Що за хора са Гагаузите?

  • 12 746
  • 51
# 15
Майка ми е гагаузка. Чак пък големи разлики с останалите "етноси". А дали въобще е етнос?
Хора като хора. Въобще не мога да намеря прилики/разлики между да кажем гагаузи и капанци.

Според мен не са отделен етнос.Те са си българи,които не са дали религията си,а са пожертвали езика.Това не ги прави по-малко българи.
Виж целия пост
# 16
Е, късметлийка съм.
Дълго време имах комшии гагаузи. Еми по добродушни, по работливи и свестни хора не съм виждала. Страхотни комшии, щедри, никак не са били стиснати. И съученици гагаузи съм имала- ами готини бяха беее.
Виж целия пост
# 17
Е, късметлийка съм.
Дълго време имах комшии гагаузи. Еми по добродушни, по работливи и свестни хора не съм виждала. Страхотни комшии, щедри, никак не са били стиснати. И съученици гагаузи съм имала- ами готини бяха беее.


Ооо,Делтичке,ти затова ли толкова ме ловкаш? Grinning

Сори за офтоп-а. Не се сдържах  hahaha
Виж целия пост
# 18
Не знаех, че си Гагаузче бе smile3534
Пък на снимката си страхотна. Аз съм от хората когато видят нещо хубаво, да кажат че е хубаво не да се заям.
Виж целия пост
# 19
Тюркоезичен народ с православно вероизповедание в Молдова и Украйна, главно в Буджак.В България е останала малка група по Северното Черноморие, Добруджа, Ямболско. Днес наследниците на гагаузите в България почти изцяло се смятат твърдо за българи, а тези в Бесарабия – за представители на обособена гагаузка нация.За съжаление, обществеността в България е малко осведомена за противопоставянето на туканите (българи) с гагаузите (българи) в днешната Молдовска република.Общо взето са чишити.
Точно!
От Гагаузландия си гледам Wink Каварна-Българево...
Моят е половин гагауз. Кривотия амаа  Hug . Малко били инати и чешити?!! Съдейки по моя -представям си чистокръвен гагауз каква кривотия ще е Mr. Green. Добре, че и аз (и без да съм гагауз) съм крива и му надделявам. Сега сериозно - готини са; горди; организират си събори в Молдова, на които ходят заедно с попа; работливи са - не спират да "чоплят" разни неща; инати са - от инат може да вдигне предмет по-тежък от него и като каже нещо-бекти; не обичат да ги бъркат с турци-лошо ти се пише, ако помислиш, че гагаузите са турци  Laughing (даже езика им не е баш-турски, а и младите вече не го говорят); държат си на думата и са честни.
От изброените манджи - не съм опитвала нито една, но звучат интересно. Пусни рецептите, ако ги знаеш...
Виж целия пост
# 20
Родата на баща ми са гагаузи. Голям купон става на семейни сбирки. Лошото е, че когато сме в Каварна или Шабла понякога обръщат на турски и изтървам за какво си говорят. Иначе са(сме) големи инати и бачкатори. А всеки си е башка луд.
Виж целия пост
# 21
Инати и доста стиснати. Само пари коли и имоти са им в главата.
Не ми харесват - смотаняци са!!!
Виж целия пост
# 22
Инати и доста стиснати. Само пари коли и имоти са им в главата.
Не ми харесват - смотаняци са!!!

Ееее- не бъди толкова крайна де! Я кажи кой от братчедите ми те е обидил да го опухам аз  Twisted Evil
Виж целия пост
# 23
Инати и доста стиснати. Само пари коли и имоти са им в главата.
Не ми харесват - смотаняци са!!!

Ееее- не бъди толкова крайна де! Я кажи кой от братчедите ми те е обидил да го опухам аз  Twisted Evil
Не извинявам се но обичат парите и си говорят за тях постоянно!
Виж целия пост
# 24
Инати и доста стиснати. Само пари коли и имоти са им в главата.
Не ми харесват - смотаняци са!!!

Ееее- не бъди толкова крайна де! Я кажи кой от братчедите ми те е обидил да го опухам аз  Twisted Evil
Не извинявам се но обичат парите и си говорят за тях постоянно!

Е нали знаеш: Каквото ида ти говорят става дума за пари. Laughing
Виж целия пост
# 25
Инати и доста стиснати. Само пари коли и имоти са им в главата.
Не ми харесват - смотаняци са!!!
И аз така мисля с още допълнение (от личен опит). На пръв поглед миротворни , но в душата си вълци. Ножа ти го забиват в гърба ,без да се усетиш. Отмъстителни и лицемерни. Могат да продадат майка си и баща си за пари. За тях като ценности освен парите - няма. Те не признава хората около себе си. За тях са другите са вид прислуга и са длъжни за всичко да им се подчиняваш. Изправиш ли се на пътя им - тежко ти и горко.Единствената оправия с тях, е постоянно да търпиш и да им целуваш краката.
Виж целия пост
# 26
Много ми е интересно и забавно да чета такива обобщения Simple Smile
Виж целия пост
# 27
Тюркоезичен народ с православно вероизповедание в Молдова и Украйна, главно в Буджак.В България е останала малка група по Северното Черноморие, Добруджа, Ямболско. Днес наследниците на гагаузите в България почти изцяло се смятат твърдо за българи, а тези в Бесарабия – за представители на обособена гагаузка нация.За съжаление, обществеността в България е малко осведомена за противопоставянето на туканите (българи) с гагаузите (българи) в днешната Молдовска република.Общо взето са чишити.
Точно!
От Гагаузландия си гледам Wink Каварна-Българево...
Моят е половин гагауз. Кривотия амаа  Hug . Малко били инати и чешити?!! Съдейки по моя -представям си чистокръвен гагауз каква кривотия ще е Mr. Green. Добре, че и аз (и без да съм гагауз) съм крива и му надделявам. Сега сериозно - готини са; горди; организират си събори в Молдова, на които ходят заедно с попа; работливи са - не спират да "чоплят" разни неща; инати са - от инат може да вдигне предмет по-тежък от него и като каже нещо-бекти; не обичат да ги бъркат с турци-лошо ти се пише, ако помислиш, че гагаузите са турци  Laughing (даже езика им не е баш-турски, а и младите вече не го говорят); държат си на думата и са честни.
От изброените манджи - не съм опитвала нито една, но звучат интересно. Пусни рецептите, ако ги знаеш...

Още известни гагаузки ястия са ,
 но аз незнам всичките рецепти.
 По - възрастните гагаузки ги знаят.
 триеница, йошмери, мамалига, пълнено агне по гергьовски, печено на пещ и др.

Платеки

Точат се на тънко много кори  от най-обикновено тесто - брашно , вода и щипка сол  .
Изпичат се от двете страни на дървена печка .
Стават сухи , като големи листи домашна юфка са.
След това в тава се слага един лист , ръси се с много сирене ,
 пак лист и така на т.
В тиган се слага олио/масло/ и червен пипер да се позапържи съвсем леко ,
 разрежда се с две , три чаши вода и щипка сол.
С тази вода се поливат наредените като баница кори .
Изчаква се да попият всичката вода от тавата и се яде .

Триеница
Пресятото брашно се напръсква с подсолената вода и се трие между дланите на ръцете.
 Получените трохи се пресяват,
 за да се отстрани брашното, и постепенно се пускат във вряща вода/зелева чорба/
или прясно мляко  и се варят на тих огън. Отделно се приготвя запръжка
 от растителното масло, ситно нарязания лук и червения пипер,
 с която се залива триеницата.

Баниците и кускусът

Баниците се печеха в квадратни плитки черни тавички.
 В тях готовата наточена кора се слага в един слой,
 като листът  плътно се надипля.Заливката естествено е от мляко,
 сирене и яйца. В пещи се пекът едновременно 5-6 тавички.
 Най-вкусните баници се приготвят с „тулум-пейнир”
 Това е домашно приготвено сирене от овче мляко,
затворено в торба от овча кожа с вълната навътре.
 Зрееше на прозореца, огрявано от слънчевите лъчи.


 Нощви /корито/, се покриват с тънък слой брашно.
 Отделно в една купичка се разбиват няколко яйца.
 Потапяйки пръстите си в тази смес, ръсят се капки върху брашното.
 След това с кръгови движения се разтриват тези капки,
 които постепенно се увеличават след всяко ръсене.
 Готовите зрънца се събират в едно решето с доста големи дупки,
 пресяват ги и тези които останат в него са готови.
 Процесът продължаваше до пълно изчерпване на разбитите яйца.
 След това кускусът се суши на слънце.



Гагаузка капама

Съставки:
 1 заек 2 - 3 моркова 2 - 3 глави кромид лук
 1 кг арпаджик 2 - 3 шепи джанки (сушени сини сливи)
 1 дюля 150 г маслини 1 в. ч. червено вино 1
 к. ч. олио 3 - 4 зърна бахар 1 дафинов лист сол на вкус.
Приготвяне:
 Заекът се реже на порции,
 запържва се в мазнината до зачервяване и се изважда.
 В мазнината, в която е пържен заекът,
 се запържват нарязаните лук, моркови,
 почистените от костилките маслини и джанки.
 Заливат се с виното и се разбърква. Арпаджикът се попарва с вряла вода,
 отстраняват се люспите, прибавя се към останалите продукти и се посолява.
 Всички продукти заедно с месото се прехвърлят в глинен гювеч,
 слага се с дафиновия лист и бахара и се налива вода,
 колкото да покрие продуктите .
 Гювечът се запечатва с лепкаво тесто, направено от вода и брашно,
 и се поставя в студена фурна.
 Пече се около 2 - 3 часа .






Виж целия пост
# 28
Имам една прабаба гагаузка. Знам, че била много проклета. "Проклет като гагаузин" се казва. Иначе са изключително чисти, работливи и пестеливи хора.

Иначе гагаузите са потомци на узите - тюркоезично племе, което навлиза в българските земи от степите на Украйна през 12 век. Узите са били християни.
Виж целия пост
# 29
Еми аз не познавам гагаузи, но съм чувала за тях.Но не мисля , че да се съди за цяло общество , етнос и т.н. по един- двама не толкова симпатични нам същества е много коректно.Мисля, че всeки етнос(ако мога да се изразя така) има своите бели и черни овце!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия