Готварската книга на Плам пламти! Котел бълбукай! Адска смес мехури пукай!

  • 3 043
  • 113
В поредица ще направя опит да прехвърля тук събираните през последните години рецепти в любимата ми тема, някои от които са пръснати из месечните ни теми.

Солена баница-пица от wind and fog

Продукти: - 1 пакет фини кори за баница 400 гр.
60 грама масло
1 яйце
80 гр. сирене или извара
200 гр.шунка,салам, бекон /каквото имате/
300 г. кашкавалено руле
печени чушки, чушки, кисели краставички, маслини
топено сирене на слайсове /каквото обичате – ементал, чедър/
200 гр. кашкавал, може и малко сирене.

Вземате тава, мажете дъното с разтопеното масло. Вземате една кора мажете с масло, сгъвате на две, слагате я в тавата и пак мажете с маслото отгоре. По същият начин правите още две кори.
Разбърквате яйцето с 80 гр. сирене или извара /ако изварата е безсолна леко посолете/. Слагате малко черен пипер в сместта.
Слагате върху подредените кори 1-2 лъжици от сместта и я разстилате. Отгоре нареждате тънко нарязаната шунк/бекон/салам – каквото сте избрали.
След това мажете се поставят две кори / намазани и сгънати като първите три/. Отгоре пак две лъжици от яйчената смес, след това редите нарязаното кашкавалено роле.
Пак се слагат две кори – редите печените чушки и нарязаните на кръгчета краставички. Отгоре поръсвате с малко кашкавал.
Отново две кори – мажете с яйчената смес – редите топеното сирене на слайсове и нарязаните маслини.
Завършвате с две намазани с масло кори. Слагате в загрята на 200 градуса фурна и печете около 20 минути. Накрая изваждате баницата поръсвате я с кашкавал /може да добавите краставички или маслини нарязани/, връщате във фурната и я изключвате.

Забележка – това е ориентировъчна рецепта, можете да правите тази баница с каквито продукти имате и обичате, може да се сложи печен патладжан, изпечено или сварено месо – нарязано на парчета, сурова тиквичка нарязана на кръгчета, домати – нарязани на шайби и върху тях се натрошава сирене. Варианти много, а резултатът е винаги перфектен.
Виж целия пост
# 1
Канелони от wind and fog

1 опаковка извара/снимка в спойлера/, сварено и обезкостено пилешко бутче и задушен спанак - всичко това го обърквам посолявам, ръся черен пипер. Пълня канелоните, редя в тавичка и заливам със сос бешамел. Пека за около час във фурната под фолио, кам края поръсвам с кешкавал и изключвам фурната.
Скрит текст:
п.с количеството продукти е за малка тава, за голяма удвоявате дозата.
Едит: Не съм подстрекател, обаче да ви кажа, че канелоните може да ги напълните и с кайма с доматен сос/като за лазаня/ вътре с малко настърган кашкавал или само със спанак, извара и сирене. Вариации много...
Виж целия пост
# 2
Канелони с кайма и доматен сос, изпитана и потвърдена от wild poppy
Скрит текст:
Виж целия пост
# 3
Ореховки от Anyyyone
Скрит текст:
И крайния резултат на Ренко
Скрит текст:
Виж целия пост
# 4
Паниран кашкавал от Баба Яка

Кой питаше за паниран кашкавал. Сега ще изкажа професионално мнение, преди години на едната работа панирвах по 2 пити кашкавал на ден. Задължително се прави заготовка от предния ден, панираш в следния ред - вода, брашно, яйце, галета, редиш го в нещо и да стои до другия ден в силен хладилник, трябва да "изсъхне".
Ако го обичаш до галета, само пържиш в горещо олио, го обръщаш 2 пъти, първия път преди да е готов.
Абе пържиш малко и обръщаш да се запечата и после допържваш първата страна. Ако го обичаш до яйце, топиш преди пърженето. По същия начин се панират и потените сиренца, само че се замразяват, но пак от предния ден.

Да се редактирам, потените сиренца да се четат ТоПени, ама така става като пръстите са по-бързи от акъла 🤣
Виж целия пост
# 5
Телешко с критараки от Сирос

Моя прочит за телешко с критараки с любезното съдействие на домакинята ни в Кефалония:
Първо задушавам месото в зехтин. Като покафенее от всички страни, слагам лук, чесън. Задушавам още малко и сипвам чаша вино. Оставям да се изпари виното. Добавям домати, доматено пюре, малко захар, сол, черен пипер, бахар, дафинов лист. Заливам с гореща вода и пъхам във фурната. Проверявам за готовност и като е аха готово месото, слагам критаракито. Съобразявам течността, ако трябва, доливам и връщам пак във фурната до готовност на критаракито. Сервира се със кефалотири, ама понеже няма, примиряваме се с пармезан.
Опитвала съм го и освен с лук с добавени морков и целина. Също и с малко канела и индийско орехче. Нямам точни количества и точна рецепта. Така съм го усетила и такива ми бяха насоките от Мария.
Виж целия пост
# 6
Телешки ребра с Гинес в мултикукър от Reunion и допълнение от Philomena

2.5 кг. Ребра, малко олио или зехтин, 1 супена лъжица сурова захар, 1 с.л. балсамов оцет, 1 с.л горчица, голяма глава лук, нарязана на полумесеци. Около 50 мл. Вода. Моркови   (4-5) нарязани на колелца. 250 мл. Бульон. (Аз правя от кокали, целина, пащърнак, моркови, чушки, лук, черен пипер и сол и замразявам), 250 мл. Гинес и консерва домати.
Запечатваш месото, задушаваш лука, добавяш захарта и оцета и карамелизираш лука. И после слагаш всичко и готвиш 8 часа на бавно или 40 минути под налягане. Аз слагам и мащерка и правя картофено пюре.

Цитат на: Philomena в сб, 26 юни 2021, 14:52
Аз вместо захар слагам парченце черен шоколад
Виж целия пост
# 7
Дупени картофи от demmy

Аз правя 'дупени картофи' - разрязват се наполовина и се омазват хубаво с ръце от всички страни със сол, олио/зехтин и подправки по желание /и само със сол стават чудни/ и се слагат в тава на пек. хартия с разрязаната част надолу и 'дупетата' нагоре, не е моя снимката

Скрит текст:

Стават ммммм..
Виж целия пост
# 8
Хрупкави картофки на фурна по форумна рецепта от Clo - Camille

Обелените картофи се разрязват на половина, ако са много огромни - на четири парчета по дължина. Нарязват се на еднакви тънички резенчета, около милиметър и половина или два. Важното е да бъдат еднакви. Добре подсушени се слагат всички в дълбока купа, посоляват се на вкус, стопява се е краве масло, със съвсем малко олио и се заливат вече разбърканите със солта картофи. От няколко сураха се счуква галета (купешката никога не ми е била по вкуса) и се изсипва и тя в купата. Разбъркват се, ако не са подсушени с галетата от мазнината се добавя още малко. След което се подреждат върху хартия за печене в тавата на фурната е най-добре. На един ред, да не са натрупани, защото няма да станат хрупкави. Вече в тавата поръсвам с мащерка на Пикантина. На тази марка най-много ми допада вкуса. Реално правя три тави за гарнитура на четири гладни и лакоми души. Пека за 15 минути на програмата за пица (ако нямате такава - 200° на интензивно печене с вентилатор и по-високо от средата на фурната).
Скрит текст:
Количеството на снимката е малко, толкова остана за допичане в последната тава. Не е нужно след всяка тава да сменяте хартията, поне две могат да минат с една смяна.
Виж целия пост
# 9
Огретен с картофи от Birdflower

Настъргвам на едро 5-6 картофа (зависи колко са големи и колко е голяма тавата), посолявам, оставям за няколко минути и след това изхвърлям отцедената вода. Настъргвам една по-малка глава лук. Слагам 3 яйца, олио, сирене, малко черен пипер, джоджен. Обърквам всичко, намазвам тавата с олио и разстилам сместа, да не е много дебело, че в къщи се харесва по-тъничък. Отгоре слагам тук-там масълце и пъхам във фурната. По принцип се прави на тиган с нагорещена мазнина, но вкъщи действаме направо във фурната. Има вариант и с кори за баница - правила съм, но лично на мен не ми допада.

Огретен от  𝒀𝒂𝒏𝒂𝑫𝑮

За огретена (макар че не знам дали правилно го назовавам, децата се смеят, че си било моя измишльотина) : обелвам и нарязвам на кубчета няколко картофа, сварявам ги в подсолена вода. После ги отцеждам, изсипвам ги в тавичка. Добавям натрошено сирене и нарязан бекон, парченца масло.  Понякога съм слагала и гъби, и топено сирене, но най-често са само тези съставки. В купа си разбивам 600 мл готварска сметана + 4 яйца, добавям щипка ронена чубрица. Заливам тавичката и слагам във фурната за около 10-15 минути. Когато порозовее, отгоре го покривам с настърган кашкавал и го оставям малко да се запече. След това го нарязвам на порции.
Ползвам сметана, защото в началото, когато го правех с прясно мляко, ставаше доста водно и някак като пресечено стоеше млечно-яйчената смес. И картофите в началото ги слагах сурови, но ми отнемаше повече време, докато стане готово. Сега това ми е в листата за бързо готвене, заедно с пицата и пържените яйца.
Виж целия пост
# 10
Готвено с манатарки от Salilinda

1 малка глава лук, 1 тиквичка нарязана на малки кубчета, запържих ги до златисто в масло, изцедих хубаво накиснатите манатарки, около една шепа, леко ги запържих, после добавих 1 ч.ч ориз (имах Баланс на Крина), леко го запържих, добавих сол, пипер и мащерка, около 2 ч.ч от пилешкия бульон, намалих котрона и без да го бъркам го захлупих с капака, докато поеме водата без да го чакам да стане като ориз за гарнитура, съвсем да е поел всичката вода без да е останал суров, сложих пилешките късчета и добавих половин опаковка около 100 мл животинска сметана от лидълската и понеже се оказа, че нямам пармезан, сложих около 100 г рендосан кашкавал. Виното отпадна, защото съм го изпила.
Скрит текст:
Виж целия пост
# 11
Макарони на фурна от Anyyyone

Макароните ги сварявам,
обикновено правя 1/2 пакет,че да се изяде,иначе хвърлях. Като се сварят,ги сипвам в тава,намазана с масло или олио. В купа разбивам 2-3 яйца,1 чаена чаша захар (ако не ядете много сладко може и по-малко),500 мл. прясно мляко и 1 ч.ч. натрошено сирене. Някои добавят ванилия,аз я пропускам. Сипвам сместа при макароните,разбърквам,слагам отгоре нарязани кубчета масло и пека на 170 градуса до като се зачерви. Като ги извадя от фурната поръсвам с пудра захар. 🤗
Скрит текст:
Виж целия пост
# 12
Зеленчукови мъфини със сирене от Sissy

1 морков 🥕
1 тиквичка
1 сладък картоф
Малко броколи
100 гр сирене или извара ( аз сложих сирене фета и малко кашкавал гравиера)
2 яйца
1/2 чаша зехтин
1 чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.л. сода
150 гр кисело мляко
Малко сусам за поръсване!
Зеленчуците ги сваряваме на пара и ги намачкваме с вилица. Смесваме с останалите продукти и пълним формичките за мъфини . Печем около 30 мин на 180 градуса.
Да ви е сладко 🤗!
Скрит текст:
Виж целия пост
# 13
Кекс с овесени ядки и сушени плодове от Sissy

Две чаши брашно от овесени ядки ( можеш да смелиш обикновените овесени ядки)
2-3 яйца
1 ябълка
1 банан
100 гр смлени орехи
Стафиди,фурми и други сушени плодове (аз слагам каквито имам в къщи,ако са много едри ги режа
1 чаша мляко (може ядково)
1/2 чаша зехтин
Малко сол
1ч.л. бакпулвер
Канела, карамфил

Разбиваш яйцата на пяна и добавяш останалите продукти в купата с разбитите яйца. Ябълката се почиства и се смила ,банана се намачква с вилица. Фурмите (поне 10 големи пресни за предпочитане) се смилат и се добавят също в сместа. Всичко се разбърква и се изсипва в намазана с кокосово масло форма! Пече се на 170 градуса за около час. Проверката с клечка е задължителна!
Скрит текст:
Виж целия пост
# 14
Белгийски гофрети от Clo - Camille

Казвам пълната доза, но обикновено правя 1/2 за четирима човека и остава.
Литър прясно мляко, в което се разтопява 125 грама масло. Оставя се да се охлади добре. Шест яйца се отделят белтъци/жълтъци, белтъците се разбиват на сняг и чакат за края; жълтъците към млякото и маслото, плюс щипка сол, поръсваш малко брашно, отгоре едно пакетче суха мая на д-р Йоткер  (7 гр.), Бъркаш с миксера, като добавяш още брашно до получаване на смес, по-гъста от палачинково тесто, но по-рядка от такова за кекс. Накрая прибавяш белтъците на сняг, но вече разбъркваш добре само с черпака. Когато си готова, включваш гофретника да загрява, намазваш плочите с масло, еднократно и печеш, без да изчакваш да втасва.

Една хитрост. Не затоплям цялото мляко, а малка част, колкото да се стопи в него маслото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия