постни сладки - дайте идеи! Спешно!

  • 6 559
  • 10
ще правим понос, но сега било пости и трябва сладките да бъдат постни
моля помогнете с идеи и рецепти
аз се сещам само за локумени сладки
и разни бъркани кексчета,но искам поне да има два три вида курабийки или др по добре изглеждащи
мерси много
Виж целия пост
# 1
В тази тема има доста сладкиши - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=374210.0
Виж целия пост
# 2
1 ч.ч. зехтин /може и растителен маргарин/
1 ч.ч. сок от портокал
1 ч.ч. захар
1 - 1/2 с.л. канела
1 малка кафяна чашка коняк
кората на един портокал
1 ч.л. сода
около 1 кг брашно
сусам /по-желание/

Оформят се по най различен начин.
Виж целия пост
# 3

През седмицата правих тези сладки, но ги рязах с различни формички. Лесни и вкусни са. Ако те заинтересуват, ще преведа рецептата (ако не можеш сама да се справиш).
Виж целия пост
# 4
През седмицата правих тези сладки, но ги рязах с различни формички. Лесни и вкусни са. Ако те заинтересуват, ще преведа рецептата (ако не можеш сама да се справиш).
                        Може ли да драснеш рецептата моля, тъй като линка вече не е актуален  Blush... Търся си рецепта, която да става  точно за рязане с формички.
Виж целия пост
# 5
През седмицата правих тези сладки, но ги рязах с различни формички. Лесни и вкусни са. Ако те заинтересуват, ще преведа рецептата (ако не можеш сама да се справиш).
                       Може ли да драснеш рецептата моля, тъй като линка вече не е актуален  Blush... Търся си рецепта, която да става  точно за рязане с формички.

Ето рецептата:

за тестото:

брашно - 3 ч.ч. )моята е от 250мл)
нишесте - 1 ч.ч.,
олио - 150 мл,
сол - на върха на ножа,
бакпулвер - 1 ч. л.,
захар - 1 ч.ч.,
вода - 150 мл

Приготвяне:

1. Смесват се брашното и бакпулверът.
2. В купа се сипва брашното, добавя се нишестето и се налива олиото – смесват се до лепкава маса.
3. Захарта, солта и ванилията се разтварят във водата и се добавят в брашняната смес.Трябва да се получи меко тесто.
4. Тестото се разточва на кора с дебелина 0,5-1 см и и се реже на ромбчета или квадратчета, може и на фигурки. Слагат се в тава и се печат  при температура 180-200 градусов ~13-15 минути (не трябва да се зачервяват сладките).

Ако се получи прекалено меко тесто и е трудно да се сложат в тава нарязаните фигурки, има два варианта – да добавите още малко брашно или нарязаните ромбчета/квадратчета да направите на топчета, леко да ги приплескате и така да печете. Брашната са различни и по тая причина може да стане така.
В тестото по желание може да се добавят кокосови стърготини, стафиди, мак, канела – според вкуса.

Ето и линк - при мен се отваря.

Виж целия пост
# 6
Добрите стари локумки. Grinning
Виж целия пост
# 7
                              bouquet  bouquet  bouquet! И при мен се отваря този линк  Peace
Виж целия пост
# 8
1 ч.ч. пълно-зърнесто брашно
1ч.ч овесени ядки
20 гр. маргарин
1/2ч.ч ядки по желание смесени
1/2 ч.ч. кафява захар
1/2 ч.ч. стафиди
1ч.л. бакпулвер
2 бр. ванилия
Разтопявате маргарина със захарта. В купа слагате брашното, овесените ядки,бакпулвера и ванилиите, изсипвате маргарина със захарта и разбърквате докато се получат ситни трохички. Прибавят се стафидите и ядките и вода да се получи много гъста каша.
В тава слагате фолио и го намажете с олио и с лъжица сипвайте от сместа. Ще  имат неправилна форма, не се опитвайте да ги оформяте. печете в предварително загрята фурна на 180 гр. за 10-15 минути докато станат златисти. Ако искате да имат шоколадов вкус добавете в сместа какао.
Слагала съм и нарязани на кубчета ябълки понякога.  chef  chef  chef
Виж целия пост
# 9
ето тези

Овесени бисквити със сусамов тахан



Виж целия пост
# 10
Ето още едни постни сладки от руски източник, много ги харесвам:

Бананово-медени сладки

1 голям банан мек, добре узрял (или 1,5 среден)
1 ч.ч. захар (от 250мл)
3 с.л. олио
2 пълни с.л. мед

1 равна ч.л. сода
3 ч.ч. брашно (ако се наложи, може да се добавят още няколко лъжици)
няколко капки лимонов сок
1 пакетче ванилова захар (или ванилия)
настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон

1. Бананът се размачкава с вилица на пюре, добавят се захарта, меда, олиото. Може и 1 лъжичка някакво сладко, придава цвят.(не е задължително)

2. Всичко това се смесва в съд, който се слага на водна баня и се бърка до разтваряне на захарта и меда.

3. Сваля се от огъня и се слага содата. Получава се пяна и леко побелява, разбъркваме добре.

4. В сместта се добавят брашното, капките лимонов сок, ваниловата захар, настърганата кора от лимона и портокала и се замесва гладко тесто. Малко е лепкаво и влачещо се, т.е. изобщо не е твърдо. Тестото се поставя в хладилник със съда, в който е за 1-1,5 часа. Като изстине добре, става послушно и пластично.

5. Ръсим брашно върху плот или маса, откъсваме парче тесто, размачкваме го леко с ръце и разточваме на кора с дебелина 0,5 - 0,8 см (може и 1 сантиметър, тогава курабийките стават по-меки и не са хрустящи – така че, кой както обича).

6. Изрязват се фитурки, слагат се в намаслена тава, с четка се намазват с вода и се поръсват със захар.

7. Печем в предварително загрята фурна на 250 град. 7-10 минут. (аз пека на 200-220 град на предпоследното ниво на фурната)
Сладките бързо се изпичат, не се отдалечавайте много от печката. Grinning
  
И упростен и по-скоростен начин на правене на почти същите сладки:

1 банан
1 ч.ч. захар
2 с. л мед
около 3 ч.ч. брашно
1 ч л сода

Бананът се размачква с вилица, добавят се захарта и меда, загряват се на водна баня до разтварянето на захарта, добавя се 1 ч л сода и се сваля от огъня, когато сместта побелее и си увеличи обема.
Добавя се брашното, замесва се тесто, разточва се на кора с дебелина 5-7 мм., изрязват се сладките с формички или чаша, намазват се с вода отгоре и се ръсят със захар. Пекат се 10-15 мин (според рецептата, но при мен стават по-бързо, явно зависи от фурната).

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия