Да готвим с удоволствие

  • 31 478
  • 51
Пълнени тиквички

За 4 порции тиквички (4 тиквички):
Тиквичките се обелват, разрязват се на две по дължина и се варят леко до омекване, да не се сварят напълно, само леко да се размекнат. Изваждат се от водата и се издълбава вътрешността с лъжица. В купа се разбират две яйца, слага се около 200 гр. натрошено сирене, настъргва се на дребно кашкавал и се нарязва копър. Към сместта се добавя издълбаната вътрешност на тиквичките, нарязана на дребно. Всичко се обърква добре, осолява се на вкус и се пълнят тиквичките. Пекат се около 15 минути на силна фурна до запичане на плънката.

Добър апетит, дано ви харесат


Виж целия пост
# 1
Кралски скариди с чесън

Измиват се скаридите, леко се сваряват, колкото да се бланшират. Нарязват се две скилитки чесън и дръжки от магданоз и се пържат заедно със скаридите в не много мазнина на тефлонов тиган.

Виж целия пост
# 2
Солени охлювчета

1 кофичка кис. мляко
250 гр. разтопено масло
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер
150 -200 гр кашкавал
150 гр. натрошено сирене
600 - 700 гр брашно (колкото поеме) за меко тесто

Замесва се меко тесто от продуктите. Какшавала се настъргва и се замесва в тестото, сиренето се надробява и също се замесва в тестото. Оставя се малко да си почине, 10-15 минути. Разточва се на кора, около половин сантиметър, навива се на руло и се нарязва малко по диагонално, така че в единия край да са по-тънки а в другия по-дебели. Редят се в тава, подмазана, отгоре се намазват с яйце и се поръсват с мак или сусам. Пекат се на загрята фурна, 10 мин. на 220 градуса, слле това още десетина на 170 до порозовяване. Да ви е сладко, стават много сполучливи.



Виж целия пост
# 3
Печени донъти

1 яйце
80 гр. разтопено масло
1 ч.ч. кис. мляко
1 ванилия
1/2 ч.ч. захар
2 ч.ч. брашно (непълни)
1 ч.л. сода
1 ч.л. бакпулвер

Разбива се яйцето с маслото за около 2-3 минути. Добавя се кис. мляко, след това захарта и след това брашното, предварително смесено със содата и бакпулвера, като не преставаме да бъркаме и всички продукти слагаме постепенно (да не изсипем наведнъж съставките). След като се получи хомогенна смес, изсипваме в торба с дупчица или шприц и се пълнят формичките (предварително намазнени със студено масло). Формичките се пълнят най-много до половината (защото бухва тестото много и ако се препълнят се закрива дупката). Пекат се на 200 градуса за около 10-12 минути. Излязоха ми този път 24 донъти и всички станаха с дупка (предния път бях сипала повече смес във формичките и малко някои се бяха позатворили).
Да ви е сладко  newsm51

Виж целия пост
# 4
Шоколадови мечета


100 гр разтопен шоколад
1 ч.ч захар
200 гр. масло
1 ванилия
4 яйца
2ч.ч. брашно
1 ч.ч. кис. мляко
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сода

Шоколада, маслото и захарта се разтапят и се оставя леко да поизстине, добавят се две яйца, добре разбити и ванилията. В друга купа се смесват брашното, бакпулвера и содата, добавя се кис. мляко и другите две яйца, разбърква се добре и се добавя шоколадовата смес. Доразбърква се добре и се изсипва във формичките. Ставам много крехки и пухкави  Love
Дано ви харесат

Виж целия пост
# 5
Дански триъгълничета

Тестото:
65 гр. масло
65 гр. пудра захар
1 ванилия
1 яйце
150 гр. брашно

Пълнеж:
50-60 гр. сладко от праскови или кайсии
125 гр. масло
75 гр. захар
1 ванилия
50 гр. едро смлени орехи
50 гр. едро смлени лешници
100 гр. едро смлени бадеми

Приготовление:
Всички продукти за тестото се смесват добре,тестото се слага се в хартия за печене и се оставя в хладилника за 30 мин.
В тавичка слагаме хартия за печене и изсипваме тестото като разстиламе по цялата повърхност. Намазваме със сладкото.
Маслото разтапяме на котлона, добавяме захарта и ванилията. Добавяме 4 с.л. вода и оставяме да заври. Добавяме ядките, объркваме и изсипваме консистенцията върху блата.
Печем 20 минути на предварително загрята на 180 градса фурна.
След като извадиме, нарязваме на триъгълничета докато е още топло (но не вряло). След това може да се потопят в шоколадова глазура по желание

Да ви е сладко



Виж целия пост
# 6
Боровинков пай

За тестото:
1 1/2 ч.чаша брашно
1 ч.ч. разтопено масло
1/3 ч.ч. студена вода

Пълнежа:
3 ч.ч. боровинки
7 с.л. царевично брашно
3 с.л. вода
2 с.л. лимонов сок
1 ч.л. канела
2/3 ч.ч. захар

За топинга:
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. брашно
1/4 ч.ч. меко масло (неразтопено)

За крема към пая:
1 литър прясно мляко
4 яйца
5 с.л. захар
1 пак. ванилия
1 с.л. брашно

Размесва се брашното с маслото. Полива се с водата и се меси тесто. Равномерно се разточва с дебелина 40 мм и се слага на дъното на тавичка и по стените.

Измиват се боровинките. Смесват се сухите продукти (захар, брашно и канела). Прибавя се лим. сок и водата и се разбърква. Това се добавя към боровинките и се разбърква отново. Получената смес се изсипва в тестото.

Размесва се бравното, маслото и захарта (да стане на трохи) и се поръсва върху пая. Пече се на 190 градуса около час.

За крема: Млякото се загрява, снема се от котлона малко преди да заври. Прибавя се ванилията. Разбиват се яйцата, брашното и захарта до получаване на еднородна смес. В голяма тенджера се завира вода. На водна баня се смесват млякото и получената яйчна смес и се бърка до сгъстяване.

Виж целия пост
# 7
Мидички със сирене

1 кофичка кис. мляко
250 гр. разтопено масло
1 ч.л. сол
1 пак. бакпулвер
150 -200 гр кашкавал
600 - 700 гр брашно (колкото поеме) за меко тесто
сирене + яйце за плънката
Замесва се меко тесто от продуктите. Какшавала се настъргва и се замесва в тестото. оставя се малко да си почине, 10-15 минути. През това време се пригитвя плънката от разбито яйце със намачкано сирене. Рвжат се кръгчета, слага се малко от плънката и се затварят (прегъват се на две). Редят се в тава, подмазана, отгоре се намазват с яйце и се поръсват с мак или сусам. Пекат се на загрята фурна, 10 мин. на 220 градуса, слле това още десетина на 170 до порозовяване. Да ви е сладко, стават много сполучливи.

Виж целия пост
# 8
Гевречета

100 мл. топла вода
150 мл. топло прясномляко
25 гр. жива мая
1 ч.л. сол
200 гр. захар
70 мл. олио
600 - 700 гр. брашно (за меко еластично тесто)

За намазване:
2 с.л. мед азтворен в 1 с.л. вода
сусам

Маята се разтваря във водата, заедно със солта и 1 л. захар. В прясното мляко се разтваря захарта. В брашното се прави кладенче и се изсипва млякото , олиото и разтворената мая. Омесва се еластично тесто и се оставя около час  на топло да втаса (аз ги сложих да втасват във фурната, на 50 градуса пусната, втасаха много добре, на стайна температура нещо много бавно втасват). Разделя се на 10 - 12 топчета (зависи колко големи искаш гевреците). С намазани в олио ръце се "точат" - издължават се, оформят се като пръчки (около 30 - 40 см). Двата края се съединяват и се дооформя да не си личи съединението. Нареждат се в подмазана тава и се оставят да втасат (да увеличат двойно обема си). намазват се с меда и се поръсват със сусам. Пекат се на 220 градуса до порозовяване.



Виж целия пост
# 9
Медено пиле

1 пиле (или 4 копанчета, 4 плешли, 4 крилца)
4 голееееми глави лук (или 8 малки)
джинджифил
червен пипер
черен пишер
мед

Трябват пилешки крилца и бутчета (аз слагам крилцата, бутчетата и плешките от две пилета, но съм слагала и бяло месо). Идеята е да има кожичка за да се зачерви и препече. Та:
Взимаме пилето, отрязваме крилцата, копанчетата, плешките и ако слагаме и пържолките се нарязват по-малки (примерно на две се разрязва едната пилешка гърда). Нарязва се лука на полумесеци, да полрие около два пръста тавата, осолява хубаво. Нареждат се отгоре парчетата пиле, поръсва се с джинджифил (повечко се слага) малко червен пипер и малко сол. След това обилно се залива с мед. Добавя се вода, колкото да покрие лука, без да покрива месото, но да не е малко за да има и за медено сосче.
Пече се покрито с фолио, като малко преди да е готово пилето се маха фолиото, добавя се още малко мед и се пече открито, за да хване пилето коричка. Аз лично обръщам пиленцето и от двете страни да се опече (като махна фолиото), става разкошно.

Виж целия пост
# 10
Моите спагети Карбонара

1/2 пакет спагети
2 глави лук (не много големи)
300 гр. бекон
200 гр. гъби
маслини
2 сварени яйца
50 гр. топено сирене
1 сметана (250 гр.)
кашкавал

Сваряват се спагетите.
В тефлонов тиган се запържва лука до златисто, добавя се бекона и се оставя да омекне и да си пусне мазнината. Гъбите се сваряват отделно. Нарязват се на дребно и се добавят в тигана, оствя се още няколко минути да се пържи. През това време се нарязват маслините и сварените яйца. Добавят се към бекона и се разбърква. Добавя се топеното сирене. Накрая се добавя сметаната, намалява се котлона и се оставя още 5 мин. да се сгъсти.
Сипват се спагети, добавя се от соса и се настъргва кашкавал. Вкуснооооо!

Виж целия пост
# 11
Пилешки руладини

4 пилешки пържоли
4 кисели краставички
2 сварени яйца
4 парчета салам
кашкавал

2 големи глави лук
200 гр. гъби

За маринатата:
горчица
прясно мляко
сол
чубрица
соев сос

Пилешките пържолки се начукват да станат тънички, осоляват се, слага се малко чубрица, соев сос и гирчица и се заливат с прясно мляко да се покрият. Оставят се за няколко часа да се мариноват. След като са мариновани са готови за печена. Взима се всяка пържола поотделно, разстила се, върху нея се слага парче салам, парче кашкавал, филийка варено яйце и няколко лентички кис. краставичка. Завива се пържолката на рулце и се забучва с клечка за зъби. В тавичка се нарязва на колекца лука и на филийки гъбите, нареждат се на дъното и върху тях се нареждат руладините, Пекат се в тава, покрита с фолио. В тавичката се налива маринатата от пържолите. Малко преди да е добре опечено месото се разрежда малко майонеза с вода, глага се по една лъжица върху всяка руладинка и се настъргва малко кашкавал.Пече се още десетина минути до зачервяване.
Сервира се с печени картофки и френски дресинг, може и кетчуп.
Да ви е сладко



Виж целия пост
# 12
Пиле с пармезан

Продукти:

3 броя пилешко филе
зехтин
пряснп мляко
соев сос
40 г настърган Пармезан
100 г галета
4 с л зехтин
4 с л краве масло
250 г Моцарела
сол смлян черен пипер

ДОМАТЕН СОС

400 г нарязани консервирани домати
3 с л зехтин
шепа пресен босилек
2 скилидки чесън
2 с л захар

Начи на приготвяне:
Доматения сос се приготвя по следния начин:
В малка тенджера се поставят доматите, зехтинът, пресованият чесън, накълцаният босилек и захарта. Довежда се до кипване и се похлупва. Огънят се намалява и сосът се оставя да къкри 30 минути.

Пилето се осолява добре, добавя се малко соев сос и зехтин и се  маринова с прясното мляко за няколко часа (аз го оставих една нощ да се маринова).
Фурната предварително се загрява на 200 С. След като е мариновано пилето, филенцата се овалват в галета. В тиган с дебело дъно се разтопява на среден огън кравето масло и се прибавя зехтинът. Всяко филе се запържва от двете страни до златиста коричка. Прехвърлят се върху кухненското руло, за да се отцедят от излишната мазнина. Половин чаша от доматения сос се излива в огнеупорна тава. Отгоре се нареждат запържените пилешки филета. Заливат се с останалия доматен сос. Поръсват се с настъргания Пармезан и се нарежда Моцарелата на филийки. Пече се около 10-15 минути.



Дано да ви хареса, става много крехко и сочно.
Виж целия пост
# 13
Тriple berry cheesecake (Чийзкейк с ягоди, малини и къпини)

За блата:
240 гр. обикновени бисквити (2 ч.ч.)
1/4 ч.ч. захар
1/2 ч.ч. несолено масло, разтопено, охладено

За пълнежа:
500 гр. крем сирене
1 ч.ч. захар
1 с.л. лимонов сок
1 ч.л. течна ванилия
4 яйца (на стайна температура)

За глазура:
1 желатин
3 с.л. захар
1 ч.ч. ягоди, нарязани
1 ч.ч. малини
1 ч.ч. къпини (може и по-малко)

Загрейте фурната на 200 градуса.
Натрошете много на дребно бисквитите, може със миксер, прибавете разтопеното, вече леко охладено масло и захарта и разбъркайте добре, докато започне да лепне. Разстелете на дъното на тавичка с диаметър 22 см и пресирайте добре. Печете 10 минути и оставете да се охлади.

За пълнежа: в купа разбъркайте с помощта на миксер сиренето крема със захарта, лимоновия сок и ванилията, бъркайте докато се получи хомогенна смес. Прибавяйте едно по едно яйцата като след всяко разбивате добре сместа. Изсипете получената смес въхру вече изстиналата основа. Печете на средна фурна докато крайщата се запекат, а средата остане леко мека и се тресе при разклащане на тавичката (около 1 час).

За глазурата. Разтворете желето със захарта в 1/2 л. вода (или колкото е написано на пакетчето желе). След като е готово, прибавете плодовете и оставете в хладилника за около 10 минути да се охлади, но да не се желира. Малко преди да е желирано излейте върху вече охладения кейк и отново оставете в хладилника за поне 3 часа да се желира добре.

Сервирайте на не много гладни хора, за да не го изядат всичкия. Кейка е за подслаждане, не за наяждане  Mr. Green Да ви е сладко




Виж целия пост
# 14
Ванилково-орехови рохлички

Орехово тесто:
400 гр. брашно
150 гр. орехи
50 гр. пудра захар
2 пак. ванилия
280 гр. меко масло
щипка сол
пудра захар и ванилия за овалване

Смесете брашното, пудрата захар и орехите. Прибавете нарязаното на кубчета меко масло, щипка сол и замесете твърдо тесто. Завийте тестото във фолио и сложете в хладилника.
Загрейте фурната на 160 градуса. В дълбок съд смесете пудрата захар и ванилията. отрежете парче от тестото, останалото върнете в хладилника. Разточете тестото на 1.5 см и с формичка изрязвайте рохличетата. Нареждайте в тава с хартия за печене. Така постъпете и с останалото тесто. Печете около 15 минути. Още топлите рохлички овалваме в захарта.
Това е традиционна чешка коледна рецепта , много лесна и вкусна  Hug

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия