На КОЗУНАЦИте моля.......

  • 91 697
  • 751
# 45
J_M_M, аз също нямам машина, но меся с  миксера с бъркалките за тесто. Ето и моите козунаци от преди няколко дни,






а това са виенските кифлички, които правих  по рецепта на Natalyna. Рецептата е много сполучлива.


Виж целия пост
# 46
аз като нямам машина,дали ще се справя с месенето на ръка newsm78

Що да не се справиш. Тъкмо ще си усещаш тестото. Даже мога да ти издам една малка тайна. Тия машини ме научиха да не изсипвам аз брашното в тавата па да му правя кладенче, па не знам си какво. Значи всички течности събирам аз в една голяма купа и почвам към тях да добавям брашното постепенно. Първо си разбърквам с вилица и после като се оформи тестото започвам да меся на ръка.

Най-важното е да запомниш, че тук има повече захар и тя трябва много хубаво да е разбита и разтворена, че иначе после в тестото става на нещо като лепило и пречи на маята да си свърши работата. Обърни внимание, че някои майсторки тук съветват захарта да се разбие и разтвори в млякото хубаво.  И първо замесваш тестото без мазнинана и след това я добавяш постепенно.

Сега ... не крия ... признавам си без бой ...  Embarassed ... тъй като козунака иска много месене, аз съм си месил козунак с мощен миксер и то без никакви ама абсолютно без никакви проблеми. И пак така първо леко разбиване на всички течности и после постепенно добавям брашното. То тука проблема е, че от време на време спирам да проверявам как ми е тестото на твърдост. И като го догодя нали меся още (ми тъй де той миксера меси, мен къв ми е проблема).
Виж целия пост
# 47
аз като нямам машина,дали ще се справя с месенето на ръка newsm78

Що да не се справиш. Тъкмо ще си усещаш тестото. Даже мога да ти издам една малка тайна. ...........................

и още една  Peace

И иска много топло място. В стаята/кухнятаъ, където ще го месиш, да не се отваря и затваря, а държи топло. Много топло. Толкова, че  майката на моя колежка, от която имам рецептата за козунаци казваше, че като започне да правя козунаци и се съблича по комбинезон  Laughing Laughing
Виж целия пост
# 48
аз като нямам машина,дали ще се справя с месенето на ръка newsm78

Що да не се справиш. Тъкмо ще си усещаш тестото. Даже мога да ти издам една малка тайна. ...........................

и още една  Peace

И иска много топло място. В стаята/кухнятаъ, където ще го месиш, да не се отваря и затваря, а държи топло. Много топло. Толкова, че  майката на моя колежка, от която имам рецептата за козунаци казваше, че като започне да правя козунаци и се съблича по комбинезон  Laughing Laughing

Аааа то тайните са много, ама тъй като са ги писали другите аз да не ги повтарям.
Баба ти хаджийка например иска и пълна тишина, оти високото говорене и разни ми ти там звуци плашели тестото и оно после не ще да става на козунак.

Аз от как я замествам в козунаците пък винаги правя когато никой няма в къщи или пък всички спят, че то тия козунаци прихващат бе. А малко да си притеснен, ядосан или да не си в настроение отма и те така и после на нищо не става.
Виж целия пост
# 49
Записвам се и аз да следя, че не остана много време до великден! Вече правих един опит, но не много сполучлив и се надявам до Великден да намеря вярната рецепта!!!Благодаря за страхотната тема, пълна с информация само мерак да имаш!
Виж целия пост
# 50
А, ей тоя съвет за разтварянето на захарта не го знаех, мерси дядо хаджи!.
То може ли да изчетеш всички съвети ... трябва само да чета до Великден  ooooh!

Виж целия пост
# 51
Запис и от мен.
Мама Цоцоланка-благодаря за темичката  bouquet
Миналата седмица направих една доза по рецепта на Тондоори(дано не бъркам името) Embarassed
Станаха хубави горе-долу ,но не съм очарована от брашното ,използвах на Софимел(синю-бялата опаковка ),та въпроса ми е с какво брашно стават най-добре?
Гледам има и специално брашно за козунаци,някой пробвал ли е как стават с него? newsm78
Виж целия пост
# 52
Хайде и аз да се запиша ,да се понауча малко как се правят козунаци LaughingМамо Цоцоланке,мерси за темичката   bouquet
Виж целия пост
# 53
Маме, поздравления за темата. Помниш ли си обещанието от миналата година? Ще правим ли паралелно панетоне със закваска? Hug
Виж целия пост
# 54
и моята баба така разтваряше в топло мляко захарта, яйцата разбиваше отделно и се добавяха на части към брашното в нощвите. Слагше половината мазнина или по-малко в началото, а другата за измесването. Peace

Аз преди да си купя хлебопекарна, която да меси вместо мен, се бях засилила да използвам цетрофугата на пералнята. Предишните години някои момичета бяха пробвали и останали много доволни. Peace
Виж целия пост
# 55
... че то тия козунаци прихващат бе. А малко да си притеснен, ядосан или да не си в настроение отма и те така и после на нищо не става.

И аз това съм забелязала, не само когато правя козунка, а и при всякакви питки и т.н. Изобщо човек като приготвя храна, трябва да е в добро настроение и да мисли хубави неща.
Виж целия пост
# 56
   Вени,браво за козунаците!Страхотни са!!!Тъкмо се чудя коя от рецептите да пробвам най-напред..... Laughing
Виж целия пост
# 57
Я и аз в темичката.

За първи път правих козунаци преди 2 години, вдъхновена от Великденската тема тук. Това беше върха на умението да се меси и съм много доволна,ч е успях 3 пъти подред да направя страхотни козунац, ползвайки рецептата на Скарлет О'Хара/Тандури.

Тази година пак съм решила да месея, още повече, че съм на път да си купя голяма и хубава готварска почка, че сегашната ми е една миниатюрна 25 годишна печица.

И така, събирам тайните за хубавите козунаци Simple Smile.

Виж целия пост
# 58
Селма, много си миличка, както винаги  Hug Heart Eyes  newsm51. Благодаря ти  smile3525!
Виж целия пост
# 59
Селма, много си миличка, както винаги  Hug Heart Eyes  newsm51. Благодаря ти  smile3525!
  Ехе!  Laughing Като видя такива фантастични козуначени конци  Crazy не оставам равнодушна!Ама никак!  Hug
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия