Медовик.От днес за днес.(Стъпка по стъпка)

  • 35 221
  • 208
        Торта "Медовик" .(От днес за днес). Grinning

     Класическа руска медена торта-приказка!Опитайте,няма да съжалявате! smile3521
  
     за корите:
     150 г масло(или маргарин)
     3-4 с.л. мед
     1.5 ч.л. сода бикарбонат
     Всичко това се разбърква в една тенджерка и се слага на котлона за да се разтопи.След това се оставя малко да се охлади.
     Ако искате корите да имат по-карамелен вид,можете първо да карамелизирате меда и содата на тих котлон до оранжева пяна,а после да добавите и маслото.

     В друг по-голям съд(където ще месим тестото) размесваме:
     3 яйца
     3/4 ч.ч. захар
     сместа от тенджерката
     3 и 1/2 - 4 ч.ч. брашно (количеството е ориентировъчно,зависи,колко ще напълните лъжиците с мед,колко са ви големи яйцата и т.п..Може да ви се наложи да добавите още брашно.Но го добавяйте на малки порции,за да не прекалите.)
     Тестото се получава много-много меко!(Ако ви е толкова меко,че не можете да работите с него,преди да се изкусите да добавите още брашно,сложете тестото в хладилник за 30-40 минути.Маслото,което има в него,ще стегне,брашното ще бухне  и тестото ще се втвърди.)
     разделя се на 8-10 части,от тях се оформят топки,след това всяка топка една по една се разстила с с длани в кръгла тава(форма) и се пече в намазнена тавичка,пак една по една. Докато печете едната кора,нека останалото тесто си стои в хладилника.
   Ако срещате трудности при разстилането на корите,заради мекото тесто,леко си набрашнявайте пръстите/дланите,това ще ви улесни.
Корите преди изпичането трябва да са много тънки,чак прозрачни
,
а след изпичането стават бухнали,с дебелина на бисквитка "Закуска" или повече.
Изпичат се много бързо,внимавайте да не загарят.
     Аз ги пека във форма с диаметър 24 см,която намазнявам с малко олио.
     Големината на формата и броят на корите естествено може да варират! Simple Smile
 
     за крема:
     1 кг 200 г заквасена сметана (можете да увеличите количеството,ако пожелаете).По-добре да използвате по-кисела такава,като Данон ,например.
     2 -2.5 ч.ч. захар (ако искате по-киселичек крем,намалете количеството на захарта до 1 ч.ч.  Peace )(Друга забележка.Ако решите да увеличите количеството на крем,непременно намалете захарта,иначе тортата ще се получи прекалено сладка.)
     1-2 ванилии
     По желание се добавят орехи,какао 4-5 лъжици,ром(може и без последните две).....
     Корите се намазват.
     Сглобената торта се украсява с настърган на ренде шоколад или смлени орехи.

      
      Тортата е готова за консумация след 1 час! Grinning
      Да ви е сладко! Heart Eyes
  
      
      
Виж целия пост
# 1
уффф,като я гледа човек тая хубава тортичка,как да не я направи. smile3508
То трябва да си от желязо да не ти се дояде.А пък който е пощелив като мен...... #Crazy
Утре ще я направя.Имам всички продукти,ама току що сложих един крем-карамел да пека и няма да имам време.
Селма,направо си вълшебник.Браво smile3501
Ако се получи ще се похваля.
Виж целия пост
# 2
Селма,наистина е приказка тази тортичка.Благодаря за възможността да опитам тази вкусотийка  bouquet
Понеже днес се борих с нея,да си задам въпросите.Тестото ми се получи много лепкаво и буквално беше ,кой-кого  JoyПри самото печене нямах трудности.Кремчето ,на Селма ми се струва по-гъсто.То нали чуждото все по-хубаво.Та въпросът ми е ,има ли тънкост някаква при бъркането на крема?
Ето снимка,за да се види очевадната разлика в крема
Виж целия пост
# 3
Селма успява ли за един час тази торта да си поеме от крема и да омекне  Shocked .
За вкуса спор няма !
Шери според мен много зависи от сметаната която ползваш . Доста момичета в Тортената тема се оплакват , че като разбият заквасената сметана и тя се втечнява . Аз такъв проблем не съм имала но съм в Щатите .
Виж целия пост
# 4
Та въпросът ми е ,има ли тънкост някаква при бъркането на крема?

Шери1, ако искаш по-гъст крем, просто не разбивай сметаната. Изсипи я в купа, сложи захар, колкото е нужно, разбъркай два-три пъти с лъжица и остави за половин-един час в хладилник. Като извадиш крема, захарта ще се е стопила, а той изобщо няма да е рядък. И с руската сметана няма такъв проблем, но с тези на българския пазар не става с разбиването.
Виж целия пост
# 5
Селма успява ли за един час тази торта да си поеме от крема и да омекне  Shocked .

  Корите се получават много порести и много бързо попиват крема.Просто опитай и ще се убедиш. Simple Smile

зависи от сметаната която ползваш . Доста момичета в Тортената тема се оплакват , че като разбият заквасената сметана и тя се втечнява . Аз такъв проблем не съм имала но съм в Щатите .
    Заквасената сметана(говорим за българската) не бива да се разбива.Достатъчно е само да се разбърка със захарта и да се изчака последната да се разтвори.
Виж целия пост
# 6
  Лабрекс,изпревари ме! Laughing
  Шери,мисля,че освен всичко в моят крем има повече какао,което също сгъстява до известна степен. Simple Smile
Виж целия пост
# 7
Селма аз съм правила Медовик , но да ти призная на 2-3 ден най много ми харесва . Затова се зачудих , че за 1 ч попива ...и твоята рецепта ще пробвам , но първо съм запланувала другия Медовик ( за един час )  Wink ( много лошо ми се отразяват тези торти , особено зимата  ooooh!  Laughing ...)
Виж целия пост
# 8
  Да,Рая,така е с тортите.Но тази е вкусна вече след 1 час. Simple Smile Peace
  Медовик за 1 час е хубаво да престои поне 1 денонощие.Там блатовете са пухкави,но по-дебели, и им нужно време за да поемат от влагата на крема.

  Шери,ти май днес  направи този Медовик и го опита? Rolling Eyes
Виж целия пост
# 9
Сигурно тайната е в содата newsm78 И аз правя една текава медена торта с много блатове, но при нея стават не порести, а направо като...дъски Rolling Eyes Твърди, ама твърди!!! И чак като се слепят с крема и престоят 1-2 дни, стават мммммм Crazy Кремът е млечно-маслен. Отдавна се каня да я напиша тази торта тук, защото е страшна, ама все не стигам до там.
А този медовик ще се пробва - то е ясно Grinning Всичко, що е с мед, ми е любимо. Дали ще се получи добре, ако направя крема с течен шоколад, вместо с какао? Че ми е любим...заквасена сметана и течен шоколад...Мисля, че ще стане супер! кило и двеста сметана колко е...три кофички ли идва newsm78 Значи примерно може да се направи две кофички сметана и една голяма кофичка/ 400 мл./ шоколад Grinning
Виж целия пост
# 10
оххх още около нова година като се чудех каква торта да правя ... че компанията каза че не можело нова година без торта  Crazy я загледах  Blush и сега си я заплювам за другата седмица да я пробвам  Hug

само да питам в заквасената сметана кристална захар или пудра захар ... защото аз досега като мажа торта със заквасена сметана и я подлаждам с пудра захар ....
Виж целия пост
# 11
Сигурно тайната е в содата newsm78
  Не мисля.... Rolling Eyes
   Цялата консистенция на тестото има значение. Peace МНого е важно да не се прекали с брашното.
   И тук корите,когато изстинат,става твърдички.Но понеже имат пореста структура,много бързо омекват в последствие.
Виж целия пост
# 12

само да питам в заквасената сметана кристална захар или пудра захар ... защото аз досега като мажа торта със заквасена сметана и я подлаждам с пудра захар ....
  Кристална.Разбъркваш я със сметаната и изчакваш да се разтвори. Peace
Виж целия пост
# 13

само да питам в заквасената сметана кристална захар или пудра захар ... защото аз досега като мажа торта със заквасена сметана и я подлаждам с пудра захар ....
  Кристална.Разбъркваш я със сметаната и изчакваш да се разтвори. Peace

мерси   bouquet
ще я пробвам и ще се отчета после  Peace
Виж целия пост
# 14
 Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия