Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Вие дразните ли се, когато продавачките ви говорят на "ти"?

  • 5 060
  • 106
Тук прочетох тема, в която едно момиче се оплаква от лошото отношение на продавачките. На всички ни се е случвало някога да сме свидетели на лошо и неадекватно поведение, но от няколко години забелязвам една постоянна тенденция, която изключително много ме дразни. По магазините, офисите, заведенията, фризьорските салони, банките дори, постоянно ми говорят на "ти". Даже преди няколко месеца се отказах да сключвам един договор с Глобул, защото мениджърката ми говореше на "ти", при положение, че дори не ми се е представила, нито знае моето име, нито ме е попитала дали имам нещо против да преминем на "ти". По магазините когато ми говорят на "ти", просто се усмихвам и си излизам. Веднъж попитах една мома дали случайно не се познаваме и тя ми казва "не". Добре, казвам, и аз нямам такива спомени и за това Ви говоря на Вие и се чудя защо се обръщате към мен на "ти" и девойката ме погледна толкова озадачено, все едно говоря извънземни неща. Забелязвам, че на много хора не им прави впечатление, но мен ме вбесява и се замислям как е при другите хора и дали аз не съм прекалено дребнава. Професията ми е такава, че работя с абслолютно всякакви хора и от малцинставата и с хора без основно образование и с професори, с всякакви. И никога не съм си позволявала на непознат, дори да е от най-затънтената паланка и да не говори добре български, да се обръщам на "ти". И някой когато ми говори така, направо всичко ми се отщява - да пазарувам, да ползвам услугите му... При вас така ли е?
Виж целия пост
# 1
Това вече стана масова практика в магазините.Аз също се дразня много когато ми говорят на ти.Прави ми впечатление ,че и учениците се обръщат по този начин към учителите си.Тази тенденция е от няколко години.Преди не беше така.Въпрос на възпитание.Но мисля,че почти е невъзможно или много трудно да променим нещата.Тинейджърите особенно се изродиха.
Виж целия пост
# 2
Ми, дразня се, но на кого му пука. То да бяха само продавачките. Аз вече се изненадвам да чуя някой да се обърне към мен с учтивата форма.
Виж целия пост
# 3
Не се чувствам толкова важна и не се дразня.Има много по-сериозни неща за който да се ядосва човек,такива дреболии навсякъде.Ако за всичко се дразня и ядосвам ..ехеее да съм побеляла.
Виж целия пост
# 4
Не, не се дразня, но определено не е приятно.
Виж целия пост
# 5
Зависи от човека срещу мен,ако ми е симпатичен,не се дразня. Peace
Виж целия пост
# 6
Да, много ме дразни това нещо.Дразни ме който и да било непознат да ми говори на "ти". Peace
Виж целия пост
# 7
А не сте ли забелязали,че и повечето клиенти говорят на "ти"?Дай ми това,дай ми онова...Понякога продавачите са принудени да преминат на "ти".
Виж целия пост
# 8
А не сте ли забелязали,че и повечето клиенти говорят на "ти"?Дай ми това,дай ми онова...Понякога продавачите са принудени да преминат на "ти".
Ха-ха, има го и това. Забелязала съм накаква странна форма на изказ:"Искам да ми дадеш...", "Дай ми...".  От начало като чувах подобни реплики ми беше доста възмутително. Все едно някой се изживява като повелител на магазина и продавачът му е прислужник, който трябва да се отзвава на нареждания. После започнах все по-често да чувам такива един вид нареждания и си помислих, че някак са изместили "Може ли...", "Бихте ли...". Но и някои продавачи явно предпочитат да им се говори по този начин. На мен вече няколко пъти ми се случва когато искам продавачката да ми обърне внимание и казвам:"Извинявайте, може ли..." и те да ми отговарят "Какво да може?", "Кой да може какво?" и да се кикотят доволни от остроумието си. Вярно, че има клиенти, които говорят на "ти", но все пак в цената на стоката влиза и доброто обслужване и не би трябвало и продавачите да се обръщат така. Най-любимата ми реплика е: "Кво си търси-и-и-иш?". А може да е стратегия за едно непринудено отношение, в което няма лошо, но когато единият от двамата продължава да се обръща на "Вие", а другият продължава на "ти", е някак нелепо, поне за мен.
Виж целия пост
# 9
Даже не ми прави впечатление Crazy
Виж целия пост
# 10
Не съм се замисляла дали ме дразни, но за да не ми се случи пак просто слагам змийската физиономия и и с подходящ тон обяснявам как стоят нещата. Щом съм влязла някъде, то е било с някаква цел, обикновено нямам време да излизам и тепърва да се търся друг такъв магазин. На "ти" си говорим само с едно от момичетата от най-близкия хранителен магазин.
Виж целия пост
# 11
ми не ми е приятно, когато е някакъв непознат магазин и продавач/ка...в магазините, които посещавам обаче почти всеки ден не ми е неприятно, даже никак.
А не сте ли забелязали,че и повечето клиенти говорят на "ти"?Дай ми това,дай ми онова...Понякога продавачите са принудени да преминат на "ти".

не съм забелязала, нямам наблюдение върху повечето клиенти, защото не съм в професията, имам наблюдение върху себе си и семейството си и никой не се обръща на ТИ към продавачи, касиерки и т.н. персонал, освен ако не се знаем отдавна и не сме минали и на приказки и някакъв вид по-отпуснати отношения..

smileme - продавача си е баш прислужник, без да се засягаш, но не случайно този вид професии са обслужващ персонал именно, все пак, не са там, за да ни правят лични услуги....може ли и бихте ли....се слагат просто... от вазпитание или етикет....
Виж целия пост
# 12
Дразни ме,да.Не обичам да ми говорят на ТИ хора,които не ме познават.Както и аз не го правя.
Виж целия пост
# 13
Е,на мен клиентите най-редовно ми говорят на"ти".
Виж целия пост
# 14
еми според клиента и отношението, ако ти говорят на ти - отговряш на ти...тези хора надали ще имат и против....
ако обаче почнат на Ви някак не върви, да обърнеш на ТИ....
Виж целия пост

Започнете да пишете...

Страница 1 от 1

Общи условия