Re: Примерна схема на захранване (18)

  • 51 522
  • 799
# 780
Никога не съм замразявала сирене и нямам идея  Thinking Всъщност теб какво те приеснява?

Ми солта, че като се изкисвало се размивало много...
Не знам, ние козе не ядем в къщи, та не съм много наясно.

Хм...На мен не ми се размива изобщо. Когато извадя сиренето от саламурата е твърдо и стегнато, нормално се изкисва и даже ми харесва повече от изкизнатите сирена от магазина. Не се кашва  Peace

По този повод - много често като изкисвам купешко сирене после ми горчи  newsm78 При вас получавали се?

Благодаря, ще пробваме със саламура значи. Една от мамите ми каза и за друг трик - да се изкисва сиренето с малко лимонтозу във водата - дали има проблем, ако се изкисва по този начин за даване на бебето? Thinking

oki4, много добре си го написала и аз така давам месото. Peace И аз не бях разбрала, че след първата седмица на нововъведено месо, може да даваш вече въведени през останалите дни до 20-те, като се редуват с нововъвежданото. Уф, ама как го обясних. ooooh! Дали изобщо някой ме разбра... Така че, Елле спокойно през останалите дни до 20-те може да дъведеш и нов зеленчук. Аз например така въведох царевицата. Пуешко и зеленчуци 7 дни, след това редувах ден заешко, ден само зеленчуци, ден пуешко, пак само зеленчуци и след това дадох за 3 дни царевица в зеленчуците с месо. Hug

Падаща звезда, добре те е посъветвала gundie, защото аз в началото преварявах вода и като поизстине слагах кашата - тя си става хубаво гъста, но като добавя кърма, така зловещо се втечнява, че на 2 пъти изхвърлях кашата докато я налучкам. Embarassed
Виж целия пост
# 781
 Много благодаря за бързите отговори Hug
 Тони, разбрах, че мога да въвеждам нови неща след 5-7 ден от въвеждането на месото, а мисля че разбрах и другото - редувам един ден месо с вече въведен зеленчук, а на другия ден въвеждам нов? Права ли съм? А и нова каша мога да въведа, така ли?
Виж целия пост
# 782
Много благодаря за бързите отговори Hug
 Тони, разбрах, че мога да въвеждам нови неща след 5-7 ден от въвеждането на месото, а мисля че разбрах и другото - редувам един ден месо с вече въведен зеленчук, а на другия ден въвеждам нов? Права ли съм? А и нова каша мога да въведа, така ли?

То и някоя мама дето е по-наясно дано се включи, а аз ще ти напиша аз как въвеждам.
Първите 2 меса ги въвеждах само тях и след това разбрах от тук, че мога да давам с нововъвежданото месо и вече въведено. Започнах със заешко, пуешко и сега давам пилешко. След първите 5 дни на пиле и зеленчуци, 2 дни давах само зеленчуци, после дадох 2 дни заешко със зеленчуци и след това в двата дни зеленчуците + двата дни пилешкото включих и царевица. Дано го обясних правилно. Peace

За кашата - въведох я с оризовата на Милупа 2 седмици след като започнах с месото след сутрешния сън, а зеленчуците/месото давах около обяд. Сега сутрин давам плодове, на обяд зеленчуци и месо, а след обяд каша с плодове. Peace
Виж целия пост
# 783
Аз да питам, за да не ме оплюете после, че съм бързала  Rolling Eyes
1. Сирене или извара? От кога?
2. Масло или зехтин?От кога?
3. Мога ли да комбинирам повече от 2-3 зеленчука/въведени вече/ като правя пюре?
4. Зеле на пюре - кога мога да въведа?
5. Сутрин елда и кърма, следобед оризова с плод и кърма. Тези дни ще въведа овесена. Кисел някой дава ли?
6. Жълтък/от8м/, всичко което може да споделите за него-по колко, до колко се стига, всеки ден или през ден, кога трябва да спра да давам?
Ето докъде сме я докарали:
4,5-5м сокчета
Ябълка
Морков
Сини сливи
Круша
Тиква
Банан
Праскова
Кайсия
Грозде
Мултивитамин
Въведени са няма нужда пюрета да давам по 3 дни!


Картоф, Тиквичка
Картоф, Карфиол
Тиква
Картоф, Броколи
Спанак, Ориз
Пащърнак
Оризова каша
Плодове в кашата:
Банан
Круша


Елда
Картоф, Морков, Чушка зелена

Царевица пюре
Грис/ориз и царевица/като свърши оризовата/
Овесена каша/като свърши елдата/
Грах?8м
Зелен фасул
Масло или зехтин?8м
Сирене или извара?8м
Плодове в кашата:
Манго


Месо
Каша пшеница и овес
Кисело мляко?9м
Жълтък?9м
Попара?9м
Домат?9м
Виж целия пост
# 784
Kрисче, за мазнините:
6 м. = най-рано (продукт с краве белтък)
8 м. = желателно (преди това може да се добавя рафинирано олио)
В самото начало на захранването няма нужда от мазнини – маслото е с краве белтък, зехтинът е тежък за стомахчето. Около 7-8 м. може да се добавя мазнина – краве масло (ако прецениш, че е подходящо; все пак има схеми, в които се препоръчва преди 7-8 м.) или зехтин (много полезен вид ненаситена мазнина, но пък не е лека за чувствително храносмилане).

Зехтин:
- след 8 м.
- студенопресованите нерафинирани масла са тежки за нежното стомахче
- сходен като вид мастни клетки с кърмата и се усвоява почти изцяло от организма

Рафинирани растителни масла:
- 6-8 м.
- такива са сънчогледовото, рапичното, от царевични кълнове и др.
- по-лесносмилаеми и по-безпопасни

Масло:
- краве продукт (въвежда се в периода 8-12 м. по преценка или според местните педиатрични препоръки)
- съдържа важни витамини

Ред за въвеждане на млечни продукти:
сирене - (извара) - масло - кисело мляко - прясно мляко
масло - сирене - извара - кисело мляко - прясно мляко
масло - извара - сирене - кисело мляко - прясно мляко

Масло = 8 м.
Сирене = 8-10 м.
Извара = 8-10 м.
Сметана, сухо мляко в пюре = 8-10 м.
Кисело мляко, йогурт = 8-12 м.
Прясно мляко (това е смисълът на 'краве мляко' в преводните статии) = 12 м.


Мазнините са много важни, постепенно се включват в менюто олио, масло, зехтин в желания ред. Дневните нужди от мазнини се покриват от мазнините в пълномаслените млечни продукти (кърмата също е такава), месото, добавеното в храната растително олио и/или маслото.
Алергенен потенциал
Жълтъкът е слаб алерген.
Яйцето е силен алерген заради белтъка.
Реакция към жълтъка може да се дължи на белтъчни следи върху него, не на самите протеини в жълтъка.
Теоретично се счита, че след 6 м. организмът може да толерира жълтък.

Възраст
За здраво, неалергично дете възрастта 10 месеца е напълно подходяща и според най-консервативните схеми. Всъщност, няма официална схема на захранване, която да препоръчва жълтък по-късно от 9-10 м.
Причината за по-късно включване на жълтъка е преди всичко неговия спорен хранителен състав, не толкова алергията към него.

Връзка с други храни
След като е въведен един вид месо и основните каши, няма проблем да се включи жълтък. Все пак той има важна хранителна ценност. Няма връзка с пилешкото.

Количество и честота
Количеството от 1/4 жълтък се достига за седмица примерно. Няма универсално правило.
След това не е задължително да се дава през ден и да се редува с месото. На 10 м. може да се дава в един ден с месото, но в различни хранения. Честотата на предлагане за възрастта е до 2-3 пъти седмично, примерно по 1/2 жълтък.

Жълтъкът може да се замрази :
- твърдо сварен, без белтъка, внимателно завит или в плътно затворен съд (за да не изсъхне)
- твърдо сварен белтък може да се замрази, но става твърд и воднист след размразяване, по-добре да се замрази суров отделно от жълтъка
- суров жълтък, с добавка на щипка сол или захар (за да не е лепкав след размразяване), в плътнозатворен съд, трайност 3-4 месеца



Жълтъкът може да се дава на друго хранене, не е задължително да се редува през ден с месо. За детенце на 10-11 м. спокойно може да се включи на закуска или към следобедното хранене. Редуването се отнася за по-малка възраст и е по-скоро практика от старите схеми на ранно захранване. Достатъчно е месото и жълтъкът да се вместят в две различни хранения за деня, няма проблем за дете над 10 м.
За жълтъка
7-9 месеца е по-скоро минималната възраст, не е задължително да се въведе тогава. Актуалната тенденция е около 9 месеца средно статистически. Има схеми на захранване, които стриктно препоръчват и 10 месеца. Желязото не е единственото предимство на жълтъка, той съдържа и някои важни мазнини и витамини - но пък съдържа и лоши ‘мазнини’ и вероятност за алергия. Въвеждането му зависи от всички тези факти, взето заедно.

Жълтъкът първите няколко пъти може да се дава по няколко трохички, постепенно се стига до 1/4. Дава се всеки ден докато се достигне 1/4, но може и през ден при по-предпазливо захранване. Ако редуваш през ден с месно пюре, 1/4 жълтък е повече от достатъчна. Съвременната тенденция е редовно, но все пак по-ограничено предлагане на жълтък. 2-3 пъти седмично е добре – може и още в началото по тази схема, може и както прецениш.




Падаща звезда,
Оризова каша - седмица.
Първата високовъглехидратна храна действително може да предизвика запек или тежест в стомахчето, ако се въведе прекалено бързо. Стомашните ензими се настройват към новия тип храна, след зеленчуците и плодовете.
Оризова каша
5 дни са добре за оризова каша, ако няма да достигаш пълната доза. Спокойно може да я смесваш и с зеленчуци, и с плодове. Ако искаш да достигнеш пълната доза възрастта и ако детенцето е съгласно, може да предвидиш 6-7 дни, за да може стомахчето да свикне с високовъглехидратна храна като оризовата каша.

Виж целия пост
# 785
Да попитам за зехтина-вие какъв купувате, каква марка?
Откога може кашкавал?
Доколото разбрах от поста на gundie, жълтък може да се дава 1-2 пъти седмично и не е задължително в зелен.пюре, така ли, мога в месното да сложа?
Виж целия пост
# 786
Нинчето , не си го разбрала добре-точно обратното месо и жълтък не е никак хубаво:
Храни, към които е удачно да се добавя жълтък:
- в зеленчуково пюре
- в зеленчукова супа
- в зеленчукова каша
- към пресни пасирани зеленчуци като домати, краставица и др.
- в плодово пюре (има такива съвети за злояди деца)

Храни, към които не е удачно да се добавя жълтък:
- не се комбинира с месо в едно хранене
- не се комбинира с бобови храни
- избягва се комбинирането със сирене при възможност (най-вече под 1 год.)
Виж целия пост
# 787
gundie  благодаря за търпението да отговаряш на всичките въпроси.
Аз само да попитам правилно ли съм разбрала.Значи давам 5 дена оризова каша.За  тези 5 дена ще стигна до 50-60 мл да речем.След това на 6 ден  трябва да вкарам нова храна(аз съм решила да е тиква).
Новата храна да почна пак отначало 1 ден 10 мл ,2 ден 20 мл и т.н.,или да я добавям към оризовата каша и така да увеличавам количеството?Тука малко ми се губи нишката. Rolling Eyes
Виж целия пост
# 788
Е, не съм чела няколко дни и не можах всичко подробно да изчета. Много сте активни тия дни. Embarassed

За сиренето - прясно сирене не се дава на бебета. Както и обезмаслено мляко. Това го знам със сигурност, не помня причините, но мисля, че се сещам за книгата, където четох, така че мога да потърся ако някой се интересува. При кисненето се вгорчава ако се кисне прекалено дълго - най-добре е не повече от 24 часа да се кисне, след това се вади на сухо.

Айде ще разправям за при нас как са нещата утре ако смогна, че много ми се спи сега. Смянат ана времето ми изигра лоша шега със ставането (вече в 6 сутринта).
Виж целия пост
# 789
gundie  благодаря за търпението да отговаряш на всичките въпроси.
Аз само да попитам правилно ли съм разбрала.Значи давам 5 дена оризова каша.За  тези 5 дена ще стигна до 50-60 мл да речем.След това на 6 ден  трябва да вкарам нова храна(аз съм решила да е тиква).
Новата храна да почна пак отначало 1 ден 10 мл ,2 ден 20 мл и т.н.,или да я добавям към оризовата каша и така да увеличавам количеството?Тука малко ми се губи нишката. Rolling Eyes
Идеята на захранването е да се постигне една доза,която известно време си е все една и съща...аз например направих така- моето дете ядеше 150 мл. мляко когато започнах, затова давах пюре,докато пюрето стана 80 мл, а млякото 70 мл-смесвах ги. Така общото количство храна стана пак 150 мл. , после като добавях др. храна пак гледах ощо да е 150 мл., т.е даваш напр. 60 мл. каша = 20 мл. пюре= 70 мл. мялко=150 мл. храна като обем.С новата храна особенно в началото се процедира по- умерено, даваш по 1 лъжичка към старата или отделно...в самото начало си разреждах старата храна с някокво количество мляко, отделно много малко от новата храна и към нея еди какво си количество мляко и ако я хапва новата я смевам със старата...и пак общоото количество да е толкова колкото яде бебто.
Дали не те обърках?? Wink #Crazy
Виж целия пост
# 790
................................
Дали не те обърках?? Wink #Crazy
Мерси много,изобщо не си ме объркала,съвсем ми е ясно вече.  bouquet
Виж целия пост
# 791
Момичета според вас има ли значение дали давам зелена или кафява елда?Аз давам зелена,това означава ли,че кафявата трябва да я въвеждам отделно?
Виж целия пост
# 792
не, кафявата е бланширана
Виж целия пост
# 793
Мами, искам да попитам за сиренето - колко време го изкисвате преди да го дадете? Или е въпрос на вкус?
Виж целия пост
# 794
Здравейте, може ли да ми кажете, как мога да съхраня за по-дълго време пилешко месо. Първо да го сваря и пасирам, след което да замразя на порции или направо да го замразя.  И колко да  са големи порциите , за да стигнат за едно хранене!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия