Това,което умея най-добре

  • 78 235
  • 177
                              

  
                                            добре дошли и в моята тема
        
                                                                     Обикновен кекс

4 яйца разбивам с 1ч.ч. и малко захар.
На тънка струйка добавяме половин ч.ч. олио,1ч.ч. кисело мляко с разтворена добре 1ч.л. сода.
Прибавям 2-3 ванилии и 2ч.ч. пресято брашно,като вече не ползвам миксер, а бъркалка.
Сипвам в добре намаслена и набрашнена форма,като оставям малко смес,която оцветявам с какао.
С вилица правя кръгови движения за нашарване на кекса.
Пека в загрята фурна на долен реотан,при 170 гр.Към края на печенето включвам и отгоре.

Виж целия пост
# 1
                                                      Фалшива лазаня

Сварявам един пакет къдрава юфка на Спектър със сол на вкус,отцеждам.
Запържвам глава лук,500гр. кайма,чубрица,червен пипер и 4-5 настъргани домата.
Юфката сипвам в по-голяма тава,отгоре добавям каймата,разбърквам добре,доливам малко гореща вода и пека при 220 гр.
Когато поеме течноста,заливам с разбито яйце в 1ч.ч. пресно мляко,ръся с настърган кашкавал.Допичам до порозовяване.

                      
Виж целия пост
# 2
                                                                     Дробчета по селски

Дробчетата измивам,подсушавам,осолявам и овалвам в брашно.В широк и дълбок тиган с капак запържвам 3 глави лук,2 нарязани на едро чушки и добавям дробчетата.Когато се запържат от едната страна ги обръщам.Когато се запържат и от другата наливам бяло вино на око и малко гореща вода.Всичко това се прави на по-слаб котлон,защото лесно може да загори.Слагам капака и оставям да къкри до 20 минути.Сервирам със задушен ориз.
  В тенджера изпържвам с масло 2 ч.ч.ориз и когато стане прозрачен наливам 6-7 чаши гореща вода,посолявам и оставям да къкри като често разбърквам.Когато поеме водата го махам от котлона и завивам с кърпа до пълно задушаване.Задължително използвам масло.

                          
Виж целия пост
# 3
                                                         Сладкиш с мармалад

3-4 яйца се разбиват с 1ч.ч. захар.На тънка струйка сипваме 1 кафена чашка олио и 1ч.ч. кисело мляко с разтворена вътре 1ч.л.сода.Добавяме 2 ванилии и 2 и половина ч.ч. пресято брашно.Половината смес сипваме в тава,предварително намаслена и набрашнена.Печем в загрята фурна при 160гр. на долен реотан.Изпича се много бързо.Вадим,намазваме с 1 бурканче шипков мармалад,или друго сладко и разпределяме останалата смес.И да не се покрие напълно,няма значение.По желание,може за се сложат счукани орехи върху мармалада.Допичаме,но вече предимно на горен реотан.Ръси се с пудра захар.
                
Виж целия пост
# 4
                                                      Торта

Приготвям обикновен блат с 5 яйца,1ч.ч.захар и 1ч.ч. брашно,ванилия.Пека на два или три пъти върху фолио.
Кремът е Оле на Йоткер,бял.Приготвям 2 пакетчета според указанието.Сиропирам блатовете с компот,намазвам крем и редя плодове по желание.Отделно разбивам 2 гъсти кисели млека със захар на вкус.От тях намазвам втория блат и оставям за намазване отстрани .Украсата е по желание.
    
                  
Виж целия пост
# 5
                                                  Салата от зелен фасул

Почиствам,измивам и сварявам в подсолена вода фасула.Когато е готов го отцеждам.Приготвям смес от олио,оцет,чесън и копър.Разбира се при възможност се заместват със зехтин и лимон.Заливам салатата,разбърквам добре и оставям в хладилника да се охлажда.

                          
Виж целия пост
# 6
                                                            Щрудел


Корите,които използвам са купени,но ръчно точени!Разтопявам масло и смесвам с олио.Върху всяка кора разпределям малко мазнина,настъргани ябълки,ръся 2с.л. захар,канела,галета и орехи.Завивам и редя в намазана с масло тава.Отгоре слагам още малко масло и пека при 170гр.Още топъл го ръся с пудра захар.Не бива да се прекалява с количеството на ябълките!

                        
Виж целия пост
# 7
                                                                   Класически фъч

1ч.ч.пресно мляко се загрява с 125гр. масло,1ч.ч. захар,2с.л. какао и ванилия.
Отделя се малко повече от половината смес за заливка.А към останалата и охладена,си прибавят 3 яйца и 1ч.ч. и половина пресято с 1 бакпулвер брашно.
 Сипва се в намаслена и набрашнена тава и се пече на 170гр. Изпича се бързо.Когато изстине,се реже на квадрати и се залива с отделената смес.По желание отгоре се ръси със смлени орехи,кокос и др.

                              
Виж целия пост
# 8
                                                                 Пиле с грах

Сварявам горната част на бутчетата в подсолена вода,с глава лук и зърна черен пипер.
Използвам грах в консерва на фирма Сторко,за мен е най-добрият на пазара.
В тенджера задушавам глава ситно нарязан лук,после сипвам грахта,червен пипер и месото.Заливам с бульон от пилето и варя за 10 минути на слаб огън.

                              
Виж целия пост
# 9
                                       Пълнени чушки

0,500гр. кайма запържвам с глава ситно нарязан лук,черен пипер,сол.Когато каймата се запържи добре,добавям 2ч.ч. измит ориз,запържвам и него за кратко и накрая прибавям лъжичка червен пипер и 2 домата настъргани на ренде.Махам плънката от котлона и слагам ситно нарязан магданоз.
Чушките освобождавам от семенната част и пълня със сместа.Накрая поръсвам брашно във всяка,да да се запечати.Редя ги в намазнена тава и заливам със 7 ч.ч.вряща вода.Пека на 200гр. като веднъж обръщам чушките.
Сервирам с кисело мляко.

                                     
Виж целия пост
# 10
                                                                                     Кекс с локум

2 яйца се разбиват до побеляване с чаша захар.На тънка струйка прибавяме 1 кафена ч. олио,1ч.ч. кисело мляко с разтворена в него 1ч.л. сода,ванилии и 2ч.ч. брашно,пресято.Сместа се сипва в добре намазана с масло и поръсена с брашно форма.Поръсваме с нарязан на ситно локум и счукани орехи.Печем на долен реотан на 170гр.,когато се надигне добре,включваме и отгоре.

                                            
Виж целия пост
# 11
                                                          Козунак с крем карамел
                   
На дъното на тавичка карамелизирам захар на око,без нищо друго.Когато се разтопи до златисто ,изваждам от фурната и нареждам филийки стар козунак.Изчаквам да се захване добре и изсипвам смес от 3 яйца,чаша захар и пресно мляко на око,в зависимост от големината на тавата.Трябва да покрие козунака.Пека в по-слаба фурна-до 150гр.Консумира се изстинало.

                        
Виж целия пост
# 12
                          Баница

Пакет ръчно точени кори!Правя смес от 3-4 яйца,1ч.ч. кисело мляко с малко сода,натрошено сирене.
Отделно разтопявам масло и смесвам с олио.Всяка кора напръсквам с мазнина,слагам малко плънка и завивам.Редя в намазнена тава.Накрая поръсвам с мазнина и пека на 170гр. първо на долен реотан,а към края на печенето и отгоре.По лична преценка,може да се завиват по две кори,слепени с мазнина,но това зависи от дебелината им.

          
Виж целия пост
# 13
                                                            Спагети

Сварявам в подсолена вода,задължително гръцки спагети,с български няма смисъл.Изцеждам.
Запържвам кайма,прибавям чубрица,черен и червен пипер и настъргани домати.Може малко гореща вода.Ври на тих огън до 15 мин.Може по желание с каймата да се запържат и малко ситно нарязани гъби.
Готовия сос се разпределя върху порцията спагети и се ръси настърган кашкавал.

                          
Виж целия пост
# 14
                                                       Спаначена супа

Спанакът е според големината на тенджерата,която ще пълним.Аз за голяма,слагам към 700гр.Изчиствам,измивам много добре и нарязвам на средно ситно спанака.В тенджерата загрявам мазнина и го задушавам.Когато е готов,посолявам,слагам черен и червен пипер и заливам с вряща вода.Сварява се бързо,накрая добавям фидето.Когато супата е готова правя варена застройка от 2 яйца,разбъркани с 3с.л.брашно и разредени с бульон.Кипвам сместа и я прибавям към супата.Накрая слагам бучка масло.
Може застройката да се замени с течна сметана при сервиране.

                        
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия