Разни рецепти

  • 43 349
  • 38
Здравейте. HugРеших и аз да пусна една темичка.Съжалявам за качеството на снимките,но не разбирам от фотошоп,боке и там каквито други техники има. Embarassed
Повечето рецепти са Дюкански,но тук таме има и "нормални". Laughing

Дюканска пица "Нели"

5-6 яйца
2 стръка пресен лук
пил.постна шунка
извара на око
1 кис.краставичка  
и подправки на кой,както му харесва.
В блиндера разбих яйцата заедно с подправките и лука.Изсипах в тефлона.Обърнах и от другата страна да се запече и прехвърлих в тавичка с незалепващо покритие.От горе сложих краставичката,шунката и изварата.Пече се още 10-15 мин.



Дюканска супа "Нели"

3 пил.пържолки
2 яйца
връзка пресен лук
1 люта чушка
подправки

Сварих месото с лука,чушлето и подправките.Преди да изключите газта разбивате яйцата и си сипвате във врящата вода.Стават на конци или на парцали. Следващият път обаче се я застроя със кис.мляко и яйце.



Пилешка вкусотийка "А ла Нели"
Laughing

4 пил.пържоли
1 малка глава лук
1 стрък пресен лук
1 с.л. бяло вино
250 гр.обезмасено кис.мляко
2 яйца и подправки по ваш вкус

Нарязах всичко на ситно,поръсих с подправките,добавих виното и всичко в йената.След,като всичко се задуши добре махнах капака,за да се изпари виното.Разбих яйцата с киселото мляко и копър и залях.
Оставих да се запече за 10-15 мин.
Малко прегоря,но нищо.Пак беше вкусно. baby_neutral



Мъфини "Неличка"

400 гр.кайма
1 печена и обелена чушка
1 кис.краставичка
1 яйце и подправки по желание

Пълните и оформяте мъфините и "пльос" в тавичката за 20-25 мин.
Какво обяснение само.  Joy
Понеже стана много сухо си направих сос от 125 гр.обезмаслено кис.мляко,чесън на прах и копър.


Бързо,лесно и вкусно

300 гр.пил.дробчета
50-100 гр.гъбки
3 малки домата
дом.пюре(около 4 с.л.)
1 с.л.горчица и подправки
50 гр.сиренце(обезмаслено)
2 яйца
250 гр.кис.мляко(обезмаслено)

Всичко се слага в йената или в тава и,когато се посгъсти се прави заливката от яйцата,кис.мляко и малко сода.Пече се около 10-15 мин.

Със заливка
Без заливката

Дюканска пица за втория етап

За тестото
3 яйца
3 с.л.извара
3 с.л овесени трици
2 с.л.пшенични трици
подправки

Плънката е по ваш избор.
Аз лично сложих дом.пюре,4 резанчета пил.шунка,1 кремвирш(не е по Дюкан)1 люта чушка,2 кис.краставички,гъби и кашкавал лайт(и той не е от режимните)


Кюфтета от тиквички на фурна

2 тиквички
1 малка глава лук
2 скилидки чесън
2 с.л.извара
1 яйце
1 с.л.овесени трици
подправки по ваш избор
Тиквичките се рендосват,осоляват се и се оставят за около 30-40 мин.да се изцедят.Нарязват се лукът и чесъна на много ситно.След това всичко се омесва,като се дабавят и горните продукти.Пекът се в предварително загрята фурна върху хартия за печене за около 20-25 мин.

По желание може да се хапнат със сос от кис.мляко,копър и чесън на прах(може да се добави и малко горчица)


Кюфтета от Пенгасиус

500 гр.филе от Пенгасиус
2 с.л.овесени трици
2-3 стръка пресен лук
1 яйце
подправки на вкус

Всичко се смила в блендера и се оформят малки кюфтенца.
Нареждат се в тавичка върху хартия за печене.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин.в зависимост от фурната.


Кюфтета с брюкселско зеле в дом.сос

500 гр.тел.кайма
2.с.л.кис.мляко
1 яйце
7-8 бр.брюкселко зеле
300 гр.дом.пюре
подправки на вкус

Каймата се омесва,като за обикновенни кюфтета.Вземате брюкселкото зеле,завивате го с каймата и редите в тавичката.Заливате с дом.сос,който е разреден с водата и подправките.
Пече се около 40-50 мин. на 180 гр.пак "казвам" в зависимост от фурната.
Идеята за тази рецепта,ако не се лъжа я видях в този форум,но малко я промених,за да стане рецептата дюканска.




Пиле по китайски-1-ви вид

4-5 пил.пържоли от бутчета
готови мариновани кит.зеленчуци
подправки на вкус

Пържолките за нарязват на малки хапки и се "запържват" в тефлонов тиган без мазнина разбира се.След това се добавят зеленчуците и подправките.За има няма 10 мин.ястието е готово.

Пиле по китайски-2-ри вид

Продуктите са същите.Само,че в тази рецепта добавих мааалко соеви кълнове(не знам дали за позволени),малко горчица и малкоо соев сос.Не съм много сигурна,че е за ПЗ или за 3-та фаза

Следващия път ще се съобразя с размера на снимките. Embarassed
Виж целия пост
# 1
Пица без тесто

Забърках 5 яйца,около 100 гр.шунка,лъжичка извара,една печена чушка нарязана на ситно,дом.пюре и подправки.Изсипах всичко това в тавичка в,която бях сложила хартия за печене.Сложих кръгчета домат и бутнах във фурната.Пече се около 20 мин.в предварително загрята фурна.Мааалко преди да стане готова "пицата" се настъргва кашкавал.В случая кашкавала беше лайт.

Виж целия пост
# 2
"Спаначени кюфтета със шапки"

400 гр.Кайма
300 гр.Спанак
2 малки домата
150гр.Кашкавал
1 глава лук
1 яйце
2 с.л.кис.мляко
Подправки-сол,черен пипер,кимион,лют пипер и сол

Каймата се обърква,като за кюфтета.
Взима се формичка за мъфини и се облебват стените с каймата.Слага се във фурната за около 10-15 мин.След това се изцежда вече сварения спанак и се слага от горе,колкото да покрие каймата,дебел резен осолен домат,парче кашкавал и се забожда с клечка за зъби,за да не "избяга" домата Joy.Когато се запече кашкавала са готови за хапване.
Мнооого вкусно.
Виж целия пост
# 3
"Солена торта"

500 гр.кайма
1 яйце
2 с.л.кис мляко
Подправки

За плънката:

2 сварени яйца
5 големи кис.краставички
200 гр.сварени моркови
Подправки

За "глазурата" Laughing

50 гр.сварен спанак
100 гр.сварени моркови
1 сварено яйце
2 с.л.майонеза light

В йенска тенджерка-ред кайма-ред яйца,ред кайма-ред с кис.краставички+моркови.Отново ред кайма и остатъците от плънката,като се завършва с кайма.Пече се за около 20-30 мин.и се объща с тавичка или в по-голяма чиния.
Спанака,яйцето,морковите и майонезата плюс малко сол и лют пипер(по желание) си пасирах и "оплесках тортата"  Laughingот всичките страни.След това украсих с няколко маслини,краставичка,резен домат и копър.



По-късно и в разрез,понеже в момента се стяга в хладилника.
Виж целия пост
# 4
Ниско-калорична "Селска пица"

За тестото
2 с.л .брашно
2 с.л.овесени трици
2 с.л.пшенични трици
2 с.л.извара
2 с.л.кис.мляко
1/1 мая
подправки

За плънката

300 гр.спанак
250 гр.кайма
150 гр.кашкавал
Подправки по ваш вкус

Продуктите за тестото се омесват добре и се оставя да "втаса" за окло 20 мин.
След това се запича блатът на 180 гр,в предварително загрята фурна за около 20 мин.
Нарежда се спанакът и каймата и се пече още 10 мин.Най-на края се слага кашкавала и се изчаква,докато се запече.
Виж целия пост
# 5
"Таша*и за калъФи"  Laughing

Та въпросните таша*и се почистват и нарязани на дребно се измиват и киснат в марината от-оцет,вода,чесън,сол,черен пипер и сол.
Страшна воняяяя #Cussing out
Правилa съм от тъй наречените "Бели бъбреци",но не е същото. Sick
В случая си бяха баш 2 огромни та*ака и ми беше страшно гнусно да ги готвя
Запържих в масло лук,чесън,домати,моркови и въпросните та*аци до изпаряване на соса.
Ей ги на
Виж целия пост
# 6
"Пилешки руладини"

Около 700-800 гр.пил.пържоли
100 гр.топено сирене
50 гр.пил.шунка
2 кис.краставички
50 гр.св.шунка
2 с.л.лъжици дом,пюре

Пържолите се hahaha"начукват,както св.пържоли"-със сол и черен пипер.След това във всяка пържола се слага парче пил.шунка,2 тънки резена кис.краставичка,топено сирене лайт и маааалко св.шунка.Завиват се и се пекат с около 300 гр.вода разередена с 2 с.л.дом.пюре и кашкавал,за около25-30 мин. зависи от фурната.Подправки по Ваш вкус разбира се.


Виж целия пост
# 7
Щраусово месо

200 гр.месо от щраус
бучка масло
черен пипер
сух магданоз
сол

Не съм киснала месото в никаква марината.Овкусих го със солта и подправките и го пръжнах за около 4-5 мин.
До сега никога не бях вкусвала,нито пък виждала такова месо.
Страшно вкусно е.Наподобява на крехко телешко.А,аз,заради цвета го бях взела за дроб.Кой да гледа какво пише на етикета. Laughing



Виж целия пост
# 8
"Калмари"

1 кг.калмари
4 яйца
250-300 гр.царевично брашно
лимон
сол

Измих ги  и ги залях със сок от лимон и сол.След това ги панирах по познатият Ви начин-яйце,брашно и цоп Laughingв олиото.
Виж целия пост
# 9
Пилешки рулца

Пилешките руладини от снимките са по горната рецепта.
Пилешките рулца са много прости.
400-500 гр.пил.кайма
около 150-200 гр.пилешка или свинска шунка
сол и черен пипер.
Овкусих каймата със солта и пипера.Понеже каймата е лепкава я оформях с мокри ръце.
Голямо парче шунка,разпределя каймата по нея и се завива.
Соса пак е по горната рецепта за руладините.Пече се около 40-45 мин.на 180 гр.
Бързо,лесно и вкусно.

Виж целия пост
# 10
"Пуешки гърди с гарнитура"

200 гр.пуешки гърди
400 гр.зелен фасул
кис.краставички
мариновани бейби морковчета
черен пипер,лют пипер,сол

"Запържих" месото без мазнина на тиган с незалепващо покритие,защото то си пуска мазнинка.По 3-4 мин.от двете страни.И това е цялата технология. Joy
За соса-кис.мляко,горчица,майонеза и копър.


Виж целия пост
# 11
Миди "Saint-Jacques"

Мидите ги оставям да престоят час-два във бяло вино и сол и ги пържа в тиган с незалепващо покритие.За 4 мин.са готови.

Виж целия пост
# 12
Пилешки кюфтета със спанак

500 гр.пил.кайма
2 пресен лук
100 гр.спанак
1 яйце
подправки

Спанака и лука се пасират.Прибавят се към каймата+яйцето и подправките.Омесва се хубаво и се "пържи" в тиган с незалепващо покритие без мазнина.

Пилешки кюфтета със спанак 2-ри вид

500 гр.пил.кайма
малко пресен лук
150 гр.спанак
5 малки люти чушлета
1 с.л.дом.пюре
1 яйце
Процедурата е абсолютно същата.Предполагам,че пържени в мазнина ще са адски вкусни,но аз всичко готвя без олио/зехтин.И пак е вкусно.За мен това са най-сочните кюфтета,които съм правила.
Виж целия пост
# 13
Пилешки хапки

3 пил.пържоли от бут
5-6 печурки
бурканче маринован артишок
3 люти чушлета
соев сос
магданоз
сол

Пържолите се мариноват предварително с лимонов сок,соев сос,черен пипер и сол.Нарязва се месото на хапки и се "запържва" в тиган с незалепващо покритие без мазнина.Месото си пуска мазнинка.След това се добавят гъбите,артишока,чушките и подправките.За около 8-10 мин.е готово.Поднася се със соев сос.
Виж целия пост
# 14
"Рула от щраусово месо с пълнеж и бира"

400 гр.щраусово месо
2 стръка пресен лук
1 резен луканков салам
1 резен пил.салам или какъвто имате
50 гр.кашкавал
2 топени сиренца и подправки

Месото се разрязва,така,че да се получат пържолки и се начуква със сол и черен пипер.По дължината се слага и плънката-лук,парчетата салам,кашкавала и подправки.След,като се завие се забучват по клечка от двата края,за да не се отвори.Най-отгоре се слага топеното сирене.Залива се с бира.Пече се около 20-25 мин.на 180 градуса.Следващият път мисля да добавя и малко горчица в плънката. newsm78

По-късно ще кача снимки стъпка по стъпка,че нещо ми се развали апарата и не иска да качва. Cry
Виж целия пост
# 15
"Сочно свинско а ла Нели"

1кг.рибица
другите мерки са но око
горчица
бекон или салам
кашкавал
2 кис.краставички
500 гр.бяло вино(става и с бира)
подправки

Свинското се разрязва,като се внимава да не се разполови
Намазват се всичките "джобчета" с горчица и се "пълнят" с парче салам или бекон,парче кашкавал и ивичка кис.краставичка
Поръсва се с черен пипер,чубрица,лют пипер и соев сос.
Полива се с част от виното или с бирата и се пече в загрята фурна на вентилатор 180 градуса за около 45 мин-1 час.От време на време се полива с виното/бирата.
Соса е мнооого вкусен.
baby_neutral
И порция

Виж целия пост
# 16
"Яйчени мъфини"

За 6 бр.мъфини:
4 яйца
2 кис.краставички
6 ивички бекон
кашкавал
няколко листа спанак
сол и подправки на вкус

Във форма за мъфини слагаме първо ситно нарязаните краставички,след това бекона и кашкавала(рендосан).Разбиваме яйцата заедно със ситно нарязания спанак и изсипваме върху другите продукти..Да не е до ръба,защото бухват и прелива.Най-отгоре се поръсва с червен пипер.
П.П.Снимките са правени с телефон и се извинявам за качеството. Embarassed
И със соса-кис.мляко,майонеза,горчица,лют пипер,чесън на прах и копър
Виж целия пост
# 17
"Запеканка със пил.сърчица"

Продукти:

400 гр.пил.сърца
200 гр.гъби
1 глава лук
дом.пюре
1/2 кис.мляко
1 яйце
100 гр.кашкавал
подправки

Дробчетата,гъбите,лука,дом.пюре размито с вода и подправките се смесват в йенката тенджера.Вода и олио не съм слагала.След,като се всичко се свари и соса се сгъсти се заливат със смес от 1/2 кис.мляко и 1 яйце и се запича.Най-накрая се слага рендосаният кашкавал.Оставя се да се запече за около 10-15 мин.(зависи от фурната)
Приятен апетит.

Виж целия пост
# 18
"Противогрипна пилешка супа"

Продукти:
5 пил.пържоли
2 моркова
1 червена чушка
1 зелена чушка
2 люти чушки
1 глава лук
50-100 гр.фиде
1 бульон,черен пипер,лют пипер,магданоз и сол.

За застройката:
2 с.л.кис.мляко
1 яйце


Сложих един бульон в около 2 литра вода да заври,а през това време нарязах всички продукти и ги добавих към бульона.След,като омекнат и водата заври се слага фидето за 8 мин./прави се застройката,като се изчаква около 10 мин.да поистине супата,за да не се пресече засторойката.Това всички го знаете,де. Laughing
Сервира се с магданоз,оцет и лют пипер.
П.П.Не ползвам олио/зехтин по принцип.Месото си пусна достатъчно мазнина.

П.П.2-За тези,който се чудят,защо има и люти чушки и лют пипер ще кажа,че просто не сядам да ям,ако не е люто ястието.Обожавам. Two Hearts
Виж целия пост
# 19
"Чушките на Неличка"

Продукти:
6 зелени чушки
400-500 гр.кайма(моята беше телешка)
1 глава лук
около 200 гр.кашкавал
1кофичка кис.мляко
3 яйца
черен пипер,лют пипер,копър и сол

Начин на приготвяне:

Каймата се омесва с лука,1 яйце,2 с.л.кис.мляко с връх и подправките.Чушките се разрязват на две и отгоре се слага каймата.Долива се 1 пръст вода и се пече около 25 мин.в предварително загрята фурна.След това се прави заливка от останалото кисело мляко,2-те яйца,копъра и солта.Залива се и се пече още 15 мин.на най-горната решетка.След като се запече се поръсва с рендосания кашкавал и отново се запича до златист цвят.
Мойте чушки бяха ГИГАНТСКИ Laughing и използвах само три.За сравнение вижте снимката с най-големият ми нож. Laughing
Бон апетит.  

И порция
Същата рецепта,но с люти чушки
Виж целия пост
# 20
"Запеканка с кайма"

Продукти:
400-500 гр.кайма
1/2 глава лук
2 яйца
3 сварени яйца
1 печена чушка
4-5 кис.краставички
100-тина грама кашкавал
1 с.л кис.мляко
подправки по ваш вкус

Каймата се омесва с лука,1 яйце,1 с.л кис.мляко и подправките.В тавичка се слага ред кайма,ред с чушката,ред с 3-те варени яйца,ред от кис.краставички и пак ред кайма.
Пече се около 20 мин. и се поръсва с кашкавал.Запича се за още около 8-10 мин.и готово. Laughing

И порция
Виж целия пост
# 21
"Пуешко с прясно мляко"

600 гр.пуешко месо от бутчетата
1 голяма глава лук
2-3 скилидки чесън
150 мл.прясно мляко(моето е обезмаслено)
50 гр.кашкавал(при мен беше лайт,но с чедър ще е още по-вкусно)
мащерка и въобще подправки по ваш вкус
150 мл.вода

Начин на приготвяне:

Месото се нарязва на хапки,лука на едро,чесъна на дребно или на който,както му харесва. LaughingВсичко се слага в тавичка с незалепващо покритие.Добавя се млякото,водата,подправките и се обърква хубаво.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 25-30 мин.След,като  месото попие млякото и изври водата се настъргва кашкавала и се запича за още 5 мин.

Виж целия пост
# 22
"Кюфтета от пилешки дробчета"

1 кг.пил.дробчета
5-6 стръка пресен лук
3 яйца
1 с.л.кис.мляко
50 гр.овесени трици
100 гр.кашкавал
30-40 гр. кашкавал чедър
и много малко прясно.мляко
кимион,чубрица и сол

Начин на приготвяне:

Във вряща вода за 2 мин.се варят дробчетата.Нарязват се,пасират се,и се смесват с другите продуктите без чедъра и 2 от яйцата.Омесва се хубаво каймата след,което всяко от кюфтетата се потапя в другите две разбити яйца и се пекат на тиган с незалепващо покритие,ако са на фурна се пекат върху готварска хартия за около 15 мин.След,като станат готови се слага чедъра и се допичат.
Соса е от кисело мляко,горчица,копър,чесън на прах и лют пипер.
Виж целия пост
# 23
"Вкусни диетични кюфтенца със сос"

Продукти:

500 гр.тел.кайма
3 сварени яйца
2 люти чушки от големите или 1 нормална Laughingдемек да не е люта
50 гр.кашкавал
1/2 глава лук
1 яйце
1 с.л.кис.мляко
черен пипер,,кимион и сол

За соса:

2 яйца
1/2 кис.мляко
копър,дом.пюре и сол

Начин на приготвяне:

Каймата се смесва с лука,яйцето,супената лъжица кис.мляко и подправките.Омесва се много добре,след,което яйцата се разрязват на две,кашкавала на тънки парчета и чушката така,че да покрие яйцето.Яйце,кашкавал,чушка така се завиват в каймата и се поставят в тавичката със 1 пръст вода.
Пекат се до готовност.През това време за размивате 1.с.л.дом,пюре в хладка вода,разбиват се яйцата с киселото мляко и се смесва с размитото пюре плюс подправките.Изваждат се кюфтетата,а водата от кюфтетата се смесва с приготвените за соса продукти,като се бърка непрекъснато,както при застройка,за да не се пресече.Разпределяте кюфтетата на порции и заливате със соса.
Естесвенно,всико това без олио/зехтин.
Приятен апетит Peace

Виж целия пост
# 24
"Домашна пастърма"

Правих пастърмата по рецептата на Пеп-40,за което благодаря. bouquet
Няма да пиша рецептата,а направо ще дам линк към нея.
Не мисля,че е удачно да я преписвам/копирам или присвоявам. Naughty
Само,че аз след,като я подсуших я намазах с олио,но много малко,за да залепнат по-добре подправките.

Ето и моята от свинско месо,а телешката ще покажа след две седмици,понеже до тогава ще се суши. Sad
Виж целия пост
# 25
"Туршия"

Продуктите са ми на око:
6-7 червени камби
около 800-900 гр.моркови
2 средно големи карфиола
1 л.оцет
4 с.л.захар
4 с.л.сол
8 скилидки чесън
4 аспирина

Всичко нарязваме на дребно и редим по бурканите,като добре притискаме.Моите бяха 4 по 1,5 литра.
На дъното сложих по два на стрити аспирина и чесън.В тенджера се изсипва оцета плюс солта и захарта.Бърка се,за да се разтворят солта и захарта.След,като кипне се разпределя на равни части по бурканите,заливат се до горе със вряла вода,затварят се и се обръщат.Държат се на хладно и проветливо място.И на втората седмица става за ядене.
Хрупакава и много вкусна.



Виж целия пост
# 26
"Кашкавал пане-Neli4ka"

Продукти :
500 гр.кашкавал
Филаделфия с босилек (за мазането)
7-8 парчета пил.салам,филе или каквото имате
2 яйца за панировката
брашно на око също за панировката
чубрица

олио/зехтин
Приготвяне:
Нарязвате кашкавала на равни парчета,намазвате с Филаделфията,слагате салама/филето и слепвате.Топвате в яйцето,брашното пак в яйцето и пържите в нагорещена мазнина.
Бон апетит Peace


Виж целия пост
# 27
Лучник "Змей"

Правих го по рецептата на Ева Тонева само в плънката има промяна-лютите чушки,за това я и прекръстих  Joy
Поствам нейната рецепта и линк към блога и
 http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … sto&Itemid=10
Хиляди благодарности.

Продукти:
20 гр прясна или 7 гр суха мая
250 мл топла вода
2 ч.л. захар
2 ч.л. сол
450-500 гр брашно
2 с.л. зехтин /олио/

Плънка:
3 с.л. зехтин /олио/
300-400 гр лук
1 домат
сол
червен пипер
черен пипер
чубрица

1яйце за намазване - разбито

Начин на приготвяне:
Разтворете маята и захарта в половината топла вода.
Покрийте и оставете на топло да втаса 10 минути.
В купа пресейте брашното и солта.
Направете в средата кладенче и в него изсипете втасалата мая и останалото количество вода.
Замесете меко тесто, като в края прибавете мазнината и омесете добре.
Поставете оформеното тесто на топка в намазнена купа, покрийте с кърпа и оставете на топло да втаса до удвояване на обема – около час.
Почистете лука, измийте го и нарежете на дребно.
Загрейте мазнината, задушете в нея лука до омекване.
Добавете нарязания на дребно домат, подправете на вкус със сол, червен, черен пипер и чубрица.
Втасалото тесто изсипете на работния плот.
Разделете го на 2 равни части.
Едната разточете или разтеглете с ръце на кора с диаметър 35 см.
Поставете я в намазнена тава с диаметър 28 см, като краищата излизат извън тавата.
Равномерно разпределете върху нея половината плънка.
Останалото тесто разделете на 2 еднакви части и всяка разточете на кора с диаметъра на тавата.
Върху плънката поставете кора, отново следва плънка и накрая покрийте с останалото тесто.
Прехвърлете краищата на най-долната кора върху лучника.
Намажете с разбитото яйце.
Поставете в студена фурна, за да може да втаса.
Печете на 180 градуса до златисто, около 20-25 минути.
Готовият лучник намажете със зехтин /олио/ и оставете покрит с кърпа 15-20 минути.
и още един по рецептата,но с повече месене и втасване.




Виж целия пост
# 28
"Панирани жабешки бутчета"

Продукти:
20 бр.жабешки бутчета
1 кис.мляко
3-4 скилидки чесън
2 яйца
галета на око(около 10 сухара)
копър,лют пипер,копър+сух копър,чесън на прах и сол

Приготовление:
Пресовете чесъна и го смесвате със киселото мляко,пресния копър.Слагате бутчетата в сместа и оставяте да престои една нощ в хладилника.Приготвяте панировката-разбивате двете яйца,галетата омесвате с чесъна на прах,копъра и солта.Яйце,галета и пак яйце.Пържите в смес предварително загряти  кр.масло и зехтин/олио за по няколко минути и от двете страни.Поръсвате с лимон.
Приятен апетит...ква,ква
 4uu bite Joy

И снимка с любопитко Hug

Виж целия пост
# 29
"Вкусна зеленчукова запеканка"

Продукти:

15-20 бейби картофчета или 4-5 нормални
200 гр.грах
100-150 гр. моркови
100 гр.течна сметана
20-30 гр.кр.масло
кашкавал за настъргване
чубрица,черен пипер,лют пипер,чесън на прах или още по-добре 2-3 скилидки пресен
и сол.

Приготвяне:
Зеленчуците се сварят.Внимателно отцеждате без да разкашквате зеленчуците и изсипвате в тавичка с незалепващо покритие или върху готварска хартия.След това се наръсва с подправките равномерно върху зеленчуците,сипва се сметаната,а най-от горе на 4-5 места по няколко бучки масло.Пече се в предварително загрята фурна на 180 градуса.След,като са почти готови се рендосва кашкавала и се за пича за по-сигурно 8-10 мин.за да стане "златна" хрупкава коричка.

За гъбения сос:
800 гр.гъби по ваше желание(ситно нарязани)
1 скилидка чесън
щипка градински чай
зехтин
1-2домата(белени,без семките и ситно нарязани)
Сол,черен пипер,босилек и бяло вино(на око)
Гъбите,доматите и чесъна се запържват.След това се долива бялото вино.
Вари се 15-20 мин.на слаб огън.Повече от сместа пасивате и смесвате с другата част,така,че да се виждат гъбките.Осолява се и се добавя черният пипер.
В тавата
Без сос
И със соса
Виж целия пост
# 30
"Полу-Гръцка мусака"

Продукти:
600-700 гр.кайма(моята беше телешка)
5 по-едри патладжана
5 големички тиквички
2 връзки пресен лук
8-10 резена салам,но не мазен
Сирене-Tpimmeno беше моето
чаша дом.сок
черен пипер
чубрица
сол

За заливката,която е  УЖ "Бешамел"

60 гр.масло
500 мл. хладко прясно мляко
80 гр. брашно
3 жълтъка
3 белтъка

Начин на приготвяне:
Патладжаните и тиквичките се нарязват по дължина и се оставят за 15-20 мин.в подсолена вода.
Изваждат се и се подсушават с кухненска хартия.След,което се запържват и от двете стани.Аз ползвах малко захтин,понеже става иначе много мазно и тежко ястие.Нали и каймата си пуска мазнина.
Запържва се  лука,каймата и се долива чаша дом.сок.
Намазнява се дъното на тавата и се редят-патладжани,тиквички,кайма,сиренето,саламчето и се повтаря.
Долях малкоооо вода и когато водата се изпари залях със "Бешамела"
Бешамела го правя така-разтапям маслото и запържвам брашното.Долива се млякото и се бърка непрекъснато с тел до получаване на хомогенна смес.След товасе  разбиват жълтъците и се добавят към сместа.Разбиват се и белтъците и се добавят и те към сместа.
Запича се за около 10 мин.в зависимост от фурната и ням-ням.
В снимки


Виж целия пост
# 31
"Пица без тесто"
Продукти:
6 яйца
2 връзки пресен лук
2 кис.краставички
2 кренвирша
шунка около 30 гр.беше ми останала
няколко маслини без костилките
рендосан кашкавал,колкото да покрие пицата
сол,чубрица и лют пипер
Естестенно може да сложите каквото имате в хладилника,а не точно тези продукти.Аз това имах. Laughing
Приготовление:
Яйцата се разбиват и се смесват с нарязания на ситно лук.Изсипва се сместа в тавичка покрита с хартия за готвене и се пече за около 10-12 мин.в зависимост от фурната.След,като е готов вече "блатът" за пицата се нареждат останалите продукти.Връща се във фурната за още няколко минути,настъргва се кашкавала и се запича до получаване на коричка.
Вадите от фурната и почвате да нагъвате. Joy
П.С.Аз използвах сирене този път поради липса на кашкавал.
Ето я в по-мързеливия вариянт.Всичко се смесва и се изсипва в тавичката.Накрая се поръсва с кашкавала.
Виж целия пост
# 32
"Златни чушки"

Продукти:
4-5 чушки от буркан
2 кренвирша
2 кис.краставички
100-150 гр. сирене
1 яйце
1 с.л.извара
настърган кашкавал за,да се получи "златната коричка" Laughing

Забъркват се сиренето,изварата и яйцето след,което се прибавят нарязаните на ситно кренвирши и краставички.Аз сложих чубрица и 2 люти мексикански чушки.Пълнят се и се пекът.
Пекох на фурна в тавичка покрита с готварска хартия за около 15-20 мин.Добавих кашкавала и запекох за 10-тина минутки,за да се получи коричката.


Виж целия пост
# 33
"Панирано кисело мляко с бадеми"

Продукти:
1 кг цедено кисело мляко
3 яйца
1 ч.ч. галета
1 ч.ч. брашно
1 ч.ч. олио
1 шепа бадеми или орехи
1 щипка черен пипер
1 щипка чесън на прах
копър
сол на вкус

Начин на приготвяне
Беше ми рядко,за това му добавих бадемите,за да го сгъстя.Добавих към киселото мляко черен пипер, сол,чесън на прах,копър,бадемите/орехите и разбъркваме.Разбих яйцата. От вече овкусеното кисело мляко оформяте в каквато форма желаете.Аз ги направих,като кюфтета.След това панирах в брашно, яйце и галета, а след това отново в разбитите яйца и пържим в предварително загрято олио/зехтин.
Панирани по горе описания начин
И панирани без галетата,понежи ми свърши Joy
Панирани и по двата начини са адски вкусни,но с галетата са ммм ням-ням Laughing
Виж целия пост
# 34
"Патладжан кебап"

Продукти:
1 патладжан
3 малки домата
200-250 гр.кайма(множко ще е )
1/2 гл.лук
1 яйце
Черен пипер,чубрица,лют пипер и сол

Начин на приготвяне:
Замесих каймата,като за кюфтета с яйцето,лука и подправките.Нарязах патладжана на шайби,доматите също.На шишче наредих патладжан,кайма(оформена,като кюфтета),домат,патладжан ииии така,докато не видите края на шишчето. hahaha.Поливат се със зехтин,но малко,защото и каймата пуска мазнина.
Пече се в предварително загрята фурна около 30 мин.
Виж целия пост
# 35
"Пилешки крилца с патладжани и домати"

Продукти:
10-12 пил.крилца
1 патладжан
2 средни домата
рендосан кашкавал
Подправки-чубрица,черен пипер,лют пипер,половин настърган бульон и маааалко олио/зехтин,защото кожата по крилцата също пуска доста мазнина.

Начин на приготвяне:
Супер просто,лесно и вкусно.В тавичката се нареждат крилцата,като се застъпват.До тях се нареждат нараязаните на кръгчета патладжани и домати,като се редуват.Поръсват се с подправките(аз сложих и малко соев сос)
Пекът се в предварително загратя фурна с малко вода,но завивате тавата с фолио за 20-25 мин.След това се маха фолиото,докато поизври водичката и се зачервят крилцата.Поръсват се с кашкавала и крилцата и зеленчуците и се запича за 6-7 мин,на най-горната решетка.
Приятен апетит!
Виж целия пост
# 36
"Руло от сирене"

Продукти:
500 гр.сирене
150-170 гр.прясно мляко(сварено)
плънката е шунка и мариновани чушки
подправките по ваш вкус-аз лично сложих лют и черен пипер,мааалко босилек и една подправка за сирене

Сиренето се намачква с вилица.Прибавят се млякото и подправките и се разбърква добре.В подходящ съд се разтила сместа и се реди чушките,пак от сместа,шунката и пак от сместа.Оставя се в хладилника за няколко часа,за да стегне.Това е рецепта тип "Разчистване на хладилника".Може да се сложат и кис.краставички и др.продукти.
Брат ми вчера идва и му дадох от рулото намазано на  2 филийки+лютеница,а той погледна с една физиономия...ей такава Shocked SickИзяде двете филии и каза "Ей,систър...ама т'ва е мноооу вкусно.бе.Ще ми намажеш ли още две?" Joy
Та вкусно е.Правите го вечерта,а сутринта закуската е готова,ако не Ви хареса става веднага на миш-маш с няколко яйчица. Laughing

Виж целия пост
# 37
Побългарени мариновани краставици по китайски

Продукти:

500 гр.краставици(от големите)
30-40 гр.чесън
2 с.л.оцет
сол на вкус
1 с.л.захар(аз минах с по-малко)
180-200 гр.олио/зехтин
копър(с това ги побългарих hahaha)
2-3 люти чушки или лют пипер

Краставиците се нарязват,както на вас Ви харесва.Слагат се в буркан или в малка тенджерка.Чесъна се пасира с олиото и заливате краставиците.Добавят се останалите подправки.Лютите чушки се запържват с малко олио се и изсипват върху краставиците.Затваряте буркана и го оставяте да престои в хладилника 2-3 часа.Аз през час раздрусвах буркана и го обръщах.Хапвам си ги цяла седмица така,че да знаете-НЕ СЕ РАЗВАЛЯТ БЪРЗО.Много са вкусни и хрупкави.
П.С.Съжалявам,че нямам линк към източника,но беше отдавна,когато си записах рецептата на хвърчащо листче. Sad Ако намеря ще постна линк.

Виж целия пост
# 38
Страхотни неща, Неличка! Аз обожавам да готвя и със сигурност ще пробвам от твоите рецепти:) Ако имаш, хвърли насам и нещо сладичко:))
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия