Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

уголемени бъбречни легенчета и ехогенен сърдечен фокус след преглед Фетална морф

  • 8 867
  • 16
В 22 г.с. съм след извършена фетална морфология се установи, че двете бъбречни легенчета са уголемени и има ехогенен сърдечен фокус на едната сърдечна клапа.Докторът ми обясни, че бъбречните легенчета трябва да се следят, дори могат и да си влезнат в норма до края на бременността, а сърдечния фокус сам по себе си не пречи на нормалното функциониране на сърцето.Но като цяло това били отклонения и имало РИСК, макар и малък за синдром на Даун, което е най-притеснителното в случая.Сроковете за БХС и амнио вече са изпуснати.
Моля, ако някой е имал подобен проблем да пише, защото вече усещам, че се повърквам.
Виж целия пост
# 1
Здравей! Надявам се на финала всичко да бъде наред. Мога да коментирам само за легенчетата. При моето момче беше същото.Докторът ми обясни, че било важно състоянието в момента на раждането и че това търпи промяна. На следващите прегледи всичко беше в норма, мн. обстойно гледа бъбреците.
За съжаление сега мъчим e.coli в урината, но гледаха бъбреците и са наред.
Не се притеснявай, доколкото е възможно. За съжаление нищо не може да се направи, само се следи. Доколкото помня в тези седмици вс. все още расте и изследването не е меродавно, а може и да е физиология-просто по-големи легенчета. Аз съм така и съм си здрава.
Лека бременност!
Виж целия пост
# 2
много ти благодаря за отговора.Поне за мен горе-долу от форума си изясних що е това уголемени легенчета.Но за този ехогенен фокус и по-скоро за комбинацията между него и уголемените легенчета не мога да намеря нищо.Вчера доста се рових и попрочетох, че има и други по-явни меки маркери за синдрома на Даун, които при нас са в норма.Ох, не знам ще се побъркам!!!
Виж целия пост
# 3
И при малката ми дъщеря имаше такива уголемени легенчета,но на всеки следащ преглед всичко си беше наред.
За сърцето не знам.
Виж целия пост
# 4
simonka, моят съвет е да си направиш ехография в 3-та градска болница /Национална Каррдиологична Болница/. Там лекарите ще огледат сърчицето на твоето бебче и ще дадат най-адекватното мнение за състоянието му.
Искам да ти кажа, че има много дечица, които се раждат със сърдечен проблем, без да имат генетично изменение /в случая говориш за Синдром на Даун/.
Аз съм майка на детенце със Синдром на Даун. След като родих моето момченце и се установи, че е със Синдром на Даун, го приех едва ли не като присъда. Истината е, че не бях информирана нито какво представлява, нито за възможностите на дечицата. След като имаш съмнения и притеснения за Синдрома на Даун, е добре да влезеш в нашата темичка и да се информираш малко повече. Така, ако евентуално детенцето ти се роди с този синдром, ще бъдеш подготвена.
Пожелавам ти лека и безпроблемна бременност и едно хубаво, здраво бебче на финала!   bouquet
Виж целия пост
# 5
По време и на моята бременност с малкия откриха разширени легенчета и доста се постреснах. Оказва се, че особено при момченцата това е често явление. Тогава лекарката ми каза, че това са бели кахъри.  Предупредихме при раждането за този проблем (важно е да се каже това, защото се следи дали изпишкването и разни други неща). След това като ни изписаха посетихме д-р Буева. В 80 или 90 %  от случаите се възвръщат до 1 годинка. Ходим през 3 месеца на преглед.При нас около 4 месец си влязоха в норма . Силно се надявам и при вас да се развият благоприятно всичко -много здраве и успешно раждане. Всичко ще е наред!
Виж целия пост
# 6
съчетанието между двете неща може да е случайно...също както и да не е
реално няама кой да ти каже за такиво моркери със сигурност дали е нещо или не
ако много си притеснена - можеш да мислиш за амнио нещо че е късно...но това само ако си крайна относно решенията които би взела ако детето има някакъв синдром

за мен най-адекватно е както са те посъветвали да идеш в трета градска и да направиш подробна морфология на сърцето
бъбреците ще си покажат сами
ще е притеснително ако се увеличат много или намалеят много водите ти - тогава проблема с бъбреците може да е притеснителен
иначе - само ще се следи и има много голям шанс да изчезне до раждането
Виж целия пост
# 7
При мен имаше при първата бременност освен тези два маркера и още един - съотношението между диаметъра на главичката и на крачето беше извън норма. Бях на 33 години. Не бях се подложила нито на БХС, нито за амнио, а бях вече изпуснала сроковете. Естествено се побърках от притеснение, дори пропуших. По цели дни прекарвах в интернет. Така се натъкнах на руски сайтове, в които прочетох, че и трите коментирани маркера вече са изоставени в практиката на феталната морфология като индикации за Даун. Ставаше дума за авторитетни научни мнения, а не за форуми. Юрках приятели, владеещи езици за четат на английски и на френски, и се оказа, че и Световната здр.организация в научните си бюлетини започва да твърди същото - че въпросните "маркери" не трябва да се окачествяват като маркери, защото са неинформативни - фокусът и уголемените легенчета нищо не означавали, тъй като се срещали в изключително голям брой случаи сред здравите бебета. Друго, което ми вдъхна спокойствие тогава, беше прочетеното, че за диагнозата Даун, по-скоро за изключването й по време на бремеността, е изключително важен размерът на т.нар нухална транслуценция, която при мен беше в норма. Сега привършва втората ми бременност. Вече направих БХС, който даде изключително малък риск, НТ ми е пак в норма. Няма бебето въпросният  фокус. Обаче отново се проявяват другите два маркера - недобро съотношение в ехографските мерки на главичката и крайниците и уголемени бъбречни легенчета, устоновими при всеки от ехографските ми прегледи. И въпреки това, което написах и което мисля, че би трябвало да е успокоително за теб, няма как аз лично пак да не се тревожа за ДАУН. Въобще притеснението за това е неизкоренимо, по дяволите. Дори да ги нямаше двата маркера, само защото не е правена амниоцентеза, пак тревогата си остава. Това е най-черната от всички тревоги. Единственият лек, изглежда, е по време на бременността да не се чете изобщо в интернет и ако се попадне на непрецизен гинеколог, е възможно жената да е в неведение за възможността от разните там генетични увреди и да си изкара една безметежна бременност.       
Виж целия пост
# 8
здравейте на всички.нов потребител съм и досега само съм чела но имам един проблем който много ме притеснява и се надавям ако някой знае нещо да ме посъветва.бремена съм в 23 г.с в 21г.с ми каза моята лекарка че бебето има уголемени бъбречни легенчета,а вчера отивам пак и ми казва 4е единия спрял но другия има увеличение пак 9.9мм мисля че беше.и накрая ми каза ами нищто то и с един бъбрек може да живее.незнам момичета какво да правя днес отивам на друг лекар от русе съм.ако някой има някаква информация много щте съм ви благодарна.
Виж целия пост
# 9
vilito135, това което е направила твоята лекарка е не само несериозно, но и жестоко. Дано вече да си посетила друг, който да те е успокоил. Освен,че е още рано да се твърдят подобни неща, уголемените легенчета не значат нефункциониращи бъбреци.
Съветвам те да посетиш специалист в областта на феталната морфология, предполагам,че има такъв в твоя град.
Виж целия пост
# 10
И на мен ми звучи ужасно несериозно и некомпетентно. На мен ми се ще да знам как точно в 23 г.с. на УЗ е видяла дали бъбрека функционира или не?  newsm78 Това са глупости. Я си смени лекаря. А разширените легенчета сами по себе си не са кой знае какъм проблем, не се притеснявай предварително. Мойте имат и двамата разширени легенчета, следим ги от раждането (УЗ на определен период) и толкова. До сега не са имали никакви проблеми и оплаквания и не се е налагало лечение. С възрастта ще го преодолеят. Не бързай да се притесняваш ами иди на свестен лекар.  Hug
Виж целия пост
# 11
много ви благодаря момичета за успокоението просто се опитвам да съм само позитивна и да не им вярвам и мисля негативно .благодаря че сте отделили време да ми напишете окуражителни думи .ами на 28 юни съм на 4д (27г.с) в тутракан при доктор бойчев и се надявам на доста по добри думи. СТИСКАЙТЕ ПАЛЦИ Hug
Виж целия пост
# 12
Вилито, никпй не може да жиди дали бъбрека функционира.
обаче "спрял" може да значи - че е спрял да се увеличава или че размера му е твърде малък и е спрял да се развива.
Иди на др специалист и най-добре планирай едно пътуване до София ако можеш.
Наистина се живее и с един бъбрек - това го знам от Буева - вродена аномалия открита случайно в зряла възраст.
дори било често срещано
успех и се следи! всичко ще бъде наред
Виж целия пост
# 13
 Наистина не е нелечим здравословен проблем. И на моя син даваха такива "добри" прогнози за единия бъбрек. Сега младежът е на 17 г. жив, здрав и с 2 добре функциониращи бъбрека. И аз ти препоръчжам да се консултираш с Буева. Много добър лекар е в тази област.
Виж целия пост
# 14
Наистина не е нелечим здравословен проблем. И на моя син даваха такива "добри" прогнози за единия бъбрек. Сега младежът е на 17 г. жив, здрав и с 2 добре функциониращи бъбрека. И аз ти препоръчжам да се консултираш с Буева. Много добър лекар е в тази област.
ананас а тази БУЕВА  В СОФИЯ ли е ?че аз съм от русе и ако се наложи това (да не дава господ де)да знам
Виж целия пост

Препоръчани теми

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия