missence, lilcho - да, чела съм доста спорни неща за елдата, включително и това, че е силен алерген (но по-скоро за пълнеж, отколкото като храна). Аз готвя често елда в къщи, яла съм като бременна, така че няма да му е съвсем непозната. Разбира се, ще я въвеждам постепенно и като нова храна. Въпросът ми беше по-скоро дали да и отделям само на нея повече от 5 дни, без да въвеждам нов продукт.
bibona - така е, много е полезно маслото от гроздови семки. Към твоя пост само да добавя още малко синтезирана информация:
- съдържа полимастноненаситени киселини и хранителната му стойност не отстъпва на тази на слънчогледовото, соевото и царевичното олио;
- има свойството да подчертава аромата на други продукти, затова често се използва за салатни заливки и маринати;
- олиото е рафинирано, затова в него може да се пържи, става и за печене;
- подпомага регулирането на нивото на холестерин, като по този начин има благоприятно влияние върху мастната обмяна;
- за външна употреба - заздравява ноктите и прави кожата по-гладка и красива.
За съжаление, обаче, не е ясно от кога може да се дава на бебета ...
Аманита, даде ли моркова?
Нели, остава и зеленчуци така да го научиш да яде Тони!