Спешни въпроси за питка

  • 9 385
  • 8
Момичета, след обяд ще правя питка за гости. Тя естествено съдържа яйце, отгоре също се маже. Но мъжът ми не бива да яде яйца - ни жълтък, ни белтък. Според вас ще се получи ли добра питка без яйце, защото днес ще имаме гости и по традиция меся. Но не ми се иска да предизвикам болки в жлъчката на Милото.
И още една молба - тук някъде по темите има снимка на питка-жабка, но нямам време да я търся.
Ако някой може да ми пусне линк, за да я прегледам, ще бъда много признателна. Hug

Виж целия пост
# 1
Не знам колко ще ти свърши работа, но ето една питка-жабка от ТУК, само снимка е.
 


А за яйцата, просто си омеси питка без яйца - само с мая, сол, захар, мазнина, брашно. Стават си чудесни. Отгоре мажеш леко с кисело мляко, преди да я сложиш да се пече, или пък без да я мажеш, печеш, а, като я извадиш, мажеш с краве масло.

Ето и оформяне стъпка по стъпка. Дадено е с пълнеж, но може да бъде и само тесто.
Виж целия пост
# 2
Лабрекс, много ти благодаря. Hug Именно тази снимка имах предвид, дори съм я сложила в моята папка "Готварски вкусотии"с рецепти само от Готваския, но не можах дори да я копирам.  Сега спокойно мога да си меся питката за гостите.  Laughing

Специални   love001 на лабрадорко.
Виж целия пост
# 3
Може да намажеш питката вместо яйце, с малко олио или със сладка вода (топла вода + малко захар, разбъркваш и мажеш, да не е много топла). От захарта питката пак се зачервява, става доста хубав гланц.
Виж целия пост
# 4
Това със захарта не го знаех. Аз гланцирам питките и кифличките така: преди да пъхна печивото във фурната го намазвам с разбитото яйце, изваждам тавата след като яйцето е изсъхнало - значи по-малко от 10 минути, намазвам втори път и пека окончателно. Изглеждат много добре - жълто-кафяви, лъскави, чудни.
Виж целия пост
# 5
Това разхождане на питки с мая през първите 10мин от печенето е малко рисковано, но щом се справяш.
Аз давам вариант без яйце, нали това е условието?!  Simple Smile  Навремето по някои фурни така мажеха кифлите, със сладка вода, че яйцето излизаше по- скъпо. Не зная дали още се практикува. Захарта карамелизира, колкото и малко да е и от това се получава цвета.
Виж целия пост
# 6
Няма нищо страшно. Така ме научи свекървата и толкова години все така правя, не се спухва печивото. Аз наистиа питах за питка без яйце, вече я замесих и сега втасва. Няма да я мажа с яйце отгоре, защото Милото реагира и на белтък. Ще сложа или захарна вода или олийце. Чакай да те питам - кога се маже със захарна вода - към края на печенето или преди слагането във фурната newsm78.
Виж целия пост
# 7
Преди да сложиш да се пече.
Виж целия пост
# 8
Снощи направих питката без яйце, стана  страхотна. Изобщо не се забелязах липсата на яйцето в тестото. Забелязала съм нещо - два или три пъти забравях нещо от продуктите и ги добавям при готово замесено тесто. Снощи например забравих олиото. Добавям ги и меся докато се поемат и след това още 5 минути за всеки случай. В такива случаи питката става още по-хубава. Веднъж не бях сложила цялото количество вода, меся, меся, тестото твърдо като камък. Поглеждам и виждам, че съм забравила втората чаша с вода. Добавих я на малки порции, тестото жвакаше, но пое водата и стана питка за чудо и приказ. Само като си припомня от началото колко ме беше страх от месенето ooooh!
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия