Ти какво сготви? Снимай, покажи! - 52-ра тема

  • 105 014
  • 740
# 30
{Тони},много са хубави "ушките"! Grinning
Аз нещо отдавна не съм ги правила.... Rolling Eyes

esy,всичко е красиво и апетитно,но царевичната салата ми харесва особено! Heart Eyes
Виж целия пост
# 31
Ау, колко вкусотии сте натворили аз докато се пипках в кухнята. Сега да се оплача, започнах да правя тортата Наполеон, ама  Cry нещо не стана както трябва. По рецепта имаше 3-4 ч.ч. брашно, но като сложих 4 - тестото все още беше течно, така че сложих още. Като взех да пека блатовете (разделих го на 17 блата, станаха едни такива тънки и като кора, доста твърдички бяха). И тъкмо като започнах да пека и малкия се събуди, един рев, много беше узплашен, никога не ми е плакал така досега (беше се стреснал на сън) и аз го взех и тестото ми се размекна и изобщо ужас. В крайна сметка реших да ги напоя с нещо блатовете (напоих ги с кафе) и тези които ми бяха останали недоопечени ги направих два пъти по - дебели и направих вместо една - две торти. Една с тънки кори и една с дебели. Само дето незнам кой ще ги яде  Rolling Eyes
Пействам рецептата, но да си кажа за мен - не съм очарована (нещо не ми съответстваше), ако някой я пробва да каже къде съм сгрешила.
НАПОЛЕОН

За блатовете:

75 гр краве масло
2/3 ч.ч. захар
2 яйца
1,5 ч.ч. пресно мляко
1/2 ч.л. бакпулвер
3-4 ч.ч. брашно

За крема:

350 мл пресно мляко
4 с.л. нишесте
2 яйца
1 кутия (300 г) сгущенка (концентрирано мляко)
1,5 ч.ч. сметана (течна)

блатове
Разбивате маслото със захарта до побеляване. Добавяте яйцата и разбивате, млякото и хубаво смесвате. Сипвате в сместа пресятото брашно с бакпулвера чаша по чаша, като хубаво размесвате до получаването на тесто (тестото не е меко, по-скоро към твърдо, без да се прекалява). Правите тестото на топка, покривате го в съд и оставяте за 15 мин.
Нагрявате фурната на 170С.
От тестото се късат малко парчета и се разточват много тънко. С помощта на чиния или дъно на форма се режат кръгове с диам.22 см., набождат се с вилица и се пекат до златисти крайчета. Получават се от 15 до 22 блата, зависи колко тънко/дебело са разточени. Обрезките след излязването на кръговете от тестото не се изхвърлят, а се изпичат така както са и се използват за поръсване.
Крем.
Първо се сварява и изстужда сгущенката. За крема се смесват яйцата с нишстето, хубаво се разбиват да няма бучици и се налива постепенно горещото мляко. Слага се на огъня и се вари, като се бърка непрекъснато, около 5-7 мин, докато се сгъсти. Оставя се да изстине. Захар не се слага, тъй като сгущенката е достатъчно сладка.  Кремът и сгущенката се разбиват хубаво. Отделно се разбива сметаната, и , като се оставят няколко лъжици за украса, се смесва внимателно с крема.
Събиране.
Всичките блатове се мажат с крем, освен най-горния. (оставя се малко крем за отстрани и отгоре). Върху него се слага чиния и тортата се оставя в хладилник за няколко часа за да поемат блатовете крема. След това се намазва отсрани и отгоре, ръси се с натрошените изрезки, пак се оставя в хладилника да се охлади и се поднася.

Авторката пише, че в блатовете е заменила маслото с течна сметана.
ТУК обсъждахме как се вари сгущенката.

Виж целия пост
# 32
Мале извинявам се, такъв ферман стана, че чак забравих да публикувам тортите





Иначе да кажа, блатовете са вкусни, един разчупих и го опитах. Като разрежа тортите ще кажа дали са вкусни  Peace
Лабрекс, благодаря много за превода   bouquet
Виж целия пост
# 33
tracy_t , не е трябвало да напояваш блатовете. те стават твърди, но от крема и стоенето в хладилника омекват. Просто ти трябва малко време за тая торта, имам предвид не само правенето, но и чакането, докато тя стои в хладилника. А за брашното не се чуди - брашната са различни, яйцата също и т.н., и не винаги посочените количества са точни. Аз ги приемам за ориентировъчни. Иначе съвсем добре си изглеждат тортичките. А и сигурно са вкусни.  bouquet
Виж целия пост
# 34
tracy_t,не ти е било ден за правене на торта!Случва се! spoko
Но почти съм сигурна,че няма много да се разочароваш от резултата. Wink
Лабрекс е права,такава торта винаги трябва да престои известно време преди консумацията.Когато правя Наполеон за гости,го правя  2 дена преди,да стяга в хладилника поне 2 нощи.
 И за брашното е вярно,че е много ориентировъчно.Докато успокояваше детето,трябваше да сложиш тестото в хладилника,после щеше да ти е по-лесно да работиш с него. Simple Smile
  Ако няма кой да яде тортите,свиркай!Ще долетим! afwitch
Виж целия пост
# 35
колко е вкусно и красиво в новата тема    Hug

за вечеря приготвих “винен кебап“ . това ястие не го бях яла от години, но в миналата тема мамето ме подсети за него. аз лично го приготвям за първи път, не съм чела рецепти и дори незнам дали може да се нарече така , но все пак за мен е “винен кебап“ в мой стил  Joy

Виж целия пост
# 36
Лабрекс, Селма, мерси за съветите. Аз не знаех, че блатовете стават твърди, реших че аз нещо съм оплескала пейзажа  Mr. Green Ама на вкус са си добри. Утре ще разрежа едната и ще кажа резултата. Иначе за вечеря ... днеска няма да вечерям, от толкова крем дето облизвах май нямам място за друго  Joy а и от вкусотиите тук съвсем се заситих  Mr. Green
Лека нощ на всички
Виж целия пост
# 37
днеска няма да вечерям, от толкова крем дето облизвах май нямам място за друго  Joy
     hahaha hahaha hahaha Joy
Виж целия пост
# 38
О, имаме си нова тема, да е честита на всички и да я напълним както винаги с вкусотийки  smile3521 smile3508

От мен пържолки със сос тартар и гарнитура от пържен качамак и доматки


и парче от вчерашната бисквитена торта, вече свърши



Разрез от покрива няма, защото го носих на гости и не вървеше да се гъзурча с фотоапарата пред хората.....те не че не си ме знаят де Laughing
Виж целия пост
# 39
Четита нова, вкусна темичка!  bouquet
Още от началото и е пълно с неустоими кулинарни изкушения. Heart Eyes
При нас вечерята беше в ориенталски стил:
Зайче по берберски



Печен лук по марокански-Mezgaldi

Виж целия пост
# 40
Хайде и аз във вкусната тема с една Супа рошковци

Виж целия пост
# 41
Хоп троп и аз да се запиша,барабар Петко с профитата Hug
 вечерята в къщи тази вечер
пълнени чушки
тиквеник
и остатъка от тиквата след направата на тиквеника с малко круши и ябълки Heart Eyes
Имам едно въпросче,всъщност са 2 въпросчета,оставих малко тиква за утре и ми се иска да я направя на малката,може ли някой да ми даде идея как да я приготвя,аз се сещам само за варена и другото въпросче ми е от къде да си купя хубава форма за мъфинки?Аз и в миналата тема питах,но никой не ми отговори Sadи за това пак си питам и ако може съвет каква да бъде,и ако и магазин ми посочите цена няма да имате Hugв софия.Благодаря на който реши да ми помогне  bouquet
Виж целия пост
# 42
Пепика ,благодаря за новата тема  Hug
svetlane,много вкусен изглежда виненият кебап.
А с торта "Наполеон" искам и мен да почерпите yes
От мен с последните неща,които правих.

Ориз със зеленчуци и яйце:


Гъбена супа по рецепта на Esy



и малки кексчета



Лека вечер на всички.

 
Виж целия пост
# 43
Ей, не мога да ви настигна с четенето  Laughing


Тиквен пай - докато още ги има тиквите  Grinning


За бисквитеното тесто (тавичка 23см диаметър):
- 225г брашно
- 170г масло
- 1 жълтък (може и цяло яйце)
- 1-2 сл леденостудена вода

- по желание: 1-2 сл смляни ядки (аз сложих лешници и пекан)
- ако искате по-сладко, добавяте и 1 чл захар

Брашното и маслото се смесват да стане на трохи, добавя се яйцето и водата, замесва се на топка - но не трябва да се меси  много. Оставя се в хладилник за 1час. Вади се и се разточва, кората трябва да е към 5мм дебела, и да покрие цялата тава, включително стените (отвътре). Връща се пак в хладилника за 20мин - през това време се прави плънката.

За плънката:
- 450г тиквено пюре -> сварена на пара или печена, и намачкана на пюре тиква, добре отцедена (аз сварих около килограм сурова тиква, от което излязоха две чаши пюре, което и ползвах. Но зависи от тиквата, от печената тиква ще стане по-сухо пюре, което май е по-добро.)
- 110г (може до 225г, за да е по-сладко) кафява захар (може и бяла)
- 2-3 яйца (или 2 яйца и 1 жълтък)
- 50г масло
- 125г мляко
(ако имате гъста сметана, може да ползвате от нея 200-350г вместо масло и мляко. Аз ползвам т.н. "двойна сметана", която е с около 48% масленост. Ако сложите по-малко сметана, ще се получи по-интензивен вкус на тиква. Повече сметана придава вкус на десертен крем.).
- По желание: 60мл кленов сироп, някой може да пробва и с мед
- 1 чл канела
- 1\2 чл индийско орехче (аз сложих по-малко)
- 1\2 чл джинджифил (да се внимава, защото придава много наситен вкус, който може да не хареса на всички - аз го пропускам!)
- щипка млян карамфил (ако имате, и също ако ви се нрави на вкус, доста е натрапчив)
- щипка сол

Съставките за плънката се миксират добре. По желание може да разделите яйцата на белтъци и жълтъци, като първо добавите жълтъците, а белтъците разбиете на сняг и тогава добавяте към сместа - става по-пухкаво.

Тавичката с бисквитената кора се вади от хладилника и се пълни с тиквената плънка (до горе).
По желание отгоре върху плънката може да се наръси кленов сироп (или мед) и да се поръсят млени или натрошени ядки (аз харесвам пекан, може лешници, орехи и каквото ви се харесва).
Ако искате натиснете поръсените ядки да попият леко в сместа.

Пече се на 180С около 45-50мин (средата ще бухне около 5мм, може да пробвате и с клечка - ще излезе без да има полепнало по нея).

Оставя се да изстине (до "топъл" или "стайна температура") преди да се нареже и сервира, за да се стегне. Още по-вкусен ще е на следващия ден.
Може да се гарнира със бита или заквасена сметана, или с ванилов сладолед.



Виж целия пост
# 44
Някъде през януари правих този сладкиш за "Sassi", no бях забравила как се казва и поради това не можах да намеря рецептата сред много, които съм копирала. Но днес разглеждайки страницата с торта Наполеон видях от къде съм взела рецептата и как се казва сладкиша. Много вкусен беше.

Calvados Points

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия