Маслини в саламура.Как ?

  • 26 074
  • 22
Моля,ако някой знае как се приготвят мариновани маслини да сподели.Имам около 5 килограма маслини ,за които знам само ,че трябва да се държат 6 дни във вода,сменяйки я всеки ден...и толкова .

Благодаря предварително 
Виж целия пост
# 1
Работех в голяма верига хранителни магазини.
Саламурата правехме с вода и олио.
Виж целия пост
# 2
Здравей.
Аз ти препоръчвам да ги държиш в зехтин.Можеш също да сложиш и подправки/напр. дафинови листа, и малко риган/.Затваряш ги в някаква кутия и ги съхраняваш в хладилника/издържат дълго време/.
Ако имаш някакви въпроси питай.Може и на лични.Ако зная ще отговарям.
Виж целия пост
# 3
трябва да им сменяш водата малко повече,около 2 седмици ,всеки ден.на хладно място за предпочитане иначе омекват,независимо че са във водата,ако искаш да им се махне горчилката по бързо се надупчват с вилица на няколко места.след това пробваш дали горчат много,ако искаш пробвай по малко от някоя за да видиш колко горчат сега,би трябвало да не се кусват от горчивина.след това правиш саламура с лимонтозо,едра сол,нарязан лимон,копър.определя се около 100гр сол на литър и пакетче  лимонтузо,но ако искаш по кисели сложи малко повече..само да кажа че така правя зелените маслини,и за черните не съм много сигурна дали ще станат. надявам се да се получат. Peaceда май забравих за мазнина,но не са ми казвали и не съм слагала.
Виж целия пост
# 4
4увала съм, 4е по 40 дена се изкисват във вода, която се сменя всеки ден. За марината не зная то4ните пропорции, но съставките са сол, зехтин, оцет, 4есън и лимонови пар4енца.
Виж целия пост
# 5
Я  кажи  маслините зелени ли са или черни 
още  докато са  свежи  ги  набраздяваш с върха на ножчето вертикално по няколко  браздички  3 или 4

аз моите ги  правих в вторник в събота смених водата  и сега  във втърник пак значи през 3 дни   се сменя  ако ти е интересно ще продълж а   да докладвам  Hug







Виж целия пост
# 6
Svear , естествено,че ми е интересно .Ама 5 кг маслини да ги набраздявам,шЪ мЪ извиняваш  Mr. Green

Мен ме интересуват точни пропорции на саламурата  newsm78

Стамимар ,четох някъде за няколко метода за обезгорчаване .Първият е да се сменя водата 40 дена,всеки ден.Вторият е да се сменя само 7 дни .Да се направи саламура и след 1 месец да се смени саламурата.Третият е да се сложат в разтвор със сода каустик,който не ми се струва много удачен
Четох някъде и за варена саламура.
Абе в чуденката съм,затова направих и тема .Искам да чета за изпитани рецепти ,долу-горе и аз знам как става,но искам малко повечко подробности ,така че каквото знаете-казвайте ,ще ми е от полза,пък аз засега ще си им сменям водичката  Joy

Благодаря на всички още веднъж  Hug


П.С Маслините ми са черни
Виж целия пост
# 7
KASIER при нас в Гърция маслините ги киснеме в Морска вода /стига да е достатъчно чиста/ за около 20-25 дни БЕЗ ДУПЧЕНЕ И НАБРАЗДЯВАНЕ. Нали не си мислиш че 50-100 кг се дупчат. Толкова приготвят тука семействата дето имат маслинени дървета. След като се махне горчилката се разтваря морска сол в вода - да е много солена и се заливат в шише пластмасово. Стягаш с капачката и забравяш. Когато ти се доядят маслинки, отваряш, измиваш и тогава слагаш олио или зехтин, друга подправка - копър, лук е по-желание. Като престои една нощ можеш да ядеш.
/// В началното киснене ако не работиш с морска вода слагаи по-малко сол ///
Така се приготвят по принцип зелените маслини, но и черните. САМО че те не се киснат толкова много - при тях горчивината излиза по-бързо
Виж целия пост
# 8
Касиер     и  аз съм нов а  в    това дело  за първи път ще  го пробвам но  следвам съветите на мъжа ми   Mr. Green  така че той каза  да се сменя водата през  3 дни  докато се им излезе горчилката   после идва ред на саламурата  Embarassed

ами аз имам  10 кг   ама мъжа ми  се удиви че се справям и  май ще ми  донесе още   #Crazy

и да сложиш  ръкавици че  ръцете почерняват

ще пиша пак   bouquet

ако  има някоъ  марокански  магазин до вас  нали в италия си  питай  как да ги набраздяваш  бързо е и лесно   bouquet
Виж целия пост
# 9
Аз правя саламура от вода малко олио, ако са безсолни малко сол нарязан лимон( за по голямо количество 2-3 лимона) и нарязан на шайби кромид лук .
Виж целия пост
# 10
НЕ СТАВА ДУМА ЗА САЛАМУРА НА ВЕЧЕ ФЕРМЕНТИРАЛИ МАСЛИНИ ,БЕ ХОРА ,НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ. ЖЕНАТА ПИТА ЗА САЛАМУРА ЗА ,КАК ДА КАЖА, ОЩЕ СУРОВИ МАСЛИНИ,КОИТО ОЩЕ ГОРЧАТ И НЕ СА ГОДНИ ЗА ЯДЕНЕ. БОЖЕ,БОЖЕ.какво олио ,какви лимони и вода.
Виж целия пост
# 11
Друг на4ин да не си играеШ да ги цепиШ 5 кг е, да се удрят с дъска, ката маслината се отваря леко. Цепенето помага по_лесното обезгор4аване,  Laughing ако може дата да се каже. А това за каустика... дали правилно си про4ела продукта? Тя разлага, какво Ще остане от маслината?

Заинтригува ме и реШих да попро4ета в някой испански форум. Та в един пиШе, 4е много зависи какви са маслините _ зелени или 4ерни (зрели). Ако са зелени ги "набиваШ" по горния метод с дъска или камък, изкисваШ 8_10 дена и правиШ саламура с 10% разтвор със МОРСКА сол. Може и да не ги цепиШ, пак ги киснеШ 8_10 дни, но после стоят в саламурата (пак 10%ов солен разтвор) 3_4 месеца, т.е. за другата година. 4ерните не ги бие, пак изкисва 8_10 дена като се сменя водата само 1_2 пъти за тези дни. После се покриват със сол и се оставят 1 седмица. След тази седмица ги вадиШ, слагаШ ги в 10% разтвор със сол, подправки и до края на месеца можеШ да ги консумираШ.

Много важно _ водата да няма хлор, да е от извор или дъждовна и солта да не е йодирана, а едра морска сол. Ина4е ти се скапват.
ето ти оригинала

Цитат
Primero, verdes chafadas.
De primero se cojen las olivas y se chafan, con una maza, una piedra, con cualquier cosa que no sea muy contundente, no se tiene que chafar el hueso, cuando estan chafadas se ponene en agua clara y se les cambia el agua cada dia durante 8-10 dias despues se pone agua con sal a la proporcion de 10% de sal, unas ramas de ajedrea y al cabo de 8-10 dias mas a comer olivas chafadas, de esta manera no es conveniente poner muchas, pues a los dos meses ya se empiezan a poner blandas y hay que tirarlas, el aliño, yo solo les ponga acedrea de monte, pero se le puede poner cuatrocientas mil maneras de aliñarlas, picantas, hinojo,ajos y un largo etc.......

Verdes enteras.
Durante los 8-10 dias primeros es conveniente cambiarles al agua a diario, despues se ponen en agua con sal al 10% unas ramas de ajedrea de monte y se dejan, tardan entre 3-4 meses en estar a punto de comerlas y despues duran todo el año, yo casi siempre las pongo de un año para otro, ahora estoy comiendo todavia las del 2003, las del 2004 solo he comido unas pocas para provarlas.

Las negras.
Igualmente poner en agua clara durante 8-10 dias, solo es necesario cambiarles el agua una o dos veces, al cabo de estos dias sacarlas del agua, lavarlas bien a golpe de manguera y dejarlas tendidas al sol una semana, despues bolverlas a poner en agua con sal, 10% de sal unas ramas de tomillo y si es posible unos brotes de algarrobo borde, este las aguanta que se mantengan duras, añ cabo de un mes ya puedes comerr olivas negras.
Si en la zona no hay mucho sol y la temperatura ambiente no es seca, aliñarlas seguidamente despues de lavarlas, pues al dejarlas tendidas si no tienen ambiente seco, podrian llegar a podrirse y por lo cual a tirarlas.

Muy IMPORTANTE no poner sal yodada poner sal de grano grueso y el agua que no lleve cloro, o sea agua de algun manantial ó de lluvia, el yodo y el cloro erstropean las olivas.
Bueno amigos esta es la manera que me enseñaron mis padres y la que estoy llevando a la practica hace muchos años.
Saludos cordiales para todos. Peret.
Дано съм помогнала  Peace
Виж целия пост
# 12
Друг на4ин да не си играеШ да ги цепиШ 5 кг е, да се удрят с дъска, ката маслината се отваря леко. Цепенето помага по_лесното обезгор4аване,  Laughing ако може дата да се каже. А това за каустика... дали правилно си про4ела продукта? Тя разлага, какво Ще остане от маслината?

да ,точно сода каустик пишеше  Rolling Eyes,и на мен ми се стори странно ,но тя беше в някакъв минимален процент,даже не се напънах да запомня,защото това за мен си е риск .

Много сте готини всички със съветите си.Давайте,казвайте кой каквото знае,имам още доста вода да сменям докато стигна до въпросната саламура  Joy Joy Joy
Виж целия пост
# 13
zdraveite i az da se vpisha nie v kipar slagame maslinite po sledniq nachin
ako sa zeleni obezatelno gi nachukvame ili cepim sled tova gi slagame za 10 dni v voda kato smenqme vodata vseki den sled tova pravim salamura s voda i sol kato az lichno nqmam opredelena doza za salamurata no shte ti kaja az kak q pravq na oko precenqvam kolko voda mi e nujno da gi zaleq i puskam vatre edno surovo qice i pochvam da sipvam sol kato ispluva qiceto otgore spiram sas solta i barkam dokato se rastopi sled tova zalivam maslinite sled okolo mesec sa gotovi za qdene i moje da si gi prigotvash kakto iskash nie tuk im slagame limon ,zehtin,chesan i holiandar.a sega i za chernite tqh nito gi dubchim nito cepim te ne se kisnat v voda a na edna shepa maslini slagame tri shepi sol moje i morska zatvaram gi i vseki den gi obrashtam sled okolo mesec dva sa gotovi ako sa ti soleni moje predi tova da gi obesolish malko s voda nie tuk taka gi pravim az rabota kato gotvachka i dosega ne sam imala problemi s taka prigotveni maslini dano sam ti pomognala
Виж целия пост
# 14
Зигс     ,  Гери 
благодаря  интересна информация 

питах мъжа ми  как се  приготвят   черните  каза ми че  майка му навремето  и е  притискала  с нещо  тежко  след това  ги  разбърква и  пак притиска  докато станат  готови

а  моите са  зелени  и  шарени   Laughing

пробвах ги  още  са   горчиви    ще ги затворя за още 3 дни  да сменя водата   в  бял  бидон   

Гери  едно  голямо    bouquet за теб    беше ми надеждата като те  четях но  за съжаление не успях да те последвам    Hug

Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия