Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Коледните базари – носители на коледния дух

 • 5 197
 • 7

Ако трябва да затворим очи и само по миризмата да познаем какъв момент от годината е…, то може би ще бъде нещо подобно: аромат на свежест, дъжд и цветя ще асоциираме с пролет, уханието на плажно олио, солена вода и морски климат ще ни препрати към лятото, с мирис на печени кестени и сухи листа ще заговори есента.
Дъх на мандарини, портокалово-шоколадови сладкиши и греяно вино пък предвещават идването на коледните празници. Допълват ги аромат на свещи и звуци на камбанки и звънчета. Малко преди тях, заради тях, идват и други очарователни  събития – празничната украса из целия град, усмихнатите хора по улиците и… коледните базари.

Произход и история на коледния базар

Коледният базар /още можете да го срещнете и като Christkindlmarkt, Christkindlesmarkt, Christkindlmarket или Weihnachtsmarkt/ е уличен пазар. В момента се свързва с обичая да празнуваме раждането на Божия син, а именно – Коледа, но произходът му всъщност съвсем няма това за цел. Появява се за пръв път в Германия, Австрия, Южен Тирол и Елзас, но, разбира се, не в такъв бляскав и пищен вид, в който сме свикнали да го виждаме сега.

Днес коледни базари има във всеки по-голям европейски град.  Те са резултат от динамичното развитие на това събитие, чиято първа проява е още през Средновековието в немскоговорящата част на Европа. За предшественик на коледните базари се смята виенският „Декемврийски пазар” /"December market"/, проведен през далечната 1294 година. Първите коледни базари са се провели именно във Виена – преди повече от седем века. През 1294 година, император Албрехт Първи дава на виенските търговци привилегията да организират Декемврийски пазар за населението на града. Това начинание се пренася и на други места. Първият писмено документиран базар от такъв тип е този в Bautzen през 1384 година. Обратно във Виена, през 16 век се доближаваме съвсем до съвременния изглед на коледните базари – тогава така нареченият „Базар на Томас” /Thomasmarkt/ е проведен не просто по някое време през декември, а именно около Коледа и Нова година. И освен традиционните стоки като текстил и бакалски продукти, той предлагал и вкусни джинджифилови хлебчета и сладкиши, които моментално станали хит. Около 200 години по-късно пазарът се преименувал на „Базарът на Бъдни вечер” /Weihnachtsmarkt/. Въпреки промените обаче, самата концепция не е се променила – още от самото си начало базарът бил изключително запазено място само за малки търговци – все пак те били хората, които осигурявали стабилни доставки на стоки за града и в най-трудните времена. В много градове в Германия и Австрия традицията така се развива, че коледните пости и очакването на идването на Христос на Земята се възвестяват именно чрез отварянето на такъв коледен базар, наречен "Weihnachtsmarkt". Още оттогава, от самото начало, тръгва традицията той да се провежда на градските площади и съседните на тях пешеходни зони и посредством външни щандове да предлага храна, вода и най-различни предмети, свързани с коледния дух. И всичко това, придружено с изпълняване на подходящите за момента песни и танци. В много градове вечерно време се разиграват и театрални представления, обикновено със сюжет от Завета – раждането на Божия син Исус Христос.

Но никак не е нужно да сте религиозни, за да посетите коледния базар. Нужно е само да сте коледно настроени! Неделима част от всеки коледен базар са сцената на Рождеството, традиционни коледни сладки и сладкиши – щолени, вурстове /това е по-съвременен елемент, през Средновековието вярващите строго са постили/,топло греяно вино или специален пунш, десетки ръчно изработени предмети – украшения, играчки, орнаменти за коледната елха, книги. През последните години има и други нововъведения и така днес на коледния базар можем да открием и най-различни практични и полезни предмети.

Да, от Средновековието през Ренесанса и чак до днес –коледните базари са вече една неделима част на празника, една от магиите на Коледа. Там е мястото, където коледният дух ще завладее и най-безчувствените.

 

ПО СВЕТА

 

Виена

Днес Виена оживява по неповторим начин през последните месеци от годината. Коледни базари из площадите на австрийската столица започват още от средата на ноември и омайват с аромата, звуците и светлините си. Базари има на различни ключови места, но най-големите са на площада пред кметството и при двореца Шьонбрун. Тъй като Виена е и основен представител на европейската класическа музика, то именно тук ще се насладите и на десетки класически концерти, изпълнявани на открито из целия град. Стотиците щандове из базарите предлагат най-различни уникати – ръчно изработени играчки, украшения, стъкло, свещи, бижута, апетитни джиджифилови хлебчета и ябълкови щрудели, както и традиционното греяно вино. Атракция за децата пък са огромните ледени пързалки за кънки, както и коледните работилници.

Прага


Прага също засиява по Коледа. Основните базари са в центъра – на площада на Стария град и на площада Wenceslas – двата площада са на 5 минути един от друг. Два по-малки има на Republic  Square и Havel’s market. Оживени и осветени по уникален начин, те превръщат Прага в един магичен свят от някоя приказка. Базарите се състоят от малки, сладки и украсени дървени хижи, в които се продават традиционни ръчно изработени уникати – чешки кукли, дървени играчки и стъкло, кристални и керамични украшения, бижута, бродерии, ароматни свещи, шапки, ръкавици и шалове, коледни орнаменти.
Но – строго поклащат с глава чехите – не всичко в Коледните базари в Прага опира до пазаруване. Посетители могат да наблюдават как се приготвят традиционни ястия и да опитат всякакви видове местна храна и питиета, например традиционните чешки сладкиши „Trdelník” /който го произнесе, печели два/, чешка бира или горещо вино. Базарът в Стария град има и атракция за по-малките – конюшня с животни – там децата могат да погалят овца, коза и магаре. Най-впечатляващо от всички обаче е Коледното дърво, взимано всяка година от планината Krkonose в северна Чехия. Осветено по подобаващ начин, то е наистина ефектна гледка на фона на тъмната готическа Прага. Коледни певци пък радват слуха на посетителите от ранния следобед до късна вечер, компания им правят и танцьори, облечени в традиционни костюми.

Будапеща


Коледният панаир /както те го наричат/ в Будапеща се провежда на площад Vörösmarty – в сърцето на града. Започва последната седмица на ноември и включва най-разнообразна програма, изпълнявана на две сцени, включително концерти на фолклорна, джаз и световна поп музика, танцувални и театрални представления, куклени шоута. Над 100 щанда всяка година очакват своите посетители и предлагат на тяхното внимание висококачествени уникални ръчно изработени продукти, предварително оценени и селектирани от специално жури от експерти по фолклорно изкуство. Така че, когато купите нещо от Коледния панаир в Будапеща, да сте сигурни, че получавате наистина уникат. Традиционни деликатеси от страната дебнат почти през щанд и могат да бъдат опитани най-интересните унгарски ястия. Панаирът включва също и визуално шоу, прожектирано върху фасадата на една от сградите там – Gerbeaud Coffee House.

Берлин


Берлин се води не само за столицата на Германия. Немците го считат и за столица на немските коледни базари. И има защо – независимо дали предпочитате огромен, оживен, шумен и зрелищен Коледен базар, или по-малък, уютен, интимен, задушевен и вълшебен, Берлин може да ви го предостави – по Коледа той разполага с 60 коледни базара, разположени в различни части на града. Големи булеварди и площади, както и малки странични улички и дори музейчета стават домакини на най-разнообразни по своя чар коледни базари. От 2007 насам Берлин провежда и един от най-впечатляващите коледни базари в Германия – в замъка Шарлотенбург /Charlottenburg/. Дворецът и прилежащият му парк са облени в специална романтична светлина, а 150 търговци от цяла Германия пресъздават коледния дух. Gendarmenmarkt Christmas Market пък е разположен на един от най-красивите площади на града. Жонгльори, акробати, танцувални групи, шоута с огън, хорове, джаз, както и международни известни артисти са част от програмата на този базар. Сърцето на „Зимната магия” обаче според берлинчани е Коледния базар на площад Постдамер /Postdamer Platz/.

Париж


Градът на любовта не остъпва по-назад с коледните си базари. И тук те са много, но два са основните – по "Шанз-Елизе" /ама разбира се/ и в модерния квартал "Ла Дефанс". Коледният базар по прочутата търговска улица е най-големият и внушителен във френската столица. Следва го този в "Ла Дефанс" с над 350 щанда. Трети по големина, но не и по красота, е базарът до Айфеловата кула, при градините на Трокадеро.

Кьолн


Кьолн празнува Коледа със седем базара, разположени из центъра. Основният и най-впечатляващ от тях е на площада пред известната Кьолнска катедрала. Вниманието привлича огромната елха, разположена в центъра му. Най-различни джаз, госпъл, рок и традиционни немски коледни концерти се изпълняват точно пред катедралата. Ароматни печени ябълки и бадеми ще заситят апетита ви, а топло греяно вино с канела ще стопли душата.
Друг базар, който заслужава внимание, е Средновековният коледен базар. Плаща се за него вход от 2 евро, но си заслужава – демонстрират се средновековни занаяти, предлагат се наистина необичайни вещи за коледни подаръци, играят се средновековни шоута, дори храната, която ще ви предложат там, ще е средновековна /не като давност, а като тип/.

… И У НАС

 

Разбира се, парижани ще ви кажат, че Коледа е най-прекрасна в Париж, чехите ще ви подканят да преживеете Прага, немците ще ви предлагат Кьолн или Берлин, а австрийците никога няма да се отметнат, че във Виена е най-хубаво. Аз ви казвам да си останете у нас и да посетите родния базар. Малък по мащаб, скромен и не дотолкова пищен, но може да се окаже, че всичко от което имате нужда, е именно там.
У нас коледният базар е сравнително нова традиция или поне във визията, в която се състои от десетилетия в големите европейски градове. Коледен базар по тази немска традиция се проведе за първи път в София едва през 2011 година. 22 малки и кокетни дървени къщички се разположиха смело за първи път в центъра на столицата. Миризма на канела и ванилия се разнесе в градинката между Народното събрание и Софийския университет. Сладкиши щолен, пунш, вурстчета и греяно  вино зарадваха жителите на града, а детска въртележка, коледни песни и театър забавляваха по-малките.
И ето че и тази година традицията продължава! На 18 ноември за седми път бе открит Софийският коледен базар в Градската градина, до пл. "Батенберг" с работно време: всеки ден от 11:00 до 22:00 часа до 20 декември включително. Къщичките – щандове предлагат коледни украси, ръчно изработени декорации и подаръци, щолени, греяно вино и други атрактивни неща. В програмата са включени и детски представления. Можете да си купите украса за коледното дърво, различни играчки, кукли и книжки за децата, както и подаръци за близките хора. Не пропускайте! Имаме си коледен базар! Посетете го! Това е мястото, където Коледа е жива.


 

СНИМКИ:
София – FB страница на Немски Коледен базар София, Будапеща – Димитър Узунов, Берлин – Chris Leadbeater, Виена - kreitner&partner, Кьолн – Simon Collison, Прага - Chris Leadbeater, Париж – Valerie GladstoneМаги Благоева
декември'2012
доп. '2017 - BG-Mamma
      
         
Виж целия пост
# 1
Обичам коледните базари. За съжаление, миналата година нямаше в Плевен (понеже кметът казал, че павилионите са грозни и го забранил) ; тази година уж ще има и то точно с къщички, в които по западен модел ще се продават само свързани с празниците неща. Simple Smile 
Дано само да не се окаже, че е фалшива новина..
Виж целия пост
# 2
Миналата година ходихме в Ротенбург и Нюрнберг и беше много хубаво, особено в Ротенбург. В Нюрнберг ми беше малко претъпкано, но пак приятно:))

Сега в неделя заминаваме за Алзас, ще бъдем в Колмар и Мюлуз и ще видим там как ще са базарите.
Ще отидем и на софийския, и на пловдивския, миналата година имаше къщички и в Пловдив:)
Виж целия пост
# 3
За съжаление у нас на базарите се предлагат глупости, неизкупени през годината на завишени цени
Виж целия пост
# 4
Миналата година ходихме в Ротенбург и Нюрнберг и беше много хубаво, особено в Ротенбург. В Нюрнберг ми беше малко претъпкано, но пак приятно:))

Сега в неделя заминаваме за Алзас, ще бъдем в Колмар и Мюлуз и ще видим там как ще са базарите.
Ще отидем и на софийския, и на пловдивския, миналата година имаше къщички и в Пловдив:)

В Ротенбург съм била през лятото и през цялото време си представях каква приказка е там по Коледа. Прекрасно градче  Heart Eyes Преди две седмици ходихме на базара в Нюрнберг. Такова стълпотворение беше, че изобщо не успях да се насладя на красотите. На другия ден обиколихме пак, за да видим нещо. Греяното вино и яйчният пунш са жестоки  Peace Препоръчвам!
Виж целия пост
# 5
  А аз съм много разочарована от плевенския  коледен базар. Уж щяха да бъдат къщички, но не са - има по две къщички в двата му края, а в средата са 5-6 павилиона от тези, за които сегашният кмет каза, че загрозявали центъра и даже ги забрани миналата година. При стария кмет (не съм му фен и не съм гласувала за никой от двамата - просто изтъквам факт) базарът беше само от тези бели павилиони и бяха много повече. Не беше красив като европейските и софийския, но имаше много видове сладкиши, тук-там се продаваха разни смешни шапки, шалове, ръкавици; имаше сергии с календари, коледни венци, коледни покривки и много украси.
  Сега има два павилиона, в които се продават чаши, коледни украси и гирлянди (не по-различни от тези по китайските магазини), един за кожени изделия, един за домашно вино, един за сувенири от дърво, един за мед и свещи от восък, един за играчки (също като тези по китайските) и един полупразен павилион, в който май се продават домашни сладки, щанд на Цър Пър и ТОВА Е. Изглежда ли ви като коледен базар?
  Кметът ни сигурно се има за много изтънчен - твърдеше, че го дразнят разни сергии по главната, на които се продават гащи - не знам дали е имало гащи, не съм обърнала внимание, но имаше други десет пъти по-интересни неща от тези, които са сега. Sad
  Единственото положително е, че до базара има сцена, на която се провеждат концерти в някои вечери. Концертите са хубаво нещо, но павилионите си остават безинтересни.
  Виж целия пост
  # 6
   Petia Ivailov, ще се опитам да запазя дистанция, тъй като мнението ми за вашият кмет е повече от положително. Познаваме се лично и благородно завиждам на плевенчани за такъв кмет.
  В моят град, Враца също има коледен базар. Видях снимки във фейсбук, изглежда много добре - с дървени павилиончета. След седмица като се приберем в България, ще го видя и на живо. Има и голяма елха на площада. Лошата новина е, че още първата вечер са били поокрадени играчките от нея.  Sad
  Виж целия пост
  # 7
  Аз не съм изразила мнение за кмета - не се интересувам от него като човек. Дали е добър или лош няма нищо общо с темата.

  Написах само, че при стария кмет (чиято личност изобщо не ме интересува и за когото също не съм гласувала) базарите бяха по-големи и по-хубави. Новият кмет ги обиди (нарече ги битаци) и ги забрани. Това, което той създаде на тяхно място не струва.
  Виж целия пост

  Започнете да пишете...

  Страница 1 от 1

  Общи условия