Тровят ни с генномодифицирана царевица! Докога ще спим? Няма време!

  • 31 948
  • 700
# 75
Хеликаза , много си "падам" по такива като теб с 4 публикации "завършили генетика", дето били "чули", "чели", "разбрали". Ами разходи се по пазара, няма нужда да чуваш  и подслушваш. Вижда се с просто око и се усеща на вкус- огромни, идеални, като извадени по калъп холандски домати, с вкус на сапун.

И защо на два пъти заблуждаваш, че няма как да се разбере, че даден плод/ зеленчук е генномодифициран? Външно няма как да се разбере, но може да се провери  чрез лабораторен анализ. И се прави дори у нас, но трудно и бавно. Има 3 такива лаборатории в България- 2 държавни и една частна. Изследването струва 300 лева. Нищо работа. Къде не си ги дал. Crazy
Мнението ми за колегите ти генетици, които като са разгадали човешкия геном и си мислят , че са голямата работа, а всъщност хал хабер си нямат как точно функционираме, си остава същото. Хора без съвест и отговорност. Мислят си, че като клъцнат оттук и залепят там и
създават нещо. Създават един Франкенщайн, това създават.

Отглеждането и внасянето на ГМО у нас доколкото знам не е разрешено, но се прави нелегално.


Всъщност, нямаше ли проблем в България именно с лабораториите за ГМО? Уж усвоили пари, направили лаборатория, после нямали пари за консумативи и поддръжка и до там. Или вече се бъркам с нещо друго?
Виж целия пост
# 76
Хеликаза - все едно аз да знам подробности по дадена тема и нищо да не казвам. Приказването му е майката, а не "щом не искате да слушате...". И няма значение дали другите мислят като теб или не. Има хиляди проблеми, ако едно не засяга теб, проблемите в детските градини биха те засегнали или друго... А и не виждам какви допълнителни дивиденти биха имали тези специалистите, ако ГМО се разрешат - цялата работа (99%) е в областта на търговията и т.н.  Peace

Jillian - значи скоро не си яла истински домати, домашни, за да видиш разликата.
Виж целия пост
# 77
СпирОлина,на два пъти казах,че обикновения потребител не може да ги различи,аз също не мога,без необходимите изследвания.Ако така четеш избирателно и си съставяш мнение...ясно е защо си така крайна.Това,че съм с 4 публикации проблем ли е някакъв?Просто не обичам да се изказвам където не съм компетентна.
Не разбирам и защо обобщаваш ,че сме хора без съвест и отговорност.Колегите ми от НГЛ без съвест ли са?!?Явно трябва да спрем да се занимаваме с пренатална диагностика...с проучването на редица ракови болести, с опитите да помогнем разширявайки границите на медицината.Искрено ти пожелавам никога да не ти се наложи да опреш до мой колега,без съвест и без отговорност
Виж целия пост
# 78
Хеликаза, мисля, че стана ясно - никой не оспорва постиженията на науката, а това в какви ръце попадат те и за какви цели се използват. А и стига с този патетизъм, навсякъде, във всяка наука и професия има хора без съвест, готови да изтъргуват знанията си на добра цена без да им мигне окото.
Виж целия пост
# 79
Грейс, да не бъркаш с лабораторията, която търсихме за изследването за флуор.  newsm78
Информацията ми за тези 3 лаборатории е отпреди няколко дни. Момчето го знаеше от тези от ОЦОСУР. Ще разпитам следващия път. Каза ми, че ОЦОСУР са правили тестове на продукция и крайни продукти в района около Варна. В Шуменска област имало производство , а във Варненска  и Търговищка намерени ГМ-продукти в търговската мрежа. В Силистренска и Русенска още няма открити.

На втория линк който дадох в първия си постинг има карта с намерени ГМО в страната, но още е съвсем в началото проучвателната работа... Sad

Хеликаза, ами хайде, като си толкова компетентна, досега трябваше да ни заровиш с доводи и аргументи, защо аджеба е толкова хубаво това ГМО и защо не можем без него.
Не чета избирателно, но сега виждам, че има добавено в  скоби ( редовия потребител). Съжалявам за недовиждането.. Просто този термин нищо не ми говори.
Поне кажи на хората, че ако са "нередовни потребители", могат да разберат. Wink
Наричаш ме "крайна", но като гледам повечето тук са на тази "крайна" позиция.
Ние имаме деца и не ни е все едно, какъв свят ще им завещаем.

Това,че съм с 4 публикации проблем ли е някакъв?

Никакъв. Просто много познат изказ.  Wink
Виж целия пост
# 80
подписах. Simple Smile Peace

В БГ от години вече я няма царевицата на моето детство Cry...
когато летата варяхме казана с кочаните и царевицата имаше омайно ухание-  дъхава, вкусна- вълшебна!!!
когато всяко зрънце от кочана си имаше нюанс....подредени като броеница- едни по-тъмно- жълти, други по- светли....оранжевеещи, червенеещи.....като маслена картина на художник!
сега са пластмасово жълти- еднакви от началото до края......няма го този аромат, няма го този вкус.....

Песимист съм по отношение на бъдещето не само на БГ, а на Земята.
ГМО е плъзнало вече..........
дори и в БГ да ги забранят, нашият БГ тарикатлътски манталитет ще си ги внася нелегално, както се прави и в момента.

и ще се отклоня малко от конкретната тема.....извинявам се за офф-а
наскоро ми раказваха за някакъв документален филм относно  някакви генератори/от бившия СССР/, които облъчват и влияят на психиката и мисленето на хората, на цели народи........така се постигала агресията, объркаността , ниските страсти........
накъде върви човечеството?????.......


Виж целия пост
# 81
В БГ от години вече я няма царевицата на моето детство Cry...
когато летата варяхме казана с кочаните и царевицата имаше омайно ухание-  духава, вкусна- вълшебна!!!
когато всяко зрънце от кочана си имаше нюанс....подредени като броеница- едни по-тъмно- жълти, други по- светли....оранжевеещи, червенеещи.....като маслена картина на художник!
сега са пластмасово жълти- еднакви от началото до края......няма го този аромат, няма го този вкус.....
Ядохме нормална царевица през лятото на морето - човека имаше и от двата вида в казана. Предполагам, малко е засял, а другата купена и сварена. Аз не разбирам, тези царевици, домати и други с вкус на пластмаса - генно-модифицирани ли са или имат някакъв друг проблем? (ако в момента такива продукти не са разрешени в България)
ПП: Хубаво описание на нормалната царевица!
Виж целия пост
# 82
В генома(базата данни)на растението е вграден чужд,несвойствен за даденото растение ген,който цели да подобри по различен начин неговите естествени характеристики и/или да му внесе нехарактерни такива-устойчивост към вредители,засушаване,застудяване и тн.

Това не е ли потискане на едни гени за сметка на други? Как точно се вади и слага ген? Как се бърка в ДНК-то и се променя структурата??

Въпроса е не е толкова за хранителния състав на продуктите на ГМО, а в това, че вкарвайки някакъв чужд ген (например гени на арктическа риба се прибавят на доматите и ягодите, за устойчивост към измръзване) не се знае, къде после по хранителната верига ще се проявят още изменения. Защото ние ги ядем тези ягоди и домати!

Защо да не е за това въпросът? Като се промени ДНК-то на нещо, което ядем, какво е влиянието конкретно за организма?
Всички знаем, че протеините, въглехидрати и т.н. се разграждат в черния дроб на по-прости,по-прости и така до безкрай или там и аз не знам до кога. И как точно някоя белтъчина, в която е бръкнато, се разгражда по-различно от тази, в която не е бръкнато?
Нищо не разбрах честно казано от горния пример.  Rolling Eyes
Виж целия пост
# 83
Спиролинке, да, омотах се вече. За флуора е било онова с лабораторията.


Ядохме нормална царевица през лятото на морето - човека имаше и от двата вида в казана. Предполагам, малко е засял, а другата купена и сварена. Аз не разбирам, тези царевици, домати и други с вкус на пластмаса - генно-модифицирани ли са или имат някакъв друг проблем? (ако в момента такива продукти не са разрешени в България)
ПП: Хубаво описание на нормалната царевица!

Ами този пластмасов вкус не е задължително да са генно-модифицирани. Сегашните плодове и зеленчуци ги третират по всякакви начини само и само да са "long shelf". Едва ли не стимулират ги само да изглеждат зрели отвън, а те не са - вътре са твърди и неузрели. Само и само, за да имат по-дълга трайност.
Виж целия пост
# 84
Лурдес, не се потискат собствените гени на растението.Представи си ,че ДНК-то е една верига.Веригата на растението донор се срязва на две места,така че да се отдели парче,което е интересуващият ни ген.Във веригата на растението гостоприемник също се прави такова срязване(естествено на определено място) и в "дупката"  се вмества нашият ген.Този ген кодира най-често някакъв ензим,който му придава исканите от нас,нехарактерни свойства.
Попадайки в нашия стомах,този ензим се разгражда до съставните си части-аминокиселини и на практика престава да съществува.Въпросният ензим не е с променени аминокиселини,той не е характерен за това растение,но нормално се среща в природата,в някой друг организъм.
Важно е да се отбележи,че този ген не се предава в поколението на тези растения.Това е един от най-важните моменти.Така земеделецът,който ги отглежда трябва всеки сезон да си купува нови семена от съответната фирма.
Доста опростих картината,дано на някого да му е станало по-ясно,поне малко.
Грейс е съвсем права,пластмасовият вкус не се дължи на генното модифициране,а на селекция и други специфики в отглеждането на тези растения
Виж целия пост
# 85
Защо тогава пчелите не искат да ги опрашват, като са съвсем ЕСТЕСТВЕНИ, а изчезват и ебават майката на цялата флора и фауна?
Звучи ми като - моето куче този салам не го яде !!!???
Виж целия пост
# 86
Защо тогава пчелите не искат да ги опрашват, като са съвсем ЕСТЕСТВЕНИ, а изчезват и ебават майката на цялата флора и фауна?
Звучи ми като - моето куче този салам не го яде !!!???
Никога не съм виждала пчела върху генно модифицирано растение.Впрочем голяма част от растенията не се размножават посредством опрашване.
Последиците от екологична гледна точка са определено по-вероятни и макар недоказани за момента си заслужава да се замислим за тях.Има определени сортове ГМР,в които е вкаран ген за устойчивост на някои вредители насекоми.Предполагам,че понякога този ген не е високоспецифичен и влияе на по-широк спектър насекоми и може би такъв е случаят с пчелите.Ако трябва да съм честна,специално по този въпрос не съм запозната много-рано се насочих към човешката генетика и растенията останаха на заден план.
Относно ГМО си позволявам да се изказвам понеже са ми известни самите техники на генен трансфер.
Виж целия пост
# 87
Ще се направя, че Хеликаза не съществува.

Днес получих колет от семейството ми  Heart Eyes с чист, пчелен мед. Органичен, в буркан, заедно с малко пчелен клей. Такъв мед тук или няма, или се намира с лупа, или вкусът му е минал покрай истинския, български мед. Последно си купих от прехваления хавайски мед и, честно казано, нищо не струва и той.

Та, наред с меда и другите хубавини, получих и една книга на Алек Попов - ''Спътник на радикалния мислител''.

Зачетох се:

"Първите полокения, отхранени с генно модифицирани домати, вече имат право да гласуват. Но нямат памет за вкуса. Можеш да им пробуташ всичко, стига да е опаковано подходящо. Те са идеалният потребител на бъдещето. Българският домат не възпитава потребители. Той има фенове. Хиляди от тях се стичат всякко лято в малката ни, слънчева родина, за да вкусят от този елексир на идентичността..

Докато още има хора, които набиват истински домати, нищо не е загубено."


Книгата е обещаваща, но ако оставим настрана и нея, и фактът, че колетът ми бе отварян и инспектиран от агрикултурното федерално дружество (за какво, за полезности ли?!), ми се плаче.
Виж целия пост
# 88
Хеликаза, случаят с царевицата и пчелите не е такъв.
Повече от 25 години дядо ми имаше пчелин в близост до царевична нива, поставял е кошери в акациева гора, имаше такива и в селският двор. Много добре си спомням как ми показваше разликите в меда изваден от различните места.
Пчелите опрашват царевицата (нормалната, не генномодифицираната!!!!). Медът е много светло жълт и когато се захароса има малко по-зърнеста структура в сравнение с акациевия или този от други полски треви. Добре го помня, защото не ми харесваше много и винаги дядо ни оставяше от другия мед, слънчогледовия му го изкупуваха от кооперативния съюз.
Виж целия пост
# 89
А за доматите някой спомена ли,че ги "инжектират" с ген от риба?Дааа,това дори го даваха преди две-три години по телевизията.Цял репортаж имаше за генномодифицираните храни.Всичко друго звучеше някак си "нормално" за времената ,в които живеем,но това за доматите ,като го казаха ,направо ме бутнаха от стола-не предполагах....А и царевица има навсякъде,дори във витамините дето си ги купуваме от аптеката.
Подписах! Peace
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия