Моля за съвет относно готвене на зеле

  • 12 769
  • 45
# 15
Мерси Зорница Simple Smile
Ето,че и ти си от хората които слагат вода в зелето.
Просто вече не знам какво да правя,да слагам или не вода в зелето Thinking
Виж целия пост
# 16
Пробвай различните варианти и съм сигурна,че ще откриеш своя начин.
И аз така пробвах преди време и се спрях на този,на нас така ни харесва най-много.
Виж целия пост
# 17
Добре, мерси Heart Eyes
Виж целия пост
# 18
И аз слагам една чаша вода. Когато забравя да сложа вода и го усетя че почва да загаря веднага му слагам вода.
Виж целия пост
# 19
И аз съм от хората които слагат вода и също съм от хората които не мачкат зелето,защото после не ми харесва да го ям скашкано,обаче се чудя,защо като виждате че ви загаря,защо не слагате вода,защо не се слага вода.Аз го правя подпбно на зорница и си облизваме пръстите...
Виж целия пост
# 20
Естетически изглежда много добре не намачкано, често готвя зеле в нас е на почит, следващия път ще прикача и снимка.
Виж целия пост
# 21
Свинско месо с прясно зеле 


600-700 г свинско месо
1/3 ч.ч. мазнина - олио или свинска мас
2 глави лук
1 ч.л. червен пипер
2-3 бр. домати
чубрица
черен пипер
кимион
1 кубче бульон
1 бр. зелка (голяма)
1-2 с.л. брашно
лимонена киселина
 
--------------------------------------------------------------------------------
 
         
   bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet  chef  bouquet
 



  Месото се нарязва на порции и се пържи в мазнината. Прибавя се лукът, ситно нарязан, червеният пипер, доматите нарязани на кубчета и всичко се задушава. Посолява се леко. Зелката се нарязва на ивици и се стрива с малко сол, лимонена киселина и се прибавя към месото. Натрошава се кубчето бульон, наръсват се 1-2 с.л. брашно, подправките и се налива малко вода. Ястието се разбърква и се прехвърля в тава. Пече се във фурна 2 часа.

 
Виж целия пост
# 22
Не прибавяте ли морков към зелето?
Виж целия пост
# 23
Не прибавяте ли морков към зелето?
Аз слагам
Виж целия пост
# 24

Внимавайте със зелето - не купувайте холандски сортове, дащото има дебели жили и е сухо - трябва да му се добави водичка. Нашият български сорт е наричан по пазарите - Кьосе.

Тук е истината !
Българското прясно зеле си пуска достатъчно вода , за да се свари и не е нужно да се добавя , но.... с тия вносни сортове не е така. Нужна е допълнителна вода , за да се свари и да не ви залепне на дъното.
Когато го готвя с месо : първо задушавам в олио месото , после зелето- да спихне  , овкусявам със сол и подправки и наливам доматен сок или настъргани домати , вода , ако е необходимо и оставям да къкри.
Ако е без месо : задушавам в олио зелето - да спихне и нататък по гореспоменатия начин.
Ако искам запечено - прехвърлям в тава и запичам на силна фурна , колкото да го жарне.
И ние го предпочитаме със сосче.
Виж целия пост
# 25
Също като Миг незабравим / много дълъг ник, беее/ и нье не водата!
Виж целия пост
# 26
Вода и моркови -  Naughty Simple Smile

За мен това е най-сполучливата и лесна рецепта (на Лулуто!), а съм пробвала доста  Peace

Прясно постно зеле в гювеч  Simple Smile

Не загаря, не се изсушава (въпреки, че аз харесвам онова тъъъъъъъничко нарязано и препечено зелце, но нямам нерви да го правя), не остава чорбаливо и винаги става  Hug

Виж целия пост
# 27
Според мен цялата фатка е да се пече или вари на бавен огън. Аз също не слагам вода, морков - ако имам.......И да е българско зелето...Другото -  момичета са били достатъчно ясни.

Успех!
Виж целия пост
# 28

И аз слагам
Виж целия пост
# 29
Моята рецепта е подобна на вашите Simple Smile само че аз готвя в тенджера под налягане и винаги слагам малко вода,защото зелето е различно а така или иначе после като се запича водата извира.Съвет към авторката,винаги слагай малко вода особенно ако първо вариш в тенджера под налягане.Първо на силен огън да заври и после го намали.Подправки всеки слага по негов си вукс,който както обича.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия