Откъде си намирате кисело мляко, ама по- като "нашенското"? (САЩ)

  • 20 628
  • 216
# 30
А пък Данон е най-нишестеното и изкуствено от всичките  Peace
Виж целия пост
# 31
Аз не казвам, че е най-хубаво, а че е "най-постоянно". Поне като вземеш, знаеш, какво ще е. Имат стандарти и ги спазват, другите са много зле.
Виж целия пост
# 32
Само да ви кажа, че в Бг киселите млека, не са това, което бяха. Много е зле работата, в продължение на 2 години опитвах най-различни и повеето са много лоши - редки, течни, не-кисели, нишестени, и както се оказа наскоро - пълни с палмова мазнина.

Страната на киселото мляко...  smile3518
Виж целия пост
# 33
Чудна тема, довечера с мъжо отиваме до Трейдър Джо за кисело мляко - много благодаря на споделилите! Ходили сме там много пъти,  но не съм обърнала внимание на това кисело мляко, дано го има Praynig
Виж целия пост
# 34
Искам да споделя че наскоро намерих страхотен айрян!



Открих го в един арменски магазин за хранителни стоки. На същата марка имат и кисело мляко, но то не ми харесва - много е "гумено"  Crazy Обаче айрянът им е жесток!!! Горещо препоръчвам.
Виж целия пост
# 35
Да е жива и здрава една бабка, която донесла кисело мляко от БГ-то и сега благодарение на нея се предава подкваса от една на друга домакиня тук.

Аз си подквасвам и става много хубаво, ядем до насита като използвам различно по масленост прясно мляко. Българиян бактерикус си върши работата независимо от това, че прясното мляко е различно тук.

Иначе по арменските и ориенталски магазини има по-близко по вкус до нашето. Heart Eyes
Виж целия пост
# 36
"Европейското мляко" на Трейдърс Джо не ми хареса никак. Тотално разочарована съм. Или поне от това, което аз купих. Консистенцията му е като малко по-гъст айрян.  Tired Същата боза е и на Стонифиелд Фармс.
Една голяма част от млеката в Хол Фуудс са с пектин или други красоти. Има 2 вида гръцки (не се сещам за марките в момента), които са чисти, вкусни и доста скъпи.
Не съм пробвала само препоръките на Хиър и Титина, защото не ги намирам в магазините, пък уж са от нашенска околия.  newsm78
Виж целия пост
# 37
Искам да споделя че наскоро намерих страхотен айрян!
...
Открих го в един арменски магазин за хранителни стоки. На същата марка имат и кисело мляко, но то не ми харесва - много е "гумено"  Crazy Обаче айрянът им е жесток!!! Горещо препоръчвам.

Само малко с цените на айряните са се объркали, нали?  Laughing
Виж целия пост
# 38
Да споделя моя първи опит за подквасване на прясно мляко. (Само да уточня , че кулинарството не е от силните ми страни).

Та купих 4л прясно мляко, с масленост 2%, подквасих го по всички правила и се получи 5 кофички кисело мляко с не особенна гъстота.  И т.к. е естественно подквасено, без консерванти реших, че не можем бързо да го изядем и  преминах на план Б. Изтичах до доларстора и изнамерих тензух. Изцедих моето творчество и спретнах една голяма купа катък.
Виж целия пост
# 39
Бубке, не помня каква му беше цената... така му се зарадвах, че друго не запомних  Embarassed Пък и като ги гледам сега шишетата в хладилника, нямат лепенки. Не очаквам да е евтин, все пак "екзотичен продукт" се брои  Tired

Titina, и на мен трудно ми се сгъстява. Мисля че това е защото млякото тук е хомогенизирано. Също така в купешките кисели млека (ако такива използваш за закваска) живите бактерии са по-малко, особено ако млякото наближава срока на годност, така че трябва по много закваска да се слага. На мен ми се сгъстява най-добре когато първо изваря прясното мляко (2% или пълномаслено), сложа много закваска, квася го на 120 F за около 6 часа, и после го оставя в хладилника да пренощува. Последната стъпка особено помага за сгъстяването. Но ако не стане, и с тензух може  Grinning
Виж целия пост
# 40
Аз го правя по следния начин: сварявам млякото. Охлаждам до температура поносима за ръката. Във всяка кофичка слагам по една лъжица ( с връх) кисело мляко. Разбивам с прясното мляко и оставям да се закваси ( увивам всичко с едно одеало). На сутринта млякоте е готово. Казаха ми, че проблема е че млякото , което съм използвала е 2%. Сега ще пробвам с по-висок процент, пък да видим какво ще се получи.
Виж целия пост
# 41
Аз го правя по следния начин: сварявам млякото. Охлаждам до температура поносима за ръката. Във всяка кофичка слагам по една лъжица ( с връх) кисело мляко. Разбивам с прясното мляко и оставям да се закваси ( увивам всичко с едно одеало). На сутринта млякоте е готово. Казаха ми, че проблема е че млякото , което съм използвала е 2%. Сега ще пробвам с по-висок процент, пък да видим какво ще се получи.

Не е от процента, на мен най-гъстото и хубаво мляко ми стана точно с 2%. Разликата между 2% и пълномаслено е главно в това че излишъка от мазнина на пълномасленото изплува отгоре и се образува каймак, или поне някакъв по-гъст слой.

Забелязала съм, че тук процесът е много по-капризен и не става само с бегло мерене на температурата с ръка. "Поносима за ръката" е доста разтегливо понятие, а бактериите са капризни и си имат диапазон на активност - под 110 F заспиват и нищо не свършват, над 120 F започват да умират. Така че температурата трябва да е постоянна през цялото време, и да не излиза из тези граници. Това включва и смесването на прясното мляко със закваската - ако то е по-топло от 120 градуса, може да убие бактериите в закваската.

Тези неща съм ги открила с много несполучливи опити и гледане на Food Network предавания за квасене на мляко в тукашни условия  Grinning Препоръчвам ти да си вземеш термометър за храна, от тези:

По-лесно е да си вземеш голям съд, например от тези пластмасовите с плътен изолиращ капак, и в него да направиш всичкото мляко, вместо да го делиш по кофички. Така по-лесно ще можеш да регулираш температурата на цялото количество. Освен това когато е разделено в няколко малки съдове те изстиват по-лесно, защото заедно имат повече повърхност отколкото един голям съд. Можеш да пъхнеш пробата на термометъра в съда, потопена изцяло в млякото (на моя може да му се затвори капака въпреки кабелчето, то е доста тънко), а дисплея да е отвън така че да можеш да следиш температурата. Също препоръчвам електрическо одеалце, или от тези малките, не знам как се казват на български - heating pad - и с него да увиеш съда с млякото. В началото и аз увивах с обикновено одеало, но то не беше достатъчно и млякото изстиваше и оставаше рядко. Но така с това нещо имаш повече контрол - следиш термометъра и ако вземе да спада температурата, усилваш, ако се вдигне прекалено, намаляш. Като го докараш до балансирано състояние да поддържа една и съща температура, можеш да го оставиш да пренощува (но за повече от 8 часа може да се вкисне). Можеш даже да настроиш алармата на термометъра да звънне ако температурата премине дадените граници. Абе с две думи наистина е от голямо значение температурата да е постоянна и да не минава границите, иначе бактериите заспиват или умират и не си свършват работата, следователно млякото не се сквасва както трябва и остава рядко.

Ох, не знам дали баш такава лекция търсеше, но като ми дойде вдъхновението и то стана цял роман  Mr. Green Успех с квасенето!
Виж целия пост
# 42
А можеш и yogurt maker да си вземеш и той да ти поддържа температурата Grinning
Виж целия пост
# 43
А можеш и yogurt maker да си вземеш и той да ти поддържа температурата Grinning

Брей, и такоз животно ли имало? Наскоро се дивях на bread maker и ice cream maker, защо пък и yogurt maker да няма  Mr. Green За всичко са помислили хората.
Виж целия пост
# 44
Аз правя с 2% прясно мляко и става чудесно, гъсто кисело мляко. Квася го вечер и стои през цялата нощ, не става много кисело, температурата я меря с ръка. Започнах така и още първия път стана добре , не е голяма философия като си представите че не съм голяма домакиня.  Heart Eyes
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия