От кухнята

  • 41 921
  • 42
Предястия:
Хумус
Сандвич със салата от риба тон и чедър


Салати:
Цвекло с моркови
Гуакамоле



Супи:
Червена крем-супа
Супа със свинско, зеленчуци и овесени ядки
Заешка супа

Основни
Свинско печено
Хрупкаво пиле
Телешко по ирландски=
Пиле с броколи, гъби и пармезан
Aгнешко рагу по венециански


Десерти:
пай с боровинки
Тиквен пай
Печена тиква
Домашен течен шоколад
Ягоди със заквасена сметана
Моите шоколадови кексчета]
Кекс с кокос
Кексът на вуйна Нели
Торта Колибри
Саралии с локум
Коледен кекс
Ягодови мъфини

Сладки:
Бисквитки с парченца шоколад
Шоколадови бисквитки
Райски кокоски
Великденски кокосови сладки
Сладки с фурми и смокини

Сладка:

Сладко от малини
Желе от дюли
Пълнеж за пай с череши

Баници:
Ябълкова баница
Вита баница
Баница с пиле
Валентинки от бутертесто и круши

Други:
Глазура без белтъци
кисели краставички



Виж целия пост
# 1
Пай с боровинки




Рецептата е модифицирана от тук: http://www.joyofbaking.com/BlueberryPie.html
Това лято най-после успях да гледам My Blueberry Nights и като видях отрупаната с боровинки и малини сергия на пазара не можах да устоя. Гледала съм поне 100 кулинарни предавания на тема "пай" и си мислех, че е много сложна работа, а то не било (е, аз успях от 3-я път  Mr. Green, защото се наложи да попреправя рецептата поради спецификата на продуктите в БГ).
И така

Необходими продукти:


за тестото:

2 1/2 ч.ч. (350 гр.) брашно
1/4 ч.л. сол (1/2 ч. л. е твърде солено за мен)
2 с.л. (30 гр.) захар
1 ч.ч. (226 гр.) масло, охладени и нарязанао на кубчета с размер 2,5 см.
1/4 ч.ч. (60 ml) ледена вода (слагам в чашата с вода шепа ледчета)



за пълнежа:


4 ч.ч. (600 гр.) боровинки*
1 1/2 ч.ч. (300 гр.) захар (увеличих количеството, защото боровинките, които имаме в Бг са диви и далеч не са толкова сладки като култивираните американски боровинки)
2 с.л. (20 гр.) натурално царевично нишесте
2 с.л. прясно изцеден сок от лимон
1 с.л. фино настъргана кора от лимон


за намазване:

1 жълтък
1 с.л. сметана


Приготвяне:

на тестото:
 В кухненския робот смесваме брашното, солта и захарта. Добавяме охладеното масло и бъркаме само докато се получи тесто на трохи. Добавяме и водата - само толкова, че да стане на тесто. Разделяме на две еднакви половини.  Слагаме ги добре увити в домакинско форлио в хладилника да се охлади (поне 1 ч.).

Междувременно смесваме всички съставки за пълнежа и добавяме внимателбо към плодовете. В тенджерка готвим пълнежа, докато течността се редуцира.

Охладените теста разточваме внимателно в/у пекарска хартия (аз я и набрашних) на кръгове с диаметър 30 см. С единия застиламе тавичката (аз нямам такава за пай и използвах капака на кръглата йенска тенджера - д. 22 см. иделано пасна), а другият изрязваме с формички за сладки (към 15-20 бр.). Отново охлаждаме добре, като не забравяме да покрием и двете с фолио. След това слагаме плодовия пълнеж, нареждаме формичките, като внимаваме да се застъпват леко по крайчетата, ето така:

Намазваме добре краищата и формите с разбития жълтък+сметана. Охлаждаме отново. И печем в загрята на 200 гр. фурна първите 20 мин., след което намаляме температурата на 180 и продължаваме да печем докато пълнежът се сгъсти добре (към 30-тина мин.). Добре е преди печене на застелем решетката на фурната с фолио, защото пълнежът клокочи, кипи и капе.

Гарнираме с ванилов сладолед и сервираме след като паят е престоял поне 4-5 часа, иначе има опасност да се разтече.

Съхраняваме на стайна температура 2-3 дни.









*Боровинките могат да се заменят и с малини:
Виж целия пост
# 2
Свинско печено

 

Рецептата е от Joy of Cooking

Необходими продукти:

свинско контра филе
зехтин
сол
червен пипер
черен пипер (аз обаче напоследък използвам бял)
розмарин
мащерка
чубрица
естрагон (аз нямах и не съм сложила)

Приготвяне:

Разрязваме филето на ширина, така че да се получи като разстлан лист. Натриваме добре с всички подправки и зехтина. Завиваме на руло и връзваме с конец, за да не се развие при печенето. Загряваме предварително фурната до 210 градуса, слагайки месото намаляме до 160 градуса. Печем по 30-35 мин. за всеки половин кг. месо (т.е. ако месото е 1 кг - 1 ч., ако е 1,5 - 1 ч. 30 мин.), като от време на време го заливаме със соковете, които се отделят от него в тавата. 
Виж целия пост
# 3
Бисквитки с парченца шоколад



Рецептата е оттук: http://guiltykitchen.com/?p=266&cpage=1#comment-251

Необходими продукти:

1 1/2 ч.ч. (337 гр.) масло на стайна температура
1  ч.ч. кафява захар ( alert значителна част от вкуса на тези бисквитки се дължи именно на истинската кафява захар, която изгежда влажна, тежка, с наситен цвят и има специфичен аромат. В ниакакъв случай не заменяйте с ментетата, които се различават от обиковената бяла захар единствено по кафеникавото оцветяване Naughty)
1  ч.ч. кристална захар
1 капсула ванилия
2 голлеми яйца
4 ч.ч. (500 гр.) брашно
2 ч.л. сода
1 ч.л. сол
500 -600 гр. шоколадови парченца*; **

Приготвяне:
Включваме фурната на 160 градуса.
Разбиваме до пухкава смес маслото с двата вида захар. Добавяме яйцата и ванилията, разбиваме напълно. Постпенно добавяме и брашното, содата и солта. Накрая с лъжицата добавяме и 300-350 гр. шоколадови парченца (оставяме малко за да ги сложим отгоре на суровите бисквитки, така че да се виждат като се изпекат (в оригиналната рецпета пише да оставим половината, но аз едва успях 100-тина гр. да пласирам отгоре). ***

С помощта на лъжица изсипваме купчинки от сместта на 5 см. разстояние. доукрасяваме с останалите шоколадови парченца и печем 9-12 мин. ! бисквиките на този етап могат да ви изглеждат недопечени, но не са. Щом крайчетата отдолу покафевенеят, ги изваждаме, оставяме в тавата за поне 5 мин. и след това прехвърляме в/и скара да изсинат напълно.

Изпечениете бисквитки съхраняваме в кутия. Понясят замразяване добре, но аз предпочитам да замразя тестото и да имам топли, токущо изпечени бисквитки, ароматът е невероятен!

*(аз успях да намеря едни "копчета", както се вижда на снимката, но ако решите да си нарежете сами с ножа 5 блокчета шоколад, рецептата с нищо няма да пострада  Wink само ще е по-трудоемко)
**уф, и втора бележка - може да изпозвате всякакъв шоколад - натурален, млечен и даже бял, да смесвате различни видове - според предпочитанията си. Можете да добавите и различни видове ядки - орехи, лешници, макадемия и/или сушени плодове:

*** ако искате бисквитките ви да са по-компактни (като на втората снимка с орехите, а не разлати, като на първата под заглавието), трябва да оставите готовото тесто да постегне в хладилника
Виж целия пост
# 4
Червена крем-супа:


Необходми продукти:

1 малък лук
2-3 скилидки чесън
1 резен целина
1 морков
1/2 домат (без семки и люспи)
1/2 червена чушка
200 гр. червена леща
1 картоф
зехтин
сол
(лют червен пипер)
заквасена сметана


Приготвяне:

Нарязваме на ситно всички зеленчуци (без картофите), заливаме със зехтина, посоляваме и ги слагаме да оменкат в тенджера с вода. Добавяме лещата и нарязания на ситно картоф. Когато се сварят пасираме и подправяме със заквасената сметана. Поднасяме с крутони.
Виж целия пост
# 5
Chocolate Sugar Cookies

Рецептата е от http://allrecipes.com



Необходими продукти:

4 ч.ч. брашно
1/2 ч.ч. какао
1/2 ч.л. сода
1/2 ч.л. сол
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. нескафе
1 ч.ч. (225 гр.) меко масло
1 1/2 ч.ч. захар
1 яйце
ванилия
1/2 ч.ч. заквасена сметана
(1/2 ч.ч. ситно смлени орехи)

Приготовление:

Смесваме сухите съставки. Разбиваме на пухкав крем маслото+захарта+ванилията. Добавяме последоватено яйцето, заквасената сметана, сухите съставки ( и накрая орехите). Остажяме да стегне за около 1 ч. в хладилника.
Разточваме на тънко - 0,5 мм. Изрязваме с формички и печем @ 170 С за 5-8 мин.

Бележки:
               * без какаото и нескафето стават масени бисквитки;  заместваме с брашно
               ** със смлени орехи не съм пробвала, но предстои Simple Smile чудесни са, поне 100 гр. смлени орехи
               ***опитах и с айсинга http://allrecipes.com/Recipe/Sugar-Cookie-Icing/Detail.aspx но има какво още да работя по въпроса, патетата не успях да намажа, затова прибягнах до доброто старо захарно тесто
Виж целия пост
# 6
Сладко от малини без семки



0,5 кг. малини, претрити през цедка (около 0,7 със семките)
0,4 кг. захар
1/4 ч.ч. лимонтозу

Претриваме плодовете през цедката, за да отстраним семките. Полученият сок сваряваме на тих огън със захарта, а накрая добавяме лимонтозуто. Изсипваме още топло в бурканчета.
Виж целия пост
# 7
РАЙСКИТЕ КОКОСКИ на Алтън Браун
Рецептата е оттук: http://www.foodnetwork.com/recipes/paradise-macaroons-recipe/index.html


Необходими продукти:

210 - 240 gr. кокосови стърготини
60 мл. (1/4 ч.ч.) подсладено кондензирано мляко
щипка сол
ванилия
4 белтъка (от големи яйца)
140 гр. пудр захар
150 гр. натурален шоколад
15 гр. масло
60 гр. ситно нарязани лешници


Приготвяне:
Смесваме кокоса, кондензираното мляко, солта и ванилията. Разбиваме белтъците с пудрата захар на сняг; обединяваме двете смеси. Оформяме топчета колкото орех и печем в/у хартия @ 150 С към 20 минути - до златисто. Охлаждаме кокоските. Междувременоо разтапяме шокоада с маслото. Потапяме в получената глазура охладените сладки и после ги поръсваме с лешниците.
Виж целия пост
# 8
ПРИЗРАЦИ В... ПАЯ!



Необходими продукти:

за основата:
1 пак. чаени бисквити с овес
90 гр. разтопено масло

за пълнежа:
240 гр. кремасирене
1 ч.ч. захар
2 ч.ч. сварена и пасирана тиква
50 гр. разтопено масло
1/2 ч.ч. течна сметана
1/2 ч.ч. мляко
1 яйце
2 жълтъка
1 ч.л. канела
1/4 ч.л. индийско орехче
1/2 капсула ванилия

за декорацията:
400 мл. сладкарска сметана


Приготвяне:

Основата: смиламе бисквитите, смесваме ги с маслото и добре притискаме към основата на тортената форма

Пълнежът:
1. Смесваме течната сметана, млякото, яйцето и жълтъците.
2. Разбиваме крема сиренето
3. Към 1 добавяме 2; послетиквата, маслото и подправките.
4. Изсипваме в/у блатс
5. Печем @ 175 С около 1ч. (докато центърът се стегне)

Охлажаме и украсяваме с разбитата сметана

Съхраняваме в хладилника.
Виж целия пост
# 9
ЖЕЛЕ ОТ ДЮЛИ



Необходими продукти:
10 дюли
600 гр. захар
1/2 ч.л. лимонтозу

Приготвяне:
Измиваме добре дюлите, почистваме наранените участъци и нарязваме плодовете. Отделяме частта, която се яде, и всичко останало (плодник, семки, твърда част), заливаме с 1 л. вода и варим до пълно омекване. Прецеждаме течността (при мен се получи 600 мл.) и добавяме същото количество захар. Отново варим до сгъстяване (по-малко от сладко). Накрая добавяме 1/2 ч.л. лимонтозу и затваряме в буркани.
Виж целия пост
# 10
ГЛАЗУРА БЕЗ БЕЛТЪЦИ

Рецептата е от http://allrecipes.com/Recipe/Sugar-Cookie-Icing/Detail.aspx

Необходими продукти:
1ч.ч. пудра захар (двойно пресята)
2 ч.л. прясно мляко
2 ч.л. лек царевичен сироп (замествам с глюкоза)
1/4 чл. есенция
сладкарски боя
 

Приготвяне:

В малка купа разбъркайте пудрата захар и млкото до гладка консистенция. Добавете глюкозата и есенцията и разбивайте до получаването на гласка и лъскава смес. Ако е прекалено гъсто, добавяйте глюкоза. Разпределете в отделни съдчета и ги оцветете със сладкарски бои. За нанасянето в/у сладките използвайте четка или направо ги потапяйте в глазурата.
Виж целия пост
# 11
Печена тиква с мед, пълнена с дюли, сушени плодове и ядки:


Необходими продукти:
половин тиква (3 кг.)
1 дюля
шепа сушени кайсии
100 гр. стафиди
5 + с.л. мед
шепа бадеми
шепа орехи


Приготвяне:
Почистваме тиквата, пълним я с плодовете, поръсваме ядките и заиваме с меда. Овиваме във фолио, сагаме в тава с малко вода на дъното и печем @ 175 за 2 ч. намаляме фурната до 130 С, махаме фолиото, доливаме ако трябва вода и печем до готовкност - още 2,5 ч.
Виж целия пост
# 12
ЯБЪЛКОВА БАНИЦА С ТОЧЕНИ КОРИ


(на снимката е една мини доза)

Рецептата за корите е от тук: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=229455

Необходими продукти:
 - за корите:
2 яйца
1/2 лимон - изцеден
3/4 ч.ч. кисело мялко
3/4 ч.ч. олио
1/4  ч.л. сода
брашно за меко тесто -
нишесте за точене
масло за мазане на корите - разтопено

- за плънката:
6 ябълки - обелени и ренодсани
6 с.л. захар
3 с.л. галета
канела, шепа орехи

Всички продукти за корите без брашното се разбъркват(в кухненския робот), постепенно се добавя и то, като накрая се доомесва на ръка. Оформят се малко топчета (колкото необелени орехи) и се овалват в нишестето. Сплескват се и се нареждат по 5-6 едно в/у другои така се разточва колкото може по-тънка кора.
Корите се намазват добре с разтопено масло и се наръсват с плънката (сместта се отцежда, стискайки с ръце). Завиват се кори, нареждат се в намаслена тава. Баницата се намазва с разтопено масло и се пече @ 180 С най-долу до зачервяване.
Когато се извади, се напръсква с вода, поръсва с пудра захар и покрива за малко с хартия и кърп
Виж целия пост
# 13
БАНИЦА С ДОМАШНИ КОРИ



Корите се правят, както е поисано в предни пост, но се добавя и 1 ч.л. сол

Плтнката:
2 яйца
2 белтъка,
сирене (200 гр.)
кисело мляко (2-3 с.л.)

Отгоре намазваме с 2 жълтъка и поставяме парченца масло.
Виж целия пост
# 14
Баница с пиле

  (пак само мини дозичка, за проба. Определено и голяма ще я правя, много ми хареса)

Необходими продукти:
-за корите виж две рецепти по-горе
-за плънката:
пилешко филе
пресни гъби
масло
естрагон
кашкавал

Приготвяне:
Нарязваме на тънки филийки гъбите и запържваме в част от маслото, като ги посоляваме и поръсваме с черен пипер. В същата мазнина зашържваме и на ситно нарязаните пилешки гърди. Овкусяваме с естрагон. Изчакваме да се охлади.

Разточваме корите на тънко, намазваме с разтопено масло, поръсваме обилно с плънка и покриваме с настърган кашкавал. Завиваме, намазваме цялата баница с масло, печем @ 200 С най-долу на фурната.
Виж целия пост
# 15
ХРУПКАВО ПИЛЕ



Необходими продукти:
2 пилешки крилца+2 пилешки бутчета

7 парченца царевичен чипс
2 с.л. галета
1/2 ч.л. куркума
1/2 ч.л/ червен пипер
(черен пипер)

1 чйце
1/2 ч.ч. брашно

Приготвяне:

Сваряваме пилето.
Отцеждаме го добре и посоляваме. овалваме в брашното, потапяме в разбитото яйце и после в панировката от подправките, галетата и смления на ситно чипс.
Пържим на силен котлон.
Виж целия пост
# 16
ВАЛЕНТИНКИ ОТ БУТЕРТЕСТО И КРУШИ


По идея на Пепика!

Небходими продукти:
0,5 кг. бутертесто
3-4  малки круши
сушени черешки
захар
канела
накълцани на ситно орехи

пудра захар

Приготвяне:
Размразеното тесто нарязваме с формичка на сърца. Отгоре нареждаме нарязаните на много тънко резенчета круша, поръсваме с орехи, с 1/2 ч.л. захар и щипка канела; слагаме по 1 черешка в средата и печем на 200 С.

Готовите валентинки поръсваме с пудра захар.
Виж целия пост
# 17
Хумус
Рецептата е от моята приятелка Яна



Необходими продукти:

300 гр. сух нахут
1 с.л. сусамов тахан
3-4 зелени маслини
2-3 с.л. зехтин
1-n скилидки чесън
сол на вкус
1/2 връзка магданоз
водата от варенето на нахута

Приготвяне:
Накисваме нахута в щедро количество вода от предната вечер, като преди това внимателно го почистваме от камъчета, лещички и др. примеси  Rolling Eyes и го измиваме.
На следващия ден варим до омекване на зърната - не отнема много дълго. Запазваме течността от варенето. Ако сме особено дзен настроени - може да обелим зрънцата от люспите, аз съм го правила веднъж до сега  Mr. Green .Прехвърляме сварения нахут в кухненски робот, слагаме и вскички останали продукти, без водата. Смиламе, като постепенно добавяме от водата, до получаване на желаната консистенция (имайте предвид, че като изстине стяга и става по-сухо, на снимката ми горе се вижда, че не в конкретния случай не съм сложила достатъчно течност). Съхраняваме в хладилник, залят със зехтин, защото иначе хваща бързо коричка.


Виж целия пост
# 18
ТЕЛЕШКО ПО ИРЛАНДСКИ


Виж целия пост
# 19
ДОМАШЕН ТЕЧЕН ШОКОЛАД



Необходими продукти:
250 гр. сухо мляко
125 гр. масло (на стайна т)
150 мл. (+ още няклолко лъжици, ако е необходимо) вода
1/2 пак. ванилиева захар
300 гр. пудра захар

Начин на приготвяне:

Всички съставки слагаме в шейкъра на кухненския робот (и с миксер става, но много пръска) и разбиваме до хомогенна гъста смес. Наливаме в чашки и охлаждаме преди сервиране.
Виж целия пост
# 20
ЯГОДИ/МАЛИНИ/БОРОВИНКИ* СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА




Необходими продукти:
400 гр (1 кофичка) заквасена сметана
3+ с.л. пудра захар
1/2 ч`.л. ром
10-тина-15 ягоди

Начин на приготвяне:
нарязваме ягодите на малки паренца
'разбъркваме всички останали съставки добре и смесваме с ягодите.
Сервираме охладено!

*плодовете може да са замразени, в този случай се поръсват със захарта  се изчаква да се поотпуснат преди да се разбъркат с другите съставки
**  може да се направи с микс от плодове
Виж целия пост
# 21
САЛАТА ОТ ЦВЕКЛО С МОРКОВИ



Необходими продукти:

1 цвекло
4 -6 моркова
ябълков оцет или лимон
олио или зехтин
сол



Начин на приготвяне:

Сваряваме добре измитито цвекло до омекване. Избелваме го и го рендосваме.
Рендосваме морковите. Смесваме и подправяме със сол ябълков оцет/лимон и олио.
Много приятно се получава, ако се поръси със сирене.

Съхраняваме с хладилника.
Виж целия пост
# 22
MОИТЕ ШОКОЛАДОВИ КЕКСЧЕТА



Рецептата е от диплянката "Програмата" - факт!  hahaha така, де при всичкото подзрение, с което се отнасям към рецепти от подобно източници, тази ме заинтригува. В изданието се твърдеше, че е за брауни  Crazy, но резултатът се оказаха едни много приятни кексчета с подчертан шоколадов вкус. А комбинирани с доволно количество ядки (че и с разтопен шоколад можете да ги залеете), са ми точно по вкуса  Party Оттам и "моите" в заглавието Wink

Необходими продукти:
1 ч.л. масло - размекнато
100 гр. тъмен* шоколад, натрошен на малки парченца
100 гр. брашно
100 гр. захар
20 гр. натурално какао
1/2 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. нескафе, разтворено в минимално количество вода
2 големи яйца
100 мл. олио

по желание още:
накъкцани на едро орехи/лешници/бадеми
разтопен шоколад за заливане
шоколадов ганаш за декориране


Начин на приготвяне:


Всички съставки без яйцата и олиото смесваме в кухненския робот. Добавяме едно по едно яйцата и накрая олиото. Разпределяме във формички са мъфини (излизат 12 броя). Поръсваме с ядките и печем в предварително загрята на 175 С фурна за около 18 мин. (проверяваме с клечка,да не е лепкава).
Когато изстинат може да намажем с разтопен шоколад, да шприцоваме с шоколадов ганаш или да декорираме по друг начин.

Ако имате търпение да ги чакате, на следващия ден са още по-хубави Simple Smile


* да го заменяте с млечен не препоръчвам - само се губи от вкуса. Но съм пробвала с бял, като съответно замених и какаото с натурално нишесте и пропуснах нес кафето. Получиха се много приятни и с деликатен вкус и консистенция кексчета:
Виж целия пост
# 23
KEKС С КОКОС


Рецептата е от kuharka.ru


Необходими продукти:
80 гр. меко масло
1 ч.ч. захар
1 голямо яйце (или 1 малко + 1 белтък)
3/4 ч.ч. кокосово мляко (когато нямам заменям с прясно мляко)
2 ч.ч. брашно
1 бакпулвер
50 гр. кокос
 по желание:
1/2 ч.ч. шоколадови праченца или 1 с.л. лимонов зест

Начин на приготвяне:
Разбиваме маслото със захарта, добавяме яйцето. После млякото, след него пресятото брашно и бакпулвера. Накрая добавяме кокоса, разбъркваме и печем @ 180 С за 40 мин.
Виж целия пост
# 24
СУПА СЪС СВИНСКО, ЗЕЛЕНЧУЦИ И ОВЕСЕНИ ЯДКИ


 newsm32 рецептата е резултат от опитите ми да направя нещо вкусно, което да се хареса и от голямото Щурче и да е подходящо за малкото. В крайна сметка и на мен много ми допадна Simple Smile

Необходими продукти:
100 гр. синско бонфиле (или друго нетлъсто свинско месо)
дафинов лист
1 морков
1/6 глава лук
1 голям картоф
2 розички броколи
2 с.л. фини овесени ядки
малка бучица масло
сол

Лимон за подправяне



Начин на приготвяне:

Нарязваме месото на малки хапчици, кипваме го с дафиновия лист и отпенваме. Изваждаме месото, прецеждаме бульона, а дафиновия лист отстраняваме. В бульона  връщаме месото, добавяме наситно нарязания лук, моркова на парченца, посоляваме и варим на умерен огън. Малко преди да са готови морковите добавяме нарязаните на хапчици картофи. Малко преди да са съвсем сварени слагаме розичките броколои и овесените чдки. Когато супата е готова, завършваме с бучица масло.

Сервираме подправена с лимон. 


Виж целия пост
# 25
ПИЛЕ С БРОКОЛИ, ГЪБИ И ПАРМЕЗАН



Необходими продукти:
1 пилешки гърди
няколко розички броколи
малко лук на полумесеци
5-6 гъби
150 мл. готварска сметана
100 мл. прясно мляко
30-50 гр. пармезан

телятеле за основа

Начин на приготвяне:
Месото нарязваме на хапки, посоляваме, поръсваме с бял (черен) пипер и запържваме за кратко. Вадим и в същата мазнина запържваме нарязаните на тънко гъби и лук, подправяйки също със сол и пипер. Връщаме месото, добарвяме и броколите. След кратко запържване заливаме със сметаната и млякото, когато сосът се редуцира до желаната от нас гъстота, поръсваме с настъргания пармезан, разбъркваме добре и сваляме от котлона. Сервираме веднага като самостоятелно ястие или върху предварително сварена паста.

Виж целия пост
# 26
САНДВИЧ СЪС САЛАТА ОТ РИБА ТОН И ЧЕДЪР



Необходими продукти:

За салатата с риба тон:
     - 1 консерва риба тон в мазнина
     - 1 с.л. (+ още според вкуса ви) майонеза
     - сокът от 1 резен лимон
     - червен лук нарязан на ситно
     - 1 кисела краставичка нарязана на малки кубчета

сирене чедър - 2 филийки
домат нарязан на шайби
маруля айсберг
черен (ръжен) хляб


Начин на приготвяне:

За салатата с риба тон:
      - внимателно разбъркваме с вилица рибата с майонезата, добавяме киселите краставички и лука и овкусяваме с лимоновия сок

Препичаме филийката хляб, след което я застиламе с парчетата чедър. Покриваме със салатата от риба тон, следват шайбите домат и накрая марулята.
Аз предпочитам този сандвич "открит", но ако вие обичате повечко хляб може да го "затворите" с още една препечена филийка.
Виж целия пост
# 27
ГУАКАМОЛЕ


 newsm32 Всеизвестната рецепта я пригодих за децата - без лютите съставки

Необходими продукти:

1 авокадо
няколко стръка магданоз
1 малък домат
червен лук
сок от лимон
сол

Начин на рпиготвяне:
Намачкваме авокадото с вилица, нарязваме останалите продукти на ситно, смесваме и овкусяваме с лимоновия сок и солта (или прсто слагаме всичко в блендера за 20-тина секунди). Охлаждаме половин час и сервираме с царевичен чипс (който пропускам за децата обаче)
Виж целия пост
# 28
ВЕЛИКДЕНСКИ КОКОСОВИ СЛАДКИ



Рецептата е форумска, но не съм записала на кого, ако я познаете - обадете се!

Необходими продукти:
200 гр. меко масло
200 гр. пудра захар
щипка сол
300 гр. брашно
150 гр. кокосови стърготини

Начин на приготвяне:
Всички продукти се омесват; разточваме тестото на тънка кора (3 мм) в/у пекарска хартия и печем @ 175 С за 5 мин. (до златисто).
Охлаждаме и декорираме по желание с бял шоколад
Виж целия пост
# 29
ТОРТА КОЛИБРИ



Рецептата е на Марта Стюарт

Необходими продукти:


За блатовете:
3 ч.ч. брашно
1 ч.л. сода
1 ч.л. канела
щ.сол
1 ч.ч. олио
1 ванилия
2 ч.ч. захар
3 яйца
1 ч.ч. ананас от кутия, нарязан на ситни парченца
1 ч.ч. накълцани орехи
1 ч.ч. кокос
3 ч.ч. пюрирани банани

За крема*:
3-4 големи кутии заквасена сметана
х 1/2 ч.ч. пудра захар за всяка кутия сметана



Начин на приготвяне:


на блатовете:
Смесваме сухите съставки. Разбъркваме яйцата+ захарта+олиото; добавяме пюрираните банани. Към получената смес добавяме сухите съставки и разбъркваме добре на ръка; добавяме ананаса, кокоса и орехите и разпределяме на няколко блата (зависи от големината на тавата - за 26 см. - на три). Печем в/у намаслена тава @ 175 С до готовност (клечакта да излиза суха). Изчакваме 10-тина минути и изваждаме от тавата. Блатовете трябва да са напълно изстинали, когато ги слепяме с крема.

за крема:
Разбъркваме заквасената сметана с пудрата захар и оствяме в хладилника поне за половин час.

сглобяване на тортата: Мажем блатовете с обилно количество крем и оставяме в хладилника поне за 1 нощ

Като престои тортата слепва добре, при все че става сочна, и може да понесе допълнително украса - бял ганаш и захарни покрития напр.



*оригиналният крем, по-скоро е глазура от крема сирене+ масло и огромно количество захар. Аз не го харесвам 1 защото се губи от вкуса на самата торта с всичката тая захар, второ защото не става толкова сочна; поради които причини я направих със заквасена сметана и съм доволна от резултата.

Виж целия пост
# 30
КЕКСЪТ НА ВУЙНА НЕЛИ



Необходими продукти:

6 големи яйца
1,5 ч.ч. захар
8 с.л. олио
6 с.л. вода
2 ч.ч. брашно
ванилия

по желание:
- какао за какаова шарка на тестото
 - ядки, шоколадови паренца, сушени плодове
 

Начин на приготвяне:
Отделяме белтъци и жълтъци. Белтъците избиваме на сняг със захарта; жълтъците - на крем, прибавяйки постепенно олиото. Прибавяме жълтъената смес към белтъците, а в купата от жълтъците изсипваме 6-те лъжици вода, за да се оберат остатъците от крема и после добавяме водата към сместта. Внимателно разбъркваме с дървен лъжица, добавяйки ванилията и постепенно и пресятото брашно. накрая слагаме ядки, стафиди или каквото сме решили. Може част от тестото да направим какаова.

Печем @ 175 Ц за 40-тина минути.
Виж целия пост
# 31
ПЪЛНЕЖ ЗА ПАЙ С ЧЕРЕШИ

Източник не мога да посоча конкретен - изчетох доста рецепти и в крайна сметка стигнах до този вариант, който ми харесва най-много на вкус и консистениця.

Необходими продукти:
4 ч.ч. череши почистени от костилките
1 ч.ч. кристална захар
3 с.л. прясно изцеден лимонов сок
4 с.л. натурално нишесте
2-3 капки бадемова есенция

Начин на приготвяне:
Почистените череши заливаме със захарта и лимоновия сок и оставяме да престоят 1 нощ в хладилника. После отделяме плодовете от сока. В малка част от сока разттваряме нишестето и го добавяме към врящия на котлона остатък от течността. Бъркаме на умерен огън до сгъстяване, добавяме му черешите и пайк изчакваме да заври. изключваме котлона и ароматизираме с есенцият.

*Може да се съхранява в хладилник или да се запечти в буркани.
Виж целия пост
# 32
AГНЕШКО РАГУ ПО ВЕНЕЦИАНСКИ

Виж целия пост
# 33
САРАЛИИ С ЛОКУМ


Тази рецепта е от вуйчо ми. Страшно съм му благодарна, че ми я показа и най-после успях да се справя със сладкиш от рода на баклавите  Laughing

Необходими продукти:
1 пакет фини кори
1/2 ч.ч. олио
2 кут. български локум (от втората остава и да се почерпите Wink, използват се само няколко)
няколко ореха

2 ч.ч. захар
2 ч.ч вода
ванилия

Начин на приготвяне:
Първо правим сиропа от 2ч.ч. захар и 2ч.ч. вода, като ги слагаме да заврат и отстраняваме от котлона почти веднага. Ароматизираме с ванилия и оставяме да се охлади.

В това време приготвяме саралиите:
Разрязваме корите на две половини. Всеки лист сгъваме по дължина на 1/3, мажем добре с олио и пак сгъваме 1/3, пак мажем. Получаваме лента с ширина около 8 см., която също намазваме добре с олио. В единия й край слагаме половинка локум и орехова ядка, завиваме стегнато на пуричка. Всяка пуричка омазваме с олио, завъртайки я по дъното на предварително намаслената тава. Когато всички саралийки са готови и наредени в тавата със загънатия край надолу, ги печемв предварително загрята на 200 С фурна до получаване на кафеникав цвят. В подходяща кутия (в която се събират всички саралии плътно наредени, без да оставя място) изсипваме половината сироп, нареждаме ги и ги заливаме с останалия сироп. След 1 час ги завъртаме. Ако обичате хрупкави саралии в този момент отцедете повечето сироп и ги приберете в хладилника. Ако обичате да са добре напоени ги приберете със всичкия сироп.
Виж целия пост
# 34
КИСЕЛИ КРАСТАВИЧКИ



Необходими продукти:
за 1 буркан

0,5 кг. корнишони
20 гр. захар (1 ч. л. + 1 с.л.)
5 гр. сол (1 ч.л.)
3 зрънца бахар
1/2 ч.л. синап
1 резен лук
1 дафинов лист
оцет до долния ръб на буркана
стрък копър

Начин на приготвяне:


Поставяме всички сухи съставки на дъното на буркана, заливаме до долния ръб с винен оцет. Нареждаме добре измитите корнишони. Напълваме с вода. Затваряме добре капачката и варим в студена вода докато заври, засичаме 5 мин. и вадим с капачката надолу, докато се охлади буркана.
Виж целия пост
# 35
СЛАДКО С КАЙСИИ И БАНАНИ


Източник: рецептата е от сайта на Др Йоткер, аз я научих от Биляна 69
Необходими продукти:

500гр. кайсии
500гр. банани
500гр. захар
1 пакетче лимонена киселина д-р Йоткер
1 пакетче Гелфикс Екстра 2:1

Начин на приготвяне:
Кайсиите се измиват, почистват от костилкитеи се претегля 500гр.; бананите се обелват, варязват и се претегля 500гр. Пасираме всичко*
Плодовете и лим. кис-на се смесват в подходящ за варене съд. Гелфиксът се смесва с 2 с.л. захар и се прибавя към плодовата смес. Сместа се слага да заври на средна температура, като се бърка постоянно. След като сместа заври прибавяме останалата захар и разбъркваме добре. Оставяме да ври 3-5 мин при непрекъснато бъркане. По желание може да се махне пяната. След спирането на огъня веднага се разсипва сладкото във сухи и чисти бурканчета с винт. Затварят се и се обръщат надолу за 5 мин.(може и повече).

*в оригиналната рецепта се нарязват на мънички парченца
**стават 10-тина малки бурканчета
Виж целия пост
# 36
ЗАЕШКА СУПА



Необходими продукти:
заешко месо
лук
моркови
червена чушка
зехтин
царевица
фиде
естрагон
сол

Начин на приготвяне:
Сваряваме месото и запазваме бульона. Нарязваме всички зеленчуци на ситно, слагаме ги в бульона и подправяме с подправките и капваме малко зехтин. Оставяме да заври, добавяме и месото, к. сме нярвзали на късчета, царевицата и накрая фидето.
Виж целия пост
# 37
КОЛЕДЕН КЕКС


Рецептата е от форума, много съжалявам, е не съм си записала чия!

Необходими продукти:
4 яйца
1 3/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. меко масло
2 ч.л. ром
1/4 ч.ч. (=2 с.л.) прясно мляко
ванилия
2 ч.л. бакпулвер
щипка сол
2 1/2 ч.ч. брашно
3/4 ч.ч. натурално нишесте
1 ч.ч. сушени плодове (стафиди+ череши+захаросани портокалови/лимонени корички)
1/2 ч.ч. нарязани на едро орехи

За глазурата:
100 гр. бял шоколад
2 с.л. прясно мляко



Начин на приготвяне:
Разбиваме яйцата със захарта до пухкава пяна; добавяме маслото, пак разбиваме добре. Добавяме рома, млякото и ванилията. След това сухите съставки и накрая сухите плодове+ядките. Печем в предварително загрята фурна @ 175 С. Оставяме да изстине, през това време разтапяме белия шоколад с млякото, доато се получи хомогенна смес. Охлаждаме леко и внимателно заливаме изстиналия кекс.
Виж целия пост
# 38
Сладки с фурми и смокини
(почти) без захар


Източник: foodnetwork.com

Необходими продукти:

за тестото:

1/2 доза тесто за пай

за пълнежа:
1 ч.ч. (200 гр.) сушени смокини
1/2 ч.ч. (80 гр.) сушени фурми
щипка-две канела
1 1/2 ч.л. портокалови корички (или 1/2 ч.л. портокалов зест)
3-4 с.л. пресен порокалов сок
1 с.л. меко масло


Начин на приготвяне:

Приготвяме тестото и докато се охлажда и стяга в хладилника, правим пълнежа: всички съставки добре смиламе в кухненския робот до получаване на консистенция на много гъст мармалад (но все пак да може да се маже).

Добре стегналото тесто за пай разточваме във възможно най-близката до квадат форма (аз покривам с прозрачно фолио отдолу и отгоре), с размери 20-25 см. Намазваме с пълнежа и завиваме на стегнато руло, опаковаме добре във фолиото и охлаждаме да стегне поне половин час.
Загряваме фурната на 175 С, нарязваме рулото на шайби с дебелина 6-7 мм, нареждаме ги в/у пекарска хартия и печем 12-15 мин.
Виж целия пост
# 39
МИНИ БАНИЧКИ СЪС СПАНАК И СИРЕНА



Необходими продукти:
500 гр. спанак
1 стрък зелен лук
джоджен
сол
50 гр. сирене
50 гр. кашкавал/Гауда
5 фини точени кори за баница
сусам/мак
малко масло

Начин на приготвяне:
Почистваме и добре измиваме спанака и зеления лук, нарязваме фино и задушаваме. Подправяме с малко сол и с джоджен. Добавяме натрошеното сирене и настъргания на едро кашакавал. Разрязваме всяка кора на 4 правоъгълника, а всеки от тях на 2 триъгълника. Всеки триъгълник леко намазваме с масло и залепяме с друг. Върху така получената двойна кора слагаме по малко от плънката, завиваме като загръщаме двата края и навиваме на рулце. Нареждаме всички банички в/у хартия за печене, намазваме ги леко отгоре с масло и поръсваме със съсам/мак. Печем @ 175 С до порозовяване.
Могат да се съхраняват няколко дни, вървят чудесно с бира и вино.
Виж целия пост
# 40
ПИЛЕ ПАРМЕЗАН



Необходими продукти:

1 бр. пилешки гърди
30-50 гр. пармезан
2 средни яйца
сол
галета
моцарела

доматен сос*


Начин на приготвяне:
Пилещките гърди изтъняваме и нарязваме на фини пържолки, леко посояваме. Настъргваме пармезана и разбъркваме добре с яйцата. Панираме филетата в яйчената смес  и галетата (опитваме се да сложим повече от нея върху горната страна, поръсваме я обилно с галета, обръщаме и повтаряме). Печем @ 200 С, в/у пекарска хартия/фолио и леко напръсквайки със зехтин. След 20-тина мин., когато месото е готово, покриваме с моцарела и заливаме с доматения сос, запичаме и сервираме (с гарнитура паста, разбира се!).

* Доматеният сос приготвяме като задъшаваме лук и чесън в малко зехтин, посоляваме, добавяме консервирани домати, подправяме с риган и варим на тих огън до желаната гъстота.
Виж целия пост
# 41
ЯГОДОВИ МЪФИНИ



Тия дни по два пъти на ден минавам през пазара, отрупан с купища ягоди - от стотици щайги, касетки и касетчици по целия път се носи миризмата на сладост, свежест и мекота. Да ти се заме главата чак, то на мойта не й трябва много и без това Wink Ето първата от набелязаните ягодови рецепти. В резултат - 16 разкошни мъфина, от които цялата къща ухае на ягоди, ванилия и чиста доза прелест, по - о, изненада! - рецептата на Марта Стюарт.

Необходими продукти:


120 гр. меко масло
1 ч.ч. + 2 с.л. захар
1/2 капсула ванилия
2 средни яйца
1 ч.ч. + 6 с.л. брашно
1/4 ч.ч. нишесте
щ. сол
1/2 ч.ч. прясно мляко
1 ч.ч. ситно нарязани ягоди


Начин на приготвяне:


Разбиваме маслото и захарта на крем, добавяме по едно яйцата, после сухите съставки и накрая - праяното мляко и ягодите. Печем@ 160 С до готовност.

Виж целия пост
# 42
ТРОЙНО ШОКОЛАДОВ КЕКС С БАНАНИ


Една приятна лека версия на бананов кекс. Получава се мек и сочен, с незичезващ аромат на банани.

Необходими продукти:


150 гр. масло
1 ч.ч. захар
2 яйца
4 добре узрели банана, пюрирани
1 ч.ч. кисело мляко
1 ванилия
2 ч.ч. брашно
2 ч.л. сода
щипка сол
4 с.л. натурално какао
1 ч.ч. натрошен на парчета натурален шоколад /200 гр/

орехи по желание

За глазурата:
100 гр. натурален шоколад
50 гр. масло

Начин на приготвяне:

Загряваме фурната @ 170 С.
Разбиваме маслото и захарта до пухкав крем, добавяме ванилията, яйцата, бананите, кис. мляко със содата. Разбиваме добре. Добавяме солта и брашното, разбиваме и накрая - шоколада (и орехите).
Печем до готовност - 50-55 мин.

Глазурата приготвяме като разтапяме съставките на водна баня и заливаме с тях кекса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия