Содена питка за Бъдни вечер

  • 129 118
  • 217
# 90
Дойде време на рецептите за содена питка.
Слагаше ли се яйце в нея, че съм забравила?
Не!
Говорим за строго постна питка. Маята е заменена със сода защото маята е жива.
Виж целия пост
# 91
http://www.evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=a … achi&Itemid=9
Това е рецептата. Само дето не ми става както на снимката, може би трябва да сменя тавата. Има време да пробваме до Бъдни вечер.
Виж целия пост
# 92
Направо се чудя дали да рискувам. На снимката изглежда страхотно, но...
Виж целия пост
# 93
Слабо ме интересува, че маята (дрождите) са живи, пък содата е друг вид набухвател. На масата ми има питка, която се изяжда с удоволствие, а не насила.
Виж целия пост
# 94
Запис и от мен.  Досега не съм знаела, че на Бъдни вечер питката, трябва да е содена .
Виж целия пост
# 95
По традиция и според канона на Бъдни вечер цялата трапеза е от постни ястия. По тази причина и питката е постна, а както многократно вече е написано в тази тема, маята и квасът са живи и за това се заменят със сода. Признавам си без бой, че аз също замених последните години содата с бакпулвер под майсторското давление на майсторките кулинари в тази тема, но реално той си е "загасена" сода (сода с лимонтозу) и резултатът е в пъти по-добър от варианта, който правих преди това само със сода и оцет.
 Peace Hug
Виж целия пост
# 96
Направо се чудя дали да рискувам. На снимката изглежда страхотно, но...
Първо пробвай!
Не рискувай точно за Бъдно вечер.
Виж целия пост
# 97
750 гр.брашно
300 мл.топла вода(зависи от самото брашно,колко ще поеме)
4 суп.л.олио
1 равна.с.л.захар.
щипка сол
1 ч.л. оцет

Бъркам на каша с миксера и постепенно добавям от брашното..Като стане по-гъсто от кексово тесто,бъркам около 5 мин.на тази гъстота..После с куката или на ръка омесвам до готовност.
Разточвам питката и я набождам с вилица.
Оставям 15-20 мин.да си се отпусне самия глутен и пека на 190 гр.

Като се извади веднага се ръси с вода и се завива с кърпа.
Оставям я да си обиколи хубаво нивата,и после на масата..
Коричката омеква и става много вкусна
Виж целия пост
# 98
А аз слагам вътре малко шарена сол и чубрица,вкуса става един път  Peace
Виж целия пост
# 99
А аз слагам вътре малко шарена сол и чубрица,вкуса става един път  Peace
Щом става един път, може ли да дадеш рецептата, както и подробно описание на направата?
Виж целия пост
# 100
За пръв път тази година ще съм домакиня за Бъдни вечер и тъй като доста се вълнувам  Grinning  реших да направя репетиция с питката. Харесах си тази рецепта
http://www.supichka.com/2014/12/sodena-pitka.html
привлечена от снимките. Не хранех големи надежди да я докарам на външен вид, но се получи толкова добре, че не мога да смогна да се хваля на приятелки  Laughing
Наистина се получи страхотно! Аз сложих повече пълнозърнесто брашно и по-малко бяло.
Виж целия пост
# 101
Poliiii, питката е лесна и предполагам вкусна.
Изкушавам се, да я пробвам тези дни  Peace
Благодаря, за споделената рецепта  Hug
Виж целия пост
# 102
Опитай я, няма да съжаляваш! Повече от лесна е Wink Тъкмо, ако я правиш само с бяло брашно, ще споделиш, понеже аз възнамерявам и за 24ти да си в направя по същия начин.
Виж целия пост
# 103
За мен най-важното за хубавата содена питка е мекото тесто - ако е твърдо, няма как да не стане подходяща за близък бой.
Виж целия пост
# 104
А как обикаля нивата  newsm78 сори за въпроса.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия