналия по основателни или не причини студент? Как се "топлят" майките - студентки от преференциите дадени им от държавата, когато университета им ги орязва отвсякъде?
За съжаление тука само можем да си задаваме въпроси.
Имам едно предположение, че за да получиш уверение, че си със запазени студентски права трябва да си платиш! В крайна сметка как ще ти помогнат да вземеш помощ от държавата, а тях ще лишиш от такса за семестрите?!
И наистина, къде е тоя студентски съвет и какво прави по въпроса?! Опитвала ли си се да се свържеш с тях? Може би, те биха могли да поставят въпроса пред по-висша инстанция и евентуално да бъдат чути?
Абсурдна история!!!
Виж целия пост
# 2
Ели,  Hug, поздравления, за това че се бориш за правата си!. Изпрати ли това писмо? Имаш ли някакъв отговор? Ако е необходимо да се направи някаква подписка, ние ще се подпишем. Застава ме зад теб като бъдещи майки, само кажи с какво можем да помогнем.
Виж целия пост
# 3
naistina e nelepa situaciq. uj kazvat 4e trqbva da se stimulira rajdaemostta, 4e se podpomagat i maikite v takova polojenie, a posle vseki si prehvyrlq topkata. nadqvam se v nai-skoro vreme da se re6i problema  kaktoi si mu  e reda. az sy6to te podkrepqm, eli, i ako moga da sydeistvam s ne6to samo kaji Wink USPEH
EVA
Виж целия пост
# 4
Сиска, да - пратено е писмото на 28-ми юли, но за сега още няма отговор..  Laughing
Подписка за какво да правя? Не, няма..

ШикиМики,  на студентски съвет също пратих писмо, но явно не смятат да взимат страна.. и те не отговарят. Все пак са минали само 4 дена от тогава.. ще видим!

moon willow, благодаря за подкрепата!

Днес си мислех нали всички сме студенти и уж сме в едно положение.. Защо няма общ правилник за правата на студента, а се определят от университета? Разбира се, че всеки университет трябва да има "вътрешни правила", но защо в други университети студентите имат повече права от нашия? Нали всички сме на едно ниво.. newsm78
 
Виж целия пост
# 5
Tova...kakto vsichko v tozi universitet e dosta neorganizirano,mila! Dobre e da ima hora,koito si tursqt pravata zashtoto inache shte ni turchat cql jivot i shte si pravqt kakvoto iskat. Mnogo mi e interesno kakvo shte ti otgovori rektorkata...ako izobshto otgovori ,che vremeto moje da i e cenno...da se zanimava s takiva kato nas(koito i plashtat kolite i pochivkite).Ako ne ti oburne vnimanie pishi na vsichki vuzmojni medii...te pone chakat senzacii i kliuki. Az shte se podpisha pod vsqkakva podpiska "za" ...nishto,che sum ot 9 godini sponsor na VSU...
Trqbva da ima pravila i te da se spazvat...
Виж целия пост
# 6
Вече имам отговор от ректор!  Laughing

Цитат
Уважаема г-жо Коева,

   На 16.09.2008 г. във Фронт-офиса на ВСУ „Черноризец Храбър” е постъпила Ваша молба за прекъсване на обучението Ви от зимен семестър на учебната 2008/2009 г. за срок от една година. Молбата е с номер М24-1334/16.09.2008 г.  Причини не са посочени. На основание подадената молба е изготвена заповед 576/17.09.2008 г. за прекъсване на студентските права за срок от една година. Според правилника на Университета Вие можете в срок до 3 години с Ваша молба да възстановите студентските си права. Издаденото Ви от Фронт-офиса уверение за Вашето студентско положение е коректно и отразява точно фактите към момента на издаване. Не сте посочили, че прекъсвате поради майчинство, за да отразим това в уверението. При възстановяване на студентските Ви права (можете да подадете заявление във Фронт-офиса) ще Ви бъде издадено уверение, че сте студентка редовно обучение. Поканваме Ви любезно да уредите с Ваше волеизявление студентското си положение, което ще Ви даде законово основание да кандидатствате за еднократната помощ за отглеждане на дете, според Закона за семейни помощи за деца.

Проф. д.ик.н. Анна Недялкова
Ректор

Нищо, което да не знам всъщност! Едно обобщение на фактите..
Цитат
Не сте посочили, че прекъсвате поради майчинство, за да отразим това в уверението.
Това е най-интересното! Не съм посочила..

Само, че от Фронт-офис обясниха много любезно как нямат право да ми впишат причината на прекъсване (само номер на заповед от ректор фигурира)!

Както и да е! Бях си подготвила подобаващ отговор, но междувременно вече обсъждахме ситуацията с адвокат. Нищо няма да и пращам повече и на първо време ще обжалваме решението за отказ на социалните!  Crossing Arms

Ясно е, че правилника на университета няма да бъде променен, заради една студентка!


Виж целия пост
# 7
Ел не ми е много ясно,но доколкото на мен ми бе разяснено трябва на база акта за раждане на дете да ти издадат уверението.Т.е. към датата на раждане да си се водила студентка,ако си  прекъснала след раздането на детето нямат основание да не са те водили студентка тогава.  Thinking
А иначе като цяло във фронт-офиса работят колкото да отбият номера за съжаление.
Виж целия пост
# 8
askim87, ти ще прекъсваш ли?

Цитат
но доколкото на мен ми бе разяснено трябва на база акта за раждане на дете да ти издадат уверението.Т.е. към датата на раждане да си се водила студентка,ако си  прекъснала след раждането на детето нямат основание да не са те водили студентка тогава.

Такова условие научавам сега, че има! Дали ще прекъсна в 9-ти месец и ще си родя или първо ще родя и после ще прекъсна... и в двата случая винаги мога да си донеса акт за раждане на детето! Вярно е, че във втория случай бих си спестила едно ходене, но това не е различна ситуация! А конкретно в моя случай имах срок до започване на семестъра да си подам молбата за да не ме вписват в протоколите, а термина беше 20 дни след това..  newsm78

Всъщност не ме учудва нищо! Два пъти ходихме с моя колежка (тя роди септември) до Фронт-офис да ни обяснят като бъдещи майки какви са ни правата. Това условие не беше споменато!  Laughing

При прекъсване има такса от 20 лв., а при връщане има ли нещо за плащане? Подозирам, че да..
Виж целия пост
# 9
За в момента не мисля да прекъсвам... ще карам докато мога пък ще видим до къде ще избутам...уфф тя една ли е  ooooh!
Виж целия пост
# 10
Аским, много ти съчувствам!  Hug

Да ти кажа най-новата ми информация.. Сега се прибирам от Свободния и до социалните ходих!

Питах във Фронт-Офис, дали това което пишеш е вярно ... Ами отговора беше, че прекъснеш ли (дали преди или след раждането) си е по твоя воля и изобщо не искат акт за раждане на детето. Пазят ти студентските права 3 години и в този срок можеш да си ги върнеш!

Смешното е, че за тях се водим студенти, но иначе за държавата в този случай (с прекъснати права) не сме студенти !!!! Това навярно може да се случва само във Варненския Свободен Университет!

Таксата за връщане е 80 лв.  #Crazy
Виж целия пост
# 11
Ей тия са уникални...  #Cussing out примерно ако си родила август,а прекъснеш септември ти в момента на раждането си била студентка и по закон би трябвало да ти издадат уверение че към датата на раждане на детето ти си била студентка.
За тези помощи 2880лв ти трябва точно такъв вид уверение от унито,че когато се е родил бебока ти си била студентка... #2gunfire ако си прекъснала след като си родила и към датата на раждане си била студентка те са длъжни при поискване от твоя страна да ти издадат уверение че е било така,какво се правят на чук всички не ми е ясно  #Cussing out   #Cussing out ей много ме е яд на цялата организация в тоя университет.Друг е въпроса обаче ако си прекъснала преди да се роди бебчо,тогава наистина не те водят студентка при тях
Виж целия пост
# 12
И двата варианта за тях са еднакви... даже казах, че това не е по мое желание, а физически ми се налага да е така, няма как да съм на две места едновременно.. да, но виждаш ли, никой не те кара да си раждаш...пак си е по твое желание!

При твоя случай има шанс... не прекъсвай до последно.. издай си уверението и задължително в същия ден трябва да се подаде в социалните! Като ти изплатят сумата си прекъсни вече за да си гледаш детенцето! Това е единствения начин!

примерно ако си родила август,а прекъснеш септември ти в момента на раждането си била студентка и по закон би трябвало да ти издадат уверение че към датата на раждане на детето ти си била студентка.

Точно това ще постигнеш, но със задна дата за минало събитие няма да ти издадат документ! Трябва да е в същия ден задължително! Имаш шанс!

Заради тея каши и (явно и те не са наясно със себе си)  се обърнах към юрист! Дано се справя с тази ситуация! На теб ти давам едно рамо и звъни да питаш по телефона за да си сигурна. Дано тази жена да е говорила само за моите шансове..
Виж целия пост
# 13

Точно това ще постигнеш, но със задна дата за минало събитие няма да ти издадат документ! Трябва да е в същия ден задължително! Имаш шанс!


Ама това е пълен абсурд няма такова да не ти издадат със задна дата... #2gunfire какво се правят на ударени...точно по този повод за тези пари една колежка ходи до унито да си изкара уверението,ходи миналия месец а роди миналата година по това време,просто не знаеше за тази помощ.От фронт-офиса и издадоха уверението със данни че миналата година когато се е раждало бебето е била студентка.Не знам дали се докопа до помоща не съм се чула с нея да е питам какво решиха от социалните,но съм сигурна че и дадоха уверение понеже го видях със собствените си очи.Мен ако питаш просто не им се занимава  #Cussing out . Всички са за  #2gunfire
Виж целия пост
# 14
Ох, чакай чакай... не се ядосвай, да не навредиш на бебето!  Hug Стана малко като чат...

Не съм се изразила правилно! Аз също родих миналата година - октомври! Този закон е валиден от 1.01.2009г. т.е. ако трябва да взема нещо ще е за период от януари до октомври тази година.

Имах в предвид, че документите ти трябва да са с една дата при подаването! Уверение не могат да откажат в никакъв случай от свободния! Ще ти напишат текст: "Студентката е с прекъснати права от дата със заповед на ректор №... " ако прекъснеш след като родиш ще пише точната ти дата на прекъсване! Ако това върши работа за социалните - супер за теб! Но се съмнавам, защото в правилника за прилагане на закона е записано друго:

чл. 16(а) ал.3 т.3 от ППЗСПД

Чл. 16а. (Нов - ДВ, бр. 34 от 2009 г., в сила от 08.05.2009 г.) (1) Еднократна парична помощ за отглеждане на деца близнаци до навършване на една година се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

(2) Еднократна парична помощ за отглеждане на дете до една година от майка (осиновителка) студентка, учеща в редовна форма на обучение, се отпуска въз основа на подадена молба-декларация по образец, утвърден от министъра на труда и социалната политика.

(3) Към молба-декларацията се прилагат следните документи:

1. копие от удостоверение за раждане на децата, за които се иска помощта;

2. копие от заповедта на директора на дирекция "Социално подпомагане" и/или решението на съда за настаняване на децата в семейство на роднини, близки или в приемно семейство по реда на чл. 26 от Закона за закрила на детето - в случаите по чл. 6а, ал. 5 ЗСПД;

3. уверение от висшето училище за лицата по чл. 8в, ал. 1 и 4 ЗСПД, че са записани като редовни студенти към датата на подаване на молба-декларацията;

4. лична карта (за справка).


Т.е. гледат датата, в която си подаваш документите в социалните! За това те посъветвах да прекъснеш, след като си родиш детенцето! След като още няма да прекъсваш какво те тревожи в този вариант?

......

Има и друг начин, за който пледирам, но за това нищо още няма да пиша, тъй като е хипотеза ...  може би до 2 седмици ще се разбере!  Wink
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия