Машина за хляб - 25 част

  • 49 576
  • 738
# 15
 дядо хаджия, благодаря за новата тема!

Много необичайно ми се видя, че имаме едни и същи машинки, а различни упътвания. Затова реших да проверя още веднъж какво точно пише за маята и даже сканирах тази част от страницата.

на български:


И тъй като се учудех на какво се дължи разликата и да не е само в българския превод сканирах и на английски:



Единственото ми обяснение е, че сме си купували хлебопекарните по различно време и през тази времева разлика е направена промяната в книжката. Моята машина е от есента на миналата година, а ти си доста по- вещ в занаята. Сигурно си я купил по-рано.

Виж целия пост
# 16
 newsm44 стана най-после хляб!
благодаря ви за съветите  bouquet
Маята била много.То си пише в книжката,ако хлътне хляба да се намали маята с 1/4 к л ама кой да чета,аз предпочитам метода на пробите и грешките Joy,който е по-скъп!
а защо на мен мерките са в кафени л?
Виж целия пост
# 17

...... В тази връзка, всички ли си държите хляба в найлонова торба?
Аз радко го слагав в торба. Държа го завит в кърпа.
Виж целия пост
# 18
...
Единственото ми обяснение е, че сме си купували хлебопекарните по различно време и през тази времева разлика е направена промяната в книжката. Моята машина е от есента на миналата година, а ти си доста по- вещ в занаята. Сигурно си я купил по-рано.

Вела доколкото разбирам аз ползвам вече упътването на модел 5003, при който разликата му с модел 5000 мисля е само приспособлението за багетите. Значи моят цитат е от руска книжка с рецепти за мулинекс (някъде около 50-на страници е). Освен това почнах първо да чета упътванията на сухата мая и там пише едно пликче (3.5 ч.л.) се ползва за 1000 гр. брашно, което пък приблизително е за едно кубче жива мая (говорим за традиционните рецепти при които не е предвидено дълго време за втасване или пък не се използват дувфазни и трифазни процеси на обработка).

Може би затова и дамите от другата тема бяха категорични, че всеки трябва да разчита на собствения си опит и практика. Сега... и да сложите повече или по малко мая (+/- 5 гр.) едва ли е толкова фатално. Но по принцип съотношението суха:жива мая се движи някъде около 1:3. Ако някой има електронна везна нека да измери една чаена лъжичка суха мая колко е (според мен е около 3.5 грама).
Виж целия пост
# 19
Може ли да ми препоръчате някоя хубава рецепта за ръжен хляб-вече ми писна да ядем тухли единици...дори на четворки не го докарвам. #2gunfire
Правя го с 500 гр брашно,като гледам да има стотина грама бяло, уж, да се понадигне, 300 мл течност-опитах всичко-от вода, до айрян и прясно мляко, 3-4 с.л мазнина и 1 и 1/2 ч.л суха мая. Стигам и до 2 пълни-пак нищо  #Cussing out първо пробвах с програмата за пълнозърнест хляб /с Мулинекс 5003 съм/, после минах на месене и печене, като при месено, явно не му стига времето да втаса като хората, слагам го във фурната на 50 градуса-пак не мръдва от пръст и половина на височина.
Виж целия пост
# 20
Някой беше писал,че след изваждането на хляба го увива в кърпа и веднага в найлонова торба.Аз правя по същия начин и хлябът след това е винаги като душичка.Та дори и на следващият ден.Но когато махна кърпата сменям и найлона защото се избягва конденза така.
Виж целия пост
# 21
Аз пък забравям номера с кърпата - изстива върху решетката и после в найлонов плик...
Виж целия пост
# 22
Моля ви за помощ, аз нали съм начинаеща.
Машината ми е Мулинекс 5003. Изключих щепсела /така ли се пише/и включих в него разклонотел /за секунди беше спирането/ уж помнила 7 минути, обаче издаде един сигнал, дисплея показа пак същото време, но нищо не прави машината вече 5 минути, стои си същото време, какво става, моля ви кажете, че печа козунак?! newsm78
Виж целия пост
# 23
Може ли да ми препоръчате някоя хубава рецепта за ръжен хляб-вече ми писна да ядем тухли единици...дори на четворки не го докарвам. #2gunfire
Правя го с 500 гр брашно,като гледам да има стотина грама бяло, уж, да се понадигне, 300 мл течност-опитах всичко-от вода, до айрян и прясно мляко, 3-4 с.л мазнина и 1 и 1/2 ч.л суха мая. Стигам и до 2 пълни-пак нищо  #Cussing out първо пробвах с програмата за пълнозърнест хляб /с Мулинекс 5003 съм/, после минах на месене и печене, като при месено, явно не му стига времето да втаса като хората, слагам го във фурната на 50 градуса-пак не мръдва от пръст и половина на височина.
Хриси,сложи 200 гр бяло брашно...Другото както си го слагаш,НО сложи 1/2 кубче жива мая(ако е на "Виво" напоследък съм много доволна от нея) и 1 с.л. захар отгоре върху брашното.Маята само я натрошаваш на трохи,нищо повече...
Аз работя само с бързата програма и резултата е страхотен.Само спирам след 10 минути месене и пускам отначало.Така процеса се удължава от 1:20 на 1:30ч. Hug
Виж целия пост
# 24
Може ли да ми препоръчате някоя хубава рецепта за ръжен хляб-вече ми писна да ядем тухли единици...дори на четворки не го докарвам. #2gunfire
Правя го с 500 гр брашно,като гледам да има стотина грама бяло, уж, да се понадигне, 300 мл течност-опитах всичко-от вода, до айрян и прясно мляко, 3-4 с.л мазнина и 1 и 1/2 ч.л суха мая. Стигам и до 2 пълни-пак нищо  #Cussing out първо пробвах с програмата за пълнозърнест хляб /с Мулинекс 5003 съм/, после минах на месене и печене, като при месено, явно не му стига времето да втаса като хората, слагам го във фурната на 50 градуса-пак не мръдва от пръст и половина на височина.

Винаги съм си мислел, че съотношението бяло брашно към друг вид брашно трябва да е поне едно към едно. Иначе маята няма за какво да се захване. Ако искате да имате изцяло пълнозърнест хляб тогава не очаквайте бухване, а се подгответе за изключително плътна и твърда консистенция. Не се подлъгвайте по тестените произведения по магазините, които са меки и пухкави като белия хляб. Тези изделия или са с оцветитли или пък съотношението бяло към друго брашно е в полза на бялото.

Моля ви за помощ, аз нали съм начинаеща.
Машината ми е Мулинекс 5003. Изключих щепсела /така ли се пише/и включих в него разклонотел /за секунди беше спирането/ уж помнила 7 минути, обаче издаде един сигнал, дисплея показа пак същото време, но нищо не прави машината вече 5 минути, стои си същото време, какво става, моля ви кажете, че печа козунак?! newsm78

Писах ти и на лични но предпочитам тук да разрешем проблемът. Пиши ми моля те на коя програма си почнала да работиш и докъде е стигнала програмата преди прекъсването.
Виж целия пост
# 25
Моля ви за помощ, аз нали съм начинаеща.
Машината ми е Мулинекс 5003. Изключих щепсела /така ли се пише/и включих в него разклонотел /за секунди беше спирането/ уж помнила 7 минути, обаче издаде един сигнал, дисплея показа пак същото време, но нищо не прави машината вече 5 минути, стои си същото време, какво става, моля ви кажете, че печа козунак?! newsm78
А в какъв момент си изключила машината?Тя какво правеше месеше или почиваше?

П.П. Хаджии Hug Hug Hug Hug
Виж целия пост
# 26
Ами ако нищо не става, изключи машината за повече от 7 минути, после пусни на 14 програма и допечи козунакът с нея.
   Правих кекса на Дуня с шестте яйца. Видя ми се доста като количество и изпекох само половината в машината, а другата половина ми зае една тавичка  Shocked Общо към 2-3 кг кекс ми излезе  Laughing /интересно ми е как тази доза би могла на 1 път да се изпече в машината за хляб/
Виж целия пост
# 27
Слагам хляба в кърпа  , тъкана от пра-баба ми  Wink ,до когато  изстине.След това заедно с кърпата го прибирам в найлонов плик.Честно да си кажа  :от както имам машината - отношението ми към хляба се промени много.Гледам го  как ще стане , как да го съхраня ,с какъв нож режа....... . Blush
Виж целия пост
# 28
Ами ако нищо не става, изключи машината за повече от 7 минути, после пусни на 14 програма и допечи козунакът с нея.
   Правих кекса на Дуня с шестте яйца. Видя ми се доста като количество и изпекох само половината в машината, а другата половина ми зае една тавичка  Shocked Общо към 2-3 кг кекс ми излезе  Laughing /интересно ми е как тази доза би могла на 1 път да се изпече в машината за хляб/

Я пусни рецептата да я видя, че ми стана любопитно.
Виж целия пост
# 29
Моля ви за помощ, аз нали съм начинаеща.
Машината ми е Мулинекс 5003. Изключих щепсела /така ли се пише/и включих в него разклонотел /за секунди беше спирането/ уж помнила 7 минути, обаче издаде един сигнал, дисплея показа пак същото време, но нищо не прави машината вече 5 минути, стои си същото време, какво става, моля ви кажете, че печа козунак?! newsm78
А в какъв момент си изключила машината?Тя какво правеше месеше или почиваше?

П.П. Хаджии Hug Hug Hug Hug

Втасваше втори път тестото.
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия