Това,което умея най-добре

  • 78 699
  • 177
# 120
Разядка с тиквички

Нужни са:
1 средно голяма тиквичка
1 средно голям морков
1 много малка глава лук или половин средно голяма
1/2 червена чушка
2 скилидки чесън
4-5 стръка копър
3-4 с.л. олио
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. лимонов сок
125 гр. крема сирене
Тиквичката настъргах на средна степен на рендето. Настъргах моркова и чушката. Лука нарязвах на много ситно. В тиган загрях олиото и сложих лука. Посолих, за да извлека повече аромат, разбърках и след 1-2 минути добавих моркова и чушката. Готвих докато омекнат и прибавих настърганата тиквичка и пресованите скилидки чесън. Посолих на вкус и добавих черен пипер. Разбърках и готвих докато тиквичката започне да омеква, но запази свежестта си. Махнах от котлона и оставих да изстине докато нарежа на ситно копъра. Към леко изстиналата смес добавих крема сиренето, копъра и лимоновия сок. Разбърках и прехвърлих в чинията за сервиране. Добре е да се охлади преди това.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 121
Лек десерт в бурканче:

За 3 големи бурканчета са нужни:
Преди използвах само цедено мляко, но този път реших да комбинирам със сметана, а и всички продукти на "Олимпус" бяха на много добра, специална цена Wink.
400 гр. цедено кисело мляко /използвах на "Олимпус" с 10% масленост/
800 гр. заквасена сметана /използвах на "Олимпус" с 20% масленост/
обикновени бисквити /около 6-7 бр./
захар на вкус /около 5-6 с.л./
ягоди /250 гр. или 10 средно големи, или колкото имате Grinning/
Ягодите почистих и измих. Нарязах ги на шайби, сложих ги в купа и поръсих с 2 с.л. захар. Оставих ги в хладилника, докато си пуснат сока.
Цеденото мляко, сметаните и захарта сложих в дълбока купа и разбърках добре с лъжица. Няколко бисквити начупих на 2, за да могат да се поберат в бурканчето. И тъй като исках да ги потопя предварително в течност, за да омекнат по-добре, в чаша сложих сока, който се образува от ягодите и съвсем малко хладка вода.
Приготвих си бурканчетата и на дъното им сложих млечна смес. След това потопена в ягодовата течност бисквита и отново от млечната смес. Върху нея подредих шайби ягоди и така продължих до изчерпване на продуктите, като завърших с млечната смес. Покрих всеки буркан със свежо фолио и оставих в хладилника за през нощта.
Аранжирах с парченца ягоди и мента и сервирах с лъжичка, с дълга дръжка.
Да ви е сладко! 😋🍓
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 122
Пиле с нахут и кокосово мляко

Нужни са:
4-6 парчета пилешко месо /според броя на порциите и степента на глад Wink /
4-5 с.л. соев сос за мариноване
400 гр. нахут от консерва /отцеден/
300 мл. кокосово мляко
1 глава лук /малка/ /нарязана на ситно/
2-3 скилидки чесън /нарязани на две половини/
1 червена чушка /нарязана на едро/
1 ч.л. къри
1/4 ч.л. куркума
1и1/2 ч.ч. бульон /приготвям го от сух, пилешки бульон /вече няколко пъти съм ви го показвала, той е без палмова мазнина и мая/
сол на вкус
масло и малко олио
За гарнитура: 1ч.ч. ориз, 3 с.л. масло и малко олио, 2 с.л. сух бульон, 4 ч.ч. вода, 1/3 ч.л. къри
За моя радост имам прясно, пилешко месо от любимата ми ферма. Още снощи полях парчетата месо със соев сос и оставих да престоят една нощ, за да поемат аромата и да станат по-крехки. Преди да ги сготвя, добре отцедих и попих с домакинска хартия излишната влага.
Първо приготвих бульона, като сложих да заври 1и1/2 ч.ч. вода и добавих 1и1/2 ч.л. сух бульон. Оставих го на страна докато ми потрябва.
В дълбок тиган с масло и олио запържих пилешкото месо от двете страни до златисто. Посолих и добавих лука, чушката и чесънът. След като и зеленчуците омекнаха, добавих кърито и куркумата. Леко разбърках и добавих горещия бульон и кокосово мляко. Бульонът съдържа сол, така че е излишно да се добавя, но ако обичате малко по-солено, сега е моментът да сложите. На финал добавих и нахута. Оставих ястието да се готви на котлона около 5 мин. През това време загрях фурната на 180 градуса. В съд за печене прехвърлих месото и соса му и пекох около 45 мин. или до пълна готовност на месото. През 10 мин. отварях вратата на фурната и с лъжица обливах месото със соса, за да остане сочно и отгоре.
Гарнитурата приготвих като първо в касерола загрях 4 ч.ч. вода и добавих сухия бульон. Оставих 2-3 мин. да поври и отстраних от котлона.
Ориза измих добре и оставих леко да се отцеди.
В тенджера загрях маслото и олиото и го добавих. Изпържих до прозрачност и постепенно започнах да наливам от горещия бульон до пълното му усвояване. Готвя ориза винаги на тих огън. Когато бе готов, го покрих с капак и оставих да си почине за 10 мин.
В чинията за сервиране първо сложих ориза. Избрах по-обла чаша, която намазах с масло. Сложих в нея леко изстиналия ориз и обърнах в чинията. Ако оризът е горещ, това не би било възможно. Добавих месото и вкусния сос. Поръсих с малко ситно нарязан магданоз, но ако имате кориандър, би се получило още по-добре.
Сервирах топло!
Да ви е сладко!
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 123
Запечен патладжан с моцарела и домат

За 3 порции са нужни:
2 патладжана /средно големи/
2 домата /ползвах розови/
200 гр. моцарела
босилек /пресен/
сол на вкус
зехтин
Измих патладжаните и ги нарязах на шайби с дебелина 1 см. Посолих и оставих за около 20 мин. да си пуснат горчивия сок. След това ги измих и подсуших с домакинска хартия. Фурната загрях на 200 градуса. Тава покрих с хартия за печене и подредих шайбите. Поръсих с малко зехтин, обърнах резените и намазах леко и от другата страна. Пекох около 20 мин. или докато патладжанените парчета омекнат, но не напълно. През това време измих, подсуших и нарязах на шайби доматите и моцарелата. Извадих тавата и подредих върху всеки патладжан парче домат, моцарела, отново патладжан, домат и завърших с моцарела. Пекох още 15 мин. или докато се получи леко златиста коричка. Сервирах топли, поръсени със ситно нарязан босилек. Разбира се може да се хапват и като студено ястие. Много апетитно се усещаха всички аромати, особено на вкусните розови домати, които имам от любимата ми "Ферма под слънцето" Simple Smile.
Да ви е сладко! 😋
Трябва да отбележа, че макар да имах хубава моцарела, в началото на печенето пусна малко течност, която към края вече се бе изпарила, така че ако и на вас се случи, не се притеснявайте. Simple Smile
Ако обичате по-солено, добавете малко сол още когато подреждаме ястието преди печене. Simple Smile
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 124
Рибена чорба

Нужни са:
1 кефал 350 гр. /охладен/
1 скумрия 450 гр. /охладена/ /общо рибата трябва да е около 800 гр., но според мен колкото повече е, толкова по-добре Wink /
3 по-големи картофа /обелени и нарязани на средни кубчета/
2 средно големи моркова /обелени и нарязани на ситни кубчета/
1 малка глава лук /нарязана на ситно/
1 малка червена чушка /почистена от семената и нарязана на шайби/
1/2 ч.л. сух девисил /не разполагах с пресен/
1/2 ч.л. сух джоджен
1/2 ч.л. червен пипер
сол на вкус /винаги готвя с фина, морска сол/
1/3 връзка магданоз
олио
за застройката: 1 жълтък, 3 с.л. кисело мляко /ако се сложат 2 жълтъка може би ще е по-добре, не знам защото не сетих по-рано Simple Smile /
Докато подготвях зеленчуците, сложих да се загрее голяма тенджера с вода.
В друга тенджера, в която ще приготвям супата, сложих малко олио и запържих лука, моркова и чушката. Когато омекнаха добавих картофите. Разбърках и готвих около 2 мин. Поръсих с червения пипер, отново разбърках и бързо налях горещата вода. Добавих сухите подправки, посолих и варих на средна температура около 20 мин. През това време почистих рибите. Целите парчета добавих във врящата супа и варих около 15 мин. или до готовност на месото им. Извадих ги внимателно и прехвърлих в чиния. Обезкостих рибите и ги накъсах на по-големи парчета, които върнах обратно в тенджерата. Готвих още 5 мин. докато приготвя застройката.
За нея в купа разбърках добре жълтъка с киселото мляко. Когато бях готова с това, махнах тенджерата от котлона и с черпак налях малко от бульона в купата със застройката. Разбърках и добавих още горещ бульон. Целта е да се уравновеси температурата на застройката и супата. Когато купата бе пълна, я изсипах в тенджерата, разбърках и оставих на котлона да заври още веднъж за минута-две. След това, преместих супата от котлона и добавих ситно нарязания магданоз.
Сервирах леко охладена с парче лимон.
Да ви е сладко! Stuck Out Tongue
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 125
Панакота с кокосово мляко

За 6 чаши са нужни:
400 мл. кокосово мляко
400 мл. кондензирано мляко
3-4 с.л. захар
1/2 ч.л. ванилия
1 пак. желатин
За соса:
500 гр. ягоди
4-5 с.л. захар
1/2 пак. желатин
В касерола изсипах двете млека, захарта и ванилията, и варих на слаб огън около 10 мин. Въпреки, че моето кондензирано мляко беше подсладено, добавих още захар, тъй като според мен все пак десертът трябва да е сладък. Оставих сместа леко да се охлади, като през това време разтворих желатина в 6 с.л. студена вода. Когато набъбна, го добавих в горещата, но не вряла млечна смес. Разбърках добре и разпределих в чашите за сервиране. Не ги пълних твърде много, за да остане място за соса. Оставих за малко да изстинат на стайна температура и прибрах в хладилника за една нощ, за да стегнат добре.
Ягодите почистих, измих и нарязах на средно големи шайби. Сложих ги в купа и поръсих със захарта. Ако са много сладки, тя може да се намали. Леко ги разбърках и покрих със свежо фолио, като и тях прибрах в хладилника за през нощта.
На сутринта ягодите бяха отделили достатъчно сок. Ако това не се случи, трябва да се добави малко вода, за да се получи сос, в който да подейства желатина. Сложих ги в касерола и варих на слаб огън около 5 минути. Оставих ги леко да се охладят, като през това време разтворих желатина в 3 с.л. студена вода и когато набъбна, го разтопих на водна баня. Добавих го към ягодовата смес, разбърках и оставих леко да се охлади. Разпределих сместа върху панакотата и отново прибрах в хладилника, за да се стегне.
Сервирах студена! По желание може да се приготви във форми, които при поднасяне да се обърнат в чиния за по-голям ефект.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
източник: https://receptitenazoii.blogspot.com/2018/05/blog-post_20.html
Виж целия пост
# 126
Австралийски сладкиш "Лемингтън"

За сладкиша:
2 ч.ч. брашно
2 яйца
3/4 ч.ч. прясно мляко
3/4 ч.ч. захар
1 ч.л. ванилия
щипка сол
3 ч.л. бакпулвер /пълни/
120 гр. масло /меко/
за глазурата:
200 гр. шоколад /използвах 100 гр. млечен и 100 гр. черен/
200 мл. течна, млечна сметана /мисля, че може да се замести и с прясно мляко/
около 100 гр. кокосови стърготини
Мекото масло разбих на крем със захарта и ванилията. Добавих щипката сол и едно по едно яйцата, като разбърквах добре след всяко. Брашното пресях с бакпулвера. Вече без миксер започнах да го добавям към сместа, като редувах с прясното мляко до изчерпване на продуктите. Получава се много по-гъсто от стандартното кексово тесто. Тава с размери 34х24 см. намазах добре с масло. Отгоре разпределих равномерно сместа и пекох в предварително загрята на 170 гр. фурна около 25 мин. или до суха клечка. По време на печенето се усеща разкошен аромат. Готовия сладкиш оставих да изстине напълно, в моя случай през нощта. На сутринта го разрязах на малки, сравнително еднакви квадрати.
На водна баня разтопих сметаната и шоколадите, до хомогенна смес. В купичка сложих кокоса и започнах оформянето на сладкиша. Взимах парченце, потапях го внимателно от всички страни в шоколадовата смес, леко отцеждах и овалвах в кокоса. За целта ползвах две малки вилички. Готовите парченца подреждах в чиния. Към края шоколадовата смес се сгъсти и се наложи да добавя още малко сметана, за да се работи по-лесно. Прибрах десерта в хладилника, за да се стегне добре шоколадът. Желателно е да се изчака 1-2 часа, но аз го сервирах почти веднага.
Да ви е сладко! 😋
Не мога да не споделя, че глазурата бе достатъчна само за половината от блата. Сега имам останал маслен сладкиш, който ще чака да се снабдя с още продукти за глазура. Ако прецените, или направете половин доза тесто и изпечете в много по-малка тава, за да има височина, или си пригответе направо повече глазура. Сладкишът е много интересен и вкусен, и определено си заслужава. Ако не обичате кокос, може да използвате за овалване смлени орехи.😍🍫🥧🌞
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

Виж целия пост
# 127
Лесен десерт с крема сирене и бишкоти

За 5 чашки са нужни:
125 гр. крема сирене /използвам “Clever” на Била/
200 мл. течна млечна сметана
3-4 с.л. пудра захар или на вкус
5 бр. бишкоти „Савоярди“
1 ч.ч. топло еспресо, подсладено
2 големи зелени смокини от сладко /нарязани на дребно/
В съд разбих добре охладената сметана, като към края добавих 2 с.л. пудра захар. Щом се превърна в гъст крем, добавих крема сиренето, още 2 с.л. захар и разбърках до гладка смес. Сварих кафето и го подсладих с 2 ч.л. кафява захар.
Подготвих чашите. На дъното на всяка сложих по една лъжица от крема. Бишкотите счупих на две половинки, потопих ги за миг в кафето и сложих една до друга върху крема. Разпределих част от парченцата смокини и покрих с по още една лъжица от останалия крем. Оставих да се охладят за час и декорирах с шоколадови топченца.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 128
Бисквити с фъстъчен крем

За около 30 броя слепени бисквити са нужни:
2 яйца + 1 жълтък за намазване
150 мл. мазнина /смес от 100 гр. масло и олио//в оригиналната рецепта се използва мас вместо масло/
100 гр. захар
1 с.л. мед
480 гр. брашно /3 ч.ч. и малко/
3 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. ванилия
За крема:
4 с.л. фъстъчено масло /използвам и препоръчвам фъстъчено масло на „Балчо“, което няма палмова мазнина, а е натурално и с отлична цена/
4 с.л. меко масло
5 с.л. пудра захар или на вкус
Първо в метална купичка разтопих маслото и смесих с олиото. В купа сложих яйцата, захарта и ванилията и ги разбърках за около минута, без да използвам миксер. На тънка струйка при непрекъснато разбъркване, добавих мазнината. Брашното и бакпулвера пресях и добавих към сместа. Забърках тесто, което омесих на набрашнен плот. Увих в свежо фолио, оформяйки плоска питка и прибрах в хладилника за 30 минути. През това време приготвих крема като в купичка разбърках съставките до гладък крем. Тук е момента да добавите захар до желания от вас вкус. Имайте предвид, че когато бисквитите се намажат и се сложат в хладилника, крема се стяга.
На набрашнен плот разточих тестото. Ако много се къса, добавете още малко брашно отгоре. Целим дебелина около 2-3 мм., нито много тънки, нито твърде дебели. Голямата тава на фурната покрих с хартия за печене. Жълтъка си разбърках леко в чашка. С чаша, с диаметър 6 см. изрязах кръгчета. С помощта на метална шпатула ги взимах и подреждах в тавата. Всяка бисквита намазах с жълтък и с помощта на малка виличка направих вълнообразни линии. На някои с остър нож пък направих друга шарка. Сложих да се пекат в загрята на 180 гр. фурна за около 10-15 минути или до апетитен загар. Още топли ги слепих с крем и прибрах веднага в хладилника. От това тесто аз изпекох три тави с бисквити.
Уникално вкусни са и ги препоръчвам горещо, особено за любителите на фъстъчения вкус!
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 129
Свеж и вкусен чийзкейк с лимонов вкус и без желатин

За форма с падащ ринг и диаметър 26 см. са нужни:
За основата:
300 гр. бисквити
125 гр. масло
1 каф. ч. смлени орехи
За крема:
375 гр. крема сирене /3 пакетчета/
200 мл. течна млечна сметана
400 гр. заквасена сметана /използвам „Бор чвор“/
6-7 с.л. пудра захар или на вкус
фино настъргана кора на 1 голям лимон или 2 по-малки
фино настъргана кора на 1 лайм /не е задължителен, но придава специален аромат/
½ ч.л. ванилия
За лимоновия сироп: сока на 1 лимон, 6 ч.л. пудра захар или на вкус
Бисквитите, които използвах са обикновени, но много тънки и лесно се смляха. Може да използвате маслени или каквито обичате. Тъй като след като се развали, все още не съм си купила нов кухненски робот, смлях бисквитите като ги сложих в плик и счуках с помощта на точилката. Прехвърлих ги в купа, добавих смлените орехи и разтопеното масло. Разбърках добре. Дъното на формата покрих с хартия за печене, сложих и стегнах ринга. Изрязах излишната хартия отвън. Дъното и стените намазах с масло. Изсипах сместа и притискайки, оформих блата. Прибрах в хладилника, докато подготвя крема.
За него първо в суха купа изсипах добре охладената течна сметана. Разбих на гъст крем, като към края добавих 3 с.л. от предвидената захар, ванилията и лимоновата кора. Към сместа добавих крема сиренето, още малко захар и разбих до гладка смес. В друг съд разбърках заквасената сметана с останалата захар, като не използвах миксер. Добавих я към крема и за кратко разбърках с миксер до хомогенизиране. Така получения крем изсипах върху бисквитената основа, загладих и прибрах в хладилника за през нощта.
На сутринта реших да приготвя леко допълнение и за целта в касерола загрях сока от 1 лимон и 6 ч.л. пудра захар. Разбира се, ако предпочитате да бъде по-кисел, може да намалите захарта. Когато сиропът се сгъсти, пуснах в него два тънки резена лимон, с които след това украсих десерта. С този гъст сироп покапах всяко отрязано парче чийзкейк.
И така, внимателно обиколих с нож ринга и го откопчах. За моя радост десертът беше стегнат. Сложих глазираните парченца лимон, поръсих с прясно настъргана лимонова кора и листа мента. Отрязах първото парче и декорирах със сиропа. Честно казано имах притеснения дали парчето ще бъде устойчиво и за моя радост текстурата му беше повече от чудесна.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 130
Вкусен хляб с овесени ядки

За 2 броя са нужни:
3 ч.ч. бяло брашно
2 ч.ч. типово или едрозърнесто
3 каф. ч. фини овесени ядки
1 ч.л. бакпулвер
2 ч.л. сода за хляб
1 ч.л. сол
1 яйце
6 каф. ч. гъст айрян
още малко овесени ядки за овалване
Двата вида брашно пресях и от тях отделих 1 каф.ч. за омесването. Сложих брашното в купа и добавих содата, бакпулвера и солта. Разбърках добре и направих кладенче. В него сложих леко разбърканото яйце и айряна, и смесих добре. Плота, на който ще омеся тестото поръсих с брашно и изсипах сместа. Замесих меко тесто, използвайки отделената 1 каф.ч. брашно и още, ако е нужно, за да се оформи хем меко, хем нелепнещо тесто. Голямата тава на фурната покрих с хартия за печене и намазах леко с масло. От тестото оформих две питки, които овалях от двете страни в овесени ядки и разположих в тавата. С остър нож направих лек прорез под формата на кръст. Пекох в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или до суха клечка, забодена по средата. Оставих да се охладят. Съхранявах увити в памучна кърпа.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 131
Вкусни курабии

Нужни са:
4 яйца,като 1 жълтък се отделя за намазване
1и1/2 ч.ч. захар
1/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
2 ванилии
кората на 2 лимона/настъргана/
брашно-около 800 гр.
Яйцата разбивам със захарта,ванилията и лимоновата кора. Постепенно добавям олиото и накрая млякото с добре шупналата в него сода. След това,вече без миксер прибавям брашното до гъсто тесто. Трябва да кажа,че тестото не се меси на плот,а остава в купата,но лепне. Не е добре да добавяме още брашно,защото курабиите ще станата по-твърди. В момента,в който усетите,че можете да оформите топче,спрете да добавяте брашно. С лъжичка взимате малко топче и оформяте с длани/ако много лепне набрашнете си леко ръцете/. Нареждам в тава,покрита с пекарска хартия. Намазвам с жълтък, разбъркан с 1 ч.л. прясно мляко и поръсвам със захар. От това количество тесто,изпекох три големи тави с курабии. Пека в предварително загрята на 170 гр фурна. Готови са когато се напукат и добият златист загар. Веднага щом бъдат изпечени,ги прехвърлям в голяма тенджера и покривам с капака,за да се задушат.
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 132
Домашна торта с ванилов крем от детството

Чаената чаша, която използвам е с вместимост 250 мл.
За блатовете:
4 яйца
1и1/2 ч.ч. захар
¾ ч.ч. олио
1 кофичка кисело мляко от 400 гр.
2 ч.ч. брашно
3 ч.л. бакпулвер /пълни/
1 ч.л. ванилия
2 ч.л. какао /натурално/
За крема:
1300 мл. прясно мляко
1 ч.ч. захар
4 жълтъка
9 с.л. фино царевично нишесте /пълни, но без връх//ползвам на „Д-р Йоткер“/
1 ч.л. ванилия
80 гр. масло
2 ч.ч. смлени орехи
около 150 мл. прясно мляко за сиропиране
Сместа за блатовете приготвих, като в купа сложих яйцата, захарта и ванилията, и разбърках с миксер до пухкав крем. Постепенно при непрекъснато разбъркване добавих олиото и киселото мляко. Брашното пресях с бакпулвера и го добавих към сместа, като разбърквах с кухненска бъркалка. Сместа разделих в три купички по равно. В едната добавих какаото и разбърках до гладка смес. Фурната загрях на 180 градуса. Дъното на форма с падащ ринг и диаметър 26 см. покрих с хартия за печене. Стегнах ринга и изразях излишната хартия отвън. Намазах дъното и стените с масло, и изсипах сместа от първата купичка. Разпределих равномерно и пекох около 15-20 минути до суха клечка. Изпечения блат прехвърлих заедно с хартията върху метална решетка и оставих да изстива. Така изпекох и останалите два блата, като какаовия оставих последен. Докато и той изстиваше, приготвих крема. В тенджера с дебело дъно сложих жълтъците, захарта, ванилията и малко от предвиденото мляко. Разбърках до гладка смес, добавих нишестето и ако е нужно още съвсем малко мляко, за да се получи гладка каша. След това изсипах останалото мляко, сложих на затопления котлон и разбърквах постоянно, докато кремът се сгъсти и заври. Веднага го отстраних от котлона и оставих леко да изстине. След това добавих маслото, нарязано на парченца и отново разбърках докато се разтопи. В голяма чиния за торта сложих ринга и разположих един от двата бели блата. Сложих го с тази част нагоре, която се разкри когато отстраних хартията. Съвсем леко покапах с прясно мляко. Не бива да се сиропира много. Нанесох 1/3 от крема, загладих и поръсих с 1/3 от смлените орехи. Сложих какаовия блат. Отново сиропирах леко и намазах с крем. Поръсих с орехи и покрих с последния блат. Нанесох останалия крем и поръсих с орехите. В този момент изпитах задоволство от височината на тортата и как изпълни формата до горе.
Оставих тортата да изстине първо на стайна температура, а след това за през нощта в хладилник. Колкото повече престои, толкова по-добре.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/

Виж целия пост
# 133
Еклери с ванилов крем

За 18 средно големи еклера са нужни:
1 ч.ч. вода /чашата, която използвам е с вместимост от 250 мл./
1 ч.ч. брашно
100 мл. олио
щипка сол
4 яйца
За крема:
0.500 мл. прясно мляко
2 жълтъка
3 с.л. натурално нишесте /равни//ползвам на „Д-р Йоткер“/
4-5 с.л. захар или на вкус
1 ч.л. ванилия
1 с.л. масло
За глазура: 35 гр. млечен шоколад /Използвах „LZ“/, 2 с.л. прясно мляко и 1 с.л. масло
В тенджера сложих водата, солта и олиото, и загрях до кипване. Веднага добавих пресятото брашно и разбърках енергично, докато тестото започна да се отделя от стените на съда, което се случи много бързо. Оставих да изстине леко и добавих яйцата, като след всяко разбърквах много добре. В началото сместа бе със странна текстура, но накрая се получи гладко тесто. Фурната загрях на 180 градуса. Голяма тава покрих с хартия за печене. Шприцовах еклерите на малко разстояние един от друг и пекох за около 45 минути или до готовност. Вратата на фурната не трябва да се отваря в първите 25 минути от печенето, защото рискувате да спаднат. Макар да добиват златист загар, еклерите трябва да се изпекат отвътре. За проба на готовността им, използвах клечка за зъби, която трябва да излиза суха. Оставих ги да изстинат напълно. През това време приготвих крема. В тенджера с дебело дъно сложих жълтъците, захарта, ванилията и малко от предвиденото мляко. Разбърках до гладка смес, добавих нишестето и ако е нужно още съвсем малко мляко, за да се получи гладка каша. След това изсипах останалото мляко, сложих на затопления котлон и разбърквах постоянно, докато кремът се сгъсти и заври. Веднага го отстраних от котлона и оставих леко да изстине. След това добавих маслото, нарязано на парченца и отново разбърках докато се разтопи. Охладих крема съвсем леко и още топъл, напълних с него студените еклери. Внимателно ги разрязах с къдрав нож, напълних и затворих. Прибрах в хладилника, за да се стегнат леко.
За глазурата в съд на водна баня разтопих шоколада, млякото и маслото до получаване на лъскав крем. Изчаках леко да се охлади и декорирах еклерите.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми: https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост
# 134
Сладоледена торта "Албена"

За форма с падащ ринг и диаметър 26 см. са нужни:
1 л. течна млечна сметана с 35% масленост /или не по-малко от 30%/
600 гр. сладко кондензирано мляко /тип „Сгущенка“/
около 150 гр. череши
100 гр. натурален шоколад
тъмен ром
За блата:
3 яйца
3 яйца
3 с.л. захар /пълни/
3 с.л. топла вода
2 с.л. какао /натурално/
4 с.л. брашно /пълни/
2 ч.л. бакпулвер /равни/
1 ч.л. ванилия
Първо приготвих блатовете. Разделих белтъците от жълтъците. Първо разбих белтъците на пухкав сняг. В друг съд разбих жълтъците със захарта и ванилията. Когато сместа побеля, добавих топлата вода и какаото. Тази смес изсипах при белтъците и за кратко разбърках с миксер. Фурната загрях на 170 градуса. Брашното пресях с бакпулвера и постепенно го добавих към сместа, като вече разбърквах с шпатула, стараейки се да запазя въздушността и. Покрих формата с хартия за печене, сложих и стегнах ринга и изрязах излишната хартия отвън. Леко намазах с масло дъното и стените. Изсипах половината смес и загладих равномерно. Тънък се получава слоя, но не целим дебел блат, а и леко се надига при печенето. Сложих в затоплената фурна и пекох около 8-10 минути или до суха клечка, без да го препичаме. Оставих да охлади върху метална решетка заедно с хартията и по същия начин изпекох и втория блат.
Докато блатовете изстиваха приготвих сместа за сладоледа. В наистина дълбока купа изсипах течната сметана, която трябва да е много добре охладена. Започнах да разбивам с миксер на най-висока степен до сгъстяването и. При мен това отне около 7-8 минути. Когато това се случи добавих кондензираното мляко и разбърках още малко до поемането му от сместа. Отделих 1 купичка от сместа и прибрах в хладилната камера да се изстуди. Черешите почистих от костилките и нарязах на едри парчета. Сложих ги в купичка и полях с 1 с.л. ром. На водна баня разтопих натуралния шоколад и леко охладен го добавих към сместа, която прибрах във фризера. Идеята на тази процедура е да се получат шоколадови капки от срещата на студено и топло.
Формата, в която пекох блатовете покрих с хартия за печене. И дъното и стените. Поставих първия блат. Покапах на няколко места с ром. Нанесох от бялата сладоледена смес. Подредих черешите и сложих още малко бяла смес. Покрих с втория блат, който също накапах леко с ром. Разпределих шоколадовата смес от купичката и върху нея останалата бяла смес. Загладих и прибрах в хладилната камера или фризера до сутринта.
Преди сервиране махнах хартията и прехвърлих върху чиния за сервиране. Декорирах с малини и шоколадов сос приготвен от 40 гр. разтопен на водна баня натурален шоколад, смесен с 3 с.л. сладко кондензирано мляко. Разбира се може да украсите по ваш вкус и фантазия!
Парчетата отрязах с остър нож, нагрят под течаща гореща вода.
Да ви е сладко! 😋
Заповядайте на страничката ми  Simple Smile https://www.facebook.com/a.todorova75/
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия